Ayurvédikus babaápolás!

Riéna
Létrehozva: 2008. július 16. 22:26

Kedves Kismamák!

 

Szeretnék bemutatni Nektek egy olyan ősi indiai filozófiát, amely megoldást adhat nektek babáitok neveléséhez és ahhoz, hogy gyermekeiteket még boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tegyétek.

 

És hogy miről is van szó? A szó még elég ismeretlen idehaza, de ez nem más, mint az Ayurvéda, amely Ázsiában az egyik legősibb gyógyító tudomány. Mint ilyen, nem csak a fizikai test zavaraival foglalkozik, hanem magával a lélekkel is, sőt mi több! A lélekből kiindulva közelít a betegségekre, fizikai zavarokra.

 

Az Ayurvédikus babaápolás nagyon egyedi eljárás. Az indiai mamák a mai napig-hozva az ősi tradíciókat- naponta akár többször is átmasszírozzák csemetéiket, hiszen tudják ,hogy a gyógyító olajokkal végzett masszázs öröm a babának és a mamának is, hiszen a masszázs nem más, mint az érintés művészete. Közelebb kerülve és elmélyítve az anya és a baba kapcsolatát.

 

Az Ayurvédikus babamasszázs abban különbözik más babamasszázsoktól, hogy személyreszabottan ajánl a babáknak gyógyolajokat. A babamasszázst megelőzi a baba alapos feltérképezése, megismerése, amelynek során vizsgáljuk a baba fizikai adottságait(külső és belső), valamint megnézzük személyiségének jellemzőit. Ebben segítségünkre vannak a szülők is, hiszen a baba a szülők minden jegyét magukon viselik.

 

A baba megismerése után nyilvánvalóvá válik az ,hogy milyen gyógyolajjal érdemes a babát kezelni ahhoz, hogy megszüntessük fájdalmait, érzékenységeit, vagy csak hogy egyszerűen fenntartsuk babánk egészséges állapotát.

 

Az Ayurvéda az 5 őselem tanára épül, melyeknek zavarai(tehát túl vagy alúlműködései) választ adnak a kisbabák összes fizikai kellemetlenségeire, jelenségeire.

 

Ez a fórum szolgáljon arra mindenkinek, akit mélyebben érdekel az Ayurvédikus babaápolás, hogy feltehesse ezzel kapcsolatos kérdéseit és válaszokat kaphasson rájuk.

 

Üdvözlettel,

Ria

 

25 hozzászólás
 1. 2008. augusztus 13. 19:5425.

  Az Ayurvédikus babamasszázs jótékony előnyei:

   

  ü      Az édesanya az érintés által még inkább közelebb kerül babájához, így a masszázs mindkettejük megelégedésére válva bizalmas kapcsolatuk kialakulásához vezet.

  ü      A masszázs méregtelenítő hatású a babák szervezetére is; segít eltávolítani a baba testét borító elhalt hámréteget és elősegíti az új bőr képződését.

  ü      Az olajos masszázs táplálék a baba bőrének, melyet puhává, bársonyos tapintásúvá tesz.

  ü      Az olaj nyugtatja a baba idegrendszerét és segít kiegyensúlyozni a vata dosha (levegő, éter) túltengését (pl. a bőr szárazása) a szervezetben

  ü      A rendszeres masszázs megelőzi az emésztési rendellenességek, pl. felfúvódás, gázok, székrekedés kialakulását és csökkenti a baba szervezetében a stresszhormont. Ennek eredményeként babánk békés és boldog kisbaba lesz.

  ü      A megfelelő olaj kiválasztásával segíti a baba szervezetében lévő elemek egyensúlyi helyzetének kialakulását, melynek hiánya okozza az elemek felborulásával a különböző betegségek tüneteit.

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

 2. 2008. július 19. 10:4924.
  Néhány kép, amit Indiában az Ayurvédikus klinikán gyógyszerkészítés közben csináltam:
 3. 2008. július 19. 10:3823.

  Mesélek még kicsit az Ayurvédáról.

   

  Számomra ami igazán tetszik ebben a tudományban az az ,hogy Hűséges. Hűséges az ősi elvekhez...és bár évezredek teltek el megjenelése óta, és folyamatosan változott az Ayurvéda is, mégis a mai napig megtartotta ősi alapelveit.

   

  Amikor Indiában tanultam, ott is az ayurvédikus klinikán ezt tapasztalhattam meg. Jó volt friss gyógynövényekből gyógyszereket készíteni, főzeteket főzni, olajokat előállítani...mindent a természetből nyernek, ráadásul frissen!

  Semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak az Ayurvédikus készítmények.

  Persze hazánkban még nem annyira elterjedtek az Ayurvédikus szerek, és nehéz is olyat találni, amiről tudjuk ,hogy valóban az van benne, ami.

   

  Magyarországon a népi gyógyászat volt ilyen, sjanos egyre inkább feledésbe merül napjainkban. De én arra buzdítok mindenkit, hogy térjen vissza az ősi elvekhez, a természet kincseihez, melyet a jó Isten ajándékozott nekünk, hogy éljünk ezekkel a lehetőségekkel.

   

  Szóval amit ki szerettem volna fejezni ezzel a kis irománnyal, az az ,hogy az Ayurvéda ősi tradíciók szerint, gyógynövények hozzáadásával készít személyreszabott olajokat. Így az ayurvédikus babaápolásnál is, olyan olajokat, vagy gyógynövényes olajokat használnuk a babákra, amely az ő kis igényeiknek a legkielégítőbb.

   

  Pl. egy hasfájós babánál mást használunk, mint egy ekcémás babánál.

   

  Néhány zavartípus, melyet jól lehet kezelni az Ayurvédikus babaápolással:

   

  - ekcéma

  -száraz bőrkiütések, foltok

  -álmatlanság, alvászavarok

  -emésztési bántalmak

  -nyugtalanság

  -ürítési nehézségek, zavarok

  stb. stb.

   

   

   

 4. 2008. július 19. 10:2722.

  Jaj, hát nagyon várom, hogy megismerjem ezt a kis udvarlós pasit :))

   

  Ha nem gond, egyeztessünk priviben :)

   

  Ajjaj, nem lehet kellemes ilyen melegben még hasmenéssel is küszködni. Azért remélem, hogy kislegényed nem fogja elkapni, ez amúgy sem törvényszerű.

   

  Szép hétvégét mindenkinek!

  előzmény:
  proki (21)
  2008-07-18  07:11
 5. 2008. július 18. 07:1121.

  Ha így megoldható lenne, akkor jönne a nőci is-bár az attól is függ majd, hogy milyen lábbal kel aznap. Mostanában már bátrabb, de nagy adag csel kell hozzá időnként.

   

  A kis pasi?

  Na majd meglátod ahogy mosolyog, és döntögeti a fejét, hogy próbál "udvarolni" Persze neki nem nagy kunszt, idegenek szólnak az utcán, hogy micsoda szemei vannak a fiamnak.

   

  Időpontot tudsz mondani, vagy az még kialakulóban?

   

  Most minden programunk elúszott, bekapott a nagylány valami klassz hasmenéses 40 fokos lázas vírust, gondolom még a kicsin is át fog menni, bár nagyon reménykedem hogy ennyi volt és eltűnik.

  előzmény:
  Riéna (19)
  2008-07-17  21:52
 6. 2008. július 17. 21:5520.
  "Az abhjanga a baba számára ugyanolyan fontos, mint a mamának, hisz általa javul a vérkeringése, növekszik a lélegzetvételek száma, ezzel több oxigén jut a sejtekhez, s az eredmény a jobb emésztés, egészséges izomtónus, mélyebb alvás, s a betegségekkel szembeni ellenálló képesség lesz.Köztudott, hogy a vérkeringés csak az első néhány hónap elteltével indul be, így a napi masszázs segít melegen tartani a baba kezeit és lábait, illetve az egész testet rugalmassá teszi. A masszázs azonban ennél sokkal többet nyújt. Tiffany Field orvosnőnek a Miami Egészségügyi Intézet Egyetemén végzett kísérlete arról számol be, hogy a baba masszázs azon kívül, hogy erősíti a mama és a baba közti kapcsolatot, számtalan jó egyéb hatást biztosít. Dr. Field egyik kísérletében a koraszülöttek egy csoportját napi három alkalommal 15 percnyi masszázsban részesítették 10 napon át, míg a másik koraszülött csoportot nem masszírozták. A masszázsban részesedő babák 47%-kal nagyobb súlygyarapodást élvezhettek, pedig nem ettek többet, mint a másik csoport babái, és emellett még éberebbek is voltak. Még nyolc hónappal a kísérlet után is többet nyomtak a masszírozott babák, mint nem masszírozott kortársaik, ugyanakkor szellemi, avagy mentális, testi, avagy motoros képességeik fejlettebbek és érettebbek voltak.A MAV általában rögtön a köldökzsinór begyógyulása után javasolja a masszázs elkezdését, ami körülbelül a szülés utáni első héten belüli időpont. A köztes időben napi rendszerességgel szivacs-fürdő segíthet a babát frissen tartani.A teljes masszázs körülbelül 25-30 percig tart, bár a masszázs maga 5-10 perc, de az előkészületek és a fürdetés 15 perccel növeli az erre szánt időt."-forrás: net-
 7. 2008. július 17. 21:5219.

  :)) egy vérbeli kis pasi hehe, ez mit jelent?

   

  Igazából nekem nem gond, ha hozod mindkét gyermekedet, max az egyik babát én fogom masszírozni, ha ez nem gond akkor. Aztán csere.

   

  Hozhattok játékot is neki, azzal lefoglalja magát...de szívesen megmasszírozom őt is, rajta megmutatva, hogy mit hogyan kell csinálni.

  előzmény:
  proki (18)
  2008-07-17  20:11
 8. 2008. július 17. 20:1118.

  Köszönöm

   

  Nem, a kicsi az egy igazi, vérbeli pasi.

   

  Hát, ha megoldható lenne akkor igen.Ha ez gond, akkor beszélek anyukámmal, de ő csak a nagylányt tudná vállalni, mert mozgássérült, és nem tudja a kicsit emelgetni, meg összeszedni a padlóról.

  Szóval akkor valszeg a pasi jönne velem. 

  előzmény:
  Riéna (17)
  2008-07-17  19:41
 9. 2008. július 17. 19:4117.

  Gratulálok a babákhoz :)

  Mind a kettőt szeretnéd hozni? Kisebbik gyermeked is kislány?

  előzmény:
  proki (16)
  2008-07-17  13:49
 10. 2008. július 17. 13:4916.

  De jó, arra legalább ismerős vagyok. :)

   

  A nagylány 2,5 éves, a kicsi 1 éves és  21 napos.

   

  Tényleg érdekelne, köszönöm ha írsz róla. 

  előzmény:
  Riéna (15)
  2008-07-17  12:50
 11. 2008. július 17. 12:5015.

  Budapest 11. kerület a helyszín, bővebb infót priviben tudok adni.

   

  Mekkorák a gyermekeid?

   

  A képzés úgy néz ki ,hogy egyszer találkozom a mamával és a babával, amikor is elemezzük a pici babát, a további 3 alkalommal pedig az anyukák együtt masszíroznak és tanulnak.

  előzmény:
  proki (14)
  2008-07-17  08:30
 12. 2008. július 17. 08:3014.

  A babásat meg is néztem! :) 

   

  A tanfolyamot hogy, és hol szoktad tartani?

  Csak mert nem tudom egyik gyerkőcöt sem leparkolni sehol. Két utánfutóval is lehet menni? 

  előzmény:
  Riéna (11)
  2008-07-17  08:02
 13. 2008. július 17. 08:0413.

  köszönöm,hogy ezt megosztottad velünk :)!

   

  Nagyon tudja fejelszteni a jó kapcsolatot és az összhangot a kisbaba és a mama között.

  A babák egyszerűen lubickolnak a masszázs közben :)

  előzmény:
  gLinos (8)
  2008-07-17  07:58
 14. 2008. július 17. 08:0312.

  Most el kell mennem dolgozni, de bátran kérdezzetek! Estefelé válaszolni fogok minden kérdésre!

   

  Legyen szép, békés napotok!

   

  Ria

   

 15. 2008. július 17. 08:0211.

  Ez azért érdekes, mert a férjem viszont látja a honlapomat :)

  Én sem látom itthon...na,már írtam nekik, de a másik két honlap látogatható.

  előzmény:
  proki (9)
  2008-07-17  07:59
 16. 2008. július 17. 08:0110.

  Szia proki :)

   

  de a lényeg, hogy megtaláltál :) és pont beletrafáltál :)

   

  Az Ayurvéda tana az 5 őselemre épül(éter, levegő, tűz, víz és föld), melyeknek kombinációja alkotja a testben lévő hatóerőket, úgynevezett doshákat. Ezek mindegyike más-más funkció betöltéséért felelős a szervezetben.

   

  A babáknál is megnézzük ,hogy melyik babára elsősorban melyik dosha vagy doshák fejtik ki a legnagyobb hatást és ha ezt tudjuk, akkor már tudjuk a használandó olajat is.

  Azt az olajat, amely a babát leginkább egyensúlyba hozza.

   

  Nagyobb gyerekeket is lehet masszírozni, bár érdekes, hogy a babamasszázsok főleg a kisbabáknak vannak hirdetve...talán azért is, mert a mozdulatokat nehezebb egy nagyobb gyereken elvégezni ,aki már 10-szer anyit nyom, mint újszülött korában :)

   

  De a baba és a mama örömére addig masszírozhatjátok gyermekeiteket, ameddig az jólesik :)!

  előzmény:
  proki (7)
  2008-07-17  07:53
 17. 2008. július 17. 07:599.

  a honlapod még mindíg a pár percről regél, de lehet csak én vagyok ügyetlen. :( de nem adom fel

  előzmény:
  proki (7)
  2008-07-17  07:53
 18. 2008. július 17. 07:588.

  sógornőmnek van egy ilyen könyve, lolvastam...Elolvadtam a képektől,ahogy a putrik közepén teremtenek egy lelki szigetet,ahol csak a baba igényei vannak  Bárcsak  a fejlett országokban is lennének ezek a szigetek és lenne rá lelki igény...

  olyan csodálatos az a fajta masszázs.A kislányom imádta.

  előzmény:
  Riéna (1)
  2008-07-16  22:26
 19. 2008. július 17. 07:537.

  Szia,

  engem is érdekel. :)

   A "hagyományos babamasszázst" nagyon szeretjük, kiváncsi lennék az ayurvédikus babaápolás hogy tetszene a manóimnak.

   

  Tényleg, milyen személyiségjegyeket kell figyelembe venni, és mi a döntő, hogy milyen olajokat lehet használni?

   

  Gondolom egy nagyobbacska gyereket könnyebben lehet feltérképezni.

   

   

   

  (ha 2 nappal korábban indítod a topikot, könnyebben megtaláltalak volna :) ) 

   

  előzmény:
  Riéna (1)
  2008-07-16  22:26
 20. 2008. július 17. 07:516.

  Ha megnézed a bemutatkozó oldalamat, ott megtudsz mindent az elérhetőségről :), most ide nem írom ki, nehogy reklámnak tűnjön.

   

  Sok dolgot vizsgálunk ilyenkor, ahogy az előbb is említettem: a baba napi rutinját, belső működését(széklet,vizelet), evési szokásait, személyiségét(mire nyűgös, mire nem és amire igen, abból sok dolgot lehet következtetni), és megnézzük a kismamát is, hiszen tudvalevő, hogy a baba és a mama a baba kb. 6 éves koráig egy energiarendszeren működik. A mama a táplálék forrása mint szellemi, mint fizikai szinten a kisgyermeknek.

  Amit a mama ad a babának, azzá válik a baba maga is.

   

  Ezért van az, hogy ha a babának van valami baja, akkor azt általában az anyában található ok.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_886642 (2)
  2008-07-16  22:46
 21. 2008. július 17. 07:475.

  :) Szia!

   

  Egyáltalán nem buta a kérdésed.

   

  A kisbabák masszázsát kb. 6. hetes korában kezdik el. Addigra ő is ráeszmél, hogy már nem a védett burokban van, hanem nagyon is a való életben :) és a bőre is jobban alkalmazkodik ezen idő alat a külvilághoz.

   

  Ez időre láthatóvá válik, hogy a baba mire érzékeny és mire nem az. Az alkatából, a bőréből sok mnident ki lehet következtetni. A szülők is mérvadóak, hiszen a baba az ő vonásaikat, szokásaikat viszi tovább, különös tekintettel az anyára, akivel szinte össze vagyon nőve a kis lény.

  előzmény:
  csattogo (4)
  2008-07-17  06:34
 22. 2008. július 17. 06:344.
  Engem is érdekel. Lehet hülyeséget kérdezek, de mennyi idős korára szokták úgy megismerni a babát, hogy személyre szabottan ajánljanak neki olajokat/masszázst? Vagyis mikor szokták elkezdeni? Már egy kis magzat is mutatja a személyiségét valamennyire, vagy az nem mérvadó? Tényleg elnézést, ha butaság, első babácskámat hordom
  előzmény:
  Riéna (1)
  2008-07-16  22:26
 23. 2008. július 17. 06:263.
  Engem is érdekel:).
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_886642 (2)
  2008-07-16  22:46
 24. Torolt_felhasznalo_886642
  Torolt_felhasznalo_886642
  2008. július 16. 22:462.

  Kedves Riéna,

   

  Nekem tetszik az indított topic...

   

  Érdekesen hangzik,nem nagyon ástam bele magam korábban a keleti gyógyászati tudományokba,de elismerem őket...

   

  A masszázs önmagában is egy örömforrás,én magam is szeretem ha kényeztetnek,és szeretném egy ideje megtanulni a babamasszázst,hogy a manómnak örömet tudjak vele szerezni.

   

  Érdekel,hogy hogyan térképezik fel illeteve "ismerik meg" a babókat az olajok kiválasztásához,hiszen megismerni nem két perc alatt lehet egy embert,még ha pöttöm is...

   

  A másik kérdésem,hogy hol érhető el a dolog?

   

   Newsophie

  előzmény:
  Riéna (1)
  2008-07-16  22:26

Címlap

top