Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Meggylekvár

Torolt_felhasznalo_240273
Torolt_felhasznalo_240273
Létrehozva: 2009. június 12. 14:43
Sziasztok! Bevált meggylekvár recepteket keresek, leginkább olyat, amelyben nincs tartósítószer....ha van valami jó receptetek, kérlek ne kíméljetek... Ja, és az elrakási módszerek érdekelnének...Előre is köszi!
  1. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 17. 14:0540.
    Köszönöm szépen a receptet, nagy vonalakban én is így csináltam..., igaz én paszírozóval "segítettem" a kicsöpögtetést ! Legközelebb már gördülékenyebben megy majd...
    előzmény:
    vintimi (39)
    2009-06-17  13:38
  2. 2009. június 17. 13:3839.

    Szia!

    Ahogy ígértem itt van anyósom meggyszört és lekvár receptje:

    Szörp: Kimagozott, megtisztított meggyet le kell darálni vagy turmixolni. Minden 1 liter meggypéphez 50 dkg cukor+fél liter vízből főzött szirupot számítunk és összekeverjük. Az egészet beletesszük egy tiszta párnahuzatba (vagy hasonlóba) és 1 napig csöpögtetjük. A felfogott szirupba literenként +25 dkg cukor keverünk, üvegekbe töltjük, Na-benzoátot szórunk rá és 25-30 percig gőzöljük.

    Lekvár: a szörp készítése után maradt meggyhúsból Dr oetker dzsemfix extra 2:1 alapján készíti a lekvárt, úgy hogy kilónként még 15 dkg cukrot tesz hozzá.

    Sok sikert kívánok hozzá!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240273 (1)
    2009-06-12  14:43
  3. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 17. 10:4438.
    No, túlvagyok életem első lekvárfőzésén...elméletben már nagyon jól ment, gyakorlatban nem annyira! Ribizlivel kezdtem, aztán bele került a megggy is fele-fele arányban! A gyümit megtisztítottam, merülő mixerrel összezúztam kicsit, majd felraktam főni cukorral! kb 1,5 órát főztem, de esze ágában sem volt sűrűsödni...kicsit sem! Úgyhogy leszűrtem, a sűrűjéből lekvár lett, a levéből szörp...meglátjuk mi lesz belőle...ízre fini...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2009. június 16. 17:5137.
    Na látod, erre mondják, mindig tanulaz ember.
    előzmény:
    nutoc (36)
    2009-06-16  14:04
  5. 2009. június 16. 14:0436.

    Jah kérem, úgy könnyű csillogni-villogni

    Sorban a polcon a szemes bors, szemes kukorica, szemes por szépen felcimkézve

    előzmény:
    Sarapod2 (33)
    2009-06-16  12:50
  6. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 16. 13:3935.
    Azt próbálta már valaki, hogy zselésítő helyett ribizlit használt kocsonyásítani?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2009. június 16. 13:1134.
    szia! én alaposan elmosogatom, azután beteszem őket a forró sütőbe úgy 10 percre 200 fokra VIGYÁZAT! forró lesz, én általában ott hagyom őket kihűlni. ezzel kezdek és mire a lekvár elkészül már meg lehet fogni az üvegeket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240273 (30)
    2009-06-16  11:53
  8. 2009. június 16. 12:5033.

    Sajnos még a szélére nem volt időm felrakni a díszcsíkot, remélem még a piac előtt meg lesz az is.

     

    Por szem, ja azért nincs, mert én azt is elrakom befőttnek! ű

     

    Igen, kb. egy hónapi tartalékom van, ha beütne a krakk.

    előzmény:
    nutoc (31)
    2009-06-16  12:28
  9. 2009. június 16. 12:3132.

    Finom a meggy lekvár is fűszerekkel. (a szilva még jobb)

     

    Üvegeket én mosogatógépben mosom 60 fokon, de ha kézzel mosogatnám, sem főzném ki. Tiszta legyen, az a lényeg. A csírátlanítást majd megoldja a forró lekvár.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240273 (30)
    2009-06-16  11:53
  10. 2009. június 16. 12:2831.

    Sziasztok!

     

    Off:

    Sarapod, ez a kamra hihetetlen

    Körzővel-vonalzóval méred ki a dolgok helyét?

    És milyen 3 kívánságos aranyhalat fogtál ki, hogy sehol egy porszem?

    Én is elég módszeres vagyok, de itt elfogott a "sárga irigység".

    Echte felkészültség a válságosabb időkre

     

     Elkérhetem én is a puncsos receptet? Még mindig roskad a fánk a cseresznyétől, pedig már az egész baráti körünk rájárt.

     

    On:

     

     

     

     

     

    előzmény:
    Sarapod2 (13)
    2009-06-13  09:29
  11. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 16. 11:5330.

    Nekem éjszakai lekvárfőzésem lesz...napközben a gyerekektől nem tudom megcsinálni! A befőttes üveget hogy készítek elő! Kifőzitek, fertőtlenítitek...stb?

     

    előzmény:
    chilii (29)
    2009-06-16  09:03
  12. 2009. június 16. 09:0329.
    nem tudom anyám tegnap leszedte-e a maradék meggyet, ha igen, akkor ma este én is megint lekvározom. ha nem akkor pech, a meggyfa 4-5 kaptár mellett van, és szedni csak akkor tudom, ha a méhek már horkolnak éjszaka meg aludni kell nem lekvárt főzni na majd kiderül ha végeztem a gályán!
    előzmény:
    Sarapod2 (28)
    2009-06-15  18:04
  13. 2009. június 15. 18:0428.

    Most kaptam én is 2 kg meggyet. :( Holnapi program.

     

     

    Valamint kaptam spenótfáról óriás leveleket, most átmostam őket, a középső vastag szárat leszedtem, és a leveleit kis sós, tejes vízbe megabáltam. Holnap spenót lesz a fiúk örömére. :)

    Valamint kaptam mángold-ot, eddig csak hallottam róla, most ezt is kipróbálom.

     

     

    A tárolással én is úgy vagyok, hogy ez egy kis falu, legalább 1 hónapra való tartalék legyen. Száraztészta 1-1 csomag mindenből, ha nincs akkor gyúrok. Télen a hó miatt, nyáron a meló miatt, ne kelljen hetente bejárni a városba. 

    előzmény:
    chilii (27)
    2009-06-15  16:05
  14. 2009. június 15. 16:0527.
    "nincs benne sok minden"
    nálunk így néztek ki a garázs abc-k a lakótelepen amikor még ott laktam
    mondjuk lisztet én is halmozok a kenyérsütés miatt, de az gyorsan cserélődik is. a száraztészta készletekkel nem dicsekednék (legyen elég annyi, hogy ha egy méter hó esne és nem ásnának ki egy hónapig se, akkor sem halnánk éhen)

    egyébként, hogy on is legyek: kimagoztam a maradék meggyemet, lemértem, pont 1 kg volt. beletettem a lekvárfőző fazekamba (10 literes ) és egykezes krumplitörővel megnyomogattam egy kicsit, hogy legyen leve, hozzáadtam 500 g cukrot és egy 2:1 dzsemfixet, 3 percig forraltam és ment az üvegekbe
    előzmény:
    Sarapod2 (26)
    2009-06-15  15:23
  15. 2009. június 15. 15:2326.

    A tartós élelmiszereket mindig az ujat hátra teszem, de nincs benne sokminden. Liszt-cukor-só 10-10 kg. A befőtteket pedig még szavatosság előtt elosztogatom.

     

     

    előzmény:
    chilii (21)
    2009-06-15  14:33
  16. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 15. 15:1425.
    Paradicsompaszírozó!?
    előzmény:
    sgne (24)
    2009-06-15  15:10
  17. 2009. június 15. 15:1024.
    Érdekelne, hogy kimagozás nélkül lehet-e lekvárt főzni. Szatmárcsekén nagyon apró szemű szilvából főzik a lekvárt, magostól és valamin átpaszírozzák. Így szeretném én is meggyből, de nem tudom, hogy lehetne a magot kiválasztani. Van valakinek erre ötlete? 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240273 (1)
    2009-06-12  14:43
  18. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2009. június 15. 14:5423.
    Nagyon jól hangzik! Már én is készülök a befőzésre, de a hétvégén szedett meggyet, anyukám "elorozta" a fagyasztójába...a többi meggy meg még érhet...a szomszéd szerint (neki is ilyen fái vannak) ha most szedjük le a világ össze cukra kevés lesz hozzá...viszont még nem kukacos, nagyon guszta...szerintetek?
    előzmény:
    i.nora (22)
    2009-06-15  14:42
  19. 2009. június 15. 14:4222.

    Megmosom, kimagozom, megmérem, ledarálom és ahány kg. annyi fél  kg. cukrot teszek hozzá és addi gfőzöm amíg elfő a habja és sűtű lesz. Nagyon sűrűn keverem. Kimosott megszárított üvegekbe teszem tetejére folpackot, majd a  csavaros tetejét és meleg dunsztban kihűtöm. Ki sövegekbe teszem, mert ha felbontom csak hűtőben tárolhatom mivel nincs benne semmilyen tartósító. 

     

    Felbontatlanul  két évig biztos eláll, tovább még nem próbáltam mert mindig megesszük.  Szerintem nagoyn finom, mindenkinek ízlett eddig aki megkóstolta.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2009. június 15. 14:3321.
    Húúúamindenségit! te titkon boltot üzemeltetsz a spájzban? hogyan tudod ennyi mindennek a szavatosságát nyomon követni? nekem ehhez már logisztikai program kellene
    én 3, azaz három üveg meggy dzsemmet főztem tegnap
    előzmény:
    Sarapod2 (13)
    2009-06-13  09:29
  21. 2009. június 15. 14:2320.

    Hűha, szívesen lennék egérke a kamrádban..... :-)

    előzmény:
    Sarapod2 (13)
    2009-06-13  09:29
  22. 2009. június 15. 13:5819.

    Hűha!! Ilyen kamráról álmodok én is. Egyébként ma főztem meg életem első lekvárját meggyből, dzsemfixxel, remélem jó lesz. Még most nagyon folyós, de remélem, hogy sűrűsödik egy picit, de az íze jónak tűnik!

     

    Az én anyukám és nagymamám is hosszú-hosszú órákig főzte a lekvárokat, és milyen finomak voltak !!!

      

    előzmény:
    Sarapod2 (13)
    2009-06-13  09:29
  23. 2009. június 15. 11:3818.

    Ez gyönyörű!Igaz, hogy nem meggy, de a fekete erdeiről eszembe jutott egy recept, mert mindkettő valami vékony reklámfüzetkében van meg nekem, Megkerestem a receptet a neten, mert lusta vagyok bemásolni, ez a banáner.

    Nekünk nagyon ízlett, de ez pont arra való, hogy hamarosan elfogyjon, az a kis üveg, amit eldugtam karácsonyig, már nem volt olyan finm, mint frissiben, illetve inkább az volt vele  a baj, hogy változott a színe, nem előnyére. Kisebb, olyan "nagymama lekváros" üvegekbe raktam.

    előzmény:
    Sarapod2 (13)
    2009-06-13  09:29
  24. 2009. június 15. 11:0917.

    Köszönöm mégegyszer a receptet megcsináltam és nagyon finom lett párom meg is evett egy kis üveggel

     

    Andi

    előzmény:
    Sarapod2 (15)
    2009-06-13  12:31

Címlap

top