Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Miért zavar minket a burka

KerteszGabor
Létrehozva: 2010. március 19. 11:36

„Nyugat-Európát mindinkább irritálja a burka" - szól az MTI aktuális tudósításának címe, amelyben arról a francia törvénytervezetről esik szó, miszerint megbüntetnék a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön a hagyományos iszlám viseletben megjelenő nőket. „A rasszista buszsofőrök nem állnak meg a fiatal muszlim lányoknak, akik hidzsábban várakoznak a megállóban" - írja ezzel egy időben az angol Daily Mail napilap is. Mint a két idézett címből is kitűnik, Nyugat-Európa nem igazán tudja, mit kezdjen a bevándorló muszlim nők tradicionális öltözködési szokásaival.

 

Sziasztok,

 

a fenti idézet az eheti Nők Lapjából való, a teljes cikket ITT olvashatjátok.

 

Arra gondoltunk a szerkesztőségben, hogy ezentúl néhány témánkat megjelenítünk itt a fórumon, hátha van kedvetek továbbgondolni őket, és megosztani velünk - illetve egymással a véleményeteket. Hiszen a Fórum erre való, nemde?

 

Előre is köszönjük a kommenteiteket,

 

Kertész Gábor

újságíró

Nők Lapja

 

 

723 hozzászólás
 1. 2013. december 17. 22:29723.
  A bal szelso szegyentelen, kacer, neki a szemoldokebol is kilatszik egy kicsi.
  előzmény:
  rétilepke (675)
  2011-09-01  18:42
 2. 2013. december 17. 16:34722.

  Ha elmagyaraznad nekem, mi a kulonbseg az igaz hit meg nem igaz hit kozott. Ezek szerint te is megkulonboztetsz embereket aszerint, hogy miben hisznek. Es persze,lenezed azokat, akik masban hisznek, hiszen az nem igaz. Holott a hitnek az a lenyege, hogy egeszen pontosan azt KELL hinni, amit elmondanak, hogy hinni kell. Valosagalapja persze, nincs. 

  Nem hinem, hogy barmelyik Joisten, ha van tobb, megkovetelne egyetlen emberi lenytol is, hogy milyen ruhadarabot vegyen fel, foleg milyen szinut. Csak kendoben vagy jo muszlim? Kendo nelkul nem? Aki meg burkat visel, annak te nem vagy jo.

  Vagy mit eszel reggelire vagy uzsonnara.

  Azokat a vallasokat birom "ertekelni", amelyek kimondjak, ha nem hiszed, amit mi hiszunk, pokolban fogsz elegni. Azok a kedvenceim, amelyek egyenesen pokolra zavarnak engem, artatlan jo lelket. Mert masban hiszek, nem is hiszek. Foleg abban nem, hogy nekem el kell hinnem, amit mas hisz.

  Ausztral bennszulottek bekes kis emberkek.

  Felolem elhet mindenki bekeben, amig mast nem zavar vagy veszelyeztet, vagy annak a latsztat kelti. Egyet ertek vele, vagy sem, hat nem, es foleg ne akarja ram eroszkolni az o "hitet" es bemagyarazni nekem, hogy az egyedul az igaz, hat nem.  

  előzmény:
  Magdicica (707)
  2013-02-16  02:15
 3. 2013. december 17. 15:52721.

  Hat ez nagyon kis erdekes lenne, ha a bevandorlo, akiket befogad egy orszag, el kezdene balhezni az illeto orszag hagyamanyai, szokasai ellen.

  Hogy miert tekerik magukat gyaszlepelbe, hagyomanybol,megszokasbol? Igenis nekik kell alkalmazkodni ott, ahol befogadtak oket es nem forditva. Menjenek haza es ott tuntessenek,ha nem tetszik valami. Ugye, ott nem lehet, azert jottek el, es miutan mas orszag szivesen latta oket, most el kezdenenek pattogni az orszag ellen?

  Nekem itt, ahol elek, bemutatta egy volt muszlim kollegam a kis magyar feleseget. Megismertem Katibol a szeme feherjet, na meg a barnajat, annyit lattam belole.

  Igenis lehet egy tekercs alatt fegyver, robbano eszkoz. Lehet terrorista,aki egy tekercs rongybol allo fenykepet akar beletenni az utlevelebe.

  Es igenis gyulhet az indulat azokban az emberekben, aki mar haza sem tudnak menni,mert imadkozo tomeg allja el az utat, belepik az egesz teret a szabadsagra hivatkozva. Azoknak a szabadsaga nem szamit, akik ott elnek. menjen mindenki es imadkozzon otthon vagy a templomaban.  

  Ha te elmegy az o orszagaba, megteheted ugyanezt? 

  előzmény:
  szárnyasló (718)
  2013-08-13  10:39
 4. Torolt_felhasznalo_281974
  Torolt_felhasznalo_281974
  2013. november 17. 19:17720.

  Teljesen  igazat  adok  neked!!!

  A  burka alatt lehet  ferfi,   fegyver, terrorista,  BARMI!!!

  A franciaknak  igazuk  van!

   

   

  előzmény:
  Amarynda (711)
  2013-02-18  10:21
 5. 2013. augusztus 13. 10:41719.
  nyelvész vagyok, ezért ennyi ragozási hiba egy mondaton belül még megengedett......ugye?
  előzmény:
  szárnyasló (718)
  2013-08-13  10:39
 6. 2013. augusztus 13. 10:39718.
  Mi köze nyugateurópának más népek viseletéről, ráadásul olyan viseletről, amit akkor is hordtak, amikor pl. franciák még nem léteztek. És ha a burka-viselők tüntetni kezdenek a francia-manikűr ellen? Azt eltűrné ny.európa? Nagyobb a hangja a régiónak, mint a művelt kultúra, amire olyan fensőbbségesen hivatkoznak.
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 7. Torolt_felhasznalo_623705
  Torolt_felhasznalo_623705
  2013. március 24. 19:24717.
  igy van  ahogy  mondod!
  előzmény:
  eda-1952 (716)
  2013-03-23  09:06
 8. 2013. március 23. 09:06716.

  "Intelligens ember tiszteletben tartja a másik VALLÁSÁT."

  Ez így van! ...És nem ír olyanokat, hogy egyik vallás hívei narancssárga lepedőben szaladgálnak....

  Ugye milyen nehéz? Meg azt is nehéz megérteni, hogy semmi gond az öltözködési szokásokkal, ebben a kisvárosban is van néhány a férjük kedvéért muszlim hitre áttért fiatal nő, mindig megcsodálom a szép kendőiket, meg az ügyességet, ahogy felteszik. Burka nincs. A burkával bizony az a baj, amire hivatkoznak és amit itt is írtak: nem tudod mi van alatta... és egy országban, ahol már fordultak elő terrorcselekmények, ez bizony érthető, hogy tiltják.

  előzmény:
  ann712 (715)
  2013-03-22  10:03
 9. 2013. március 22. 10:03715.

  Nem igazán értem mi a probléma a burkával. A krisnások is szaladgálhatnak narancssárga lepedőben. Olvastam a hozzászólásokban, hogy a buddhizmus sokkal szimpatikusabb vallás. Ez lenne a mérce? Akinek a kultúrája/vallása szimpatikusabb az jöhet, akinek nem, az alkalmazkodjon?

   

  Ha elmegyek külföldre, akkor nyilván az ottani rendhez idomulok. Ha valaki az én hazámba jön, akkor az is alkalmazkodjon az itteni szokásokhoz, DE ha az illető vallási megfontolásból burkában jár, akkor járjon abban. Ahogy nézem sokkal erősebb hitük van, és szégyenben marad a kereszténység, ahol sokan meg vannak keresztelve, de fogalmuk sincs arról, hogy ez mit jelent.

   

  A nők helyzetéről meg annyit, hogy sokkal inkább tisztelik őket, mint az itteni nőket. nem tudom például, hogy ami itt Európában és Amerikában zajlik az kinek normális. Hogy egy nőnek ,,el kell adnia magát", hogy érvényesülni tudjon. Mennek és műmellet csináltatnak maguknak, meg felvarratják mindenüket, hogy megfeleljenek a ideának amit kitaláltak nekik. Már tisztességgel megöregedni sem lehet? Fessük a hajunkat, mert az ősz hajszál ciki, és kenjünk mindent a fejünkre, mert a ránc is gázos, és ha a krémek már nem haszálnak jön a botox. Meg lehet nézni a legtöbb zenés videoklippet, hogy hogy jelennek meg ott a nők. Ha nem elég dekoratív már nem is érdekes, ha nem dobja le a ruháit, akkor kár róla beszélni. Úgy tűnik a muszlim nők sokkal erkölcsösebbek az ittenieknél, tisztelet a kivételnek.

   

  Másik hozzászólásból ,,ugyanannyi joga van megcsalni engem, mint nekem őt". WTF emberek. Ha valakivel összekötöm az életem, akkor nem is gondolok arra, hogy megcsaljam! Miez? Korrekt módon már nem lehet kezelni a dolgokat? 

   

  Különben nem értem miért ítélkeznek itt páran az ő vallásukról, aminek sok esetben csak sztereotípiák adnak alapot. Nem tisztünk eldönteni, hogy a vallásuk jó-e vagy rossz. Vallás. Pont. Mi volt ez a szöveg itt, hogy "intelligens ember nem hord burkát"? Intelligens ember tiszteletben tartja a másik VALLÁSÁT. És ha ez a vallás előírja a burka viseletét, akkor legyen szabad burkát viselnie! Azt hiszem már 1568-ban kimondták a vallásszabadságot. Tudjuk mi az?

   

  ,,A Tordán tartott 1568. évi országgyűlés, Európában először, a vallásszabadság elemeit magában foglaló határozatot hozott, amely szerint a prédikátorok szabadon terjeszthették nézeteiket. Az egyezmény tartalmazta a saját értelmezés szerinti igehirdetés, a szabad prédikátorválasztás és a prédikátorok védelmének jogát – még az egyházkerületek vezetői sem bánthatták őket –, valamint kikötötte, hogy vallásáért senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés és senkit sem lehet hitbeli tanításért fogságba vetni vagy elhurcolni. "

 10. 2013. február 18. 13:31714.

  Ennyi erovel mar a bevandorlo muszlimok is mondhatjak,hogy az az o orszaguk.Es ha neked nem tetszik,akkor menj vissza te,ahonnan jottél.

  Ausztraliaban egyébként eredetileg nem kereszténység volt.De ha most kereszténység van,akkor ennyi erovel mar akar iszlam is lehetne.A bennszulotteknek tok mindegy,lehet,hogy egyforman utaljak mind a kettot.

  előzmény:
  Amarynda (713)
  2013-02-18  13:05
 11. 2013. február 18. 13:05713.

  Eddig azt hiszem ketszer irtam le hogy ITT ELEK AUSZTRALIABAN.

   

  Akkor mit gondolsz mire vonatkozik az itt?

  En itt vagyok itthon nem Mo on.

   

  Tehat arra gondoltam hogy ha nem tetszik a muszlimnak  a mi rendszerunk akkor vissza mehet ahonnet jott , es viheti a gyereket muszlim kozossegbe ott masok a szokasok. Itt is vannak (Ausztraliaban) muszlim kozossegek menjenek oda.

   

  Oszinten szolva nem nagyon erdekel hogy mit gondolnak a bennszulottek. Ha ovek maradt volna az orszag akkor meg mindig meztelenul ugralnanak a sivatagban es koszerszamokkal vadasznanak, nem lenne Ausztralia egy fejlett es viragzo nyugati oszag, mert ok aztan nem fejlesztettek volna fel.

   

  előzmény:
  Magdicica (712)
  2013-02-18  12:28
 12. 2013. február 18. 12:28712.

  Ennyi erovel mar a benszulott ausztraliaiak meg az indianok is mondhatjak(talan mondjak is),hogy az osszes bevandorlo és leszarmazottaik a benszulottekhez alkalmazkodjanak.

   

  Az europaiak is ugyanugy elozonlotték a fél vilagot,és ok diktalnak.

   

  Gondolj bele,ha az osszes europai szarmazasut visszatelepitenék ide Europaba,nem férnénk el.

   

  "

  Akkor vigye a gyereket muszlim kozossegbe , nehogy mar mi alkalmazkodjunk hozzajuk itt a sajat orszagunkban. "

   

   

  Ezt most Magyatorszaggal kapcsolatban irod,vagy mas orszagot tekintesz sajat orszagodnak?Hol van az az itt?

  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 13. 2013. február 18. 10:21711.

  Szerintem rossz helyre cimezted ezt a hozzaszolast, fogalmam sincs miert nekem irtad.

   

  Nekem tok mindegy hogy honnet rakjak vagy nem rakjak ki a muszlimokat, oszinten szolva egyetlen not ismerek aki muszlim az is Europaban el , az itteniekkel soha nem volt es nem is lesz kapcsolatom.

   

  Felolem az hord kendot aki akar, a burkat nem tartom helyesnek mert azalatt barki lehet, plusz a meleg eghajlat alatt roppantul undorito ha valaki ott pallik be a fekete lepedojebe, de leginkabb biztonsagi szempontbol tartom rossznak mert akar ferfi , terrorista vagy gyilkos is lehet alatta es ez a kacabajka segit neki a disznosagok leplezeseben.

   

  Egyebkent pedig egy olyan vallast ahol egy not meg lehet a mai napig kovezni undoritonak es felhaboritonak tartok es a magam reszerol egyszeruen elutasitom. Ennyi.

  előzmény:
  Magdicica (710)
  2013-02-17  17:31
 14. 2013. február 17. 17:31710.

  En viszont Nyugat-Europaban élek,Franciaorszagban.

   

  Az itt élo emberek tobbségét nem is annyira érdekli a burka,meg mese habbal,hogy a hidzsabos noknek nem all meg a busz.A buszvezetok jo része muszlim szarmazasu.

   

  Ez az egész burka elleni hadjarat csak arra volt jo,hogy Sarkozy elterelje a figyelmet a valos problémakrol,ezt itt mindenki tudja.O is mast se csinalt ,amig president volt,csak mentegetozott,hogy a gazdasagi valsag miatt nem tudta betartani amiket beigért.Dehat ez van,aki jol dolgozik,annak jo eredményei vannak,aki pedig rosszul dolgozik,annak magyarazatai vannak.

   

   

  En pl 100% europai szarmazasu vagyok,17 éve tértem igaz hitre,12 éve élek Franciaorszagban.Es mindenki tudja a kornyéken,hogy muszlim vagyok,bar nem hordok burkat,de kendot igen,télen sapkat.A férjem pedig afrikai szarmazasu,francia allampolgar.Es mondhatom,hogy aki itt becsuletesen dolgozik és befizeti az adot,valamint szépen banik az emberekkel,az nyugodtan hordhat kendot,senkit nem zavar.En pl kis kendoben jarok dolgozni s,mégsem kotnek belém.

   

   

  Az embereket itt inkabb azok a muszlim szarmazasuak zavarjak itt,akik lopnak,rabolnak,fenyegetoen viselkednek.Vagy azok,akik sajna arra spekulalnak,hogy majd a segélyekbol fognak megélni.

  Pedig az iszlamban elvileg a férjnek a kotelessége ,hogy eltartsa a gyermekeit és a feleségét is,amennyiben nem dolgozik.A sajat keresetébol,nem pedig a segélyekbol.Ezt én mindig el is mondom,amint van ra alkalmam.Mert ugye az én fizetésembol is rengeteget levonnak az adon kivul,amit nalunk egy évben egyszer kell befizetni,sajna elég sok.Es az ilyen segélyeken éloknek ugye az adot sem kell befizetni,de azért minden kozjavat hasznalni akar.

   

  Sokan a volt gyarmat orszagokbol szarmazo emberek,foleg az algériaiak arra hivatkoznak,hogy nekik ehhez joguk van.Mert az algériai haboruban a franciak rengeteg algériait megoltek,kinoztak,megeroszakoltak a noket.Es az orszag nem kapott karpotlast,mint ahogy ugye a kambodzsaiak sem kaptak azért,hogy a franciak annak idején felszedték az angkor vattbol (ami ugye a vilag egyik csodaja) az osszes aranyat,és valami olcso fémmel helyettesitették.

   

  Nekem nem nagyon tetszik ez,hogy egyesek ilyen éloskodo életmodot folytatnak,mivel szerintem a mai emberek,akik ma fizetik az adot ebben az orszagban ,nem tehetnek rola,hogy mi volt régen.Mint ahogy arrol sem tehetek én személy szerint,hogy a masodik vilaghaboru alatt mit tettek szegény zsidokkkal.Fizessen és bunhodjon meg érte maga a személy,aki  bunos,ha pedig mar nem él,akkor ez van.

   

  Kulonben Franciaorszag a sikeres hodito hadjaratok,a gyarmatositas és a rabszolgatartas alatt szedte meg magat.Egyszeruen kiraboltak a fél vilagot.

  Elefantcsontpart pl ami szintén muszlim lakossagu,a mai napig francia katonai megszallas alatt van,és itt Franciaorszagban nagyokat hallgatnak rola,hogy mi megy ott.Akkora adokat vetnek ki,hogy nyomorog az egész orszag.

   

  Ugyhogy nekem az a véleményem,hogy ha Franciaorszag ki akarna rakni a muszlimokat,akkor kezdhetnék azzal,hogy eloszor ok kopnak le a muszlim orszagokkrol.(Afganisztan,Mali,Szomalia,Elefant csontpart,stb)

  előzmény:
  Amarynda (709)
  2013-02-16  05:44
 15. 2013. február 16. 05:44709.

  Fogalmam sincs mirol beszelsz, nekem nem igaz hit a muszlim vallas, csak egy a sok kozul raadasul nem is szimpatikus. A buddhizmus szazszor szimpatikusabb s normalisabb mint a sok "szenthaborut" hirdeto korlatolt szemely aki gond nelkul kuldi a gyereket hogy robbantsa fel magat csak azert hogy masokat is elpusztitson.

   

  Lehet hogy neked ez "igaz hit" szerintem szimplan szemetseg.

   

  En nem Europaban elek, sajnos itt is van beloluk eleg, bar szerencsere nem ebben az allamban.

  előzmény:
  Magdicica (707)
  2013-02-16  02:15
 16. 2013. február 16. 02:29708.
  Ja igen,a holgy ainek a nyakat metélte el a férje,torténetesen a tesom.En meg siman elvaltam az arab férjemtol,azota is jo baratsagban vagyunk.Ugyhogy nem lehet altalanositani.
  előzmény:
  csinomjank (687)
  2012-09-30  22:59
 17. 2013. február 16. 02:15707.
  Nem minden europaban élo muszlim ide telepult.Vannak europaiak,akik igaz hitre tértek.
  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 18. Torolt_felhasznalo_564205
  Torolt_felhasznalo_564205
  2012. november 13. 07:12706.
  Mert zavaró veszélyes és semmi köze a valláshoz. Jól teszik ha betiltják.
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 19. Torolt_felhasznalo_164954
  Torolt_felhasznalo_164954
  2012. november 1. 11:11705.
  A matyóruhába öltözötteket maximum hibbantnak gondolnák.
  Sokan félnek a muszlimoktól a terrorizmus miatt.
  Mit lehet ez ellen tenni?
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 20. 2012. november 1. 10:53704.

  "Miért zavar minket a burka?"

   

  Miért? Zavar?

  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 21. 2012. október 19. 15:24703.

   

   

  "Miért zavar minket a burka?"

   

  Engem nem zavar! Igaz, nem is Ny-Európában élek... őket elhiszem, hogy irritálja! Tán bántja őket, hogy "visszanyal a fagyi".

  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 22. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  2012. október 13. 20:42702.
 23. 2012. október 11. 16:14701.
   egyetertek ,  ne reklamaljanak  a mikulas miatt  .de  a masik oldalrol  meg  - ne  is tepkedjek le a doktornok fejerol a kendot ...
  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 24. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  2012. október 2. 20:54700.

  Amit állítottam, az megállja a helyét. Írtam valamiről, te felhoztál példának mást. A te példád ráadásul nem fedi teljes mértékben a valóságot, meg nem is érdekelt és nem is a témához tartozott, valamint a belinkelt negatív példát el sem ítélted. A válaszod valójában nem válasz volt, csak amolyan maszatolás. Mikor pedig felhívom a figyelmed Európa kontinens mivoltára, helyesírás-nácinak nevezel. Valamennyi gondolatod közül, még ez a legjópofább és legmulatságosabb. Arab nőből nem néztem ki effajta humort. Hogy magyarul is tudsz írni, az maga a csúcs.  

  előzmény:
  csinomjank (697)
  2012-10-02  12:42
1 2 3 4 5

Legnépszerűbb cikkek