Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Előre fagyasztható ételek
Sziasztok,
minden nap főzök kis családomnak (és a férjem másnap abból visz a kis dobozkájában ), de most megszületett a negyedik gyerkőcünk és szeretném kicsit egyszerűsíteni az életemet.
Rendelni vagy félkész ételt használni továbbra se szeretnék, ezért azt találtam ki, hogy előre elkészíthető kész- vagy félkész ételekkel tömöm meg a mélyhűtőt.
Pl. húsgombóccal, amiből aztán lehet paradicsomos húsgombóc, töltött paprika, káposzta. Vagy előre panírozott rántott hússal és sajttal.
Gondoltam még arra is, h pár rakott dolgot elkészítek, lefagyasztok és adott esetben csak meg kell sütni; pl. kolozsvári rakott káposzta, rakott csirkemell, spenótos rakott palacsinta.
Adjatok légy szí' ötleteket, h változatosan fagyaszthassak!
Előre is köszönöm mindenkinek! Szép estét,
Petra
szija dragam. na hogy alsz a fagyoval?? unokazas. az en dragam mar 13 eves lesz penteken magasab mint en vagyok es 44 es a laba.
buszkek vagyunk ra. 2 eve kapott a karaten fekete ovet , 8 eve hockezyk es a A TEMBA VAN, es egy eve jar cadett iskolaba. ugye tudod ki intezet mindent? es ki fizette es ki horda a karatera, 8 evet es 3 honapot jart es a luke pek tavaly aprilusba ot hagyta. hockeyra apja hordja mi fizetjuk o viszi, de cadet iskolaba minden szerdan 6 ra viszem es apja vezi fel 9 kor. de aze florida marad es en majusba ugy fozok mindent hogy megy xtra a fagyoba. van egy akkora fagyom amerika leg nagyobbja, 3 meter huszu es masfel meter szeles. az a garazsba van de van egy kozepes meg rakva zoldseggel a leg also szinten . jaa floriodai fagyozas. rantot csirke megy a fagyoba miko csinalnam fel van engedve csak prezeli es mehet az olajba, csili tubbet csinalok porkolt ugyan az fasirtot egy zacskoba el van keszitve osze van allitva azt ithion is ugy csinalom es miko forro az olaj csak gombocot csinalok. sutes es kesz. sok sok sikert nektek. puszika.
A krumplit ha megfőtt szerintem nem jó fagyasztani. Próbáltam,de ki kellett dobni,mert a krumpli szivacsos-vizes állagú lett és ehetetlen volt. A krumplipüré is.
Viszont a főtt rizst jól lehet fagyasztani.
Örülök, hogy tetszik, remélem a lencsegolyókkal is sikered lesz!
Nagyon finom a kész lencsfőzelék, babfőzelék fagyasztás után is! A szilvás gombócot is nagy mennyiségben fagyasztom le, a gombát csak párolva, v.készen, resztelt csirkemájat készen, rizsköretet, kész tarhonyát adagokban, üres húslevest. Töltött/székely káposztát, a lényeg, h. semmiben nincs burgonya.
Jó munkát, sok boldogságot a családoddal!
Anyacuka, akkor Te tudod, mi a dörgés Nekem még azt kell megtanulnom, hogy nagy adagokat főzzek, valamiért az nem megy, azt hiszem, csak az agyamat kellene átállítani
Zeneovi, köszönöm, én is NektekNudli jó ötlet...eszembe se jutott, pedig van egy csomó szilvás gombócunk, anyukámnak hála
Írjátok itt a zöldségek blansírozásást és most tudatosult bennem, h szintén anyumnak és anyósomnak köszönhetően mennyire jól ellátott a konyhám: a mélyhűtőben egy csomó féle zöldség, gyümölcs, húsok, a kamrapolcon befőttek, lecsó, paradicsomszósz, lekvárok tömkelegeSzóval azért jó dolgom van
Irenehavas, jól csinálod, ha unokázhatsz is, ne is főzz
folpackos ötletet köszönöm!
ORP, igazad van, valóban fontos a jó nyilvántartás, most már én is úgy csinálom, hogy egy papírra kiírtam a fagygasztószekrényre, h mi van benne és azt frissítgetem.
Hát ha jót akarsz a gyerekeidnek nem rendelsz ételt... egyrészt drágább sokkal, másrészt a fene tudja mi mindennel nyomják tele.
A topikban sok jó ötlet van.
én is úgy szoktam, hogy ha húst veszek, már eleve konyhakészen teszem a fagyra... szeletelve.. begyúrva... stb .
DE akkor erre rámegy azért pár óra.
Sziasztok,
bocsi, h eddig nem reagáltam, csak futva beleolvastam a hszokba...állandóan lótok-futok
Anyacuka, hát ez az, hogy mindig enni akarnak, nem is értemEgyébként vannak, akik győzködnek, hogy rendeljek ebédet, ami amellett, h sokkal drágább (és nem is az van benne, amit én beletennék...), nem is hiszem, hogy különösebben kisegítene, nem hiszem, h sokkal kevesebb időt töltenék a konyhában, mert ezek állandóan éhesek
szia
5 gyerekem van és mindig enni akarnak
a legtöb készételből megy 1-1 adag a fagyasztóba,de főleg előkészített alapanyagokat fagyasztok,hogy gyorsabban készen legyek(dinsztelt káposzta a tésztára,májgombós a levesbe,pörkölt,tésztaszószok,tésztát nem,mert nincs helyem)egyszerre több kiló hagymát felvágok,megpirítok,zöldség darabolva,zöldfűszerek felvágva,gyümölcs turmixnak,akár banán is
kész piskótalap is fagyasztható meg a muffinok többsége is
a tojás is tartalékolható,ha többet kapunk vagy megmarad valamelyik része lefagyasztom,ha kiolvad használható bármire
a kicsinek való főzelékek,húspüré is nagyon jól elrakható adagokban,még a túró rudit is lefagyasztom,mikor akciósan veszek többet
a krumpli nem igazán ízlik fagyasztva
Szia!
Először is gratulálok a szép nem is olyan kicsi családodhoz!Hasonló helyzetben vagyunk mi is,igaz,még "csak" a harmadik babánk született két hónapja,úgyhogy szedem az igét én is,ha nem baj.
Ha jól láttam,a nudlit,gombócot még nem irta senki.Ezt is ugyanúgy fagyaszd,mint a fasirtgombócot:tálcán egyenként,aztán lehet zacskózni.Csak kiengedés nélkül forró vizbe dobod,és már kész is.
Nem ázik szét a panír.Fagyasztott állapotban kell sütni,nem szabad kiolvasztani.
Karácsonykor több húst paníroztam,lefagyasztottam,azóta már ki is sütöttem,nem ázott le a panír. Rántanivaló sajtot is panírozok és fagyasztok.
tesztakat is fagyasztottunk, pl milanoit, krumplis vagy kaposztas tesztat - ha mikroban melegitettuk, fura mellekize (en hutoiznek mondanam) volt. Ha normal sutoben vagy a tuzhelyen, serpenyoben melegitettuk meg a kiolvadt tesztat akkor nem volt ilyen problema.
Rantott dolgokat ne fagyassz le, szetazik a panir. A bolti termekekek elosutve fagyasztjak le, es az a panir is kicsit mas mint a hazi. Egyeb sult husokat lehet, meg dinsztelt gombat is, esetleg gombaporkoltet. Nyers gombaval meg nem probalkoztunk :)
fozelek alapok, felig megcsinalod aztan mikor enni akarod csak kiolvasztod es tejfollel vagy akarmivel surited.
pizza
husok( mint ahogy mar irtak )
teszta szoszok, nem tejes alapu kesz tesztak
Mindenkinek más jön be. Én pld. el sem tudnám képzelni a zöldség elrakását úgy, hogy előtte blansírozzam. (pld. egy sárgarépát)
De ahogy olvastam, van akinek meg az vált be.
szioka. igaz en egy oreg vagyok de;peldaul rantott hust is mikor a fagyubul kivezem mikor sutni akarom mindig prezlibe forgatom es mehet az olajba. aztan mikor fasirot csinalok sokat osze dolgozok es ami megy a fagyoba tudommenyi kell zacskoba rakom. mikor kell akkor csak formazom es prezlibe mehet. egyebkent lasagne , canelloni mind mehet keszen is a fagyoba. en mar mindent kiprobaltam jo is volt, kiveve a zoldbab fozelek. porkolt egybe ,fasirt tojasal mehet fagyoba csak sutni kell.
egyebkent miko mi nyaralunk unokaval floridaba mi viszuk 2 hetre a fagyobul az enni valot este kivezem a fagyibul masnap mig elkezul addig egy rizs, vagy teszta ,krumpli meg van 20 perc. igy van idom nyaralni is. chili is nagyon jo le fagyasztva. sok sikert neked.
Nekem mindig van panírozott hús, panírozott patisszon, ebből nyár végén mindig spejzolok, mert szeretjük. Az a lényeg, hogy úgy rakom be a mélyhűtőbe, hogy folpackkal el legyenek választva egymástól és még fagyosan kell kirántani. Nem ázik fel a panír. A patisszont nagyobb műanyag dobozba soronként fóliázva. Fóliát megfogva annyi sort emelek ki, amennyit ki akarok sütni, a többit vissza a hűtőbe.
A készre sütött fasírtgombóc (kb. IKEA-méret) is prímán fagyasztható! Én egyszerre min. 60-70 db-ot készítek. Annyira jó ,mikor hirtelen kell pl. egy főzelékhez feltét, és előkapok 6-7 db-ot....
A zöldségeket blansírozva lehet jól fagyasztani.
Két-három percre forró vízbe dobni, majd lehűteni (hideg vízben), és úgy - leszárítva - zacskózni és betenni a fagyasztóba.
Néhány ötlet, ezek ugyan vega kaják, de a szója helyettesíthető hússal, illetve ötlet-elindításnak is jók, hiszen én is szoktam húsos recepteket nézegetni, és abból lesznek a spéci kajáink:) :
http://vegalife.blog.hu/2013/01/16/ujevi_lencsegoly ok_vegan_glutenmentes
http://vegalife.blog.hu/2012/12/24/foliaban_sult _szojavagdalt_kapia_paprikaval
Szeletekben szerintem a pizza is lefagyasztható (persze nem az éttermiek, hanem a házi készítésű - s attól is függ, mit teszel rá)
http://vegalife.blog.hu/2012/11/23/vegan_pizza_ke nyertesztaval
http://vegalife.blog.hu/2012/08/06/toltott_paprika_ vegan -ez nekem is van a fagyóban - paradicsomos szósz nélkül
http://vegalife.blog.hu/2012/06/14/zoldseggel_ toltott_kolesfasirt_vegan
http://vegalife.blog.hu/2012/05/29/paszortarhonya - nem kell tepsiben megsütni, úgy egyszerűbb lefagyasztani
http://vegalife.blog.hu/2011/10/3 0/toltott_kaposztatekercsek
Gondolom, ezek jó alapot adnak a folytatáshoz. :)
Jó főzicskézést!
Szerencsére, ezek nem bonyolult, hosszadalmas ételek. Aránylag gyorsan elkészülnek.
A változatossághoz (fantázián kívül) elsősorban jó nyilvántartás kell, hogy miből mennyi, ÉS hol van a hűtőben..
Egyébként - szinte - bármit fagyaszthatsz. Egy-két dolgot kell megtapasztalni (pld a zöldségek képesek "szétfagyni", így nem lesz "roppanós", vagy a tejföl szétesik, és hasonlók)
és spec a rakott dolgokat készen fagyasztom, könnyebb dobozba rakni, mint nyersen. Félkészen a főzelékeket, sóska, spenót, mángold, bab, borsó, de még a gomba is, sorolhatnám (habarás, rántás előtt, míg "sűrű")
Ugyan így lehet leves-alapokat is készíteni (hagyma leves, húsleves, de pld jó a halászlé-alap is: kiveszed, bele 3-6 szelet hal, pillanatok alatt kész)
rántott húst nem (felázik a panír), de a sültet igen (vagy sütés nélkül pácoltan)
ergo, bármit, csak tapasztald ki, hogyan (és jegyezd meg hol van:-)
Különböző tésztaszószok.
A tisztított zöldséget próbáltad is már fagyasztani?
Csak mert én már próbáltam és kaptam mástól is ilyet, katasztrófális volt! Kb. mint a gumi. Akár nyersen, akár főzve volt! Vagy nem tudok valamilyen trükköt?
Fasirtot is csinálhatsz így... összegyúrod megformázod és mehet a fagyóba.
Vagy csak simán megveszed a húst, felszeleteled, kikloppfolod.. és igy fagyó,
Este előveszed, reggelre kiolvad, addigra kitalálod mi legyen belőle.
Rakott karfiol, nyersen lefagyasztva.
Szerintem a rántott hús, nem túl jó ha fagyasztottad és kiolvasztod.
én próbáltam... maradt az, hogy szeletelve, kloppfolva teszem a fagyra.
tisztitott zöldséget is tehetsz el, úgy mintha tennéd a levesbe.
Gombát is darabolva...
vagy lecsót nyáron.
Amekkora a fagyasztód mérete.