Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

SZEMSZÁRAZSÁG (K.LENCSE)

répanyúl
Létrehozva: 2014. február 21. 18:42

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni!

Problémám a következő: 21 éve hordok kemény kontaktlencsét, tavaly augusztusig semmi bajom nem volt vele.

Akkor el kezdett kényelmetlenné válni a bal szememen, használtam műkönnyet, de egyre csak romlott és romlik azóta is a helyzet.

Voltam 2 szemorvosnál, vizsgáltak mindent (kivéve könnytermelést), szemszárazságon kívül más bajom nincs.

3 féle műkönnyet próbáltam ki, a lencsét már alig hordom (heti pár órát csak), mégse javul.

Igyekszek sokat inni (1,5-2 litert), az asztalomra tettem minipárásítót.

Olyanok hozzászólását és tanácsát várom, akik megtapasztalták mindezt.

A műkönny sajnos csak pár percig segít, utána szinte rosszabb. 

  1. 2019. március 6. 10:2040.

    Szia SSszonja!


    Én is hasonló problémával küzdök (hirtelen szemszáradás és nyáltermelés csökkenés)


    Neked hogyan és mennyi idő alatt javult vissza a dolog?

    előzmény:
    SSszonja (32)
    2015-10-16  20:08
  2. 2015. október 17. 20:5439.

    Igen, én is olvastam mindent, amit megtaláltam.


    Szerintem tudnak a dokik ezekről, csak nem tudják gyógyítani.


    Idegesítő ebbe belegondolni, mert azt gondolnánk, hogy ez egy apró probléma.

    előzmény:
    SSszonja (38)
    2015-10-17  20:33
  3. 2015. október 17. 20:3338.

    Bizony a pajzsmirigy okozhatja! olvastam én is. Az hogy könnycsorgásod van azt jelenti asszem, hogy kevés az olajos összetevő a könnyben. Mert a könnynek több összetevője van, hol egyik hol másik hiányzik. Nálam maga a mirigy nem termelt elég nedvet asszem. A franc tudja miért. Addig amúgy azt se tudtam hol a könnymirigy:) ja egyébként még lehet azt is masszírozgatni az is ösztönözheti kicsit.


    És vannak a kehelysejtek a szaruhártyán na azok termelnek valami mucin réteget és ez is  működhet alul. De ezt egy szemész se mondta így el, én olvasgattam össze... mintha nem is tudnának ezekről úgy tettek...


     

    előzmény:
    répanyúl (36)
    2015-10-17  13:10
  4. 2015. október 17. 20:2937.

    Szerintem a műtét fantasztikus! egyáltalán nem fáj és ami azota van az az egyik legszuperebb érzés. 4,5 dipotriával szemüveg nélkül nem sokat láttam. Mondjuk én nagyon nem szerettem a szemüveget iszonyatosan zavart mind hiúsági kérdésben mint kényelmi szempontbol. Összeségében én nagyon ajánlom a lézeres műtétet. Már aznap élesen láttam és semmi nem fájt.Megvakulni nem lehet.

    előzmény:
    répanyúl (35)
    2015-10-17  13:00
  5. 2015. október 17. 13:1036.

    Most látom, hogy többet írtál:)


    Igen, ha hagymát vágok, illetve, ha sírok, jön a könnyem. Sőt, ha hűvös időben (pl. ma) biciklizek, akkor is folyik a könnyem. Ami nem jó, mert egészséges szem ezt nem csinálja, mármint, hogy biciklizéstől könnyezik.


    Reggelenként piros, ami délelőttre kicsit javul. 


    Úgy is mondhatnám, hogy beletörődtem, nagy fájdalmaim nincsenek és reménykedek benne, hogy ettől rosszabb nem lesz.


    Ami még elgondolkodtat, hogy kicsit alulműködik a pajzsmirigyem, ettől is lehet. Majd egyszer nekidurálom magam és kivizsgáltatom alaposabban, mert most csak egyik dokitól mentem a másikig és mindenki csak a maga szakterületével foglalkozott.


    Optive Plus? Lehet kipróbálom.


    Írtam itt is, hogy a szemcseppekkel én úgy voltam, hogy 5 percig talán jobb volt, de utána rosszabb, mint a cseppentés előtt. Szóval nem használok semmit.


    Ha belegondolsz, miért lenne egészséges, hogy mindenféle kemikáliát "öntesz" a szemedbe?


    Egy "jó" dolog van a történetben, legalább a kislányom nem akar kontaktlencsét, látva a kálváriám.

    előzmény:
    SSszonja (34)
    2015-10-16  20:15
  6. 2015. október 17. 13:0035.

    Szia!


    Nem volt semmilyen betegségem, viszont 20 évig hordtam kemény lencsét, ez lehet a magyarázat.


    Csak az bosszant, hogy hiába a lencse nem hordása, a szemszárazság megmaradt.


    Már 40 éves vagyok, a műtéttől tartózkodnék. Végülis egész jól elvagyok, talán nem rosszabb a helyzet.


    Te vagy az első, aki javulásról mesél, sajnos happy endről még senkitől se hallottam.


     

    előzmény:
    SSszonja (32)
    2015-10-16  20:08
  7. 2015. október 16. 20:1534.

    Olajos bázisú cseppet kellene használnod. Pl Optive Plus. Attol "csúszik "a szem. A vizesek nekem sem voltak jok.Síráskor vagy hagymára jön könnyed? nekem az volt a borzasztoan ijesztő, hogy nem jött! odatettem egy hagymát és semmi! Ha valakinek van ötlete vagy tapasztalata hogy ez mitől lehetett az írjon, engem se hagy nyugodni mi történt velem tavaly, mi okozhatta ezt.

    előzmény:
    répanyúl (1)
    2014-02-21  18:42
  8. 2015. október 16. 20:1233.

    Eszembe jutott a homeopata szer neve: Nux Moschata. A Nux nem biztos, de ha rákeresel hogy moschata homeopata akkor kidobja.

    előzmény:
    SSszonja (32)
    2015-10-16  20:08
  9. 2015. október 16. 20:0832.
    Szia! Én tavaly mindent végigolvastam a témában, ami fellelhető. Nekem hirtelen jött a szemszáradás együtt a nyáltermelés csökkenésével. Persze pánik, hogy Sjögren, autoimmun. Minden bajom volt. Iszonyatos a szemszárazság én tudom. Nekem 3 volt a Schrimer tesztem. Leállt minden nedvtermelésem, pl a bőröm is kiszáradt és a hasnyálmirigy is csökkenten működött. Nos van ilyen is. ÉS az orvosoknak kurvára nem volt semmi ötletük, hogy mitől van! Valoszínűleg valami vírusfertőzés volt, ami rámehetett az ezt irányíto idegekre. Lényeg a lényeg szemszárazságra csak legyintenek, nincs rá semmi jo modszer vagy megoldás.Vagy visszatér magátol vagy sem.Nem volt valami betegséged? vírusfertőzés a száradás előtt?

    Amikor már nagyon durva olyan megoldások vannak, hogy pl könnypont lezárás. Olvass utána. Ill van homeopata szer rá, most nem jut eszembe a neve de neten megtalálod. Nekem ez utobbi hatott picit. Persze a lencsét nem tudtam visszatenni. De szépen lassan visszajavult, olyan szintre hogy csak reggel kell egyet csöppentenem és a Schrimer is visszaállt. Úgyhogy van visszaút.Ha a szemüveg zavar én nagyon javaslom a műtétet. Megcsináltattam annak ellenére hogy száraz volt a szemem (akkor már nem volt brutál száraz azért de lencsét nem bírtam) és nem lett rosszabb. 


    Létezik olyan hogy szaruhártya érzéketlenség. Ezt okozhatja a kontaktlencse. Vagyis már a szem annyira érzéketlen hogy pislogáskor nem megy a jel, hogy  könny kell. 

    előzmény:
    répanyúl (31)
    2015-10-13  20:58
  10. 2015. október 13. 20:5831.

    Frissítem a topikot, hátha érint még mást is a probléma.

    előzmény:
    répanyúl (1)
    2014-02-21  18:42
  11. 2014. május 15. 21:1930.

    Szia alexa!

    Bocsi, még csak most láttam, hogy végre írt valaki!

    A te történeted is nagyon szomorú, én még nem tartok itt, remélem, nem is fogok!

    Már egy-két emberrel azért kapcsolatba kerültem itt a neten és a városomban is van egy hölgy, akinek sikerült ebből kilábalni.

    Jó lenne, ha összefognánk, segítsünk egymásnak, én pl. innen, a netről tudtam meg, hogy a műkönnyel csak minden rosszabb lesz, talán ez segített, hogy ne vigyem túlzásba.

    Itt túl hosszú lenne leírni, amiket megtudtam, remélem még belépsz ide és akkor tudunk jobban értekezni.

    Írhatsz privit is vagy a cukoragi75@freemail.hu-ra.

    Jelentkezz!!

    üdv. 

    előzmény:
    alexa5 (29)
    2014-05-07  09:22
  12. 2014. május 7. 09:2229.

    Sziasztok! Az előző levelemben nem sikerült leírnom mindent a szemszárazság kapcsán, már nem bírta a szemem, ezt pótolnám most.

    Vannak időszakok, amikor elviselhetőbb a szemszárazság, jó a szemnek, ha nincs túl meleg s nem fúj a szél, ha esős az idő, s magas a páratartalom. A kinti levegő, mivel magasabb az oxigéntartalma, jót tesz, kivétel az előzőben leírtak. Ha benn vagyunk, szellőztessünk minél többet, lehetnek szobanövényeink, amik szintén oxigént termelnek, s télen tegyünk egy kis vizet a radiátorokra, hogy ne legyen száraz a levegő. Ne legyen túl meleg a lakásban, mert ez is szárítja a szemet. Legalább spórolunk a fűtésszámlán, úgyis sokba kerülnek a szemcseppek. J Nagyon rossz a szemnek a légkondi, így nem járok nagy bevásárlóközpontokba, ha mégis, telenyomom a szemem géllel, hogy kibírjam, s igyekszem a vásárlással, hogy minél kevesebb időt töltsek ott. Száraz a levegője az orvosi váróknak, a reptereknek, intercity, légkondis busz egyaránt elkerülendő. S bármilyen mesterséges klímájú hely, még télen is. Nagyon leszűkül így az ember élettere sajnos.

    Szemcseppek: enyhébb szemszárazságra segíthet a 0.9-es sóoldat, neten megtalálod az összetételét. Nekem gyógyszertárban készítik, s gyógyászati segédeszközboltba vettem egy szemkelyhet, ebbe teszem az oldatot,s belepislogok kb. 1 percig napi 1-2 szer vagy néha heteket is kihagyok, mert csak ideiglenes enyhülést ad. Arra jó, hogy letisztítja a sok gélt, cseppet a szemről. Szemszárazságom kezdeti szakaszában használtam gentealt, refresh-t de nem volt elég. Utána jött a systane balance, de ez sem volt elég. (napi 5x1), s éjszakára a vidisic szemgél Ettől erősebb a corneregél, de én azt nem bírtam, fájt tőle a szemem. Mivel így is kínlódtam, napi háromszor csepegtettem még mellé oftagélt. Aztán jött egy betegség, ahol szteroiddal kezeltek vagy két hétig, még erősebb lett a szemszárazságom. Azóta refresht is csepegtetek kb. óránként, hogy enyhülést kapjon a szemem. Próbáltam hiarulonos műkönnyet is az ophylosa nekem gyenge volt, az ocutears ettől erősebb, de nekem már ez is túl kevés.

    Növelik a szem szárazságát a szteroidok, bár még szemorvosok is felírják.  Ha kötőhártya gyulladásod van s arra kapsz valamit, az is szárít. Ne használj kamillát, szemvidítófüvet, diólevél teát, mert ezek is szárítanak. Ha kamillát iszom, az is szárítja a szervezetem, s vele a szemet. Nem bírom a nagyon erős fájdalomcsillapítókat sem: pl. advil ultra forte, az algopirin még belefér. Érdekes módon a melatonin egy hangyányit használ,de ez pedig más szempontból lehet káros.

    Állítólag használ a halolaj, angol oldalakon olvastam még az oliva olajat s ott ajánlották a szemmelegítést is: tegyél a szemedre meleg borogatást (compress-t, gyógyszertárba lehet kapni, Forró vízbe felmelegszik, rajta hagyod a szemeden, s segít a meibom mirigyek gyulladásának csökkentésében, amit a sok szemcsepp okoz. Nekem ugyan ez sem használ, de azért néha csinálom. Egyél sok zöldséget, sárgarépát, igyál sok vizet, ne cukros oldatot, s szedj szemvitamint, pl. ocuvite, ocuvite preservision, „olcsó”, de most hiánycikk. Próbálhatsz fekete áfonya kivonatot, nekem ez sem segített, de lehet,hogy gyengébb szemszárazságra még jó. Csinálhatsz szemmasszázst, szemjavító jógát,ártani biztos nem árt. Mosd le a szempilláidat,ha nagyon összeragadnának a géltől, mert ez sem jó.  

    Én a változó korom miatt használok Women’s cream-et, jó drága. A hőhullámokat megszüntette, de a szárazság maradt. Több tippem nincs. Ennyi minden után is csak kínlódok- de még el tudom tartani magam és a gyermekemet, akit egyébként egyedül nevelek.

    S még egy dolog: szemszárazságot nemcsak a kontaktlencse okoz, hanem a szemjavító lézerműtétek is. Nem sokan írnak erről, mert szemszárazsággal az ember már nem tud számítógépezni. Külföldön is ugyanúgy kínlódnak ezzel a betegséggel, gyógymód ott sincs. Ott lenne a megelőzés, de arról elfeledkeznek az orvosok, nincs idejük arra, hogy tanácsot adjanak. Pedig akkor nem lenne ennyi beteg a rendelőjükben. Egy másik példa: a nővéremnek pár éve szakadt le a retinája. Gyenge szemmel ugyanis nem szabad nehéz súlyokat emelni. Az orvosa első kérdése az volt, senki sem mondta ezt korábban magának? Hát nem. S volt olyan, akinek az intenzív tornagyakorlatoktól szakadt le a retinája. Az én tragédiám az volt, hogy nagy a dioptriakülönbség a két szemem között, s ez szemüveggel nem korrigálható, csak lencsével. Ezért erőltettem ennyire a lencsét, s ez lett belőle. Ha egy orvos szól arról, mit okoz a lencse, s milyen szörnyű dolog a szemszárazság, nem vettem volna lencsét a kezembe amikor, már éreztem, hogy nem bírom. De jobban bíztam az orvosom szavában, mint a saját testem jelzéseiben, s ez hiba volt. Kérlek, tanuljatok belőle, ne történjen meg veletek ugyanez. S én pedig már csak a csodában bízhatok! 

    előzmény:
    répanyúl (1)
    2014-02-21  18:42
  13. 2014. május 6. 20:2328.

    Szia! 

    Nem tudom, mire jutottál a szemszárazsággal azóta, de ha véletlenül olvasnád... vagy valaki más, aki hasonló problémával küszködik,  jobb, ha tudja, mire számíthat...

    Én is több mint 20 évig hordtam kontaktlencsét, s aztán egyszer csak nem bírtam. Pár év szünet után újra megpróbáltam - szemorvosok javaslatára azzal, hogy nem romlik így a szemem tovább, s az eredmény szemszárazság lett. Pár hónap kínlódás után, a szemorvos tanácsára használtam műkönnyet, gélt-  s az eredmény -  alig maradt könnyem. Abbahagytam a lencsét, de már késő volt. Mellesleg a szemorvosok még ekkor is azt mondták, hogy hordhatom. Ez két éve volt, s azóta csak rosszabbodott, s pokollá vált az életem. Nem segít semmi, mindent kipróbáltam. Sóoldat, akupunktúra, Aloe aktivátor (ez  utóbbi nagyon szárít, nem érdemes próbálkozni vele). A szemcseppek közül a Systane balance ad némi enyhülést, s az utóbbi egy évben használok hozzá Refresh-t is, mert a systane nem elég, s gélt is (Vidisic), s így valahogy elkínlódok. Egyébként szerintem már rég megvakultam volna. S így: esténként már csak otthon gubbasztok, mert nagyon rossz a szemem, fáj, TV-t csak hallgatok, könyvet nem olvasok, a netbe épphogy belenézek, nem bírom a szelet, nem bírom a klímás helyeket, egy csomó helyre be sem tehetem a helyem, nem tudok utazni, vagyis... rettenetes. A munkámat még el tudom látni... Az orvosok csak széttárják a kezüket, nem tudnak segíteni. Addig kellett volna szólni, míg nem késő. Nem nézik, mennyi az ember könnytermelése, amikor felírják a lencsét, s nem mondják el, hogy mi lehet belőle. S ilyenkor pedig nincs mit tenni. Voltam már mindenféle kivizsgáláson, nincsen persze sjögren szindrómám, a kontaktlencse volt szerintem az egyedüli bűnös, s persze a változó kor (40-en túl vagyok) 

    Tehát lencseviselők, vigyázzatok!  

     

    előzmény:
    répanyúl (1)
    2014-02-21  18:42
  14. 2014. március 6. 19:0927.

    Tegnap elmentem egy szemorvoshoz (harmadik a történetben), kb. 75 éves nénihez.

    Megvizsgálta a szemem, azt mondta, semmi bajom.

    Kérdeztem, akkor miért fáj??

    Válasz: mert mindig csak erre gondolok!

    Nagyon jó:) 21 évig nem figyeltem rá, pár hónapja figyelek!:D

    Ma az irodában borzalmas volt, mostanra (este) kicsit javult a helyzet.

    Próbálom megfigyelni, hogy mitől függ ez.

    Ma pl. rettenetes szél fújt odakinn. De az ablak nem volt nyitva és az ajtót is csukva tartottuk.

    Mégis, mintha huzat lett volna, úgy fájt:S 

  15. 2014. február 28. 13:5126.

    Na, senkinek nem száraz a szeme???

     

    előzmény:
    répanyúl (25)
    2014-02-26  19:29
  16. 2014. február 26. 19:2925.
    Írok magamnak, hogy frissüljön a topic.
    előzmény:
    répanyúl (24)
    2014-02-22  17:09
  17. 2014. február 22. 17:0924.
    Homeopátiás bogyókat próbált már valaki?
    előzmény:
    répanyúl (23)
    2014-02-22  11:56
  18. 2014. február 22. 11:5623.
    Én szívesen megbarátkoznék, de nem csinál semmit, sőt, utána rosszabb :(
    előzmény:
    Kristine (22)
    2014-02-22  11:08
  19. 2014. február 22. 11:0822.
    voltak. de nagyobb részüknek sajnos nem, meg kellett barátkozniuk a műkönnyel :(
    előzmény:
    répanyúl (21)
    2014-02-22  10:15
  20. 2014. február 22. 10:1521.

    És találkoztál már ott olyannal, akinek visszaállt a könnytermelése?

    Nekem ez a műkönnyezés olyan, mintha parókát veszünk fel, ha kihullott a hajunk.....

    De használnám én, ha nem 5 percig tartana a hatása.

    Akikről olvastam eddig, ők sokféle műkönnyet kipróbáltak, de mindhez hozzászokott a szemük és a szemszárazság is megmaradt:S

    Ezért reménykedek abban, hogy az idő lesz a legjobb orvosság. Úgy értem, ha pihentetem a szemem. 

    előzmény:
    Kristine (20)
    2014-02-22  09:38
  21. 2014. február 22. 09:3820.

    lehet a kikészítés, lehet az életkor. nem tudom, melyik cseppeket próbáltad. ami be szokott jönni a mi korosztályunknak, az az Optive ill az Optive plusz(ez kissé sűrűbb). elég drága, de nem kell havonta kidobni, simán fél évig lehet használni.

    nekem még a  sima  magisztrális(helybeli patikai készítésű) is jó szokott lenni, de azt nem tudom, mi van benne...

    szemészeten dolgozom :)

    előzmény:
    répanyúl (19)
    2014-02-22  09:26
  22. 2014. február 22. 09:2619.

    39 éves vagyok.

    Azért félek már a műkönnytől, mert négyet kipróbáltam, egyik se volt jó hosszútávon és utána mindig csak rosszabb lett.

    Én a belső okot szeretném megtalálni.

    Az a gyanúm, hogy egyszerűen "csak" kikészítettem a szemem és elfáradt.

    Új irodába kerültem tavaly áprilisban és augusztusban kezdődtek a bajok, lehet, hogy ha még a régi irodában lennék, semmi bajom nem lenne:S

    A könnytermelésmérésről annyit, hogy amiket eddig olvastam erről, ott szépen felállították a diagnózist, de segíteni nem segített semmilyen lötyi.

    Rengeteget olvastam erről is. 

    előzmény:
    Kristine (17)
    2014-02-22  08:38
  23. 2014. február 22. 09:2118.
    A lágy lencsétől azért félek, mert nem szeretnék addig semmit se használni, amíg nem egészséges a szemem:(
    előzmény:
    dunakanyar (16)
    2014-02-22  08:07
  24. 2014. február 22. 08:3817.

    nem tudom, hány éves vagy, de klimax körül is előfordul a szemszárazság. a műkönny nem az ördög találmánya, mint írta valaki, csak meg kell találni azt, ami használ. plusz könnytermelésmérés sem árt.

    próbálj többet pislogni, monitornézés közben is.

     

    előzmény:
    répanyúl (1)
    2014-02-21  18:42

Címlap

top