Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Keksz kekszesdobozba
Sziasztok!
Végignéztem az összes topicot, amit találtam és kekszekkel foglalkozott.
Karácsonyra szeretnék kekszes dobozt adni - mindenféle keksszel megtömve.
(A doboz már várja, hogy belekerüljenek a finomabbnál finomabb édes és sós költemények!)
Ehez várnám kedvenc kekszjeitek receptjét. Szeretném egy helyre összegyűjteni, hogy ne kelljen keresgélni, egyszerűen csak ezt a topicot végigolvasni - nem csak nekem, hanem mindenkinek, aki bármikor kekszet szeretne sütni.
Szóval hajrá, várom a finomabbnál finomabb, kerek, szögletes, bevonatos, bevonat nélküli, édes, sós, ropogós, puha, pilóta, vaniliáskarika, fehér, barna, egészséges, kevésbbé egészséges hami-nyami kekszek receptjeit - akár képekkel tarkítva eme topicot.
Várom az összes tanácsot, praktikát, ami szükséges ezek elkészítéséhez.
Gombóc Artúrok és társai ne kíméljenek! Ide gyülekezzenek!
Nagyon izgatott vagyok, mert a pilóta kekszecskéknek ma állok neki.
Azt tervezem, hogy a kekszesdobozba több fajta keksz kerül. Múlt vasárnap már készítettem három félét a többiek által megadottból, de a pilótának most fogok nekikezdeni. Csak melegítem a hozzávalókat úgy fél óráig szobahőmérsékleten.
Valahogy úgy gondolom, hogy a pilóta keksz olyan egyedi lesz. Régebben már készítettem vaniliás karikát, de a pilóta régi gyengém volt.
Szóval gondolj rám. Remélem sikerrel járok.
Szép vasárnapot mindenkinek!
És aki sütöget, vagy éppen főz, annak sok sikert!
Marcipános pillangó:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/karacsonyi -receptek/marcipanos-pillangok
Mandulás korong:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/karacsonyi-r eceptek/mandulas-korongok
Mackó keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/macko-keksz
Lekváros csillagok:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sute menyek_-edessegek/csillagok
Ropogós kekszecskék
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 120 ml tej, 30 ml olívaolaj, 1 ek só, 1 kk cukor, 12 g friss élesztő, szezámmag vagy lenmag, 1 tojás
Elkészítés: A tejet a cukorral megmelegítjük és beleszórjuk az élesztőt majd félre tesszük. A lisztet tálba tesszük, a felfutott élesztőt ráöntjük, kicsit összekeverjük, majd mehet bele az olívaolaj (az olajjal is összekavarjuk) és végül a só. Ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarjuk és 1 óra 30 percet kelesztjük. Miután megkelt a tészta 2 részre osztjuk és sütőpapíros (vagy kivajazott) sütőlapon vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Kekszvágóval (derelyevágóval) négyzetekre/kis téglalapokra vágjuk, lekenjük tojással, villával jól megszurkáljuk majd megszórjuk sóval és lenmaggal. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A sok édes mellett most már jól jön egy igazi sós keksz is:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 dl tej
1 tojássárgája
egy kevés só
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a tejjel és egy csipet sóval, majd 30 percig állni hagyjuk. Utána 2 cm-esre nyújtjuk, és ízlés szerinti formákkal kiszúrjuk. Villával megböködjük, kivajazott tepsibe tesszük, és a tetejét megkenjük a tojássárgájával. Szórhatunk rá darabos sót is, vagy sajtot reszelhetünk rá esetleg szezám/lenmaggal/mákkal meghinthetjük, majd alacsony fokozaton megsütjük.
Csokiba mártott keksz
Hozzávalók 1 adaghoz, azaz kb. 16-18 db-hoz:
12 dkg puha vaj
kevés vanília aroma
1 tk reszelt citromhéj vagy narancshéj (esetleg plusz gyömbérreszelék)
5 dkg porcukor
1 tojás
15 dkg liszt
csokoládé a bevonáshoz
A sütőt 200 fokra melegítettem.
A vajat a vaníliával, a citromhéjjal (agy narancshéj (esetleg plusz gyömbérreszelékkel) és a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a a tojást, majd a lisztet. Elővettem a habzsákom és a csillag formájú végével megpróbáltam néhány cm hosszú, nagyjából 1,5 cm széles csíkokat nyomni a sütőpapírral kibélelt tepsire. 10 perc alatt megsül.
A tepsiből azonnal kivettem (lapát segítségével, mert különben eltörik) és rácson hagytam hűlni.
A csokoládét gőz fölött felolvasztottam és a kész sütiket belemártogattam.
Jó gyakorlást hozzá, hogy minél szebb kekszeket tudj sütni!
Mogyorós / diós keksz, simán és kakaósan
A tésztához kell:
12,5 dkg (fél kocka) olvasztott margarin
20 szem bokormogyoró lereszelve/darálva / 2 púpozott evőkanál darált dió
10 dkg (5 evőkanál) teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál méz (illetve ízlés szerinti mértékű és minőségű édesítés - az eredetiben 5 dkg cukor van)
bő 1/2 dl víz (esetleg egy része valamilyen aroma
A tetejére:
egész szem mogyoró / diódarabok (bele kell nyomni, hogy megsülve se essen le; amúgy finoman megpirul rajta)
Szokás szerint gyúrni, golyózni, lapítani.
Vagy
Gyúrni, simítani, szaggatni.
Jó munkát hozzá!
Banános mogyorós keksz
Hozzávalók:
1/2 banán
2 ek citromlé
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
5 dkg darált mogyoró
csipet só
1 tojás
10 dkg vaj
20 db mogyoró
A banánt a citromlével összekeverem, villával összetöröm. A többi hozzávalóval (kivéve a 20 db mogyoró)robotgéppel tésztává állítom össze. Diónyi darabokat csípek belőle, golyót formázok, majd ellapítom. A tetejébe nyomok egy szem mogyorót. 180 fokon 15-20 percig sütöm.
Latsia, CsillagViki köszönöm szépen!
Nem győzök válogatni!
Mámorító csokoládés csók:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenye k_-edessegek/mamorito-csokolades-csok
Dán vajaskeksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sut emenyek_-edessegek/vajas-keksz
Puha belsejű csokoládés keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/csokolades-keksz
+1 sós:
Sajtos keksz (nagyon jó!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_ -peksutemenyek/sajtos-keksz
Reform keksz (nagyon finom!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemen yek_-edessegek/keksz-2
Csokis keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/csokiskeksz
Narancsos csokicsók:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sute menyek_-edessegek/narancsos-csokicsok
Mandulás keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/mandulas-keksz
Csokis cookies:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-suteme nyek_-edessegek/cookies
Vaníliás karika:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemen yek_-edessegek/vanilias-karika
Csokis puszi:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/csokis-puszi
Diós keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/dios-keksz
Áfonyás csokis keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/afonyas-csokis-keksz
Citromos keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/citromos-keksz
Cookies:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes -sutemenyek_-edessegek/keksz
Diós puszi:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-ede ssegek/dios-csok
Hozok én is néhány kekszet, ha már gyűjtjük őket.
Zabpehelykeksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/c ikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/zabpehelykeksz
Vaníliás perec (nem keksz, de sütis dobozba ideális):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-suteme nyek_-edessegek/vanilias-perec
Pilóta keksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/pilota-keksz
Kakaós vajaskeksz:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sut emenyek_-edessegek/vajaskeksz
Csokis narancsos mandulás keksz
TEAKEKSZ MOGYORÓSAN
SÜTŐTÖKÖS ÁFONYÁS KEKSZ
Kávés csokis keksz
PARMEZÁN KEKSZ
ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS / VAGY CSOKIVAL
MOGYORÓS KEKSZ
NARANCSOS DIÓS SÜTEMÉNYEK
ESPRESSO GOLYÓK
TEJKARAMELLÁS CSOKICSEPPES KEKSZ
SPAGETTI KEKSZ
Nem semmi a honlapod Latsia...!
Köszi a jó ötleteket! A banános... hát nagyon jól hangzik!
KARÁCSONYI VANÍLIÁS KEKSZ
PARMEZÁNOS KEKSZ
BANÁNOS KEKSZ
NARANCSOS MÁKOS KEKSZ
Köszi!
A képek igazán jól néznek ki és meghozzák a kedvet a sütéshez!
jtfun80:
nekem is van pár jó receptem (csak mutatóba ide is hoztam párat).
Mindegyiket variálhatod, kicsire, nagyobbra, ahogy tetszik:
Citromos-mákos karikák
Nutellás keksz
Karácsonyi fahéjas keksz
Paprikakrémes keksz (sós, csípős)
Karobos keksz
És ime egy sós is....
Sajtos keksz
100 g vaj, 1 +1 tojás, 200 g liszt, fél zacskó sütőpor, 100 g reszelt sajt, 30 g szeletelt mandula.
Először a vajat és tojást kevertem össze, jó alaposan, majd belegyúrtam a sütőporos lisztet. Végül hozzáadtam a sajtot is. A recpet nem írja a hozzávalók hőmérsékletét, ezért én szobahőmérsékleten, tehát alapvetően puha vajjal dolgoztam.
A tészta rögtön felhasználható, mivel nyújtani nem volt kedvem, hengerré formáztam, majd vékonyan felszeleteltem. A tésztát sütőpapírra rakosgattam, megkentem egy felvert tojással, megszórtam a mandula forgácsokkal, végül 15 perc alatt pirosra sütöttem a 180 fokos sütőben.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
Gyömbéres-melaszos keksz
2ź bögre liszt – 270 g
ž bögre szobahőmérsékletű vaj – 100 g
1 bögre sötét, lágy nádcukor – 110 g
ź bögre nádmelasz * – kb. 2 nagy evőkanálnyi
1 tojás
2 tk szódabikarbóna
ź tk só
2 tk őrölt gyömbér
(akinek netán hiányzik bele: ž tk fahéj, ˝ tk őrölt szegfúszeg)
Az elkészítése rendkívül egyszerú: a hozzávalókat mind egy tálba potyogtattam, majd alaposan összedolgoztam. Diónyi gombócokat formáltam belőlük, nádcukorban meghempergettem őket, majd egy határozott mozdulattal kilapítottam – ebben a lelkes gyermek nagy segítség volt, már amikor nem a cukrot igyekezett minél nagyobb mennyiségben felnyalogatni -és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket.
180 Cş-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsültek – és ellenállhatatlan illattal lepték el a lakást.
Kár, hogy itt nincs róla kép, de nagyon finom. :-)
http://kedvencreceptek.freeblog.hu/archives/2005/09/0 2/Narancsos-csokis_keksz/
Vadmacs, géé, Pillangó!
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat!
Érdeklődve várom mások receptjeit, képeit is!
Sziasztok!
Linzer:
75 dkg liszt, 25 dkg. Ráma, 25 dkg. porcukor 1 csg. sütőpor, 2 csg. vaníliás cukor, 4 tojás, 1 citrom leve. Először a száraz anyagokat összekeverjük, aztán elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a tojásokat és a citromlevet. Kinyújtjuk, perecszaggatóval kiszaggatjuk, ha kisült vagy az egészet leöntjük olvasztott csokival, vagy az alját vagy tetejét belemártogatjuk. Ha nincs perecszaggató, akkor pogácsaszaggatóval is lehet és a közepébe pedig pezsgős dugóval még egy lyukat szaggatunk, vagy egyszerű linzerszaggatóval. Nagyon finom.
A gyerekeim kedvence:
Fahéjas linzer:
Hozzávalók: 40 dkg. liszt, 14 dkg. porcukor, 25 dkg. Ráma margarin, 2 egész tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj (vagy helyette mézeskalács fűszer), 2 késhegynyi sütőpor.. Omlós linzertésztát gyúrunk (mint az előző receptnél!) és kiszúrjuk a formákkal. Én ezt szív alakú formával szoktam. Közepesen meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Ha kihűlt csokimázzal leöntjük, vagy egyesével félig belemártogatjuk a csokimázba. Dobozban sokáig eláll.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Pilóta kekszet készítette már valaki házilag?
Van esetleg a recepthez fényképe?
Köszi!
Ezt még nem próbáltam ki!A sütik-képpel topicból mentettem...
Azt hiszem Latsia műve
KARÁCSONYI VANÍLIÁS KEKSZ
14 dkg vaj
17,5 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 cs. van.cukor
1/2 cs. van.puding
1/2 tk sütőpor
1/2 üveg vaníliaesszencia
porcukor a szóráshoz
Összekevertem a hozzávalókat és kb. 2 cm-es darabkákat csíptem a tésztából, golyókká formáztam, sütőpapírral bélet tepsire tettem, villával megnyomtam és előmelegített 150 fokos sütőben /légkeverésen/ 15 perc alatt megsütöttem.
A felét megszórtam porcukorral...
én nem nagyon kávézom viszont az ízér szeretem. ezért tetszett meg anno ez a kávés süti. ^^
Mokkás aprósütemény
12 dkg margarin
7 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 db tojás
5 evőkanál tej
2 teáskanál kávé
2 evőkanál rum
25 dkg finom liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 teáskanál kakaópor
3 teáskanál sütőpor
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál kávé
A tésztához a margarint – az apránként adagolt – cukorral, vaníliás cukorral és a sóval addig keverem, amíg sima, egyenletes masszát nem kapok. Egyenként beleteszem a tojásokat, majd hozzávegyítem a tejet, a kávét és a rumot. A lisztet átszitálom, összekeverem az étkezési keményítővel, a kakaóval és a sütőporral, és a tejes masszát kis adagokban beledolgozom. A vajjal kikent, sütőpapírral borított tepsire evőkanállal kis halmokat rakok, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ez a tésztamennyiség nem fér el egy tepsire, így többször meg kell ismételni a sütést. A süteményeket a lemezről a sütőpapírral együtt süteményrácsra húzom, és ott hagyom kihűlni.
A mázhoz a darabokra tördelt étcsokoládét a kávéval együtt vízgőz fölött, alacsony hőmérsékleten kenhető masszává olvasztom, és a sütemények egyik felét belemártogatom.
HÁZI VANILIÁS KARIKA (a Rama süteményes könyvből)
25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 2 cs. vaniliás cukor, 1 mokkás kanál só, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 70 dkg liszt.Ezeket összegyúrjuk, egy napig hútőben pihentetjük.Másnap felezzük a tésztát, mert könnyebb vele dolgozni. Kinyújtjuk 7-8 mm vastagra, aztán szaggatjuk. 5 cm átmérőjű szaggatóval, a közepét pedig 1.1,5 cm-essel. 175 fokos sütőben sütjük. Ha omlósabbnak szeretjük, akkor 12 percig, ha kekszesebbre szeretnénk, akkor 15 percig. Amikor kihűlt, én étcsokiba mártogattam őket!
Már többször is sütöttem!Nagyon finom!Olyan 90db lesz belőle
Legyen ez a topic a kekeszesdoboz.
Te milyen keksszekkel töltenéd meg? Várom hozzá a recepteket.
Csereberéljünk kekszreceptekkel!