Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

EGT állampolgár ellátása

revica83
Létrehozva: 2013. január 8. 18:14

Kedves Fórumozók!

 

Az alábbi ügyben kérnék segítséget, mert nehéz eligazodni a bürokrácia útvesztőiben...

Adva van egy román állampolgár (anyósom), román lakcímmel, egész életében ott élt. Pár éve nincs munkája, így hát egészségbiztosítása sem. Most úgy tűnik, rákos beteg lett. Idecipeltük őket Magyarországra magunkhoz (ezért és más okokból is, ott nem maradhattak). Semmi hivatalos, tehát itt még nincs se lakcíme, se tartózkodás, semmi, mert ugye az uniónak köszönhetően csak úgy "turista"ként itt lehet. Namármost a kérdés: hogyan tudjuk a legegyszerűbben/leggyorsabban/legolcsóbban elintézni, hogy legyen TAJ-száma, és teljeskörű ellátást kaphasson. Mert önköltségen nyilván vállalhatatlan lenne. Olyat találtam az OEP-nél, hogy be kell fizetni a minimálbér (mostmár 98ezer) felét havonta, plusz 6 havit visszamenőleg, és akkor már mehet is a dokihoz. Egyszerűbb nincs? Ehhez kell lakcím? Meg tartózkodási? Vagy az mindegy? Ezzel az erővel már be is jelenthetnénk valahová minimálra, kb. ennyi lenne a járulék, nem jól látom?

Bármi más ötlet? Mindennek örülnék.

 

Köszönöm!

É

44 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_495813
  Torolt_felhasznalo_495813
  2013. január 20. 21:4844.

  Az egészségügyi ellátás biztosítási jogviszony alapján jár.

   

  Így van. ezt gondolom én is.

   

  Csak akkor ne jöjjön senki azzal, hogy befizet a ti. pár tízezer-százezer Ft-ot, aztán pedig milyen drága gyógykezeléseket fog kapni az anyósa.

   

  Erre írtam azt, amit.

  előzmény:
  asztanaviszta (42)
  2013-01-14  07:58
 2. 2013. január 20. 21:0043.

  Akkor határon kívül kell kezeltetnie magát, ahova fizette/fizeti a járulékot.

   

  előzmény:
  Amarynda (20)
  2013-01-09  08:52
 3. 2013. január 14. 07:5842.

  Hagyjuk már ezt az erdélyi magyar asszonyt!

   

  Az egészségügyi ellátás biztosítási jogviszony alapján jár.

  Pont.

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_495813 (40)
  2013-01-13  23:55
 4. 2013. január 14. 01:1341.

  OFF:

   

  szemelgetek.

   

  tetszik, hoyg higgadtan, okosan, intelligensen reagalsz meg a hajad leorditasat celzo meltatlankodasokra is. 

   

  ON. 

   

   

   

   

  hogy a kerdes hogyan oldhato meg, azt nem tudom.

   

  viszont felenk a magyar biztositassal IS ellatnak (nemzetközi kartya ingyenesen igenyelhetö hozza). itt ki kell fizetni az ellatast, a szamlat elküldeni egy, a ket orszag közt fungalo biztositonak. ök azonnal visszautaljak neked a teljes összeget es behajtjak a magyar biztositon. remek, mert nem neked kell harcolnod a magyar biztositoval. (persze nemi penzmagot kernek a dologert, de az összeg elenyeszö.)

   

  ha en vagyok ott, ugyanez a helyzet: engem ellatnak (kronikus betegseggel IS), en kifizetem, a szamlat hozom, küldöm a biztositomhoz (vagy a közteshez), ök törlesztenek. 

   

   

  tökeletetesen elkepzelhetö, hoyg romania es magyarorszag közt is van ilyen köztes biztosito. 

   

  hosszutavon persze nyilvan a honositas a megoldas. addig ne vagjatok csaladegyesitesbe, amig a ferjed nem magyar allampolgar! (amugy is feltetel) 

   

   

  sok sikert nektek.  

   

   

   

   

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 5. Torolt_felhasznalo_495813
  Torolt_felhasznalo_495813
  2013. január 13. 23:5540.

  vki, aki nem itt élt, élete java részében egy másik országban, más polgárok gyógyítását fizette, a mi kockázatközzösségünket nem gyarapította egy napig sem, utólagos, pár havi befizetéssel jogosultságot szerezhet...

   

  Vedd úgy, hogy a fia, aki már felnőttként jött Magyarországra, tehát nem itt tanult, egyből munkába állt és itt adózott, anélkül, hogy a taníttatása az államnak egy fillérjébe került volna.

   

  És nem csak ő van így, hanem még sokan, orvosok, tanárok, színészek.

   

  Azon kívül él egy elég széles réteg az országban, akik csak szaporodnak, a közösbe vajmi keveset tesznek bele - ha egyáltalán, viszont az őket eltartó lakosságot gyakran terrorizálják, kifosztják, megölik, a kábellopásokkal ellehetetlenítik százezrek közlekedését, milliós károkat okozva a szolgáltatóknak, amit megint csak a rendesen fizetőken vasalnak be.

   

  Mivel szociális segélyen élnek, így hivatalból biztosítva vannak, úgy, hogy sem ők, sem a családjukból senki nem fizetett soha egy büdös vasat sem tb-re.

   

  Eközben pénzt kapnak azért, hogy járassák a gyerekeiket óvodába, természetesen ingyen, és így tovább.

   

   

  Ha nekik ez jár, akkor ne óbégasson senki, ha egy erdélyi magyar asszonyt gyógykezelni kell itt.

  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 6. 2013. január 13. 23:5039.

  Köszönöm a tippet, ellátogatok az Üllői útra. Bár már szétböngésztem az oep oldalát, ezt a doksit pont nem ismerem, köszi!

   

  Valószínűleg lesz egy köröm a Bevándorlási Hivatalba is, mert nem túl egyszerű ez a lakcím-letelepedés-kérdés sem. Munka, vagyon, semmi nincs, amire megadják. Hivatalosan mi is munkanélküliek vagyunk, tehát nem tudjuk szavatolni az ő megélhetésüket. Családegyesítés talán lehetne, de ennek utána kell néznem, mert a párom is román állampolgár, bár már beadta a kérelmet a "gyorsított" eljárásban, fél éve nem jött meg válasz. Az após-anyós állampolgársági kérelme sem túl egyszerű ügy, mert ugye nincs magyar rokonuk, a fiuk, ha majd végre megkapja, bár nem tudom, ez mennyit számít, ha csak most kapta... Ősöket kéne igazolni, de nagyon hiányos a családi irattár, és be kéne járni érte fél Romániát, valamit sok pénzér mindent fordítgatni, na, pont erre nincs most időnk, energiánk, pénzünk. És nem is sokat segítene ez a tb-n, mert nem ezen múlik, valamint a helyzet súlyosságához képest ez nagyon lassú, szóval most hagyjuk.

  Az, hogy Romániában befizetjük, talán nem is rossz ötlet, csak kérdés, hogy az E112-vel mit kapunk itt, na ennek utánajárok az oep-nél. A sürgősség - hát, nem tudom, nem hiszem, hogy egy krónikus betegséget sürgősnek ítélnek. Persze, ha elájul és elviszi a mentő, azt igen, de különben alapos kezelést, nem hiszem, akkor mindenki ezzel élhetne. Van pár orvos barátom, azért rákérdek, mi tartozik ebbe bele.

   

  Köszönöm az ötleteket, csak jutok valamire. Valóban nehéz a hivatalokkal, jobb egy kicsit előre dolgozni, hogy ne 300-szor, csak 30szor kelljen sorbaállni, és hogy rögtön a megfelelő helyen kezdjen neki az ember...

  előzmény:
  Pimpair (38)
  2013-01-13  23:20
 7. 2013. január 13. 23:2038.

  Sajnos tizenvalahány év tapasztalatából egyet kell értenem abban, hogy egy hivatalon belül akár 5 percen belül is 2 ügyintéző min. 2 félét fog mondani:(

  De ha Bp-en vagytok, akkor az Üllői út 82-be érdemes elmenni (nem telefonon) és ott részletesen átbeszélni, hogy mi van. Ott az információs pultnál is eléggé képben vannak és többnyire az ügyintézők is...

   

  Valószínűleg a lakcímbejelentéssel kell kezdeni és azzal amennyire lehet párhuzamosan az állampolgársági kérelemmel folytatni - családi okok betegség-gondozás stb. miatt lehet, hogy meg tudják picit sürgetni. Közben Romániában is beszerezhetnék az átmeneti időszakra az E112-es nyomtatványt (ott is biztos fizetni kell visszamenőleg ha nem volt fizetve utána útóbbi időben, de azt hiszem, hogy nem vészes).

  Illetve azt fontos tudnotok, hogy sürgősségi alapon itt is kötelesek ellátni magyar biztosítás nélkül is. Azt pedig az orvos, vagy kórház dönti el, hogy mi a sürgős.

  Továbbá mióta uniós tagállam Magyarország is ugyanúgy köteles elfogadni az európai kártyát, mint minden más tagállam.

   

  Megpróbálom az oep doksit belinkelni, bár lehet, hogy már ismered:

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/ OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20121024.PDF

  előzmény:
  revica83 (1)
  2013-01-08  18:14
 8. 2013. január 13. 22:3537.

  Nem is tudom, örülök-e vagy sajnálom, hogy ilyen kedélyeket borzoltam, nyilván fontos és kényes a téma, hát beszéljünk csak róla, azért van a fórum.

   

  Azt is megértem, hogy sokakat felbosszant a kérdés, bár még mindig azt gondolom, hogy nem ez a világ legnagyobb visszaélése, ami tönkreteszi a rendszert. Hangsúlyozom, havi 50ezer(!!) forint folyamatos befizetéséről van szó, plusz 300ezerről visszamenőleg, nem párezerről, ami pedig mindenki másnak jár Magyarországon, aki korábban biztosított volt. Tudom, hogy párszázezer forint semmi egy komoly kezelés költségeihez képest. Csak kérlek, pusztán emberi, humán alapon kérdem, nem társadalmi-anyagi logika alapján - a felháborodók mekkora összeg befizetésétől lennének boldogok? Ha mondjuk havonta be kéne fizetnünk félmilliót - ami nyilván, egy átlag(nál nehezebben élő) család számára vállalhatatlan, így belenyugszol, s megnézed míg a másik otthon a szemed láttára meghal. És ezt nem általánosan és filozofikusan kérdem, hanem személyesen, mit mondasz nekem, aki ebben a helyzetben vagyok. Mit szólnál, ha te lennél? Tényleg sajnálod, hogy létezik egy megoldás, ami marhára nem könnyű, de még teljesen lehetetlen? Tényleg belerúgsz a földön fekvőbe, mert épp igazad van valamiben úgy általában??

   

  Azért kiemelném és megköszönöm ardian közbeékelt megjegyzését: "hangsúlyozva, hogy a topikindító egyéni helyzetét megértem, és persze, használja ki a létező lehetőségeket, magam is azt tenném, ha egy családtagom életéről lenne szó"

  Vannak gondok, súloys gondok a magyar egészségüggyel, társadalombiztosítással és még sokmindennel, és fontos erről beszélni, még jobb lenne változtatni, de attól még az is igaz, hogy személyesen, közülünk, ha bárkit baj, nehézség ér, ha valóban pl. egy családtagja életéről van szó, akkor megteszi, amit csak tud, amit csak lehet, jó esetben csak azt, ami törvényes. Senki nem fogna neki moralizálni a társadalom állásáról. Ettől még van létjogosultsága ezeknek a gondolatoknak, de kérném, senki ne törjön pálcát felettem, mikor azt teszem, amit bárki tenne - bármit, amit lehet.

 9. 2013. január 9. 13:5136.
  ...aha, ha a háztartásban élők egy főre eső jövedelme X ft alatt van stb. stb.
  előzmény:
  Jeles (35)
  2013-01-09  13:09
 10. 2013. január 9. 13:0935.

  "..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át...

   "

  Azert ez nem igy van, ha 0 Forint a beveteled, kerhetsz mentesitest a jarulekfizetes alol, ugyanugy biztositott maradsz. 

  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 11. 2013. január 9. 13:0534.
  Hat igen nem egyszeru a dolog az biztos, es Mo minden csak nem gazdag ahhoz hogy az eu ilyen jellegu hasznalatat mindenkinek biztositani tudja.
  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 12. Torolt_felhasznalo_597406
  Torolt_felhasznalo_597406
  2013. január 9. 12:4433.

  Pont az a baj,hogy a "feloszto kirovo" -rendszer nem birja mar a sok idos es koltseges beteget ellatni.

   Az ellatas szinvonala melysegekben ,az alap koltsegek pedig magasak. 

  előzmény:
  ardian (30)
  2013-01-09  10:50
 13. 2013. január 9. 11:1232.
  A pályakezdő fiatal viszont a kora miatt előtte alanyi jogon volt biztosított. (kiskorúak, tanulók)
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_868256 (31)
  2013-01-09  10:54
 14. Torolt_felhasznalo_868256
  Torolt_felhasznalo_868256
  2013. január 9. 10:5431.

  A pályakezdő fiatal is pár hónap befizetéssel szerez jogosultságot. Ilyen a biztosítás.

  De értem én, nekem sem tetszik valahol, főleg a visszamenőleges része. Bár értem azt is, ha nem fizetne visszamenőlegesen, még kevesebb befizetés után lenne rögtön jogosult. 

  előzmény:
  asztanaviszta (29)
  2013-01-09  10:41
 15. 2013. január 9. 10:5030.

  ...hát még, ha hozzávesszük, hogy a bitosított, magyarországi rákos betegek kezelése is akadozik. 2012-ben sajnos voltak ebből botrányok, amikor a kezeléseket le kellett állítani, betegeket hazaküldtek, mert a volumenkorlátot kimerítették az érintett kórházak és több gyógyszerre nem kaptak pénzt az OEP-től.

   

   

  előzmény:
  asztanaviszta (29)
  2013-01-09  10:41
 16. 2013. január 9. 10:4129.

  Ebben tökéletesen igazad van.

   

  Én nem visszásnak, hanem inkább felháborítónak tartom, amit leírtál.

   

  Ugyanis hiába fizetett valaki 30-35 évig járulékot, utána munkanélküli lett, és 45 nap után nem jogosult eü. ellátásra csak akkor, ha fizet maga után.

  Más meg pár havi járulékfizetéssel szerezhet jogosultságot.

   

  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 17. 2013. január 9. 10:3928.
  ui: mert ma az a helyzet, hogy a tb jogosultság a munkaviszony megszünése iután még 45 napig jár. 1,5 hónapig! Ha bejelentkezel munkanélküli segélyre, az újabb 2 hónap hawai duzsi fanta... vazze...és ez így van akár 32 évnyi folyamatos munkaviszony után is.
  előzmény:
  ardian (27)
  2013-01-09  10:29
 18. 2013. január 9. 10:2927.

  ...hm. én csak a helyzet visszásságára hívtam fel a figyelmet...

   

  vki, aki nem itt élt, élete java részében egy másik országban, más polgárok gyógyítását fizette, a mi kockázatközzösségünket nem gyarapította egy napig sem, utólagos, pár havi befizetéssel jogosultságot szerezhet... 

   

  ugyanakkor az, aki 30 valahány évig ide fizetett, ha épp önhibáján kívül munkanélkül van, kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem jár neki semmi, holott hosszú évekig igen sokat fizetett... én valahol arányossá tenném, pl. aki X évig volt folyamatosan biztosítva, annak mondjuk X/2 évig járjon biztosítás passzív jogon... ne vegyük egy kalap alá azt, aki mindössze egy évig dolgozott, vagy addig se azzal, aki több évtizedig folyamatosan fizetett... mert jewlenleg ez a helyzet

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_597406 (26)
  2013-01-09  10:07
 19. Torolt_felhasznalo_597406
  Torolt_felhasznalo_597406
  2013. január 9. 10:0726.

  "..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át..."

   

  ne feledd, ebben az esetben 18 tol 50-ig az az ember biztositva volt, a korhaz rendelkezesre allt, az orvosok fizetve voltak,ha barmi baja van!

  - az ertheto,hogy kockazati szempontbol a fiatalabbak kevesbe betegek,de ez az befizeted-elosztjak rendszer hatranya.

  Mas megkozelitesu orszagokban leteznek egyeni szamlak (biztositasok) is, amin az idok soran felgyulemlik az osszeg es az oreg korban rendelkezesre all. 

  előzmény:
  ardian (24)
  2013-01-09  09:42
 20. 2013. január 9. 09:4625.
  Attól, hogy magyar állampolgár, még nem jár automatikusan az eü. ellátás.
  előzmény:
  erikha (15)
  2013-01-08  23:30
 21. 2013. január 9. 09:4224.

  igen, vannak és igen, akkor jogosultak

   

  itt az a baj, hogy - hangsúlyozva, hogy a topikindító egyéni helyzetét megértem, és persze, használja ki a létező lehetőségeket, magam is azt tenném, ha egy családtagom életéről lenne szó-, ez így nem egészen korrekt

   

  a társadalom biztosítás, ahogy a nevéből is adódik, egyfajta össznépi, szolidáris biztosdításként kellene, hogy működjön...

   

  aki munkaképes, egészséges, az befizet egy adott összeget lehetőségeihez mérten, ezzel támogatja rászoruló polgártársait, s egyszersmind ezzel jogot is szerez arra, hogy amikor ő kerül hasonló helyzetbe, az ő egészségügyi költségét is fizetni fogják..

   

  ...namármost, ki hallott már olyan biztosításról, amit ha beüt a krach utólag gyorsan befizetek és akkor jogosult vagyok többmilliós kifizetésre... akkor nem lenne gondja azoknak, akik elviszi a víz a házát és nem volt lakásbiztosításuk, akinek ellopják az autóját és nem volt cascojuk... mennek a pénztárhoz, befizet 20-onezer forintot és kap 15 milliót a házra...

   

  a másik, ami hozzátartozik, hogy amióta olyan jó világ van nálunk, és rájöttek a nagyjaink, hogy kevés a pénz, de sok a fóka, szigorítanak, szigorítanak, szigorítanak..

   

  ..de hogy...

   

  ..amit itt le van írva, az legális, de ha te itt születtél, éltél, 18 éves korodtól dolgoztál, fizetted végig a TB-t, de 50 évesen az utcára kerülsz, pár hónapig vagy csak jogosult, utána ha a nulla forint bevételedből nem tudsz fizetni, akkor nyasgem... hiába fizettél előtte éveken át...

   

  ...meg aztán hagyjuk, hogy milliók minimálbér után fizessenek, és elhisszük buzgón, hogy tényleg annyiból élnek... miközben csak a nemzeti számlákat kéne összenézni, mennyi a nemzetgozdasági fogyasztás a bevallott jövedelmekkel...

  előzmény:
  Amarynda (22)
  2013-01-09  09:02
 22. 2013. január 9. 09:1923.

  Igen, ha fizeti a Tb-t, akkoir lesz jogosultsága.

  A lakcím nem tudom pontosan, mennyire feltétele.

  A lényeg, hogy élő legyen a biztosítási jogviszonya.

   

  Ahogy olvasgattam a topicindítót, az a gondja, hogy amit hivatalosan fizetnie kellene, azt sokallja, és próbál valami olcsóbb megoldást keresni.

  előzmény:
  Amarynda (22)
  2013-01-09  09:02
 23. 2013. január 9. 09:0222.

  Ertelek, de a rokonai ki akarjak fizetni hogy legyen magyar jogosultsaga a kezelesre nem?

   

  Attol hogy nem magyar meg eu-s allampolgar, es kezelheto igy  ha Mo on lesz allando lakcime?

   

  En nem ismerem pontosan a szabalyokat de gondolom eleg sok nem magyar allampolgar el Mo on akik fizetik a tb-et es akkor van jogosultsaguk?

  előzmény:
  asztanaviszta (21)
  2013-01-09  08:54
 24. 2013. január 9. 08:5421.

  Román állampolgár.

  Nincs itteni biztosítása.

  előzmény:
  Amarynda (20)
  2013-01-09  08:52
1 2

Legnépszerűbb cikkek