Optikánál reklamáció

tutumutu
Létrehozva: 2012. július 12. 09:18

Sziasztok!

 

Köszönöm, hogy hozzászóltok a helyzetemhez ami a következő:

 

6 évvel ezelőtt kaptam első szemüvegemet 25 évesen. Nem igen értek vagyis értettem a témához mert a családban nincsen szemüveges és eddíg úgy tűnt nekem sem kell. X optikában orvos vizsgált és szemtengely ferdülésre csak cilinder került a szemüvegre. Azzal a tanáccsal, hogy csak néha hordjam olvasáshoz, számítógépezéshez. Két évre rá SZTK-ban vizsgáltak és a recepttel másik optikában készítettek szemüveget. Azt mondták márpedig nekem mindíg hordanom kéne a szemüveget. Feltettem és lőn világosság "-Hát tisztán is lehet látni?!" Ezen van 0,5 dipotria mert rövidlátó is vagyok meg a szemtengelyferdülés is erősebb lett egy kicsit. Pár hónapra rá újra x optikában készíttettem napszemüveget a bajaim"rárakásával" a lencsére. Itt az orvos másik képlet szerint ír ezért nem tűnt fel, hogy megint nem került a rövidlátás miatt dioptria erre a szemüvegre. Azt hittem a sötétítés miatt nem látok vele olyan jól. Most ismét két év elteltével újra x optikában a szokásos orvos vizsgált. 90 ezer ft-os szemüvegemet mikor tegnap vizseltem először úgy éreztem nem látok rendesen vele, a régivel az SZTK-al meg igen. Elő vettem a papírokat és tegnap az internetet bújva nmegértettem a bűvös számokat amiket felírtak. Rájöttem, hogy ezen a szemüvegemen sincsen a rövidlátás korrigálására dioptria. Szóval vissza kell mennem reklamálni mert ez így nem lesz jó. Csak a baj az, hogy én már nem bízom meg az ő orvosukban. Arra gondoltam elmegyek előtte az előző sztk-s orvos rendelésére és beméretem a szemem és azzal megyek reklamálni. Ha igazam van akkor a napszemüveget és az újnak a lencséjét is ki szeretném cseréltetni ingyen hiszen szerintem a fogyasztóvédelmi törvény szerint hibás teljesítésről van szó. Csdak az a baj, hogy nem szeretek vitatkozni és ez az szemüveg kéréds is nem tudom mire készüljek, hogy megpróbálnak-e bemagyarázni valamit és a felelősséget elhárítani. Az az igazság, hogy szerintem nem az én feladatom érteni a szakmához és számokhoz. Illetve azt szeretném még tudni, hogy ha elkészült a lencse akkor azon lehet javítani vagy teljesen újat kell csinálni mert a javítást gondolom könnyebb kiharcolni de teljesen új lencse, ráadásul 4 db az már húzós összegű hiba lenne nekik és félek le akarnának rázni. Szerintetek?

40 hozzászólás
 1. 2012. július 16. 14:3840.
  Köszi Pmc! Külsőre nem látok semmilyen problémát az enyémnél! Igaz a barátnőm lányán megfigyeltem, hogy gyakran ráncolja a szemöldökét. Lehet, hogy erőlteti ilyenkor a szemét, hogy élesen lásson.
  előzmény:
  pmnc (39)
  2012-07-13  13:53
 2. 2012. július 13. 13:5339.

  Nem tudom, hogy kinek tetted fel a kérdést, de azért válaszolok.

  Nekem is van két gyerekem, mindkettő nagyobb mint a tiéd, de az 5,5 évest is csak most vizsgálta szemész először. (Nálunk nem küldik a védővők, gyerekorvosok szemészhez a gyerekeket, hanem maguk vizsgálnak, de csak bizonyos kor fölött. Pl. a 4 éves státuszin a lányomat nézte a védőnő: a táblát kellett végigolvasnia.) Én több embert is kérdeztem (köztük szemészt és optometristát is) kérdeztem, hogy mi a helyzet a gyerekek vizsgálatával, de még most sem  tudom, hogy mi a helyzet. Ennyi biztos: ha felmerül a gyanú, hogy nem jól lát (pl. hunyorít, nem ismer fel ismerős arcokat bizonyos távolságból, kancsalít) akkor vizsgálni kell; ha ilyen nincs, akkor iskola előtt vizsgálni kell, de előtte is talán érdemes. Ha a doki megállapítja, hogy nincs gond, akkor évente kontroll, de közben is vinni kell, ha gond merül fel.

   

  A kicsiket tágítóval vizsgálják az biztos, és csak mérni tudják nekik, táblát nem tudnak velük olvastatni. A mérés viszont elég bizonytalan, felnőtteknél csak kiindulási alapnak használják. (Én ezért sem vittem és azárt sem mert nem tűnt fel semmi probléma. Nekem is tágították már a pupillámat és utána vigyázni kell a szemre nagyon.)

   

  Nem tudom, hogy a gyerekek szemüveg felírásánál mi a protokoll. Az is lehet, hogy a te gyerek szeme javult és nem is kell neki szemüveg.

  előzmény:
  tutumutu (35)
  2012-07-13  12:14
 3. 2012. július 13. 13:2038.
  Pest 
  előzmény:
  tutumutu (37)
  2012-07-13  13:06
 4. 2012. július 13. 13:0637.
  Annyit elárulsz itt, hogy melyik megye?
  előzmény:
  csakcsokis (36)
  2012-07-13  13:01
 5. 2012. július 13. 13:0136.

  Ha valakit érdekel, akkor priviben megadom annak a vidéki optikusnak az elérhetőségét, akinek köszönhetően végre látok... 

  Nálam pl a gép mindig mínuszos lencsét ajánl, míg végül gyenge plusszos lencse kell erős cilinderrel. Nála mindig 1 óra a vizsgálat és igen, kell érte fizetni és a két lencsém is kb 60.000 Ft volt, de legalább látok, jól! 

 6. 2012. július 13. 12:1435.

  Van egy 1,5 éves gyerekem. 9 hónapos korában vittem szemész orvoshoz aki pupillatágító cseppel vizsgálta.

   

  shp: 1,5 j, 1,25 b

  cyl: 1,5 j, 2,5 b

  ax : 80 j, 60 b

   

  Azt mondta, ha most menne iskolába akkor kapna szemüveget de 9 hónaposnak nem írja fel inkább. Majd másfél évesen meglátjuk ad-e neki. Szeptemberre van erre időpontom. Van egy anyuka akivel összejárok és akinek hasonló korú a gyereke és általában megbeszéljük az orvoshoz járást, ő is ugyan úgy vitte ugyan oda ahová én a gyerekét. Őneki is valami hasonlókat mért és az ő gyereke most másfél évesen kap szemüveget mert a 9 hónapos kontrollhoz képest nem javult a szeme. Állítólag ha nem kapna szemüveget erőltetné a szemét és az kancsalsághoz vezetne. Az interneten azt olvastam, hogy 6 éves korig fejlődik a látás. Tényleg kell ilyen kicsi korban az a szemüveg?

  előzmény:
  tutumutu (34)
  2012-07-13  11:59
 7. 2012. július 13. 11:5934.
  Ahha... köszi! Feltennék még egy kérdést ha már itt vagytok! Mindjárt írom! Folyt köv...
 8. 2012. július 13. 11:4433.

  A rövidlátás - állítólag - javulhat az idő haladtával. Nálam pl. be is jött, most kaptam egy gyengébb szemüveget és tökéletesen látok vele.

   

  -0,5 az nagyon gyenge, erre még nem is igen szoktak szemüveget adni, tartós hordásra semmiképpen. Abból csak annyit érzel max., hogy az utcatáblákat vagy feliratokat picit rosszabbul látod, vagy messziről az arcok homályosabbak.  

  előzmény:
  tutumutu (31)
  2012-07-13  09:52
 9. 2012. július 13. 11:3432.

  Én el tudom képzelni azt, amit az optometrista mondott. A fél dioptria nem sok. Az alatt nem is szoktak szemüveget felírni, mert alig veszi észre az ember. Akkor tűnik fel, hogy valami nem jó, ha már fél dioptria felett van és / vagy cilinder is kell rá. A görbületi hiba (azaz a cilinderesség) tudomásom szerint veleszületett dolog, de sokáig nem derül ki, kb. csak akkor ha már a dioptriák száma is elérte azt a határt, hogy szemüveg kell, illetve felerősíti azt. Nálad most van ez a határ, a dioptria is és a cilinder is éppen annyi, hogy ha csak az egyik lenne, akkor valószínűleg még nem kellene  szemüveg; a kettő együtt már szemüvegért kiált.

  Nekem csak felnőtt koromban derült ki, hogy cilinder is kell és pl. a kontaktlencsém cilinder nélküli (a cilinderes lencsét tórikusnak hívják) és fél a cilinder helyett fél dioptriával erősebb. Nekem így jó és szemész írta így fel.

  Az is előfordulhat, hogy 3 évvel ezelőtt pl. nagyon fáradtak voltak a szemeid és azért lett ez a vizsgálati eredmény.

  És még valami a szemüveggel korrigált látás lehet 100% feletti (nálam a két szem együtt szemüveggel kb. 120%), ezért néha negyed dioptriával lejjebb veszik az orvosok a receptre felírtat a mérthez képest, mert hosszú távon ez  akár fejfáját, szemfáját is okozhat.

  Az első szemüveget pedig tényleg szokni kell. Én a télen csináltattam napszemüveget és hiába vizsgáltak meg és nézték meg az összes szemüvegemet és az ismert értékek figyelembe vételével rendelték a napszemcsit, nekem is szoknom kellett (pedig közel 30 éve van szemüvegem). Ma már nem veszem észre, hogy melyik van rajtam.

  előzmény:
  tutumutu (31)
  2012-07-13  09:52
 10. 2012. július 13. 09:5231.

  Sziasztok! nem tudom itt van-e valaki a tegnapiak közül aki tanácsot adott nekem! Jó lenne mert kíváncsi lennék mit mondtok erre:

   

  Tegnap délután voltam egy másik optikában másodvéleményt kérni. Vittem az összes papíromat és az összes szemüvegem (és a szemeimet :-)

   

  "sajnos" csak optometristásat találtam mert a dokik szabin vannak és az SZTK-ban csak szeptemberre kaptam időpontot (mindegy majd oda is elmegyek azért).

   

  Szóval tök rendes volt az optikus. Sokáig próbálgatta a lencséket és nem is kért a végén érte semmit. Bemérte először a gépen. Érdekes módon a gép azt dobta ki mint ami a legújabb szemüvegem és képzeljétek rövidlátásra való dioptria nélkül !!! ??? Most mindenre én is nagyon oda figyeltem és arra is, hogy mikor, melyik kombinációval hogyan látok.

   

  Érdekes módon tényleg úgy tűnt, hogy még az a legjobb variáció amilyen szemüveget most kaptam.  (mondjuk ennek a variációnak igazán örülök mert azt jelenti, hogy nem kell reklamálnom). Viszont érdekes az is, hogy már minden féle variációt kipróbált de tökéletesen nem láttam soha a táblát. Valami mindíg hibádzott. Ezért is aztán az itteni tanácsok után tényleg ott ültem rendületlenül és kértem próbálgassuk még. Ő meg csak azt ismételgette, hogy akörül lesz az igazság mint a legújabb szemüvegem. Az is érdekes volt, hogy amikor beállította azt ami a régi jó szemüvegem amivel látok, ott már nem láttam jól a táblát vele !!! ???

   

  Jó megértettem azt is amit mondott, hogy egy hónapot is kell hordani az újat ahhoz, hogy megszokjam és végül majd ezzel fogok jobban látni és akkor ha a régi "jót" felteszem azzal már nem fogok jól látni.

   

  Egyszóval akkor az x optika mindíg is jó szemüveget adott és nem is vagyok rövidlátó??? Mert a gép szeint 0,00 és a próba szerint is. De akkor meg az SZTK adott "rosszat"? Mert ott tették rá a 0,5 dioptriát. És amikor először feltettem mégis örültem olyan jól láttam kint. Mondjuk az SZTK-ban géppel nem nézte, csak a lencséket próbálgattam. Arra nem emlékszem valami kézi kütyüvel belenézett-e a szemembe, de lehet.Az optikust is megkérdeztem erről, ő azt mondta, hogy lehet, hogy azóta kinőttem ezt a problémát. Nem értem!  Kinőttem? 6 évvel ezelőtt a dioptria 0,00. 3 évre rá 0,5 és most megint 3 évre rá 0,00 ??? Kinőttem?

   

  Hö??? Valaki mondjon valami okosat :-)

   

  Most az új szemüvegem van rajtam :-) szokom :-)

 11. 2012. július 12. 14:1730.

  Kedves Napeste! Egészen eddíg nem csalódtam ebben az optikában (különben tényleg nem mentem volna vissza). Hanem most jöttem rá, hogy nem lett rátéve a dioptria a legújabbra. Mert az előző SZTK-s szemüvegemmel jól láttam. Ezért elővettem a papírjaimat és tegnap arra is rájöttem, hogy a napszemüveget is dioptria nélkül készítették ezért nem láttam vele élesen és nem a színezés miatt.

   

  Remélem így érthető. "friss" szemüvegesként nekem nem olyan kézenfekvő mindez és a számítások mint annak aki gyerek kora óta szemüveges. És azt sem gondoltam volna, hogy ilyen különbségeket lehet mérni. Hiszen eddíg még csak úgymond két szemüvegem volt. Az első (amiről azt gondoltam, hogy nem elég erős mert a legelső) majd az ssztk-s jó volt és ez a mostani ami meg nem jó. (A napszemüveget csak mellesleg említem mert vezetéshez használom csak néha ezért nem foglalkozatatott nagyon az, de most a rendes kapcsán rájöttem, hogy az sem volt az igazi)

   

  A vizsgálatot illetően igen, ezentúl sokkal de sokkal figyelmesebb leszek és nem állok majd fel az istenért sem addíg amíg tökéletes nem lesz a beállítás.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_155456 (28)
  2012-07-12  13:54
 12. 2012. július 12. 14:0229.

  Pupillatágítással csak különleges esetben vizsgálnak, de látáséllesség vizsgálathoz max. gyerekeknél tágítanak. Szóval szemüveg felírásnál nem ez a jellemző.

  Az optikát általában az optikus vezeti, az optometrista a szemészeti vizsgálatot végzi, ha szemészeti betegséget vél felfedezni szakorvoshoz küld, ő nem kezelhet. (Itt olvashatsz a szemész és optometrista különbségéről: http://www.andrasoptika.hu/optometria.html.)

   

  előzmény:
  tutumutu (27)
  2012-07-12  13:50
 13. Torolt_felhasznalo_155456
  Torolt_felhasznalo_155456
  2012. július 12. 13:5428.

  Kedves topicindító!

  Gyerekkorom óta vagyok szemüveges.

  Számomra elképzelhetetlen,hogy egy orvosi vizsgálatról úgy jőjjek ki,hogy nem látok rendesen azzal amit felírnak.

  Még a gyerekkel is végigolvastatják az SZTK-ban többször is a táblát,hogy biztosan megállapítsák mennyit lát az új lencsével.

  Kétféle géppel is mérte nekik most is a szemész.Nemértem gép és gép között mi a különbség.

  Optika az orvos által felírt lencsét készíti el.

   

  Lehet,hogy hülyeseég de már csak megkérdezem,hogy ha egyszer már csalódtál abban az orvosban akkor minek vizsgáltattad meg magad ismét ha az SZTK-ban már néztek?

   

  előzmény:
  tutumutu (1)
  2012-07-12  09:18
 14. 2012. július 12. 13:5027.
  Ja igen, még ezt akartam megírni, hogy pupillatágítással, szemcseppel még nem vizsgáltak.
 15. 2012. július 12. 13:4326.
  Szóval az x optikát egy optometrista vezeti ahol heti 1 alkalommal orvos is rendel. Engem az orvos vizsgált legutóbb, de gondolom a kartonra írt adatokból indulhatott ki ahol a myopia semmikor nincs felvezetve. Csak én erre most jöttem rá, hogy az ott készült szemüvegeimen nem volt soha dioptria.
 16. 2012. július 12. 13:3425.

  Köszönöm!

   

  Ez alkalommal diplomás orvos, szemész vizsgált meg az optikában és mégsem tudta megállapítani a myopiát. Most ebédszünetben visszamentem az optikába és elmondtam a panaszomat. Úgy tűnik, hogy az első anamnézist az optometristájuk vette fel. És mivel a jó szemüvegemet az sztk-ban állították be nem került a kartonomra az x optikánál, hogy a sph 0,5 lett közben. Tehát a három szemüvegem (első, napszemüveg és a mostani) egyikén sem korrigálták a myopiát.

   

  Miután ott is átbeszéltük a helyzetet nekem úgy tűnik, hogy a shp, dioptria a rövidlátásra kellene nekem és ha így a myopia korrigálva lenne akkor a cillindernek talán nem kéne olyan erősnek lenni (amivel próbálták talán most az éleslátást erősíten). Úgy érzem itt a bibi. Hétfőn megvizsgál az optpmetristájuk újra mert a doki szabin van. Azt, hogykijavítják-e még nem beszéltük meg, sem az árát. 

   

  Minden esetre én ma délután elmegyek máshová is, hogy legyen addígra egy másodvéleményem , viszonyítási alapom.

   

   

  előzmény:
  dr. Kiss István (24)
  2012-07-12  13:21
 17. 2012. július 12. 13:2124.

  Kedves Tutumutu!

  Bár ez nem kifejezetten orvosi probléma, de azért én is szeretnék hozzászólni. Lehetséges, hogy az optikai orvos csak optometrista. Ő is diplomás ember, de nem ért minden szemészeti betegséghez. Mint például az astigmia, myopia...stb.  kiszűréséhez.  Biztos szemüvegfelírást csak a szemész orvos tud írni, aki pupillatágító cseppel kitágítja a pupilláját és pontosabb értéket tud mérni. Ezt optometrista nem tudja és nem is teheti meg. Valószínű ezért van sok dioptria eltérés a szemüveglencséi között. Ilyenkor ajánlott szemészt(orvost) felkeresni és ő majd ír receptet amivel a dioptriás napszemüveget is "normálisan" tudja majd hordani.

   

  dr. Kiss István 

 18. 2012. július 12. 11:1623.
  Vintitmi, Pmnc! Köszönöm, most megerősítettetek abban, hogy az elgondolásaim helyesek!
 19. 2012. július 12. 11:0622.

  Pedig néha előfordul, hogy kiváltanak kis cilinder értéket dioprtiával és fordítva. Én kb. 28-30 éve vagyok szemüveges, cilinderes szemüveget hordok. Négy szemüvegem és egy dioptriás napszemüvegem van. Nem mind egyforma, kb. negyed dioptria eltérés van némelyik között, de mindegyikkel jól látok. Amíg kicsi a dioptria és a cilinder érték is - nekem az a tapasztalatom - hogy sokkal alaposabban kell vizsgálni, hogy kiderüljön, mi a megfelelő kombináció.

  És nem csak a dioptria értékek, hanem a fokok és a mm (a szemek távolsága) is számít.

  előzmény:
  tutumutu (7)
  2012-07-12  10:00
 20. 2012. július 12. 11:0521.

  Szia!

  Ajánlom neked ezt a fórumot! Nagyon segítőkész a srác.

  Én csak annyit tudnék hozzátenni, hogy amikor én utóljára csináltattam a szemüvegemet, akkor  4 helyen vizsgáltak (3 orvos és 1 optometrista), és mind a 4 különböző értéket mért. Én az első helyen mért alapján készítettem el a szemüveget, amivel elégedett is vagyok, de más ok miatt elküldött szakorvoshoz az optometrista és ott a doki azt mondta hogy nem kell nekem olyan erős lencse elég gyengébb is, pedig jeleztem hogy azzal sokkal tisztábban látok.

  A másik dolog, hogy ahol csináltattam a szemüvegemet ott 3 hónap garanciát adtak rá, szóval ha úgy éreztem volna hogy nem jó a szemüveg, akkor kicserélték volna. 

  előzmény:
  tutumutu (1)
  2012-07-12  09:18
 21. 2012. július 12. 10:3320.

  Most ahogyan gondolkodok lehet, hogy találtam fogáspontot:

   

  1. a kártyán nem az az ax szerepel mint a papíron

  2. Vizsgálat után amikor megrendeltem a szemüveget nem adtak a megrendelésről papírt, nem írtam alá a megrendelő lapot. Mert ha adnak és hazaviszem talán előbb feltűnik a különbség mert bizti megnézegettem volna mik változtak, szóval még mielőtt elkészül a lencse szólhattam volna, hogy nem egészen stimmel amit a dokinő beállított.

   

  Szerintetek?

  előzmény:
  tutumutu (1)
  2012-07-12  09:18
 22. 2012. július 12. 10:2919.

  Akkor tényleg szerencséd volt!

   

  mert elég ha csak rossz napja van a dokinak, máris nem foglalkozik veled annyira és megvan az eredmény. Egy szemüveg pedig nem játék. Pláne amennyibe kerül. És ha meg ráadásul nem reklamálhatsz mert a doki mossa kezeit hát kérem ez a legjobb biznisz.

  előzmény:
  Selymeske (18)
  2012-07-12  10:24
 23. 2012. július 12. 10:2418.

  Sokszor sötétítik, mert a táblát vagy lámpa világítja meg, vagy a falra vetítik az olvasnivalót, és ugye projektoros vagy milyen megoldás...

  nekem mondjuk az nem jött be annyira, mint a hagyományos tábla.... :)

   

  Nem tudom, budapesti vagy?
  A kútvölgyi kórházban volt egy tündéri doktornő, aki engem vizsgált, és nem volt szívbajos, szerintem háromnegyed órát bent ültem nála, mire mindenre kiterjedő vizsgálatot készített. Sőt, kérdezgetett mindenféle előzményről, más betegségről, stb-stb...

   

  előzmény:
  tutumutu (17)
  2012-07-12  10:21
 24. 2012. július 12. 10:2117.

  Egyetértek!!!

   

  Selymeske, jó erre a kérdésre felkészülök!

   

  Magyarán, volt egy olyan sejtésem, hogy a jó szemész megtalálása a lényeg aki konkrétan a te bajaidra megtalálja a fát ez erdőben.

   

  És miért nem szóltam...legközelebb nem leszek szívbajos és órákat rabolommajd az idejét. Csak nem értem hogyhogy 3 alkalommal is a dioptria mégsem jött szóba az x optikánál. Lehet, hogy abban is van valami, hogy a szoba sötétített és az sztk-ban világos volt.

  előzmény:
  kispiros (13)
  2012-07-12  10:13
1 2

Legnépszerűbb cikkek