Reformsütik

Torolt_felhasznalo_540435
Torolt_felhasznalo_540435
Létrehozva: 2006. június 15. 09:48

A sütis topic az egyik kedvencem, de arra gondoltam, hogy adjunk egy kicsit az egészségnek; olyan süti receptekre volnék kíváncsi, amelyek ha lehet:
-nem tartalmaznak tojást,
-fehér lisztet
-cukrot
-tejet, tejterméket
hanem ezek helyett tönköly vagy egyéb teljes örlésű lisztet, mézet vagy juharszirupot vagy más kevésbé egészségtelen édesítőt, és hasonlókat.
 

36 hozzászólás
  1. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:3836.
    Én már hónapok óta így eszem, és sok egészségügyi problémám oldódott meg. Jobban is érzem magam, és energikusabb vagyok. Mindenki maga tudja, érzi, hogy mi a jó neki. Nem kellene senkit elitélni ezért.
  2. Torolt_felhasznalo_955927
    Torolt_felhasznalo_955927
    2006. július 7. 13:2835.

    nem tudom mit vannak úgy oda egyes hozzászólók. ha nem tudnák a candida-diéta egyik alapja: no cukor, no lfehérliszt, no tojás, no tej. És egy csomó bioboltban bizony ezek nélkül csinálják a méregdrága sütiket. gondolom topikindító is erre gondolt. vagy gondolhatott erre is.

  3. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:2534.

    Kalács:

    1/2 kg durumliszt, 3 evőkanál glukonon, 1 cs. sütőpor
    1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet kurkuma, 5 dl tej, 5 dkg margarin olvasztva

    A lisztbe belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, glukonont, sót, kurkumát, mindezt szárazon elkeverjük és utána a tejjel és a margarinnal összedolgozzuk.Egy jénai tálat kikenünk és beletesszük a tésztát.A tetejét megvagdossuk és a sütőben kb.30 percig szép pirosra sütjük.

     

    Variáció lehet, ha a tészta egyik felébe teszel kakaót vagy carobport, és így felemás kalácsot kapsz.

  4. Torolt_felhasznalo_411099
    Torolt_felhasznalo_411099
    2006. július 7. 13:2433.

    Szalonnás süti? Az nem volt tiltva az alapanyagok közül...... 

    előzmény:
    Dike (5)
    2006-06-15  10:10
  5. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:2432.

    Reform túrós pogácsa:

    kb. 30 dkg zabpehelyliszt, 20 dkg vaj (pálmavaj is lehet), 1 tojás, 25 dkg túró, 1 teáskanál tengeri só.

    A hozzávalókat összegyúrjuk (érdemes először a lisztet a vajjal elmorzsolni) és jól gyúrható pogácsatésztát készítünk. A túró állagától függően a liszt lehet több is.
    Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét becsíkozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét bekenjük tojással és a tetejére reszelt mozzarellát szórunk. Közepes lángon kisütjük.

    Kevert mákos süti


    Hozzávalók: 2 dl durumliszt, 2 dl kefir, 1 dl olaj, 2,5 dl darált mák, 2 dl glukonon, 1 csomag sütőpor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 1 citrom leve és reszelt héja
    A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott, liszttel meghintett formába tesszük. Előmelegített sütőbe téve 15 percig 250 fokon, majd 25 percig 150 fokon sütjük.

  6. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1931.

    Gi palacsinta


    2 tojás, 2 ek. Olaj, 5 ek. előfőzött sárgaborsó, 4 ek. Rizsliszt, 1 ek. étkezési keményítő
    késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 dl szénsavas víz

    Az összetevőket egy turmix gépben simára dolgozzuk, majd 20percig pihentetjük. Palacsinta sütőben palacsintákat sütünk a tésztából. A töltelékben szabadon szárnyalhat a fantáziánk. A túrótöltelékben a tehéntúróhoz kevés kefírt, vagy tejfölt, gyümölcscukrot, mazsolát, vaníliát, reszelt citromhéjat adunk.
    A meleg gyümölcs öntethez a friss, vagy gyors fagyasztott gyümölcsöt nagyon kevés gyümölcscukron (esetleg kristály cukron) átforraljuk széles serpenyőben.
    Ha nem higítjuk fel annyira a tésztát, goffri sütőben is kisüthetjük, és az íz fokozására akár almát is hozzá turmixolhatunk, őrölt fahéjjal ízesítve. Ez utóbbi kitűnő GI reggeli is lehet gyermekek számára is.

  7. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1830.

    Gyors mákos kölessütemény

    1 csésze köles, 3,5 csésze víz, 2 alma, 15 dkg darált mák, 1 csipet fahéj, 1 dl méz, (mazsola)

    Az összes hozzávalót (az alma kivételével) egy kisebb tepsibe tesszük, és jól összekeverjük. A tetejére ráreszeljük az egész almát (mindenestől). Betesszük a sütőbe, kb. 40 percre. Hagyjuk kihűlni, amíg megkeményedik annyira, hogy jól vágható lesz. Egyszerű, finom!

     

    Mákos beigli

    Hozzávalók két rúdhoz:
    Tészta: 25 dkg tönkölybúzaliszt, 12 dkg sárgarépa, 1,5 dl víz, fél dl étolaj 1-1 kávéskanál ôrölt kardamom, bazsalikom és gyömbérpor, fél kávéskanál szódabikarbóna.
    Töltelék: 25 dkg alma, 10 dkg darált mák, 10 dkg magozott meggy, 1/2 citrom, 4 teáskanál ôrölt fahéj.
    • Elkészítés
    A sárgarépát reszelje le finomra egy tormareszelô segítségével. Körülbelül 1 dl vizet melegítsen forróra, és keverje bele a szódabikarbónát. Adja a vizet a sárgarépához, majd keverje hozzá a lisztet is. Ízesítse a fűszerekkel, öntse hozzá a maradék langyos vizet és az olajat. Gyúrjon belôle lágy tésztát és tegye félre egy óra hosszáig. Amíg a tészta pihen, készítse el a tölteléket! Hámozza meg és reszelje le az almát, amihez rögtön csöpögtesse hozzá a fél citrom kifacsart levét, különben megbarnul. A mákot keverje össze a fahéjjal.
    Az elkészült tésztát és a tölteléket is ossza két egyenlô részre. Egy alufóliacsíkot hintsen meg kevés liszttel, majd a tésztát nyújtsa ki rajta egyenletesen vékonyra. Hintse meg a fahéjas darált mákkal, majd szórja meg a reszelt almával és a magozott meggyel is. Az alufólia segítségével ügyesen tekerje fel úgy, hogy fólia ne kerüljön a tészta belsejébe. Fóliával együtt tegye egy tepsibe. Elômelegített sütôben, közepes lángon körülbelül húsz percig süsse.

    Tápanyagtartalom 100 grammban
    Energia: 219 kcal / 919 kJ, Fehérje: 5,5 g, Zsír: 12 g
    Szénhidrát: 20,4 g

  8. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1629.
    Szilvás zabpehelysüti- zabpehely, dió vagy Dejó,  vaniliás cukor,  szilva vagy szilvabefőtt, cukor, vaj (a sütéshez)
    - Mind ízlés szerinti mennyiségek

    A tepsit kivajazzuk, kb. 1 cm-es rétegben zabpelyhet szórunk bele. Megszórjuk dióval. Ha dejót használunk, érdemes az egész felületet kicsit bővebben megszórni. Vaniliás cukorral meghintjük. Erre tesszük a szilvát egy rétegben és megszórjuk cukorral. A tetejét vékony rétegben megszórjuk zabpehellyel. Óvatosan felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sütőben addig sütjük, amig a vizet felszívja, és vágható keménységűre összeáll.

    A zabpelyhet helyettesítheti köles, a szilvát sárgabarack. Ebben az esetben a diót elhagyhatjuk, és a süteményt csokiöntettel locsoljuk meg.

    Amarántos mézes

     

    10 dkg amarantliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg rizsliszt, kb 15 dkg liga, 1 tojás
    annyi tej, hogy összeálljon (én rizstejet használtam), bő 5-6 evőkanál méz

    A hozzávalókat jól összedolgozzuk,majd gombócokat formálunk belőle és ellapítgatjuk. Egy kicsit "parázs" a tészta. Beletesszük a kivajazott tepsibe, közepébe diót és már sülhet is. 15-20 perc alatt kész is van. Egy tepsinyi van belőle.
    Lehet belerakni sütőport, vagy szódabikarbónát, amitól puhább és dagibb lesz. Én nem szoktam, mert nem bírja a kis gyomrocskám. Így is finom és eláll egy pár napig.

  9. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1528.

    Linzer alapreceptet,

    amit mindenféle "ehető" földi jóval lehet töltögetni (pl párolt alma, őrölt napraforgó édesítővel keverve+citromhéj, mák stb)

    1/2kg durumliszt - 15dkg margarin - 10 dkg glukonon (szemcsés) - 1 sütőpor - egy csipet só - egy csipet kurkuma (a szin miatt) - kevés tej (én tejfölt használik, ettől rugalmasabb lesz a tészta) - 1/2 citrom reszelt héja

    A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beleszórjuk a sütőport, a sót, a kurkumát, a glukonont és belereszeljük a citrom héját. Kevés tejjel v. tejföllel összeállítjuk jól gyúrhatóra. Ne legyen ragacsos.
    Sokféle süteményhez használhatjuk. Én karácsonykor a beiglikhez is ilyen tésztát készítettem, dió helyett mogyoróval.

     

    Linzertészta

    150 g szójaliszt, 350 g kukoricaliszt, 15 dkg olíva olaj, 15 dkg méz, 1/2 teáskanál só

    Elkészítés: Keverjük gyorsan össze a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Ha kivettük, egyengessük bele a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsünk rá lekvárt, majd szórjuk meg durvára vágott dióval, és süssük közepes lángon 30-40 percig. Mivel a tészta nem túl vastag ezért nagyon kell figyelni, hogy le ne égjen!

     

  10. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1427.

    Light szója mogyorós csokifagyi / vagy csokikrém

    A natúr tofut szójatejjel, mogyoróolajjal krémesre turmixoljuk. Folyékony édesítővel édesítjük. Minél feketébb kakaóporral és pirított mogyoródarabkákkal összekeverjük, és kis tálkákba téve lefagyasztjuk. Fagyasztás nélkül csokikrémként fogyaszható.

    Tej és tojásmentes muffin

     

    14 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 dkg zabpehely vagy müzli, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna
    2 banán (botmixerrel péppé keverve), 2 evőkanál méz, 0.8 dl olaj, 0.5 dl almalé

     

    A száraz összetevőket és a folyékonyakat két külön edényben elkeverjük, majd összeöntjük és így is elkeverjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 percig sül.

     

  11. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1326.
     

    Joghurtos meggyes muffin

     

    1 csésze joghurt vagy kefír, 28 dkg teljesőrlésű liszt, 5 ek méz, 1/4 csésze olaj, 1 csomag sütőpor
    1 csomag vaníliáscukor, 2 tojás, kb 3dl lecsöpögtetett meggybefőtt

     

    A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk.
    A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojásokat habosra keverjük a mézzel és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, végül a lisztes keverékhez adjuk. A meggyet óvatosan a tésztába forgatjuk, majd a masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt, 170 °C-n készre sütjük. (előmelegített sütőben)

  12. Torolt_felhasznalo_359773
    Torolt_felhasznalo_359773
    2006. július 7. 13:1325.

    Sziasztok!

    Néhány recept:

    Zabpelyhes süti

    15dkg zabpehely 10dkg teljeskiörlésű liszt, 1 tojás, 15dkg margarin, 1 k. kanál szódabikarbóna, fahéj
    10-15dkg gyümölcs (bármilyen), édesítésnek édesítőszer vagy méz, kinek mi engedélyezett

    A zabpelyhet meglocsolni annyi vízzel amit még épp felszív
    A Margarint kikeverni 1 tojással majd bele az édesítő vagy méz, aztán a szódabikarbóna - jól összekeverjük.
    Aztán a beáztatott zabpelyhet összekeverjük a liszttel és jól megszórjuk fahéjjal (úgy is utálja a candida) - majd megszórjuk a gyümölccsel (akár reszelt alma, répa, kókuszreszelék) akinek lehet már mazsola, bármilyen aszalt gyümölcs, vagy magvak. Fantáziára bízva.
    Miután jól összekevertük hozzáöntjük a margarinos keveréket- azzal is összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk kis halmokat. kb. 150-180 fokos sütőben sütjük, gyorsan készen van.

     

     

  13. 2006. július 6. 17:3724.
    Nem muszáj, lehet sima tönköly is, vagy amit jónak látsz. Úgy vettem észre, jobb lesz a tészta, ha többféle lisztet keverek össze. A rizsliszt leginkább a réteslisztre emlékeztet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_330942 (23)
    2006-07-06  10:47
  14. Torolt_felhasznalo_330942
    Torolt_felhasznalo_330942
    2006. július 6. 10:4723.
    muszáj a rizsliszt bele? nem lehet helyette is sima tk. tönköly?
    előzmény:
    mandu (21)
    2006-07-04  20:26
  15. Torolt_felhasznalo_540435
    Torolt_felhasznalo_540435
    2006. július 6. 10:0222.
    hát ezaz! Hogy soxor ettem isteni dolgokat, amiről aztán kiderült, hogy se tojás se tejtermék se cukor... csak épp a receptjeit nem tudom
    előzmény:
    andy88 (18)
    2006-07-04  11:32
  16. 2006. július 4. 20:2621.

    Gyümölcsös pitét a következő tésztával szoktam készíteni:

    20 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 15 dkg rizsliszt
    20 dkg bio margarin v. kicsit kevesebb pálmavaj
    egy csipet fahéj
    1 tk. szódabikarbóna + pár csepp citromlé
    Ehhez annyi vizet adok, hogy közepesen kemény, jól gyúrható és nyújtható tésztát kapjak. Persze mindenképpen törékenyebb, mint a fehérlisztes tészta.
    Két lapot nyújtok belőle, és megtöltöm valamilyen darabolt gyümölccsel; alá lehet diót szórni, hogy ne ázzon el a tészta, illetve a gyümölcsöt össze lehet keverni kevés kukoricakeményítővel.

    Ebben nincs cukor, amennyire édes, az a gyümölcstől van, de ha valakinek nagyon hiányzik, meg lehet porcukrozni... szerintem viszont így is jó, legutóbb cseresznyéset sütöttem.

  17. 2006. július 4. 20:1620.

    Sárgarépa süti:

    15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg barnarizsliszt
    20 dkg finomra reszelt répa
    5 dkg datolya, 12 dkg mazsola
    30 dkg méz
    2 ek szójatejföl vagy szójajoghurt
    1 kk szerecsendió
    2 kk szódabikarbóna (fél citrom levével felhabosítva)
    12 dkg bio növényi margarin

     
    Mézet, répát, datolyát, mazsolát, szerecsendiót és margarint, a fenti mennyiségek szerint, 1,5 dl vízzel összekeverünk egy lábasban, és lassú tűzön felforraljuk. Öt percig hagyjuk rotyogni, majd levesszük a tűzről és lehűtjük.
    Belekeverjük a liszteket, a szójajoghurtot és a szódabikarbónát. Tortaformába öntve előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60 percig sütjük.
    Rácsra borítva kihűtjük, és vékonyra szeletelve tálaljuk.

    Megjegyzés: szójajoghurt híján kb. 1 ek őrölt lenmag és 2 ek. víz keverékét tettem bele (ami inkább tojáspótló, és egy kis idő után ahhoz hasonló állagú lehet), de így is jó lett.
    A 60 perc talán kicsit sok, de tényleg viszonylag lassan sül.
    Különben úgy néz ki, és az íze is olyan, mintha kakaós lenne  



    előzmény:
    samuel14 (17)
    2006-07-04  11:21
  18. Torolt_felhasznalo_787590
    Torolt_felhasznalo_787590
    2006. július 4. 12:0919.
    most talaltam:

    "Tojáspótló

    Összekeverünk kukoricakeményítőt és szójalisztet 1:1 arányban. 1 tojásnak 1 evőkanálnyi mennyiség felel meg. Süteményekbe, palacsintába, salátaöntetekbe és panírozáshoz kivállóan alkalmas."

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (15)
    2006-06-15  11:42
  19. 2006. július 4. 11:3218.
    Nagyon kivi lennék én is a receptekre! Milyen sütiket ettél?  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (15)
    2006-06-15  11:42
  20. 2006. július 4. 11:2117.
    van vkinek vmi finom sargarepas suti receptje...?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (1)
    2006-06-15  09:48
  21. Torolt_felhasznalo_540435
    Torolt_felhasznalo_540435
    2006. június 15. 11:4516.
    ezzel együtt a világon senkit sem akarok megtéríteni. Azt gondolom, sokan vannak itt olyanok, akik a reformtáplálkozás iránt érdeklődnek és vannak tapasztalataik süti ügyben is.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (15)
    2006-06-15  11:42
  22. Torolt_felhasznalo_540435
    Torolt_felhasznalo_540435
    2006. június 15. 11:4215.

    Topicnyitó hozzászólásomba tudatosan írtam bele, hogy "ha lehet". Ez azt jelenti, hogy nyilván van 1 csomó recept, amibe kell 1-2 tojás, de elképzelhető olyan is, amibe nem. A cél az, hogy olyan receptek kerüljenek ide, amik nagyrészt lefedik az általam írtakat, de semmi sem szentírás. (Mondjuk a fehér liszt talán igen, de azt igazán ne nehéz pótolni).

    A cérna egyébként akkor szakadt el, amikor a múlt héten kaptam valakitől 1 receptet, ami egy túrós lepény volt, és a töltelék mellett ez állt: végy 8 (!!!) tojást, válaszd szét... ésígytovább.

    Ez mondjuk extrém eset, belátom, de nagyon sok süti recept kezdődik úgym hogy hozzávalók: 6 tojás... stb.

    És ez szerintem nem jól van így. Számtalanszor ettem nagyon de nagyon finom tojás és cukor és fehérliszt mentes sütiket. Higyjétek el, hogy lehet így is.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (1)
    2006-06-15  09:48
  23. 2006. június 15. 11:2114.
    igen, szerintem is adhattál volna kevésbé félrevezető topiccímet, pl 'Vegán sütik'. na mindegy.

    viszont találsz pár receptet neten is:
    egy süti
    receptek, V-vel jelezve a kívánalmaidnak megfelelőek
    és egyéb receptek itt
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (1)
    2006-06-15  09:48
  24. 2006. június 15. 11:0413.
    Az oké, hogy ne együnk fehér lisztet és cukrot, hiszen azok gyakorlatilag mérgek. De húsra, tejtermékre, tojásra szükségünk van. Ezek nélkül nem is maradna mit ennünk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_540435 (1)
    2006-06-15  09:48
1 2

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek