Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Büdös, tolvaj banda

Torolt_felhasznalo_199890
Torolt_felhasznalo_199890
Létrehozva: 2010. november 29. 09:31

Nekem 2 millió forintom van a magánnyugdíjpénztári számlámon, barátnőmnek 4 millió. ezt most szépen zsebre teszi a fidesz. ráadásul a növekmény után (ha átlépek az államiba) még 16 % adót is fizethetek.

 

ezzel a birka magyar néppel tényleg mindent meg lehet csinálni. 

  1. 2012. február 20. 23:011723.
    Zdrasztvujtye! :))))
    idézet:
    lárifárika (303)
    2010-12-28 18:55:56

     

    Ekkora buktát, lárifárika alias olivabogyó!

     

    Jaa, és direkt szóltam én is hozzá egy előző nickemen!

    előzmény:
    lárifárika (303)
    2010-12-28  18:55
  2. 2011. december 24. 07:241722.

    Igen, azt támogattam, mivel a vegyes rendszerben - ahogy a 97-es törvényben szerepelt - nincs kiszolgáltatva senki annak, hogy a mindenkori politika és az államháztartás állapota határozza meg a jövőbeni nyugdíját, legalább a manyup-ba helyezett pénz biztos.

     

    Csakhogy nem így szólt a 2010 decemberi törvény, hanem úgy - és ez volt az ominózus, támadott 36.§. -, hogy aki marad manyup-tag, az nem kaphat állami nyugdíjat, abból kiíratkozott. Annak ellenére, hogy a munkáltató fizeti továbbra is az államiba a járulékot utána.

     

    Na, ezen ment itt hónapokig a vita - csodálkozom, hogy nem emlékszel -, rengeteg leütést megért elvbarátaidtól, hogy megpróbálják bebizonyítani: a munkáltató által fizetett járulék nem a munkavállaló "bére" és ahhoz semmi köze.

    Persze, nem így van, a munkavállalói "bértömeghez" ugyanúgy hozzátartozik a munkáltatói nyugdíjjárulék is. 

    De itt, ezen a fórumon (is) késhegyig menő viták voltak erről. Ezek szerint nem követted. 

     

    Az emberek jó része nem lépett volna vissza az államiba, ha nem így szól a törvény, ha nem ijednek meg a zsarolástól, attól, hogy elveszítik - a befizetett munkáltatói járulék ellenére - az államira IS a jogosultságukat.

     

    Így is volt ez a tegnapi napig, a 2010-es törvény egészen idáig életben volt, bár az AB többször megszellőztette egy év alatt, hogy ez alkotmányellenes.

    Ha igaz az, hogy ezt a 36.§-t eltörölték - vagy az AB fogja a jövő héten hatályon kívül helyezni -, akkor azoknál, akik maradtak manyup-tagok, marad a korábbi vegyes rendszer: a manyupból is lesz nyugdíjrészük és az államiból is.  Ez nekem elég. 

     

    Ez ellen a 36.§. ellen - amely diszkriminatív és mint tudod, ezt nemcsak az alkotmány, de minden EU-s jogszabály is tiltja - rengeteg beadvány ment az AB-hoz (én is írtam), többszáz, anno közzé is tettem az AB honlapjáról, mennyi és mit támadnak (legtöbben ezt a 36.§-t).

    Eddig nem született határozat, de a két ünnep között fog.    

     

    Más kérdés, hogy sokan a 36.§-ra tekintettel letétbe helyeztek nyilatkoztak arra vonatkozóan, hogy ha ez a szabály megváltozik, ők vissza akarnak lépni a manyupba, mert csak és kizárólag emiatt választották az államit.

    Ők legalább annyian vannak, ha nem sokkal többen, mint akik maradtak.

     

    Ezek pedig pert fognak indítani, megtévesztés miatt és meg is fogják nyerni. Ebben egészen biztos vagyok. 

     

    Erről beszéltem itt az imént, és nem arról, hogy megszűnjenek-e a manyupok, ugyanis azokat nem lehet teljesen megszüntetni, mint látod, a maradók manyup-vagyonát a kormány nem tudja elvenni, pedig elgondolkodtak rajta.

     

    Csak senki ne mondja, hogy nem szóltam, már egy évvel ezelőtt.

     

    Most jókat mulatok magamban, mert párt- és elvtársaid minden - mondhatni, alacsony szintű - tudásukat összeszedték, hogy többszáz hsz-ban indokolják, miért is kell kiíratkoznia valakinek az államiból manyup-tag létére, nos, kiderült, hogy ez nem járható és ennek örülök.   

     

     

       

    előzmény:
    fiú50 (1721)
    2011-12-23  21:05
  3. 2011. december 23. 21:051721.

    persze, ismerem ezt a kezdeményezést, de ugye mindenki szabadon választhatott, hogy marad a manyupban, vagy visszamegy az államiba.  És ugye ennek voltak következményei, amit mindenki tudott, és úgy választott.

    Az alkotmánybíróság döntését talán ne előlegezd meg, mert azért az elég érdekes lenne.

     

    A manyupok megszüntetését már a libés bajnai elkezdte, ugyanis 2009 év végén vissza lehetett lépni a manyupokból az állami nyugdíjpénztárba, és ha jól emlékszem kb. 200-300 ezren akkor vissza is léptek, pl. én is.

    És ugye ennek akkor az volt a célja, hogy a költségvetés hiányát csökkentsék amennyire csak lehet, hogy 2010-ben egy "látszólag"  

    stabil költségvetéssel adják át az országot.

     

    "Nem tudom, te miről írsz itt, ez másról szól. "

     

    dehogynem tudod, csak mostmár kár lenne ezen vitatkozni szerinted, de ugye amikor még nyitva volt a kérdés, akkor te azt támogattad, hogy ne lépjenek ki az emberek a manyupokból!

    Ugye?

    előzmény:
    pannacotta (1720)
    2011-12-23  20:55
  4. 2011. december 23. 20:551720.

    Teljesen másról szól már ez a történet, mint amit írsz. A 2010-es törvényben az volt, hogy aki manyup-tag marad, nem részesülhet az állami nyugdíjból (annak ellenére, hogy a munkáltató fizeti utána a járulékot, azaz a jogosultságot az állami kasszába).

    EZT kifogásoltuk és emiatt írtunk - többek között én is - Alkotmánybírósági beadványt, és most siker koronázza az erőfeszítéseinket, megváltoztatják a jogszabályt (vagy ha nem, akkor az AB a jövő héten).

     

    Nem tudom, te miről írsz itt, ez másról szól.  

    előzmény:
    fiú50 (1719)
    2011-12-23  20:43
  5. 2011. december 23. 20:431719.

    Panna! olyan megmosolyogtató ez az erőlködés itt a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése körül, mert az egész amit csinálsz, ill. csináltok e körül, az olyan, mint a mikor valaki nem látja a fáktól az erdőt!

    A költségvetés nem tudta finanszírozni a manyupokba került járulákokat, és ráadásul a manyupok rossz gazda módjára kezelték az oda befizetett pénzeket.

    Ennek vége, most minek ez a cirkuszolás.

    Az állam ráadásul nem azt csinálja, hogy az a 100 ezer ember állami nyugdíj nélkül marad, akik a manyupokban maradtak, hanem őket is állami nyugdíjjogosulttá teszi.

     

    Olyanok vagytok, mint a holland zöldek, akik amikor a németek elkezdték a Rajna gátját megemelni a Rajna német oldalán, hogy védjék a lakott területeket az árvíztől, akkor a holland "zöldek" tiltakoztak, és megakadályozták, hogy a hollandok is megemeljék. És ráadásul büszkék voltak magukra, hogy milyen "természetvédők" voltak.

    Azután jött az árvíz, a németeket megvédte a magasabb gát, de a hollandoknál több telelpülést elöntött a víz.

    És akkor ugye a hiollandok elővették a környezetvédőket, hogy na akkor ami kárt csináltatok azt téritsétek meg.

     

    Ti itt az ellen tiltakoztatok, hogy a manyupokat megszüntessék, holott minden épeszű közgazdász látta, hogy a manyupokba kerülő pénzek miatt a nyugdíjkassza olyan költségvetési támogatást igényel, amit a költségvetés nem tud elviselni! De azért ti ennek ellenére a mellett kardoskodtatok, hogy ne szűntessék meg a manyupokat. Azután gondolom ha nem szüntették volna meg, és a költségvetés egyensúlya felborult volna emiatt, akkor az orbánra meg a matolcsira mutogattatok volna, hogy mert nem értenek a közgazdaságtanhoz, meg "unortodox" gazdaságpolitikát folytatnak azért van a baj! Ugye? És akkor eszetekbe sem jutott volna, hogy a manyupok okozták a bajt!

    Ugye?

    vagy szerinted ha megmaradnak a manyupok, akkor az amiatti eddiginél is magasabb költségvetési hiányt miből pótolta volna ki a kormány?

    Vettünk volna fel több hitelt? 

     

    előzmény:
    pannacotta (1718)
    2011-12-23  16:26
  6. 2011. december 23. 16:261718.

    Bátran mondhatom, ez az  az év híre (arról már ne is beszéljek, hogy már megint és századszorra IGAZUNK lett):

     

    "Döntött a parlament arról, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságra is jogosultak.  

     

     Ezt – vagyis az ezzel ellentétes szabály eltörlését – arra hivatkozva kezdeményezte a kormány, hogy mivel a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül, annak állami nyugdíjjogosultságot kell keletkeztetnie."

     

    (persze, nyilván semmi összefüggésben nincs ez a döntés azzal, hogy az AB a jövő héten dönt a 2010. decemberi törvény elleni beadványokról és már kiszivárgott, hogy hatályon kívül vágják a 36.§-t, azaz azt a szakaszt, amely szerint az, aki maradt a manyup-ban, "kiszerződött" az állami rendszerből. Köztudott, hogy az AB már a nyáron meglebegtette, hogy ha a munkáltató fizet az államiba, az ilyen arányban állami nyugdíjra IS jogosultságot teremt, naná. Megint előremenekültek a fijjuk, de ez most sokkal súlyosabb következményekkel fog járni)

     

    Éljen, hurrá!    Ugyan egy évig tartott, de megvan!

    Aki maradt a manyup-ban, az erre az időre mind a manyupból, mind az államiból kap nyugdíjat, pontosan ugyanúgy, ahogy az eredeti - 1997-es - törvény rendelkezett, azaz aszerint arányosan, mennyit fizet be ő és mennyit a munkáltatója a két kasszába.

     

    Persze, ennyi a hír, még nem ismerjük a mértéket, de a lényeg, hogy eltörlik a diszkriminációt. 

     

    Ehhez képest  az a kijelentés - persze, Eltolcsitól -, hogy kinyitják újra a kaput és át lehet lépni az államiba, háááát, minek is nevezzem.

     

    A fentivel egyben megkezdődhet a perek sorozata azoknál, akik letétbe helyezték a nyilatkozatot, miszerint ha az AB eltörli ezt a szakaszt - amivel egyenértékű az, hogy maga a parlament változtatta meg -, akkor ők visszalépnek a manyupba.  

     

     



    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2011. június 13. 12:041717.
    Dobrev papát tán érinti, de az mért nekem legyen olvasmány Szent Pünkösd napján? Fene se érti......
    előzmény:
    Reszka (1716)
    2011-06-13  12:03
  8. 2011. június 13. 12:031716.
    És milyen nagyon érdekel engem a bolgár nyugdíjas nyugdíja, bezonyám.
    előzmény:
    lárifárika (1714)
    2011-06-13  07:19
  9. 2011. június 13. 07:471715.
    előzmény:
    lárifárika (1713)
    2011-06-13  07:07
  10. 2011. június 13. 07:191714.

    Értem én, kemény sokkk hatások érik itt az embert, nem győzi kapkodni a fejét. És van amikor elveszti. 

     

     

    előzmény:
    unger (1712)
    2011-06-12  21:00
  11. 2011. június 13. 07:071713.

    Nem értem, miért vetted magadra !!??

     

    Nem rólad szólt, amit Sapinak írtam!  

     

    Vagy, minden csak rólad szólhat? 

    Ez már paranoia ! 

    Vagy, erre mondják, hogy nem zörög a haraszt? 

     

    Döntsd el Te ! :)) 

     

     

    előzmény:
    pannacotta (1711)
    2011-06-12  20:52
  12. 2011. június 12. 21:001712.

    De értetlen vagy....hát nemdolgozik a hazudos a manyupoknál,ércsed má meg....pedig biztosan szivesen látnának egy "igazi" ügyvédet akinek van (is) gazdsági diplomája......

    Föleg aki meg kávézni is szeret az meg igazán...

    előzmény:
    lárifárika (1710)
    2011-06-12  20:42
  13. 2011. június 12. 20:521711.

    Érdekes az észjárásod, el sem tudod képzelni, hogy egy vélemény nem feltétlenül személyes érdekeltségen alapul.

     

    Ez olyan uncsi. Nem dolgoztam manyupnál, sem önkéntesnél, sem másiknál.  

    előzmény:
    lárifárika (1710)
    2011-06-12  20:42
  14. 2011. június 12. 20:421710.

    Szia Sapientia! :)) 

     

    Emlékszem, "muszáj volt" belépni, hisz addig jártak a nyakunkra, amíg meg nem tetted!

    Nekem már akkor minden bajom volt  tőle és tényleg örömmel léptem ki! 

     

    De, lehet, hogyha az önkéntes manyupok (el)kezelésében dőzsöltem volna évekig, mást mondanék?? Tudom, oda születni kell! :)) 

     

     

     

     

     

    előzmény:
    sapientia (1708)
    2011-06-12  20:00
  15. 2011. június 12. 20:011709.

    Ez a 98-as magánnyugdíj-rendszer nem a nettóból ment. A nyugdíjjárulékodat fizetted be oda, emellett a munkáltatód perkált az államiba, a nyugdíjjárulék háromszorosát, szintén a te nyugdíjadra. 

     

    Így is alakult a rendszer: 1/4 nyugdíjat kaptál volna a manyupból (a befizetéseidnek megfelelően), míg 3/4-et az államiból (a munkáltatói befizetésből származóan).

     

    Ez a rendszer először jövőre, vagy 2013-ban fizetett volna, ilymódon csökkentett nyugdíjat az államiból.   

     

    Amikor bevezették ezt, rögvest felemelték a nyugdíjkorhatárt is, éppen emiatt (azaz amiatt, hogy legyen idő takarékoskodni, na meg ha lenne az állami  kasszának kiesése, ez pótolja).

     

    Nem is volt egy peták kiesése sem, a nyugdíjkassza mostani hiánya nem a manyupból származott, hanem a későbbi, teljesen átgondolatlan intézkedésekből: a 13. havi nyugdíjból, a rendkívüli és ki tudja, milyen alapon (csalinak) kifizetett nyugdíjemeléseknek, az előrehozott nyugdíj bevezetésének, a különböző módosított korkedvezményeknek, stb.

     

    Jó rendszer volt ez, csak később - amikor összekeverték a nyugdíjakat a szociális ellátásokkal - az állam folyamatosan változtatta a feltételeket, az állami nyugdíjkassza hátrányára.

     

    Most viszont befizeted a 10 %-ot az államiba + a munkáltatód is befizeti, és még emellett a nettóból önkéntesbe fizethetsz: ez messze nem ugyanaz, a nettóból akármilyen más módon is lehet takarékoskodni, ha marad belőle (nem mindenkinek marad a rezsi és a kaja kifizetése után). 

    előzmény:
    lárifárika (1707)
    2011-06-12  19:52
  16. 2011. június 12. 20:001708.
    Szia Lárifárika!

    A nattudású egyedek nem tudják, hogy a gyakorlatban az történt, hogy a cégek, munkáltatók kiadták "napi parancsban" a dátumot, eddig a határidőig ehhez és ehhez a nyugdíjpénztárhoz kell !!!!! menni, megkötni a szerződést a dolgozónak. (önként, dalolva, mint a békekölcsönt annak idején, anyukám mesélte.) Aki nem, az.......
    Hát ki merte megkockáztatni, hogy ne legyen holnaptól munkája????
    Nem volt kötelező, de ajánlatos, saját érdekében. Később, mivel már meg volt a létszám, a kóborapácák megtévesztésére csak a pályakezdőknek volt a kötelező belépés a manyupokba.
    Az önkéntes az más, oda tényleg aki akart....
    Csak hát ezt mindenki tudta/tudja, hogy működött a belépés a manyupokba, csak azok nem tudják/tudták akik nem akarják. Az is más amit kommunikáltak és az is más, ami a gyakorlatban történt.
    Lehet hivatkozni erre, arra, ilyen-olyan törvényekre, a gyakorlat viszont más volt.

    Megkérlek Lárifárika ha gondolod, csupán TE !!! reagáld le a hsz-met, másra nem vagyok kíváncsi.
    előzmény:
    lárifárika (1701)
    2011-06-12  19:00
  17. 2011. június 12. 19:521707.

    A megtakarításait, mindenki az adózott jövedelméből teheti meg, legyen az nyugdíj v. bármilyen más! 

     

    Tudsz olyan helyet, ahol nem??? 

     

     

    előzmény:
    pannacotta (1706)
    2011-06-12  19:46
  18. 2011. június 12. 19:461706.

    Ezek a százalékok mindenkire vonatkoznak. 

     

    Lehet, hogy rossz egyéni tapasztalatod van a korábbi barátoddal, de felesleges kivetítened másokra, minden szakmában vannak ilyenek is, olyanok is.

    A sztereotipiák mindig azt minősítik, aki dobálózik vele.

     

    Majd ha a témához is tudsz hozzászólni, akkor szívesen társalgok veled.    

    előzmény:
    lárifárika (1704)
    2011-06-12  19:34
  19. 2011. június 12. 19:371705.
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, csak felhúztam magam Bulgárián
    előzmény:
    unger (1703)
    2011-06-12  19:26
  20. 2011. június 12. 19:341704.

    A bulgár példád miatt írtam, hogy kavarsz, szokás szerint! 

     

    Nagyon sokan örültünk, hogy vissza léphettünk az államiba!

     

    Aki meg úgy gondolja, hogy szüksége van rá, fizethet magánnyugdíj pénztári megtakarítást! Önkéntesen!!!

     

    Legalább ne írnád, ezeket a százalékokat, mikor pontosan tudja mindenki, hogy egy ügyvéd, mi után fizet járulékokat és adót!!!!!   

     

    Mielőtt férjhez mentem, évekig éltem együtt eggyel, láttam mennyit keresett és miket tett.

     

    Félrevezetés, átverés, keverés-kavarás, simlisség kell a szakmához bizonyosan,  csak nehezen viselem, ha észre veszem!  

     

    Biztosan jó ügyvéd vagy, hisz könnyen megy! 

     

     

    előzmény:
    pannacotta (1702)
    2011-06-12  19:09
  21. 2011. június 12. 19:261703.
    Gondolod hogy ujat mondtál?? Ezen a forumon mindenki ismeri a hazudost....az erölködésén meg csak röhögni lehet...beteg na..
    előzmény:
    lárifárika (1701)
    2011-06-12  19:00
  22. 2011. június 12. 19:091702.

    Amikor bevezették, 1998-ban 2 millióan léptek be önként a magánnyugdíjpénztárba. Nem az önkéntesbe, hanem ebbe. 

     

    Ezt követően csak a pályakezdők léphettek be, ők már kötelezően.

     

    A 2010-es nyugdíjpénztári tagok 2/3-a önként lépett be, mint pl. maga Matolcsy György is. Ő sem tud biztos számolni.  

     

    Tényleg lehet önkéntes nyugdíjpénztárba belépni, de nem a havonta kötelezően levont 10 %-os nyugdíjjárulékkal.

     

    Nem, hanem a 10 %-os nyugdíjjárulék + 24 %-os munkáltatói befizetés + 16 %-os szja után megmaradó nettóval.

     

    Aki tehát kavar, az nem én vagyok, nézz utána.  

     

     

     

     

    előzmény:
    lárifárika (1701)
    2011-06-12  19:00
  23. 2011. június 12. 19:001701.

    Ehhez értessz!

     

    Keverni!

     

    Magánnyugdíj pénztár befizetésed, megtakarításod, lehet most is, fizetheted magadnak!

     

    Senki nem nyúlt hozzá!!!!

     

    Kivéve, amit bevezettek a nyugdíjkassza terhére (!!!!!!) KÖTELEZŐEN  fizetendőként !!!!  Ott választhattál MOST! 

     

    Undorító, hazug vagy! Szokás szerint ! 

    előzmény:
    pannacotta (1700)
    2011-06-12  18:50
  24. 2011. június 12. 18:501700.

    Bulgáriában az Alkotmánybíróság már a manyup-befizetések átirányítását is elmeszelte. 

     

    Nem, Bulgáriában el sem jutottak a manyup-megtakarítások állam általi "megvédéséhez", már a 2014-ig nyugdíjba menők aktuális megtakarításainak államiba átirányítását is alkotmányellenesnek minősítették.

     

    "Az Alkotmánybíróság két hónapig tartó kivizsgálás után kihirdette, hogy a törvény sérti a jogállamiságot és a lakosság szabad tulajdonjogának a gyakorlását.

    „Az állam átlépte a biztosítottak jogállásáról szóló rendkívüli kormányrendelet határait. A tulajdonjog és a magánbirtokok védelmével lehet törvényes keretek között sikeres reformokat végrehajtani” – a bíróság szerint a kormány azzal, hogy átvezeti a magánbefizetéseket, megsérti a szabadpiaci folyamatokat."

     

    Dehát ez a Balkán, azt se tudják, mi a jogállam, bezzeg nálunk..... 

     

    Érdekesség: nézzétek meg a képet, nők is vannak az AB-ben, nahát.   

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top