Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tatár beefsteak

mamba0822
Létrehozva: 2010. február 26. 12:10

Sziasztok!

 

Életemben előszőr készitek tatár beefsteak-et,rengeteg receptet átnéztem.

Mivel nekem a hentes darálta le 6x a húst,igy nem lett bepácolva darálás előtt.

Viszont egést tojásokat ütöttem bele,és utólag nézem,hogy a legtöbb recept csak sárgáját ir.

Ezzel akkor elrontottam?

Egyáltalán hány tojás kell 1 kg húshoz?

Tettem bele  kb 2 fej reszelt v.hagymát,4 gerezd fokhagymát,sót,borsot,mustárt, pirospaprikát,vajat.

Kell még valami bele?

 

Hálás lennék,ha segitenétek,páromat szeretném meglepni vele,mert ő imádja. 

 

 

  1. 2010. március 1. 18:1561.

    Szerintem is bélszínből az igazi, mert az a legpuhább marhahús, biztos, hogy nem inas. A múltkor láttam a egyik hiperben előre darált húst, rá volt írva, hogy tatárbifsztekhez ajálnják, de az nem volt ráírva, hogy miből van... biztos, hogy nem bélszín volt.

     

    Ez itt az én receptem, nekünk így ízlik. Tatárbiftek 2 személyre, mindenféle titkos hozzávalókkal

    Egy 30 dekás darabot, a bélszín elvékonyodó végeit felkockáztam, majd az aprítógéppel pépesre daráltam. (Nem is kell hozzá feltétlenül daráló, akár késsel is lehet kockázni.)

    Adtam hozzá mustárt, ketchupot, sót, borsot, konyakot, darált savanyú uborkát, hagymát, fokhagymát. Vajas pirítóssal ettük.

    A savanyú uborka helyett mehet kapribogyó is. Közben érdemes kóstolgatni. Én például nem teszek hozzá tojást, mert a nyers hús oké, de a nyers tojástól nagyon félek...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  2. -1-
    -1-
    2010. március 1. 10:0160.

    Kerestem egy olyan szakácskönyvben a receptet, amit a szakács tanulóknak állítottk össze, és meglepődve tapasztaltam, hogy nincs ilyen recept.

     

    Amúgy azért kerestem, mert ugye korábban nem volt sem kecsap, na meg Worchester szósz sem, hogy akkor mivel vol ízesítve ezek helyett a kiegészítők helyett.

     

    Aztán ott van, hogy miért kell éppen akkor bekeverni.

    Nem csak az ízesítés miatt, hanem amikor itt páran írják, hogy több napon keresztül is eszik. No ott a tojás a lényeg, hogy az mindig frissen kerüljön bele.

    előzmény:
    Werbunga (59)
    2010-03-01  09:05
  3. 2010. március 1. 09:0559.

    Fat man szerint az olcsó húsnak híg a leve, s sok a bacija. Egyébként nem láttam még olyan baktériumot, amelyik a drágább színhúst fumigálná, az olcsóbban meg tenyészne.:-)

    (Bár csak két évet dolgoztam  mikrobiológiai laboratóriumban, és ez úgy látszik, kevés volt.)

    előzmény:
    Dike (51)
    2010-02-26  13:28
  4. 2010. február 28. 22:4758.

    Örülök, hogy jól sikerült! (visszanéztem, én is)

    előzmény:
    mamba0822 (55)
    2010-02-27  11:20
  5. 2010. február 28. 22:3957.

    Bocs ha olyat írok, amit már többen is, nem olvastam végig.

    Mi nagyon régóta csináljuk, közben kaptam szakácstól is tanácsot. Mi marhafelsált veszünk már régóta, kétszer megdarálom apró tárcsán. (a fehéret kiszedem belőle teljesen és meg is tudom mosni a húst, azért darálom én). Szóval: kb. 1 fej hagyma apróra vágva, fokhagyma (jó sok), pirospaprika, mustár, kecsöp, vaj, 1 tojássárga, Vörcseszter szósz egy kevés (bocs de nem tudom angolul), őrölt kömény, só, bors (szeretjük jó fűszeresen) asszem ennyi. Mi ha megyünk nyaralni a családdal, az első 3 nap ezt esszük reggelre-vacsorára, viszek kenyérpirítót magunkkal. Azt mondják minél tovább áll, annál jobban összeérik. Még simán megesszük 4 naposan is. Ja és mindig nagyon örülnek neki a vendégeink, nem tudják abbahagyni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  6. 2010. február 28. 21:2356.

    A bélszín azért jobb mert puhább (általában én sem azt veszek és inkább 2x 3x átdarálom).

     

    1-2 hete olvastam, hogy az eredeti recept szerint nem darálják hanem apróra vágják. Az is benne van, hogy frissen összekeverve kell enni. Szerintem finom másnap is.  Pácolni nem szabad, mert attól gyakorlatilag "megfő" a hús. Kóstoltam már pácoltat, nem ízlett.

     

     

    Hamarosan csinálnom kell!

    előzmény:
    mamba0822 (55)
    2010-02-27  11:20
  7. 2010. február 27. 11:2055.

    Jelentem,isteni finom lett a tatár,a hátszín,és az egész tojás ellenére.

    Degeszre ettük magunkat.:)

    Hátszínből is nagyon finom,nyugodtan lehet ebből csinálni,akinek a pénztárjába nem fér bele a bélszin.

    De azért legközelebb bélszint veszek,de csak k 40 dekát,annyi bőven elég kettőnknek,és csak tojás sárgáját  teszek bele,plusz vezsek Worchester szószt is,igy már fenomenális lesz.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  8. 2010. február 26. 13:3754.

    Köszönöm nagyon kedves vagy!

    Én is sok boldogságot kivánok Neked!

    előzmény:
    klára13 (53)
    2010-02-26  13:32
  9. 2010. február 26. 13:3253.
    Ó,  hát a legjobban döntöttél, Mamba! Látod, el kellett volna olvasnom az egész topikot. Aranyos kis feleség vagy. Férjed nagyon szerencsés! Sok boldogságot kívánok!
    előzmény:
    mamba0822 (38)
    2010-02-26  12:55
  10. 2010. február 26. 13:3152.

    Mivel én az összes topikot átolvastam a tatárról,igy ezért mertem hátszint venni.

    Egyébként most a hentesnél nem is volt bélszin,és ő maga mondta,hogy ő havonta biztos készit tatárt,és hátszinből szokta,mivel a bélszint nem sokan engedhetik meg maguknak.

    Olvastam még bélszin helyett fehérpecsenyét is. 

     A lényeg végülis,hogy marha szinhús legyen.

    De persze bélszinből az igazi,legközelebb én is azt veszek,mi úgysem kivánjuk ezt hetente. 

     

    Én sem csináltam még.

    De amit én beleraktam,az kell bele,csak nem egész tojás,hanem sárgája,plusz még ketchup,meg Worchester szósz,ami nálam kimarad,mert az soha nincs itthon.

     

     

     

    előzmény:
    Csumpi-ka (49)
    2010-02-26  13:19
  11. 2010. február 26. 13:2851.
    Milyen bacilus van a hátszínben, ami a bélszínben nincs?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_131181 (48)
    2010-02-26  13:16
  12. 2010. február 26. 13:2150.

    Persze, hogy fasírtnak drága, de még mindig jobb, mintha kidobná. Csak azért írtuk neki, hogy ha nagyon nem lett jó, akkor még tud mást is csinálni belőle. Nyilván én sem veszek a fasírtnak ilyen húst.

     

    Lehet most már én is csinálok hétvégén tatárt...

    előzmény:
    Dike (23)
    2010-02-26  12:33
  13. 2010. február 26. 13:1949.

    Sziasztok!

     

    Én imádom ezt a kajcsit, legelőször úgy 6 évesen kostoltam meg, sajnos azóta is csak 2szer háromszor ettem életemben. De mint kiderült párom nem evett még, így szeretnék csinálni, de nem csnáltam még soha.

    Akkor ahogy olvastam hátszínből is finom? szokták csinálni? persze tudom bélszínből az igazi!

    ki mit szokott bele rakni, emlékeim szerint? hagyma, foghagyma, só bors, tojássárgája volt benne.... de kábé 10éve nem ettem ilyet így érdekelne kinél mi vált be!

     

    Köszi

     

     

    ui.: már csak egy normális hentest kéne találnom, mert itt olyan nincs

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2010. február 26. 13:1648.

    bacilusok miatt jo csak a belszin

     

    maskor mar mindent fogsz tudni :-)

     

    előzmény:
    mamba0822 (45)
    2010-02-26  13:04
  15. 2010. február 26. 13:0747.

    Mi sem szeretjük az asztalnál kevergetni,étteremben ha eszünk,akkor ott is bekeverve kérjük.

    És hidd el,tényleg finomabb,ha előtte bekevered és összeérnek az ízek.

     

    Én is így csináltam,tegnap előtt.

    előzmény:
    mamba0822 (38)
    2010-02-26  12:55
  16. 2010. február 26. 13:0646.
    Sokan csinálják hátszínből, nem tudom, nekem szimpatikusabb bélszínből. Biztos örülni fog neki a férjed
    előzmény:
    mamba0822 (45)
    2010-02-26  13:04
  17. 2010. február 26. 13:0445.

    Köszönöm neked is.:)

     

    Egész tojás már benne van,nem lehet kiszedni, máskor csak sárgáját rakok bele,megjegyeztem.

    Bélszin helyett hátszinből lesz ,de legközelebb bélszint veszek, sokkal kevesebbet.

    Most ez már ilyen lesz,azért igy is finom.:) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_131181 (42)
    2010-02-26  13:01
  18. 2010. február 26. 13:0244.

    Akkor jó!

    Mondjuk azért csinálunk ilyen sokat, mert a vendégek most azt kérték, hogy ne csináljak más kaját, legyen tatár meg süti 

    előzmény:
    mamba0822 (40)
    2010-02-26  12:58
  19. 2010. február 26. 13:0243.
    Szerintem teljesen mindegy,mivel takarod le.
    előzmény:
    mamba0822 (27)
    2010-02-26  12:35
  20. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2010. február 26. 13:0142.

    feher nem kell bele

    20dk/ sarga

    hagyma reszelve keseredik! finomra kell vagni

    paradicsom krem jo meg bele

     

    a belszint me elotte 1 hetig kell pacolni

    mas hus nem jo hozza

     

    előzmény:
    mamba0822 (1)
    2010-02-26  12:10
  21. 2010. február 26. 13:0041.

    Nem kaptam én fel a vizet,dehogyis.

    Csak sok topikban találkoztam már ezzel,(ne vedd magadra,nem rólad beszélek),hogy megjeygeznek ilyen dolgokat, hogy :ilyen drága ételre telik neked a válságban,meg miből jut neked erre-arra-amarra,amikor alig lehet megélni...stb

    előzmény:
    Dike (39)
    2010-02-26  12:55
  22. 2010. február 26. 12:5840.

    Tudom,nem is neked szántam.:)

    De ha az én 1 kg bélszinem (ami most hátszin)túl drága fasirtnak,hamburgernek,akkor a ti 3 kilótokról nem is beszélve,csak erre irtam,annak aki megjegyezte ezt.

    előzmény:
    bambi5 (37)
    2010-02-26  12:52
  23. 2010. február 26. 12:5539.
    Nem kell felkapni a vizet. Tatárt én csak bélszínből csinálok, de fölölegesnek tartom a kilónként 6-8000ft-os húst fasírtnak (plusz nem is a legjobb hús hozzá sztem). Nem arról szól, hogy ki mit engedhet meg magának
    előzmény:
    mamba0822 (35)
    2010-02-26  12:49
  24. 2010. február 26. 12:5538.

    " Legközelebb inkább tedd férjed elé a tányér közepén elhelyezett darált húst, egy adagot, és körülötte a  hozzávalókat, kis pohárban a tojássárgáját.."

     

    Hidd el,irtam már ,a férjem nem szereti maga kevergetni,ha igy szeretné,nem kevertem volna be.

    Ha étteremben ezt kér,ott is bekeverve kéri.

    Ő olyan tipus,aki azt szereti,ha ehető étel van előtte,ha éhes,és nem kell neki fújogatni,kutyulgatni,kevergetni..

    Pl a meleg ételeket  sem eszi forrón,hogy fújogatni kelljen,sőt még a csirkepörköltet is ki kell csontozni,és feldarabolni.

    Idegesitő ,nem mondom,de ő ilyen,és igy is szeretem. 

    előzmény:
    klára13 (34)
    2010-02-26  12:48

Címlap

top