Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Katéteres abláció

Filemon
Létrehozva: 2018. június 2. 09:38

A férjemnél egy rosszullétet követően (ez volt az első és eddig egyetlen rosszulléte, mely magas vérnyomásban, szapora szívverésben mutatkozott meg) pitvarfibrillációt (pitvarfibrilláció és flutter) állapítottak meg. 1 hétig feküdt kórházban, kapott gyógyszereket (vérnyomáscsökkentő, szívritmus szabályozó, vérhígító, nyugtató), ezeket a nyugtató kivételével azóta is szedi. Még a kórházban ajánlották neki a katéteres ablációt, ami azt jelenti, hogy a combhajlatból bevezetnek egy katétert a szívbe, megkeresik a rendellenes működés helyét, és ott azt "kiégetik". Ez a szív néhány mm-es területét érinti, állítólag csekély a kockázata, viszont, ha sikerül, akkor többé nem kell gyógyszert szednie. Akkor ő ezt elfogadta, persze nem igazán tudta még, hogy miről van szó. Most viszont már aggódik.


Szeretném olyanok tapasztalatát kérni, akik (vagy hozzátartozóik) átestek már ezen. Ha lenne ilyen hozzászóló, akkor tennék fel konkrét kérdéseket is.


2 hét múlva lenne a beavatkozás. Addig beszélünk még a háziorvosunkkal is, de örülnénk olyanok tapasztalatának, akik tényleg átestek rajta. Köszönöm!

  1. 2019. március 17. 10:1516.

    Sziasztok. Látom, itt nem sokan írtak tapasztalatot. Facebookon van kettő csoport,  ahol sokan vagyunk, akik abláció átestünk. Ott minden kérdésetekre fognak válaszolni. Szívügyünk+ és Szívügyem, ez a két csoport neve. Csatlakozzatok. 

  2. 2019. március 16. 10:3215.

    Kedves Hatothg! Szeretném megkérdezni kapott e választ a kérdésére, mivel az én beavatkozásomra március utolsó péntekén, 2 hét múlva kerül sor, s most nagyon bizonytalan vagyok, s félek is tőle, nagyon izgat utána vajon mi várható. Sikertelen műtétről  csak itt olvastam, Hálásan köszönöm! Gy. 

    előzmény:
    hatothg (13)
    2019-03-06  11:05
  3. 2019. március 10. 14:5214.

    Szia!


    Nekem március 6-án csináltak meg a beavatkozást. Az orvos elmondása alapján sikeres volt. Kiprovokálták a ritmuszavart majdm magától megszűnt az črintett kezelt terület miatt. Az eltelt 4 napban több nagyobb ütčst čreztem, és a nyugalmi pulzusom megemelkedett 65-ről 80-ra. Elvileg később ez visszaállhat. Viszont ma felment 105-re čs elčg rosszul lettem, de nem pitvarfibrilláció volt, azt čreztem volna. 3-6 hónap a gyógyulási, hegesedčsi idő, szóval addig mčg bármi lehet. Nekem elčggč fájt a beavatkozás, el is altattak közben. 6 órát kellett feküdni utána.


    Üdv. Balázs

    előzmény:
    hatothg (13)
    2019-03-06  11:05
  4. 2019. március 6. 11:0513.

    Kedves Folemon!


    A kislányomnak 3 hét múlva lesz ilyen beavatkozása a Gottsegen kardiológiai intézetben, ezért olvasgatok ilyen témában. 


    Eléggé ideges vagyok, de jó olvasni sikeres beavatkozásokról. 


    Viszont az Ön kommentéjél pontosan mit jelent az a mondat, hogy "Rajta kívül egy másik, idősebb férfinak csinálták még ma ugyanott, neki sajnos nem sikerült." ?


    Ugye nem azt jelenti, hogy a férfivel történt valami súlyos probléma a beavatkozás közben vagy után?


    Üdvözlettel


     

    előzmény:
    Filemon (11)
    2018-06-15  18:00
  5. 2018. június 18. 08:1912.

    kedves cathouse, nagyon szeretnenk megtudni hogy melyik korhazban volt a mutetje, es mi az orvos neve. edesanyamnak ugyan ilyen problemaja van, segitseget kerunk :) koszonjuk elore:)

    előzmény:
    Cathouse (9)
    2018-06-04  15:51
  6. 2018. június 15. 18:0011.

    Talán visszanézel valamikor, ezért leírom: ma megvolt a beavatkozás, és úgy tűnik, hogy sikeres volt. Azt mondta fájt, vagy inkább kellemetlen érzés volt a mellkasában, karjaiban, vállaiban, illetve néha olyan áramütés-szerű hullámok. Kb. 1,5 óráig tartott, utána azt hiszem, 4 órán át kellett feküdnie. Most már sétálgat és teljesen jól van. Azt mondták, 6-9 napig pihenjen, de ő könnyű fizikai munkát végez, ill. folyamatosan áll, talán ezért nem javasolták, hogy hétfőn már dolgozzon.


    Rajta kívül egy másik, idősebb férfinak csinálták még ma ugyanott, neki sajnos nem sikerült.


    Még egyszer köszönjük az infókat!

    előzmény:
    Cathouse (9)
    2018-06-04  15:51
  7. 2018. június 4. 17:2410.

    Köszönöm a válaszokat!


    Ma eldöntötte: bevállalja. Sajnos a háziorvosunk nem dolgozik a héten, de a helyetteséhez elmegyünk, mert meg kell beszélni vele a vérhígító váltást. (A beavatkozás előtt valamennyi nappal át kell állni injekcióra.) Hát nem mondom, hogy nem félek, de igyekszem csak a jót vetíteni magam elé. Hogy hazajön panasz-és gyógyszermentesen. Ő egyébként könnyű fizikai munkát végez, viszont egész nap állnia kell.


    Én is azt hittem, hogy többen fognak írni, de a lényeget megtudtuk, hála neked.


    Minden jót neked, köszi még egyszer!

    előzmény:
    Cathouse (9)
    2018-06-04  15:51
  8. 2018. június 4. 15:519.

    szia! 


    A műtét alatt az embert tokától-bokáig befáslizzák, tehát nem is nagyon tudna mozogni, akkor sem, ha akarna. Én ilyenre nem emlékszem, hogy ne mozdíthattam volna a fejem. A műtétet is végignéztem az oldalamnál lévő nagy monitorokon - félrefordított fejjel.Arra mondjuk nem emlékszem, hogy a fáslit mikor vették le rólam.  A katéter bevezetési nyílását nem rögzítik semmivel a műtét után, gondolom emiatt nem lehet mozogni, de ezt itt azért nem vették ennyire komolyan.


    Én nagyon rosszul viselem a fájdalmat, de ez inkább csak a kellemetlen kategória volt. Nagyon fájt a fejem a műtét előtt-közben és után is, de ez nálam mindennapos "megszokott" dolog, és különösebben senki nem foglalkozott vele.


    Másnap délelőtt hazaengedtek, és következő nap már mentem dolgozni, de én irodai munkát végzek.


    Gyógyszert azóta (erre) nem szedek.


    Az a szívritmuszavar ami nekem volt, csak a rohamok alatt volt kimutatható, és hiába mondtam már gyermekkoromban is , hogy rosszul érzem magam, mire az orvoshoz kerültem, nem volt semmi erre utaló jel. Csak a rohamok voltak egyre hosszabbak, de 22 éves koromban tudták először elcsípni. Akkor gyógyszert írtak, szó sem volt műtéti lehetőségről.


    Én nem bántam meg a műtétet, mert egyedül neveltem a gyermekemet és  a műtét után már nem kellett legalább azon aggódnom, hogy kit riasszak a gyerek mellé, ha esetleg rosszul leszek.


    Szóval én csak javasolni tudom. Csodálkozom, hogy ilyen kevesen válaszoltak Neked, nagyon sok embernél végzik el ezt a beavatkozást.


    Biztosan jól döntötök majd!  Jó egészséget kívánok!


     


     

    előzmény:
    Filemon (8)
    2018-06-04  05:55
  9. 2018. június 4. 05:558.

    Nagyon köszönöm, hogy írtál, azt pedig külön is, hogy csak ezért regisztráltál!


    Amitől a férjem retteg (jobban, mint az egész szív-problémától), az a beavatkozás utáni 6 órás mozdulatlan fekvés. Azt írja a kórház által küldött tájékoztató, hogy 4-6 órán keresztül nem mozdíthatja meg a fejét és a lábát. Ez mennyire igaz? Még fekvő helyzetben sem fordíthatja el pl. a fejét jobbra-balra? Vagy nem mozdulhat meg a lába? Mi történne, ha mégis megmozdulna?


    Neki Pécsen fogják csinálni, és pénteki napon kell jelentkeznie a kórházban. Ugye akkor is hazaengedik másnap? Nem kell a hétvégét bent töltenie?


    A beavatkozás után hogy érezted magad? (Gyengeség, kimerültség, fájdalom, stb.-re gondolok.) Mikor térhettél vissza a munkádhoz, a hétköznapi életedhez?


    Éreztél fájdalmat a beavatkozás közben? Fokozatosan hagyhattad el a gyógyszereket, vagy egyszerűen nem kellett többé bevenned?


    Ez a fajta szívritmuszavar a tünetmentes időszakokban is kimutatható, vagy csak a "rohamok" idején? Ezt azért kérdezem, mert nekem tizenéve számtalanszor volt (és van) mindenféle szívpanaszom, a szapora szívveréstől a fájdalmakon át a kihagy-érzésig, vizsgálgattak is többször, de sosem találtak semmit. A férjemnek meg sosem volt panasza eddig, mégis egyetlen eset mellett is azonnal kiszúrták ezt a "hibát" és nagyon komolyan vették.


    Ne haragudj a sok kérdésért, csak szeretnénk minél tisztábban látni. Holnap tudunk beszélni a háziorvosunkkal, aztán lassan meg kell hozni a döntést, mert jún. 15-re van időpontja.

    előzmény:
    Cathouse (7)
    2018-06-04  04:42
  10. 2018. június 4. 04:427.

    Kedves Filemon!


     


    Nekem volt ilyen katéteres ablációm néhány évvel ezelőtt.  Csak azért regisztráltam,hogy írjak Neked. Egyáltalán nem kell parázni a műtéttől. Nem mondom, hogy kellemes, mivel nem altatásban végzik, cserébe viszont én is végignézhettem az egész műtétet. Nekem gyerekkoromtól fogva szívritmus-zavarom volt, ami az évek múlásával egyre komolyabbá vált, és egyre többször az ügyeleten kötöttem ki a kirívóan magas (232 volt a legmagasabb) pulzus miatt. A műtét során megkeresik az a részt, ami a rendszertelen szívritmust kiváltja és kiégetik. Ott már garantáltan nem lesz probléma. Nekem azóta csak néhány alkalommal volt panaszom, ami csak néhány másodpercig tartott. Egyáltalán nem bántam meg, hogy nem kell izgulnom amiatt, hogy vajon mikor tör rám újra a rosszullét. Nekem a Városmajor utcai Szív- és Érgyógyászati Klinikán végezték el a műtétet, egy éjszakát kellett bent töltenem - utána mehettem vissza dolgozni.  Aműtét hosszú távú megoldás a mindennapos gyógyszer-szedés helyett.  Jó egészséget kívánok a Párodnak!

  11. Torolt_felhasznalo_704026
    Torolt_felhasznalo_704026
    2018. június 3. 15:126.

    Szerintem totál érthető, hogy paráztok tőle, és ha jól értem, később is dönthet úgy a férjed, hogy kéri a beavatkozást.


    Szerintem a stressz kezelése nagyon fontos, hogy odafigyeljen, mennyire terhelhető, és ne terelje túl magát, illetve lehetőleg valami rendszeres, könnyű sportot űzzön feszültséglevezetésre, állóképesség növelésére. Relax technikák elsajátítása is hasznos lehet (agykontroll, meditáció, stb. a youtube-on is vannak fenn hanganyagok...) Elegendő alvás! A magnézium szedése, ami szerintem még alap, van kisebb, vagy nagyobb dózisú kiszerelés, én a kisebb, 250 mg-osat szedem napi szinten (ha abbahagyom a szedését, akkor bizony jelzi a szívem, hogy hiányzik, de mondjuk rosszul azért nem leszek).

    előzmény:
    Filemon (5)
    2018-06-03  06:24
  12. 2018. június 3. 06:245.

    Köszi a linkeket, megnéztem mindet!


    Nagyjából tudtam eddig is a lényeget, de azért jó volt így, szakemberek által összefoglalva látni. És egy igen fontos, új információhoz is jutottam: ez a fajta szívritmuszavar nem halálos, persze az életkor előrehaladtával romolhat a helyzet.


    Igen nehéz a döntés, mert ezekből a videókból is kiderül, hogy egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz a beavatkozás, ha pillanatnyilag sikeres is, 3-5-10 év múlva ismétlésre lehet szükség. Ha pedig még nem is sikeres, előfordulhat szövődményként agyi ér katasztrófa, a szív, vagy tüdő erek sérülése.


    Összevetve ezt azzal, hogy a férjem tulajdonképpen jól van, éli az életét, dolgozik, túrázik, adott esetben cipekedik, stb. bármiféle panasz nélkül, értelmetlen kockázatnak érzem bevállalni a beavatkozást. Persze sem ő, sem én nem szeretnénk még egyszer átélni azt a rosszullétet, amin akkor keresztülment. Márpedig ez megismétlődhet - igaz, gyógyszerek mellett talán kevésbé intenzív formában.


    Az is igaz, amit írtál, hogy elég drágák ezek a gyógyszerek. Egy havi adag 9.000,- Ft. Szerencsére van EP számlája, amit a munkáltató tölt havonta cafeteria terhére. De ezt másra is el tudtuk költeni, orvosi vizsgálatokra, stb. Tehát igen, mindenképp kiesés ez az összeg, de, ha ez kell, hát ez kell, a lényeg, hogy jól legyen.


    Én a magam részéről afelé hajlok, hogy ráér még erre a beavatkozásra akkor, amikor gyakoribbá válnak a rosszullétei. Valahogy felesleges kockázatnak érzem a jelen állapotában hagyni, hogy beleturkáljanak a szívébe. De nem akarok mondani neki semmit, ezt neki kell eldöntenie, bár pillanatnyilag fogalma sincs, napról-napra, sőt óráról órára változik a véleménye. Nagyon bizonytalan. Sajnos nem ismerünk olyat, aki átesett már rajta, csak olyat, akinek ajánlották, de nem élt a lehetőséggel.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_704026 (4)
    2018-06-02  11:18
  13. Torolt_felhasznalo_704026
    Torolt_felhasznalo_704026
    2018. június 2. 11:184.

    www.videum.com/video/radiofrekvencias-ablacio/#.WxJgf0xuI6s


    Írjátok elé, hogy https://

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_704026 (3)
    2018-06-02  11:17
  14. Torolt_felhasznalo_704026
    Torolt_felhasznalo_704026
    2018. június 2. 11:173.


    Ez a link lemaradt az előbb.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_704026 (2)
    2018-06-02  11:15
  15. Torolt_felhasznalo_704026
    Torolt_felhasznalo_704026
    2018. június 2. 11:152.

    https://www.facebook.com/permalink.php?id=175676229308040&story_fbid=303445129864482


    https://www.youtube.com/watch?v=2wKI9_unPeg



    Amikor nekem szaladgál a szívem, én mindig a stressznek tudom be, de nekem nincs magas vérnyomásom. Gondolom, a férjednek komolyabb rosszulléte volt, és most, hogy a gyógyszerek rendben tartják, nem tűnik neki olyan súlyosnak a probléma, hogy műtét kelljen hozzá. Ez végülis az ő döntése, hogy inkább szedi egy életen át a gyógyszert, bár ez a családnak anyagilag is megterhelő lehet. Szóval szerintem tájékozódjon és gondolja át.

Címlap

top