Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Rossz gyógyszer gyereknek

hope0803
Létrehozva: 2012. február 22. 23:04

Segítsen, aki hozzáértő vagy tapasztalt!!!

20 hós kislányomnak Rhinatiol köhögéscsillapítót adtam be - Robitussin helyett! Összekevertem a kettőt, tudom egy állat vagyok...

A Rhinatiolt 30 hónapos kor alatt nem szabad adni. 

Beszéltem a Heim Pál ügyeletével, azt mondták nem lesz gond, de baromira nem vagyok nyugodt. Ez egy központi idegrendszerre ható gyógyszer, és nem megfelelően adagolva légzési problémát okozhat.

Zabszem sem fér a s..embe, csak azt lesem egyenletesen szuszug-e...

ugye nem lesz baj?!?!?! 

19 hozzászólás
 1. 2012. február 23. 11:2119.

  Semiramis: bocs, de én is azt gondolom, itt te vagy az igazán beteg...

  Nem patkánymérget adtam be a gyereknek, hanem egyik köptető helyett egy másikat, ráadásul az előírtnál kisebb dózisban... na mindegy

  Egyébként többek közt ápolói diplomám van, de most itt elsősorban anya vagyok és nem minden úgy működik, ahogy feketén fehéren megtanultuk.

   

  Többieknek köszi!!

  Természetesen lézgésleállástól nem tartottam, de nem is lett semmi baj! :) Hajnalban magas láza volt, nemsokára indulunk az orvoshoz.

   

 2. 2012. február 23. 10:4418.

  Régóta olvasom hozzászólásaidat, eddig nem reagáltam, de ezt mostmár nem bírom szó nélkül hagyni.

   

  Légzésleállás, édes istenem... miért nem mindjárt azonnali halál?

  Az isten szerelmére, egy másfajta, de ugyanoyan hatóanyagtartalmú orvosságból kapott a gyerek egyetlen adagot, hát ne haragudj, de ha az ORVOSOK is azt mondták, hogy nem lesz baj, akikor hogy jössz te ahhoz, hogy ilyenekkel sokkold az embert? Minden gyógyszernek elolvasom a tájékoztatóját, mindegyik okozHAT súlyos mellékhatásokat, de még soha senkinek nem mondtam, aki Algopyrint vett be, hogy hamarosan akut veseelégtelenség fog fellépni nála, pedig ott van a téjékoztatón.

   

   

  Te nem orvos vagy hanem BETEG, méghozzá  NAGYON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   

   

  előzmény:
  semiramis (11)
  2012-02-23  00:13
 3. 2012. február 23. 09:5317.

  Szerintem se lesz baja a kicsinek, nyilván nem egy vödörnyit adtál. Azt viszont a dokim is mondta, hogy a köhögéscsillapítóval vigyázni kell, mert valóban gátolja, hogy felszakadjon a cucc.

  Ezért szokták azt javasolni, hogy nappalra menjen a köptető (pl. Ambroxol), és estére éjszakára, ha nagyon-nagyon köhög akkor mehet egy kis köhögéscsillapitő. De igazából csak akkor, ha már az alvást is zavarja.

   

  És szintén doki mondta, hogy a legjobb köptető a mézes hársfatea. Ezt nyugodtan adhatod a 20 hónaposnak, csak figyelj, hogy megbízható forrásból származó igazi mézet kapjon

  :)))

  előzmény:
  hope0803 (1)
  2012-02-22  23:04
 4. Torolt_felhasznalo_144923
  Torolt_felhasznalo_144923
  2012. február 23. 08:3416.

  bocs a kirohanasert, de nagyon dühit, ha valakit ostoban nyugtat olyan, akinek szinten fogalma sincs a kerdezett szer hatasmechanizmusarol

   

  Akkor a kórházi ügyeletes orvos is ostoba, mert megnyugtatta a topikindítót, hogy nem lesz baj? Most akkor higgyen annak az orvosnak vagy ne? Vagy neked higgyen? Miért hinne neked jobban, mint a kórházi orvosnak, akivel beszélt?

   

  előzmény:
  semiramis (11)
  2012-02-23  00:13
 5. Torolt_felhasznalo_927697
  Torolt_felhasznalo_927697
  2012. február 23. 08:2715.

  Esküszöm neked kéne valami idegnyugtató.

  Hát olvasd ár el mit írt, egy adagot adott be neki, és nem egy üveggel nyomta tele a gyereket.

  Minek ijesztgeted?

  Felhívta a kórházat, azt mondták semmi baja sem lesz.

  Egyébként meg vihetné a kórházba, szépen hazaküldenék, csak nem gondolod, hogy bent tartanák a gyereket, mert egy kanál sima köptetőt beadott neki??????????????

  Gondolkozz már egy kicsit…..Feleslegesen riogatod az embert a hülyeségeiddel.

  előzmény:
  semiramis (7)
  2012-02-22  23:39
 6. 2012. február 23. 08:1014.
  Volt már olyan gyógyszer, amit nem engedtem beadni a picinek, mert az állt rajta, hogy x kor alatt ne---és orvos írta fel. Erről ennyit. A mézes teáról meg annyit, hogy nagyon jó, én is adtam enyémeknek, csak éppen manapság a méz is tiltólistán van egy 20 hónaposnak, mint sok élelmiszer, amin felnőttek a mai anyukák. Arról nem is beszélve, hogy a tea is tiltólistás, amit esetleg a doki, védőnő meg is említ, aztán ha egy 20 hónapos körülinek teázni kellene ilyen vagy más betegség miatt, az orvos nagy szemekkel néz, amikor anyuka mondja, hogy nem itta meg. Akkor  jegyeztem meg csendben az orvosnak, hogy hiszen azt mondta nem kaphat teát a gyerek. Visszakérdezése: miért és nem is kapott?
  előzmény:
  semiramis (11)
  2012-02-23  00:13
 7. 2012. február 23. 00:2913.

  Az rendben van, hogy itt nem lehet eldöntenie senkinek, hogy bajt okozott-e, vagy sem, de könyörgöm, első - helyes - reakciója az volt, hogy felhívta a kórházat. Gondolom a toxikológiát, és ott azért értenek hozzá, nem??? Egyébként mi alapján kéne egy laikusnak felülbírálnia a kórházi orvos tudását? Nem mindenki végzett orvosit, vagy tanult gyógyszertant! Ennyi erővel minden betegségnél halálra kéne magunkat izgulni, hogy vajon jót mondott-e az orvos...  

  A stílusod viszont, ahogyan indítottál meglehetősen felháborító!!! Senki nem adott okot arra, hogy ilyen stílust használj!!! Az orvosi végzettség sem hatalmaz fel rá!!!! Ha segíteni akarsz, akkor tedd kulturáltan!!!! A szívből jött segítséget mindig szívesen veszi mindenki!

  előzmény:
  semiramis (11)
  2012-02-23  00:13
 8. 2012. február 23. 00:2112.

  Na látod, ha ilyen hsz-eket kapok én sem fogok neked ugrani. Megígérem.

  Tényleg nem tudtam, hogy ilyen veszélyes lehet, főleg, hogy az orvosok is előszeretettel használják. Tudod: " boldog tudatlanság".

  Köszönöm a tájékoztatást.  Legközelebb körültekintőbb leszek.

  előzmény:
  semiramis (11)
  2012-02-23  00:13
 9. 2012. február 23. 00:1311.

  MINDEN köhögescsillapito antidopaminerg (tehat nyugtat). tehat a HORMONHAZTARTASRA hat. igen, lehet legzesleallas az eredmeny. raadasul az emlitett keszitmeny meg anticholinerg is, tehat a dopaminnal ELLENTETES hormonra IS hat. ez a ket hatas aztan szepen fejbe kolintja egymast. a gyerek ugyan fog tudni aludni - föleg azert, mert felkomas allapotba kerül töle, ezzel az erövel adhatnal neki mondjuk temestat is - , de a hatasa igen veszelyes. a legkisebb tuladagolas legzesdepressziot, azaz benulast okozhat. harom eves kor alatt SZIGORUAN TILOS ezt adni, 12 eves korig csak NAGYON indokolt esetben (es akkor sem ezt, mert hala istennek, kivontak a forgalombol). a r. masik valtozata ugyan forgalomban maradt, de azt sem igazan ajanljak. arra ügyelj, hogy ne a promethazin-valtozatot kapja a gyerek, akkor se, ha esetleg otthon meg nem vontak volna ki a forgalombol. 

   

   

  antihisztamin-, anticholinerg, valamint dopaminerg hatasokrol leginkabb neurologiai szakkönyvekben olvashatsz, nemigen közerthetö, de a lenyeg, hogy a dopamin elenkit, az anticholin nyugtat. most kepzeld el ennek a kettönek az egyidejü felpumpalasat... a gond az, hogy a) blokkolhatja a vegetativ idegrendszeri müködest, igy a legzest is, b) a gyigyszer celja, hog yblokkolja a köhögesi ingert (reflexet). igenam, de az igy nem felköhögött valadek eltömiti a legutakat (nemcsak az orrot) es fulladashoz vezet. különösen veszelyes, mert a paciens nem is erzekeli az egeszet, hiszen az anticholin hatasara melyen alszik...

   

   

  ha a gyerek köhög, kapjon mezes teat, ejszakara (barmilyen) zsirt a mellere (tartja a testhöt), masnapra/harmadnapra felszakad. 

   

   

  bocs a kirohanasert, de nagyon dühit, ha valakit ostoban nyugtat olyan, akinek szinten fogalma sincs a kerdezett szer hatasmechanizmusarol. ne csinaljatok. ne nyugtatgassatok egymast azzal, hogy nem lesz semmi gond. ne tegyetek, mert halal lehet a vege. es akkor mi lesz?

  előzmény:
  Evica74 (9)
  2012-02-22  23:47
 10. 2012. február 23. 00:0510.
  Köhögéscsillapítók: céljuk a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentése.
  Kicsit idegennek tűnhet, de hatóanyagként csoportosítom a gyógyszereket, így látszik, hogy sok készítmény, amelyeket egymástól függetlenül is ismerünk, valójában ugyanazt tudják - nincs új a nap alatt. :)

  1. Dextrometorfán hatóanyag tartalmú:
  - Robitussin Antitussicum szirup- Robitussin Junior szirup- Rhinathiol köhögéscsillapító szirup (felnőtt, gyerek)
  A köhögési központon keresztül hat (centrális támadáspontú), a köhögési reflex ingerküszöbét megemelve sikerül csökkentenie a köhögést.A hatóanyag jól tolerálható, ritkán okoz mellékhatást. Inkább csak túladagoláskor jelentkeznek nem kívánt tünetek. Ilyen például a szédülés, a fáradtság, a gyomor-bélrendszeri panaszok…http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.com/2011/0 1/koptetes-vagy-kohogescsillapitas-1resz.html Tudom, te vagy az orvos, de ha az itt leírtak igazak, akkor talán még sincs olyan nagy baj. Nem?
  előzmény:
  semiramis (7)
  2012-02-22  23:39
 11. 2012. február 22. 23:479.

  Milyen gondokat okozott a Rinathiol? Le tudnád írni, vagy linkelni.

  Én még nem hallottam róla. Mi is ezt szedjük és eddig még semmi gondom sem volt vele. Sőt, a kórházban is ezt kaptuk.

  Jó lenne tudni, ha nem megbízható gyógyszer.

  (Bár eddig én csak úgy tekintettem rá, mint egyszerű köhögéscsillapítóra. )

   

  előzmény:
  semiramis (7)
  2012-02-22  23:39
 12. 2012. február 22. 23:428.

  Együttérzésem, de ne aggódj. Kutya baja se lesz tőle.

  Az én fiam a lágyzselatin kapszulámat vette ki a táskámból úgy ötévesen.

  Persze indult a pánik, hívtam a gyerekorvost azonnal. 

  Több szerencsém volt, mint eszem, mert csak egyet vett be.

  Egész este vihorászott, aludt egy jót, másnapra semmi baja se volt.

  Ti is túl lesztek rajta és mesélheted pár év múlva az nlc-n, ha úgy adódik...

  Jobbulást a kicsinek.

  előzmény:
  hope0803 (1)
  2012-02-22  23:04
 13. 2012. február 22. 23:397.

  hallottal mar olyanrol, hogy LELKIISMERET?! vagy olyanrol, hogy ETIKA?! NEM-SZAKERTES?!

   

  HOGY MERESZELED azt allitani, hogy nem lesz baj?!?!?!?!?! es ha LESZ??????????????

   

  szakember vagy, aki meg tudja itelni?!

   

  es ne mondd nekem, hogy "csak meg akartam nyugtatni"!! ez a lehetö legARTALMASABB, amit tehettel!!! 

   

   

   

  topikindito, ez több volt, mint marhasag.

   

  a központi idegrendszer serülhet ugy is, hogy az a legzest nem vagy igen kicsit befolyasolja. NE abbol indulj ki, hogy "egyenletesen szuszog"-e. felkomas allapotban IS lehet "egyenletesen szuszogni." 

   

  abbol meg plane ne, hogy egy idiota, magat szakembernek hivö forumtars mit mond.

   

  en -orvoskent - bemennek vele a heim palba. tartsak bent megfigyelesre. ha gond van, legyen helyben a segitseg.

   

  tajekoztataskepp: a rhinathiolt nyugaton kivontak a forgalombol, mert pszichofarmaka-jellege igen sok problemat okozott.

   

  mkost ne azzal legy elfoglalva, hogy  lelkizel, mekkora marha vagy (arra raersz), hanem cselekedj esszel.

   

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_927697 (2)
  2012-02-22  23:11
 14. Torolt_felhasznalo_927697
  Torolt_felhasznalo_927697
  2012. február 22. 23:356.

  Azért egy kis adagtól,nem lesz a gyereknek semmi baja sem.

  Úgyhogy tényleg ne aggódj.Menj,inkább pihenj le te is. 

  Holnapra minden rendben lesz. 

   

  előzmény:
  hope0803 (4)
  2012-02-22  23:15
 15. 2012. február 22. 23:165.
  Mi "he" ?????
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_241471 (3)
  2012-02-22  23:14
 16. 2012. február 22. 23:154.

  Köszi... !

  rosszat írtam fel a papírra, amivel elküldtem a férjemet az ügyeletes gyógyszertárba...  fáradt is vagyok, meg ideges is, hibáztam...

  rhinatiol, robitussin... mostmár egy életre megjegyeztem

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_927697 (2)
  2012-02-22  23:11
 17. Torolt_felhasznalo_241471
  Torolt_felhasznalo_241471
  2012. február 22. 23:143.

  Beszéltem a Heim Pál ügyeletével, azt mondták nem lesz gond,

   

   

  He?

  előzmény:
  hope0803 (1)
  2012-02-22  23:04
 18. Torolt_felhasznalo_927697
  Torolt_felhasznalo_927697
  2012. február 22. 23:112.

  Szia!

  Semmi baj nem lesz.Nyugodj meg.

  Én azt szoktam csinálni,amikor betegek a gyerekek,és gyógyszert kell szedni(bár ők már elég nagyok),hogy csak azok a gyógyszerek vannak elől amiket éppen akkor szedniük kell. Mindegyikre ráírva,hogy kié és naponta mennyit kell beszedniük.Így nem keverem össze őket,illetve nem felejtem el beadni nekik.

  De hidd el,hogy semmi baj nem lesz.

  Legközelebb jobban ügyelj. 

  előzmény:
  hope0803 (1)
  2012-02-22  23:04

Legnépszerűbb cikkek