Pszichoterapeuta. Érdemes?

Maya0630
Létrehozva: 2017. szeptember 5. 19:08

Sziasztok!


4 hete elkezdtem pszichoterapeutához járni szorongás és depresszió miatt. Korábban voltam pszichológusnál, de a beszélgetés nem segített. 


Elmentem direkt terapeutához, mert tudom hogy ő más módszerekkel dolgozik, hatásosabb lehet nála a terápia. Azonban 4 alkalom után sem kezdtünk még bele semmibe, folyton én beszélek teljesen hétköznapi dolgokról (mi van a munkában, mi van otthon) és én azt érzem, hogy csak a pénzt dobálom. 


Ilyennek kell lennie egy mélylélektani terápiának? Be fog ez indulni valaha? Azt gondoltam, hogy lesznek különféle gyakorlatok és feladatok, vagy legalábbis jobban a gyógyulásra fogunk koncentrálni, mert az nekem egyelőre sehogy sem segít ha elmesélem hogy mi történt a munkaban és hogy érzem ott magam. 


Aki járt már ilyen terapeutánál az megosztaná velem a tapasztalatait, ill. hogy hogyan láttatok hozzá ehhez az egészhez?


13 hozzászólás
 1. 2017. szeptember 13. 11:1013.

  Valszeg azóta már megtetted a szükséges lépést (pl. számonkérés, érdeklődés a terapeutától) ha még nem és vannak kétségeid akkor búcsúzz el tőle! Az hogy folyton te beszélsz még nem volna baj, hisz így próbál feltérképezni. De megakadt a téma és nem haladtok semmit... Ha minden alkalommal az aktuális heti eseményekről beszéltet, soha nem értek forulóponthoz :/
  A terápiának együttműködésen kell alapuljon... nálatok ennek semmi jele. Dinamikára volna szükséged, nem monoton beszéltetésre.
  Nem tudom hogyan választottál, miért hozzá mentél de most már ne legyen kétséged továbbállni.
  (Valaki írt it olyat, hogy majd az 50. ülés/kezelés után szólj... Remélem nem dőlsz be ennek a tanácsnak? Még egy friss diplomás is aktívabb és hatékonyabb volna, mint ez az alak)


   


   

 2. 2017. szeptember 7. 00:3412.

  Integratív pszichoterapeutát érdemes keresni.
  A pszichiáternél, akinek integratív pszichoterapeuta képzettsége is van, csak az első találkozásuknál volt beszélgetés, vagy kétórás, és ez tájékozódását szolgálta, és nem kért érte pénzt. Aztán tíz kezelésben állapodtunk meg, és ettől meg is gyógyultam. Módosult tudatállapotban voltak a kezelések, ami nagyon-nagyon kellemes állapot.
  Minden szakmában vannak jók, és még jobbak.
  Javulást kívánok!

 3. 2017. szeptember 6. 08:4711.

  Én jártam pszicoterápiára, nekem nagyon sokat segített. Szerintem azt nem lehet előre megbecsülni hány ülés szükséges, mert függ attól is, hogy te hogyan állsz a megbeszéltek után a változáshoz. Ha beszéltet az a felmérés része, ugyanakkor neki is meg kell nyilni, nem tanácsot adni az adott problémára, hanem utat mutatni. Szorongásos vagyok, de az én orvosom által sokat javultam és amikor problémám akadt különböző élethelyzetekben mindig megtaláltam vele a megoldást.

  előzmény:
  koveva (9)
  2017-09-05  20:40
 4. 2017. szeptember 6. 03:4910.

  Egyébként más a szorongás, és más a depresszió. A szorongás természetes dolog, ha olyasmit vagy kénytelen végezni, aminek a kimenetelével nem vagy kellően tisztában. Manapság igen sokan szoronganak, mert kevés pénzért nagyon sok és/vagy felelősségteljes munkát kell végezni. Persze a túlterhelt idegrendszer egy idő után erre depresszióval, vagy mániás depresszióval, idegösszeomlással vagy egyéb "meghibásodással" válaszol. /llyen a pánikroham, stb./


  A terapeuta semmi mást nem csinál, mint meghallgatja a pácienst, aki "kibeszéli" a problémáit - eddíg a pontig az általad leírtak szerint - utána a megoldás módozatait vázolja. Időigényes, persze ha nem a gyógyítás a lényeg, igen sokáig elhúzzák a lelkiismeretlenek. /Régen ugyanezt tette a plébános gyónás alkalmával. A kiszabott penitencia elterelte a gyónó figyelmét, feszültsége egy idő után megszűnt, megkönnyebbült. Édesanyák beszélgetés alkalmával ugyanezt teszi a gyerekekkel/


  Az idegrendszernek a működéshez meghatározott mennyiségű ingerre van szüksége. Az is baj, ha kevés az inger, az is, ha sok. Mind a két esetben depresszió lehet a válasz reakció. 


  A klasszikus változatnál - ami nekem is volt - egyik percről a másikra teljesen tehetetlennek éreztem magam, még egy kávét sem tudtam meginni. A orvos elmagyarázta, hogy a neuronok közötti ingerület-átvitel lelassul - természetes folyamat - és így kényszerítve van az ember arra, hogy pihenjen. Borzasztó érzés. 


  A depressziót anti-depresszánssal szokták kezelni, ami szerintem többet árt, mint használ. Ezzel ugyanis kikapcsolják a szervezet védekező mechanizmusát. Tovább tudsz ugyan dolgozni, de egy idő után sokkal nagyobb baj - pl. öngyilkossági késztetés - következik be. 


  Sokan fokozott fizikai erőkifejtést ajánlanak helyette, persze ezt is csak akkor lehet csinálni, ha még nem vagy teljesen a padlón. A jó szakember a problémák indítékait járja körül /amibe úgy kerülünk bele, hogy a sok gondtól nem látjuk a fától az erdőt/ és kívülállóként javasolja a megoldást.


   

  előzmény:
  koveva (9)
  2017-09-05  20:40
 5. 2017. szeptember 5. 20:409.

  Hát legközelebbi alkalommal rá akarok kérdezni, hogy mi lesz ezután és mire számítsak, mert semmi ilyet nem mondott. Csak annyit, hogy a szorongást fogjuk kezelni

  előzmény:
  castaneasativa46 (7)
  2017-09-05  20:17
 6. 2017. szeptember 5. 20:388.

  Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta végzettséggel

  előzmény:
  terdszelikatica (5)
  2017-09-05  20:06
 7. 2017. szeptember 5. 20:177.

  Az én tapasztalatom szerint - bár nem tudom pontosan, hogy milyen az a "direkt" terápia - az első foglalkozás után a terapeuta /pszichológus, vagy pszichiáter/  határozottan megmondja, hogy nagyjából hány alkalommal tudja a Te helyzetedet felmérni, és ez mennyibe kerül. A jó - pénzért dolgozó - szakember tevékenysége kézzelfogható, követhető, eredményes. A "kevésbé jó" gyógyító ködösít, általánosságokat beszél, és persze csak a  pénzt zsebeli be.


  /Egyébként általában 50 percért 10 e-t szoktak kérni, de ez változó./  Nehéz megbízható szakembert találni, és ők persze túl vannak terhelve. Itt még szerintem direktben ajánlani sem szabad - bár jó lenne, ha a gyógyítás szempontjait figyelembe véve ettől a kitételtől a topik forgalmazói eltekintenének.

 8. 2017. szeptember 5. 20:126.

  Egy klinikai szakpszichológushoz mentem, akinek van pszichoterapeuta végzettsége. Sok mindenben jártas: kognitív és viselkedés terápia, KIP, hipnózis, relaxációs és életvezetési technikák stb. 

 9. 2017. szeptember 5. 20:065.

  ".... Elmentem direkt terapeutához, ...."


  Mi a vegzettsege ?


  Ugye nem valami Soma mamagesa kaliberu terapeutat valasztottal? 

 10. 2017. szeptember 5. 20:014.

  "....Ilyennek kell lennie egy mélylélektani terápiának?..."


  ez alfa theta melyterapia lenne ? Olyanra  gondolsz ?

 11. 2017. szeptember 5. 19:593.

  Ugye tudod hogy minden amirol ott beszelsz az nem a veletlen muve.Szakembernek nyitott konyv hogy Te mit tartasz fontosnak es azt milyen formaban talalod.

 12. 2017. szeptember 5. 19:572.

  4 ules utan ugy dontottel hogy hatastalan,


  Majd a 50.dik utan szolj !

Legnépszerűbb cikkek