Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Hiteles kocsi kulfoldon

mandy kluk
Létrehozva: 2013. Április 11. 20:37

A tapasztalatotokat szeretnem kerni. Volt-e valakinek ilyen, ill. hasonlo ugye?

 

2008-ban hitelre kocsit vettem Magyarorszagon. Ezt kovetoen kulfoldre koltoztem, nyilvan hoztam a kocsimat is, hiszen ha mar egyszer van... de fizetem a jarulekokat, biztositast, mintha otthon lennek.

Ennek oka az, hogy az otthoni hitellizing ceg nem engedi a kocsi atrendszamoztatasat itt kulfoldon, mert mi van, ha eltunok orokre a kocsival... Persze 5 eve fizetem rendesen a hitelt, ebbol 3,5 eve elek kulfoldon. (Az itteni hatosagok kerik fel ev utan a gk itteni honositasat.)

 

A kocsimat, ha tudnam, mar regen eladtam volna, de nem kell senkinek, sokan vagyunk ugyanigy, hitellel. Akar at is adnam barkinek, nem kernek egy vasat sem, csak fizesse tovabb a reszleteket, de ez ugye masik tema...

A banknak visszaadni nem tudom, hiszen ok azt mondtak, hogy en nem autot vettem toluk, hanem hitelt igenyeltem, amit autovasarlasra forditottam. Igy hat, mit van mit tenni, a hitelt kifizetni egy az egyben nem tudom, igy a reszleteket termeszetesen fizetem. (ha ki tudnam fizetni a hitelt a  a banknak, meg is oldodna a kerdes, siman honosittathatnam kulfoldon, de amig a banknal van a torzskonyv, nem tehetek lepest ebben az ugyben)

 

Egy itteni rendor, aki mar ismeri a kocsit, szolt, hogy csunya buntetes nez ki nekem, ha igy jarkalok a kocsival (o rendes volt, csak figyelmeztetett) 

Felhivtam az itteni hatosagot, hogy szeretnem megoldani a helyzetet, de otthon a bank nem engedi atrendszamoztatni biztonsagi okokbol, amde felevente kiadnak egy kulfoldreviteli engedelyt. (Ezzel a bank megoldotta a kerdest, vegtere is union belul oda megyek, ahova akarok, de az itteni hatosag nem fogadja el, mivel en nem turista vagyok, igy ok itt azt mondtak, hogyakkor ne jarjak itt a kocsival (ezt biztos nem gondoltak komolyan...)

Gondoltam, tobben lehetunk hasonlo helyzetben, hatha van otlete valakinek, vagy tapasztalata ilyen ugyben. 

Lehet, hogy egyszerubb a megoldas, mint gondolnam, de en mar annyit agyaltam rajta, kerdezoskodtem banknal, hatosagoknal, de mindenhol fujjak a maguket, en meg nem tudom megoldani ezt a helyzetet... Hatha majd most :)

Koszi elore is a tapasztalatokat. 

 

 

26 hozzászólás
 1. 2013. Április 14. 17:1926.

  autókölcsön esetén ez müködik még: (lízingnél nem)

  Tisztelt Pénzintézet!
  Van Önöknél egy autó kölcsönként nyilvántartott ügylet, amelyet [xxx] számmal tartanak nyilván. Ennek aláírási dátuma [2007.03.19]. Mivel ehhez a szerződéshez egy opciós szerződés is tartozik aminek 5 éves határideje már lejárt, ezért legyenek szívesek postafordultával megküld...eni részemre a [ABC:123] forgalmi rendszámú autó törzskönyvét.

  Az opciós szerződést a Polgári Törvénykönyv 375. § és a 374. §. -a szabályozza.
  Ptk. 375. § (1) Ha a tulajdonos másnak vételi jogot (opció) enged, a jogosult a dolgot egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja. A vételi jogra vonatkozó megállapodást - a dolog és a vételár megjelölésével - írásba kell foglalni.
  (2) A határozatlan időre kikötött vételi jog hat hónap elteltével megszűnik; az ezzel ellentétes megállapodás semmis.
  (4) Egyebekben a vételi jogra a visszavásárlási jog szabályait kell alkalmazni.

  374. § (1) Az eladott dolog visszavásárlásának jogát az adásvételi szerződéssel egyidejűleg írásba kell foglalni. A visszavásárlás az eladónak a vevőhöz intézett nyilatkozatával jön létre.
  (2) A visszavásárlási jogot legfeljebb öt évre lehet kikötni; az ezzel ellentétes megállapodás semmis.

  Idézem továbbá a Legfelsőbb Bíróság Pfv. IX. 21.323/2010/6. számú ítéletét, amely kimondja, hogy „ A Ptk 375.§. (4) bek alapján a vételi jog esetében is irányadó a Ptk 374.§. (2) bekezdése értelmében vételi jogot legfeljebb 5 évre lehet kikötni, az ezzel ellentétes megállapodás pedig semmisnek minősül. E rendelkezés meghozatalakor a jogalkotó figyelembe kívánta venni, hogy a vételi jog fennállása alatt a tulajdonosnak rendelkezési joga nagyfokú korlátozását kell elszenvednie, - biztosítani kell, hogy a vevő egyoldalú nyilatkozatával gyakorolhassa vételi jogát – és e korlátozás ellensúlyozása érdekében indokoltnak találta, hogy a vételi jog kikötésére legfeljebb 5 éves időtartamra szólóan kerülhessen sor” továbbá „az ÁSzF azon rendelkezésének, hogy a kölcsönszerződésben kikötött korábbi vételi jogot annak megszűnésekor ugyancsak a kölcsönszerződésben kikötött, de a korábbi vételi jog megszűnésének napját követő napon hatályba lépő másik vételi jog váltja fel, egyetlen oka, hogy a vételi jog 5 éves időtartama meghosszabbodjon, tehát a vitatott rendelkezés tipikus esete a jogszabály megkerülésére irányuló tilos szerződésnek! Azzal hogy az ÁSzF a második vételi jog beálltának a hatályát az első vételi jog megszűnését követő naphoz köti, ugyan két részre osztja az eladót 5 évet meghaladóan folyamatosan megillető vételi jogot, de ettől függetlenül ez a rendelkezés érvénytelen mert célját tekintve a hivatkozott jogszabályi rendelkezés megkerülésére irányul”

  A fenti jogszabályhelyekre való hivatkozással a korábban kötött opciós szerződésünk hatályát vesztette, semmis.

  Ha nem található egyértelmű határidő vagy vételár a szerződésben, akkor pedig már évek óta semmis az opciós jog!

  Amennyiben Önök úgy gondolják, hogy a törzskönyv Önöknél letétben van, akkor hivatkozva a PTK. 466. §-ra, és a fentebb említett, "letett" törzskönyvet VISSZAKÖVETELEM!

  466. § (1) A letevő a dolgot bármikor visszakövetelheti; a letéteményes pedig a letéti szerződést, ha a letét időtartamát a szerződésben nem állapították meg, tizenöt napi felmondással bármikor megszüntetheti.

  Mivel a törvényben adott határidőn belül, a fentebb említett PTK. 374. § (1) alapján Önök tőlem, mint eladótól, semmilyen nyilatkozatot nem kaptak, ami a visszavásárlást illeti, így jogilag semmilyen formában nem tarthatják maguknál a törzskönyvet! Amennyiben a fentebb említett 15 napon belül, de legkésőbb a HPT. 215/B. § (7) alapján 30 napon belül a törzskönyvemet nem küldik vissza, úgy kénytelen leszek a PSZAF-nél Önöket bepanaszolni, akik kénytelenek lesznek Önöket megbüntetni, hisz a törvény Önökre is vonatkozik!

  Felhívom továbbá a figyelmüket, hogy amennyiben olyan biztosítéki követelésük lenne, amit a törvény nem tilt, és nincs is benne a szerződésünkben, akkor a szerződésünkkor hatályos HPT. 213. (1) f) g) pontja alapján - az Önök által, ráutaló magatartással elismert módon - a szerződésünk SEMMIS.

  HPT. 213. § (1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza
  f) a szükséges biztosítékok meghatározását, valamint
  g) a szerződéshez kapcsolódóan a fogyasztótól megkövetelt biztosítások megjelölését.

  Ezen kívül legyenek szívesek megküldeni számomra a szerződés kötéskori időpontjától a mai napig bezáróan, az összes számlaforgalom kimutatását ezzel az ügylettel kapcsolatban, mert a saját nyilvántartásommal szeretném egyeztetni! Úgy gondolom, hogy Önök elszámoltak valamit, és kevesebb összeggel tartozom, mint ahogy azt Önök állítják. Kérem részletezni a havi törlesztéseimet, valamint a mindenkori fennálló tartozásomat, valamint minden olyan egyéb költséget, forgalmat, kimutatást az aktuális időponthoz rendelve, mely a fent nevezett hitelemmel kapcsolatban jelentkezett.
  A számlaforgalomban kérem pontosan részletezni:
  - Tranzakció pontos kelte
  - Terhelések (tőke, kezelési költség, ügyleti kamat CHF-ben)
  - Egyéb jóváírás
  - Befizetés (CHF)
  - Befizetés (Ft.)
  - Árfolyam
  - Egyenleg

  Köszönettel:

  [Átvert Elek
  Ügyfél
  1234 Harc (Tolna), Igazságkeresők útja 9/11]

  Ui.:
  Kocsit oda nem adunk! Behajtó nem végrehajtó!A végrehajtó csak jogerős bírósági ítélettel viheti a kocsit, a behajtónak pedig annyi joga van, mint bármelyikőnknek. Szépen megkérhet, hogy add oda. Te pedig szépen megkéred, hogy hagyjon békén Téged, mert következő alkalommal feljelented zaklatásért a rendőrségen. Ha a kocsit ellopja, akkor lopásért is.

  Azért kell visszaszerezni a törzskönyvet, mert akkor esélyes sincs a banknak kivonatni a forgalomból a kocsit. Ha mégis megpróbálná, reklamáld meg a hatóságnál, hogy a bank jogtalanul vonatta ki a forgalomból, mert a kivonáshoz a törzskönyv és a forgalmi együttes jelenléte szükséges.

  Ha a tőkét már kifizetted, és nálad van a törzskönyv, és megvitattad a banknál a nyilvántartott összeget, abban az esetben, a banknak be kell perelni Téged hogy hozzájusson bármidhez is. Azt pedig nem nyerheti meg, ha felkészült vagy. Ez akkor is igaz, ha már "nem tudod fizetni"...

  Lízing esetén menj be a polgármesteri hivatalba/ jegyzőhöz és kérj birtokvédelmet. (kb 3-5.000 Ft.) és indíthatod a pert is, mert a lízing egy színlelt szerződés, a kölcsönt színleli. Ezért is, és még sok minden miatt (87/102/EGK; 2008/48/EK; 2009. évi CLXII. törvény a fogyasztónak nyújtott hitelről), formailag meg kell felelni a kölcsön kritériumoknak. (kamat, THM feltüntetése, stb, amit a HPT. 213. § is említ.)

  Sajnos a HPT 213. § csak lakossági ügyfelekre vonatkozik (céges autóra nem), de a PTK és a többi § által azok is sikeresen támadhatók, semmisségre vihetők, tisztességtelenség és egyéb dolgok miatt.

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 2. 2013. Április 12. 21:2925.

  hello!

   

   

  az egyik serpenyöben az áll, h az autód értéke jelenleg kb.1,5 millió ft+ a büntetés. a másik oldalon az van, h fizetsz 4,5 milliót a banknak.....

  akkor minek fizeted a részleteket?! max. elveszi az autót a bank, s felkerülsz 10 évre a bar-listára........

  persze amennyiben nincsen más értéked magyarországon.

  (az ellopás helyett meg odaadják nem napon barnultaknak, másnapra a méh-ben van darabokban...:D  s bejelentik az ellopást...)

  üdv

  előzmény:
  mandy kluk (14)
  2013-04-11  22:24
 3. Torolt_felhasznalo_164954
  Torolt_felhasznalo_164954
  2013. Április 12. 07:4324.
  Ott vegyél fel hitelt és fizesd ki a magyart.
  Nincs más megoldás.
  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 4. 2013. Április 12. 00:1823.

  Ebben is leírják a lényeget a cikk végén, ha a másikat nem lelnéd (én sem találtam meg)!

   

  előzmény:
  csutak51 (22)
  2013-04-12  00:00
 5. 2013. Április 11. 23:5721.

  http://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/ok_nelkul_tunte k_el_a_kulfoldi_rendszamok.181028.html

   

  Ha EU-n belül vagy, talán a fenti lesz megoldás a gondodra! Legalábbis arra, hogy ott, ahol vagy, használhasd a magyar rendszámot.

  Hogy mikorra lesz döntés, az, sajnos, nem tudható.

   

  S sajnos, a devizahitel-gondod azért megmarad,

   

  Az autóeladás sajnos, nem megoldás, hiszen mélyen ára alatt tudnád itt eladni. Egyrészt, mert a bedőlt autó-devizahitelesek is lenyomják az árakat, másrészt, mert kisebb a kereslet is.

   

  Azért ne vesd el, mint ötletet, csak számolj, mielőtt ezt az utat próbálod!

   

  S vígaszként, -ha soványka is-, hogy Te legalább, az ottani kereseteddel, legalább bírod fizetni a részleteket.

   

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 6. Torolt_felhasznalo_339032
  Torolt_felhasznalo_339032
  2013. Április 11. 23:2220.

  Senkid nincs Magyaro.-n, aki ilyet megtenne? Azert a kocsit mutogatni, nem egy egetvero nagy dolog! Meg szerintem hamar elmenne, persze ha realis az ar!

  Nem tudom merre elsz, mi rengeteg tragacsot vettünk korabban 100-500 Euroert es azokkal jartunk. Mind elvitt mindenhova! Ha szükseges az auto a munkahoz, kint megbizhatobbak a regi autok! 

   

  Nekem nincs több ötletem, sajnos! 

  Sok sikert, hatha jön meg valaki a megoldassal!

  előzmény:
  mandy kluk (19)
  2013-04-11  23:06
 7. 2013. Április 11. 23:0619.

  Ez nem rossz otlet, de ezen a ponton viszont az van, hogy ugye az erdeklodo reszerol jogosan jon a kerdes "es hol nezhetem meg a kocsit" :) haaat, ooo, ize... fenykepen...:) nem tudok 2000 km-eket hazaugrani, meg ugyanennyit vissza, hogy megnezhessek a kocsit. Hazavinni, es otthon "leallitani" a kocsit, megkerni valakit, hogy mutogassa, hatha eladjuk, kozben meg fizetni a hitelt, itt meg kocsi nelkul lenni, nem lenne egyszeru.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_339032 (18)
  2013-04-11  22:45
 8. Torolt_felhasznalo_339032
  Torolt_felhasznalo_339032
  2013. Április 11. 22:4518.

  Ötlet:

   

  Mennyi most az erteke a kocsinak? (ha beütöd a hasznaltauto.hu-n a parametereivel, mennyiert lehet most venni egy ilyen kaliberu kocsit?)

   

  Megneznem mennyit kapnek erte es a különbözetre vennek fel hitelt. 

  Ez nem jarhato ut?

  előzmény:
  mandy kluk (17)
  2013-04-11  22:38
 9. 2013. Április 11. 22:3817.

  nem tudom miert jo, en jot rohogtem rajta, de szerintem se jarhato ut. Ha jol tudom, valamennyit kifizet a biztosito, de a fennmaradt osszeget neked kell kifizetned.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_339032 (16)
  2013-04-11  22:32
 10. Torolt_felhasznalo_339032
  Torolt_felhasznalo_339032
  2013. Április 11. 22:3216.

  Jezusom!

   

  Az ellopas miert jo? Egy csomo törtenetet lehetett arrol olvasni, hogy akkor is fizetni kell. Vagy nem igy van?

  előzmény:
  mandy kluk (14)
  2013-04-11  22:24
 11. 2013. Április 11. 22:2815.
  ez jo valami hasonlo forumon olvastam valakitol (persze bongeszek a temaban...), hogy benne is hagyja a zarban a kulcsot, de a fene se akarja ellopni. Jot rohogtem. 
  előzmény:
  felicienne (12)
  2013-04-11  22:07
 12. 2013. Április 11. 22:2414.
  annyi van MEG hatra. Nagyon durva. 2008 ota fizetem. Amikor vettem, 144 volt a frank. Most meg 244. Hogy mennyi lesz a "vegere", nem tudom... 4.554.000 volt amikor legutobb kertem "infokepp" egy lezarasi ajanlatot a banktol...es 2,5M volt az eredeti hitelem :)
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_339032 (13)
  2013-04-11  22:13
 13. Torolt_felhasznalo_339032
  Torolt_felhasznalo_339032
  2013. Április 11. 22:1313.

  Pedig jo ötletnek tunt mirror28-tol!

  Hogy erted azt a 16 ezer Eurot? Annyi van meg hatra? Vagy annyi lesz összesen a vegere? Nem ertem! :(

  előzmény:
  mandy kluk (11)
  2013-04-11  22:04
 14. 2013. Április 11. 22:0712.
  Remenykedj, hogy hatha ellopjak.
  előzmény:
  mandy kluk (11)
  2013-04-11  22:04
 15. 2013. Április 11. 22:0411.

  Hat igen, ez meg egy lehetseges megoldas lenne, egy itteni banki kolcsonnel kivaltani az otthoni hitelt, es ezt, mint pl. szemelyi hitelt fizetni itt helyben). 16 ezer euro... haaat... nagyon fajna, itt pl 9 ezer euroert terepjarot kapsz :) nekem meg 16 ezerert van egy 5 evel Astram :) 

  Lehet am, hogy az lesz, amit Csutak is javasolt, megkeresek egy itteni jogaszt. 

  előzmény:
  mirror28 (9)
  2013-04-11  21:55
 16. 2013. Április 11. 21:5810.

  "Ezert gondoltam, hogy (ha mar rank szoltak, valahogy a vegere kell jarnom."

   

  Nagyonis helyeslem, az utánajárás olcsóbb lesz, mint a bünti!

  Változatlanul ottani ügyvédet javaslok, kérj ott tanácsot a gondodra!

  előzmény:
  mandy kluk (7)
  2013-04-11  21:50
 17. 2013. Április 11. 21:559.
  hello!

   

  sajnos, ez így van, nincsen megoldás.....a büntetés viszont hatalmas külföldön. egyetlen lehetöségnek azt tartanám, ha vennél fel egy 2. hitelt, amiböl kifizeted az elsöt, akkor megkapod a banktól a kocsi törzskönyvét....

  a bank sosem arról v olt híres, h segítene az embereken...:))

  tipikus patthelyzet.

  üdv

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 18. 2013. Április 11. 21:558.

  Ahogy én gondolom, NEM a hitelező magyar bank köti meg a kezedet -hiszen ők, ha fél évente is, de kiadják az engedélyt Neked-, hanem annak az országnak a törvényei, ahol élsz!

   

  EZÉRT linkeltem be, hogy itt sem császkálhatsz szabadon és bármennyi ideig külföldi rendszámú autóval!

   

  Ettől még LEHET megoldás, de Neked (vagy inkább egy ottani ügyvédnek) kell(ene) a kiskaput megkeresgélned!

  előzmény:
  mandy kluk (6)
  2013-04-11  21:42
 19. 2013. Április 11. 21:507.
  Koszonom, csutak, atbongeszem ezeket is, amiket kuldtel. Ennyi ido alatt, miota itt vagyok, mar tobbszor "elokerult" a tema, de mindig megakadtam itt. Csak ugye altalaban a kulfoldiek (ha buntetest kapnak) sz...nak magasrol befizetni, es mivel sok a kulfoldi kocsi, akik szabalytalankodnak, ezert jobban ramennek a temara. Ezert gondoltam, hogy (ha mar rank szoltak, valahogy a vegere kell jarnom.
  előzmény:
  csutak51 (5)
  2013-04-11  21:41
 20. 2013. Április 11. 21:426.

  hat sajnos ez van, adtak egy kulfoldreviteli engedelyt... ill. azt adjak (legalabb ingyen...) felevente. Igen, en is ugy erzem, hogy a banknal van "megkotve" a kezem.

  Nemhogy ok is probalnanak megoldast talalni, ha latjak, hogy normalisan fizetem a kocsit (szerencsere tudom fizetni). Megszokni nem tudok eloluk ugysem, nem lenne nekik mindegy, milyen rendszamu autora fizetek nekik?

  A legutobbi kulfoldreviteli engedelyemen az szerepel, hogy 2039-ig hitelezik a kocsit :))) Ne felj, azt felajanlottak, hogy emeljunk a reszleten, es csokkentsuk a futamidot... (az emelt reszletet nem tudnam kifizetni, igy 2039-re 31 eves lesz a kocsi. Nagyon durva. Es hat nem egy csoda-terepjaro, vagy egy limuzin, egy sima Opel Astra. Hulyet kapok, es nem tudom, hogy tudnek kikerulni ebbol a korbol. Marmint nem a hitelbol (na jo, abbol is...), ezt a konstrukciot ugye nem egyedul csinaltam, sokan vagyunk igy, jol megszivtuk, de ha mar igy alakult, es sokan mentunk kulfoldre is, legalabb lenne egy megoldas ilyen esetre.

  Biztos tobben vagyunk, akik vittek a kocsit is magukkal, amin meg hitel van. Ugyhogy most keresem a megoldast :)

  Hat nem tudom... minden igazoltataskor eljatszom, hogy turista vagyok magyar utlevellel? Es hat nem egy vilagvarosban lakunk, hamar "megismerik a pofankat" :) Meg hat hazamaszkalni a vizsgaztatasra, aaa, szoval macera... nem tudom, masok hogy csinaljak :) Allitsam be otthon Magyarorszagon egy garazsba (az itteni hatosag szerint), de azert a reszletet fizessem (a magyar bank szerint). Ordigi kor.

  előzmény:
  andi*1970 (2)
  2013-04-11  21:08
 21. 2013. Április 11. 21:415.

  http://www.origo.hu/auto/20110829-kijatszhato-a-kulfoldi-r endszamokra-hozott-szigorubb-jogszabaly.html

   

  Lehet, hogy egy ottani jogásznak ugyanúgy lesz ötlete az ottani legális használatra, mint egy itteninek az ittenire!

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 22. 2013. Április 11. 21:344.

  Más ötletem:

   

  lizingelt autó használata külföldön

  Gondolom, valamelyikben megírják, hogyan vihető ki tartósan.

   

  Hasonlóképp -Pl: másik EU-országban lizingelt autó (tartós) használata ...... országban- keress rá, abban az országban, az ország nyelvén, ahol élsz, hátha okosabb leszel!

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 23. 2013. Április 11. 21:203.

  Okosabb lenne felkeresni/megkérdezni ott is, és itt is egy, a témához értő jogászt!

   

  Sajnos, én csak ittenire tudok rákeresni:

  https://www.google.hu/search?q=aut%C3%B3jog%C3%A1sz+ingyenes&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

   

   

  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
 24. 2013. Április 11. 21:082.
  Azért a bank se semmi, rendesen fizetsz 5 éve és még sem segítenek!Én még ilyennel nem  találkoztam, így segíteni nem tudok. 
  előzmény:
  mandy kluk (1)
  2013-04-11  20:37
1 2

Legnépszerűbb cikkek