Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyógymasszőr!!!

rockcica
Létrehozva: 2011. október 25. 10:39
Hogy lehet az ,hogy a Párom az Egészségügyi Továbbképző Intézetben tanulta meg a gyógymasszázst,és mégsem tud egy normális,bejelentett munkahelyre bekerülni.(Több szakmája van,de ő gyógyítani szeretné a fájós izmú embereket.)A sok tingli-tangli tanfolyamot végzett,szakképzetlen,(mert a két hónapos tanfolyam az nem szakképzés),leginkább női masszőr meg jó helyeken van.Miért csak nőket keresnek,és miért engedik,hogy aki tényleg profi,normálisan tudjon dolgozni.Ebben az országban alptőke nélkül nem lehet vállalkozást indítani,az állam még a kezdő lökést sem adja már meg.Az SZTK-ba,Gyógyfürdőbe lehetetlen bekerülni,akkor miért indítanak még úlyabb tanfolyamokat,és miért nem szigorítják a felvételeket az említett bejelentett helyekre,Az miből jó a Főnököknek hogy odavesz valakit,aki lehet megnyom egy ideget a kedves vendégen,mert halvány gőze sincs semmiről,csak az alapmasszázst tanulják,vagy olyan gyengéden ér a beteghez,hogy meg sem érzi.Páromnak van egy pár ,több éve hozzá járó vendége,akik  már sok helyen megfordultak masszíroztatni,és sok panasz volt azokra,akik masszírozták őket.A képzett szakembereket kéne foglalkoztatni,és nem  mindig csak nőket alkalmazni.Vagy csak pasik masszíroztatnak?Tudomásom szerint nem,de sok férfi aki tényleg GYÓGYULNI akar (és nem szo ..tni)az szívesebben megy gyógymasszőrhöz,mert erősebb a keze,mint egy női masszőrnek!
  1. 2018. július 27. 10:1229.

    Sziasztok!


     


    Mik azóta a fejlemények? Jó látni ahogy más vállalkozók is fejlődnek. 


    Az én tapasztalatom, hogy nem elég kiváló masszőrnek lenni. Az embereknek tudniuk kell rólunk, különben hiába szeretjük a munkánkat, vagyunk nagyszerű gyógyítók.

  2. 2015. november 25. 11:1128.

    Köszönöm kérdésedet, már el is felejtettem ezt a topikot hogy indítottam...Azóta (2012 óta)(mert muszáj volt)kiváltotta a vállalkozóit, és a környékünkön lévő szépségszalonban bérel egy kis lukat, (szerencsére kedvező áron).Nagyon változó a jövedelme.Van sok törzsvendége, de van amikor egyik- másik eltűnik hónapokig, majd visszajön, van aki jár két- három hónapig, el van ájulva, majd eltűnik, vannak egyszeri madarak,stb, tehát elég kiszámíthatatlan.(van olyan nap hogy egész nap dolgozik, de van, hogy heti öt vendége van összesen...Az a baj hogy az alap amit fizet 65 ezer forint, és ami efelett bejön, annyi marad a zsebében.És hát miután kertvárosban lakunk, itt nem mer reális árat kérni,(3500 forint nála egy óra,évek óta)míg máshol öt- hat ezreket elkérnek szakképzetlen, ill.tingli- tangli tanfolyamot elvégzettek a negyven-ötven perces gyenge kis masszázsukra.(ezt a vendégei mondják, egy csomóan mesélték neki, hogy a nagy Hévíz-Sárvár egyéb fürdőhelyeken kis vékony csajszikák pille kézzel simítgatják őket, ami ugye nem hatásos...


    Ha nem kellene a vállalkozást fizetnie és saját helyisége lenne, akkor megérné jobban. De ő nagyon becsületes....


    Meg ugye az a baj, hogy hiába lakunk kertvárosban, pofátlan módon egymás szájába nyitnak a szalonok, nem érdekli őket hogy egy sarokkal arrébb van egy ugyanolyan...(mondjuk azt röhögjük azért hogy a masszőreik,de a kozmetikusaik is egy két hónap után feladják, hiszen ők nem félnek magas árat kérni, és gyengébb teljesítményt nyújtanak, itt meg így nem lehet hosszútávon gondolkozni...


    Bejelentett munkára azóta sincs lehetőség, nézegetjük mindig, de nagyon ritka. És amire még rájöttünk, nem éri meg ugyanúgy, hiszen a fentebb említett fürdőhelyeken bejelentve szinte minimálbéren vannak, tehát nem jönne ki jobban ha elmenne oda, és ugye ott kötött műszak van, így meg hogy vállalkozó, ha azt mondja hogy most péntekre nem vállal be senkit mert más elfoglaltsága van, senki nem szól neki...  Tehát nem igazán változott semmi, annyi mákja volt hogy itt ezt a helyet 15 ezerért ki tudta venni(mert ismerik gyerekkora óta) ennyi.

    előzmény:
    September (27)
    2015-11-23  17:01
  3. 2015. november 23. 17:0127.

    Szia, 


    megkérdezhetem, hogy azóta realizálódott a helyzet? Változott valamennyit a kereslet a gyógymasszőrök iránt?

    előzmény:
    rockcica (26)
    2012-12-06  17:48
  4. 2012. december 6. 17:4826.

    Kedves RitaKata!

    Örülünk hogy egyetértesz, tényleg ezt kéne tenni,  a kamarának is kellene szólni, ne engedje ezt ami itt megy. Most annyiban mákja volt a Páromnak,(nálunk ő a gyógymasszőr) hogy két év munkanélküliség után,egy ismerős szalonjában kapott lehetőséget, 15000ft-os bérleti díjért, (természetesen itt is bejelentés nélkül) de januártól vagy vállalkozóit vált ki, ami akkor is 50 ezer lesz, + a könyvelő+ a bérleti díj(tehát össz.75000 kb)és még hol van az anyag amiből dolgozik... Vagy van olyan lehetőség, hogy bejelentik, de maga után kell fizetnie a bejelentésért kikalkuált összeget. Most én hallottam olyat, hogy van olyan hogy két órára is be lehet jelenteni valakit, szerintem valószinűleg ez lesz, mert az csak 15000 pluszkiadás. És akkor harmincból kijön.(és kb a jelen állás szerint ha nem indul be jobban, kb.80 ezer forintja fog maradni, ha mindent kifizetett, de ebben még az anyagköltség nincs benne. És ez igenis felháborító, mert a sok büdös qrva akik konkrétan szexmunkát végeznek, merik úgy hirdetni magukat, mintha masszőzök lennének, holott életükbe egy tankönyvet, vagy egy anatómia atlaszt a kezükbe vettek volna, (mondjuk már pasi is egyre több, figyeld a hirdetéseket...)és evvel magát a masszázst, ami a gyógyászatról kéne szóljon, lealacsonyítják, és sok embert tévedésben tartanak, hogy ha valaki masszázst vállal, ill, masszőrhöz megy, ott szex van a dologban.És ami durva, ők nem 80 ezret keresnek, hanem háromszázezret.Meg még egy: A gyorstalpalókat egyszer és mindenkorra be kéne tiltani.Egy komplett gyógyászati anyagot nem lehet gyakorlattal együtt egy hónap alatt elvégezni,(vagy le sem tenni)

    előzmény:
    RitaKata (25)
    2012-12-06  12:42
  5. 2012. december 6. 12:4225.

    Kedves Kolléga!

    Minden szavaddal egyetértek, az elsőtől az utolsóig!!!!

    Ugyanígy látom a helyzetünket. Hozzászólásod már több mint 1 éves, de a helyzet változatlan...

    Én is vállalkozó gyógymasszőr vagyok, kűzdök a kontár konkurenciával.

    Felháborodásomban odáig jutottam, hogy írtam  a Balogh  Zoltán miniszter úrnak egy levelet a helyzetünk tarthatatlanságáról és kértem, hogy tegyenek rendet.

    Egy főosztályvezetője válaszolt. Mellékelem, mert nem szégyenlem, mert nem az én szégyenem.

    Az viszont tanulságos, hogy magasról tesznek ránk.

    Talán, ha összefognánk és hallatnánk a hangunkat, az embereket ráébreszthetnénk, hogy valójában mennyit is érnek a gyorstalpalós masszőrökkel, talán sikerülhetne sziszi-fuszi munkával...

    A Kamarát is segítségül hívnám, ezt mostanában tervezem.

    Minden kezdeményezésre nyitott vagyok, ami a javunkat szolgálná.

     

    Melléklet: 

     Masszőr képzéssel kapcsolatban felvetett meglátásával kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.

     

    A munkaköri leírás határozza meg legtöbb esetben, hogy a munkahelyek milyen képzettséggel rendelkezőket foglalkoztatnak.

     

    Az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet (az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról) tartalmazza a gyógyászati ellátások nyújtásának szakmai követelményeit. A rendeletben felsorolt tevékenységek gyógymasszőri illetve fizioterápiás asszisztensi végzettséggel végezhetők.

     

    Ugyanakkor számos egyéb területen is alkalmaznak a masszázst, akár rehabilitáció, akár a wellness területén, így ennek tükrében a képzettségi feltételek is különböznek.

     

    előzmény:
    rockcica (5)
    2011-10-25  11:59
  6. 2011. december 26. 14:2524.

    Sziasztok!

     

    Lenne egy olyan kérdésem, hogy valaki járt már az Ouerfelli valamelyik OKJ-s képzésére? Tapasztalatokra lennék kíváncsi, meg voltatok-e elégedve velük!

    Köszönöm előre is, ha valaki válaszol!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2011. október 26. 11:1923.
    Köszönöm a segítséged, mindent megpróbálok! van egy bírkozó vendégem aki azt mesélte hogy két gyúrójuk van, az egyik nagyon gyenge és  vidéken lakik, a másik jó. Mondtam neki szívesen elmennék hozzájuk. Azt felelte hogy ne tegyem mert 70.000Ft-ot keres az ő gyúrójuk is, és volt hogy 4 hónap után kapott fizetést, sőt egy karácsony előtt a bírkózók dobták neki össze a fizut hogy tudjon ajándékot venni a családnak! Elé gáz nem?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_850192 (21)
    2011-10-26  11:10
  8. 2011. október 26. 11:1022.
    Szia! Én is az ETI-nél végeztem, és akkor tudod nem volt egy egyszerű menet. Van honlapom, és vendégköröm is volt szépen csak elapadt. Fél év alatt kitudtam alakítani egy szalonban, szóval ez nem lenne probléma, csak annyira nincs tőkém hogy amíg nem lesz sok vendégem, addig sem tudom fizetni a kiadásokat! Ezért házhoz járok és otthon vállalok csak ugye nem hivatalosan, mert arra nincs pénzem! Ezért nem merem nagyon hírdetni magam. Ha legalább hirtelen hozzájutnék párszázezer forinthoz máris elindítanám a vállalkozást. De köszönöm a bíztató szavakat!
    előzmény:
    Timeon (10)
    2011-10-25  12:30
  9. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 26. 11:1021.

    Itthon nincs megbecsülve ez a szakma..hivatás...minimálbér,vagy egy hangyányival több az apanázs..ne várj semmit egészségügy...!!

    Külföldön megbecsülik a munkát...de gyógyászatban érdemes elhelyezkedni,nem egy szállodai welnesmasszőrként,bár kezdésnek az sem rossz,ne legyél elkeseredett...lentről csak felfelé görbül az út...

    A vállalkozást pedig nagyon meggondold...esetleg másodállásúként,úgy kisebb teher hárul...ha lesz munkád mellette is kiválthatod....

    Eszembe jutott,hogy még próbálkozhatnál sportklubboknál,több volt kollégám neves egyesületekben dolgozik...hátha ott megbecsülnek,legfeljebb utaztatnak világot látsz,lehetőségekre találsz. 

    Sok szerencsét !! 

    előzmény:
    rockcica (19)
    2011-10-26  10:59
  10. 2011. október 26. 11:0420.
    Szia! Én lennék a gyógymasszőr. Köszönöm az ajánlatot de félek a hiteltől! Azért körbe nézek! De tényleg nagyon köszönöm a segítséget!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_916820 (11)
    2011-10-25  12:58
  11. 2011. október 26. 10:5919.

    Szia Levente vagyok!

     

    Én lennék a szóban forgó masszőr! Nagyon kedves tőled hogy így reagáltál a véleményemre, felháborodásomra. Igen, teljesen igaz amiket írtál. Ez a bérlőtárs márciustól miről is szólna? Valamint hol lenne? Tudom ha minden kötél szakad vagy külföldön kell próbálkoznom, vagy pedig itthon fejest kell ugranom a vállalkozásba. Csak kicsit félek mert SZÓ SZERINT 0 tőkével tudnék belekezdeni! Egyébként én az ETI-nél végeztem és az Anatómiát egy nyugdíjas (igen tapasztalt, gyakorlott) Professzor, a reumatológiát, ortopédiát, neurológiát, fizikoterápiát, bőrgyógyászatot, traumatológiát, elsősegélyt, a masszás elméletet, és gyakorlatot mind orvosok, rezidensek tanították! Sokszor helyszínre mentünk órára, mint az Orfi, Irgalmas rendi kórház, Széchenyi fürdő!

    Igazad van ez tényleg nehéz fizikai munka mert a talpam nagyon fáj már a sok állástól!

    A lényeg hogy köszönöm a jó tanácsokat és az együttérzést.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_850192 (12)
    2011-10-25  13:06
  12. Torolt_felhasznalo_916820
    Torolt_felhasznalo_916820
    2011. október 25. 13:3418.

    nem ismeretlen és mivel háziorvos 40éve, igy most inkább "vált" és nyugisabb páciensekkel foglalkozik majd /nem kézrátéttel...nem minden term.gy.kókler...főleg nem az aki Mo-n elsőként vizsgázott 1981-ben akupunkturából, és belgyógyász 40éve/

     

    de nem magyarázkodom itt, semmi értelme

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_850192 (16)
    2011-10-25  13:29
  13. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 25. 13:3017.
    Tészetgyógyásznál elvárják,hogy kézrátétellel gyógyítsd meg..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_916820 (15)
    2011-10-25  13:23
  14. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 25. 13:2916.

    ...hát ...?

    Fejestugrani az ismeretlenbe......??

    Nyugatmagyarország..akkor már a legszéle... :))) 

    NÉMETET TANULNI...AZTÁN....SZOLGÁLTATNI.. 

    Nem nyomatékosítani akartam,csak beragadt ez a franc...nem törlöm vissza... ;) :) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_916820 (15)
    2011-10-25  13:23
  15. Torolt_felhasznalo_916820
    Torolt_felhasznalo_916820
    2011. október 25. 13:2315.

    persze

    akkor egy természetgyógyász rendelőben is probálkozhat, ahol alkalmazottnak veszik fel pl

    de ugy nem tudom mennyit keresne

     

    én csak Édesapám vállalkozásából tudok kiindulni, mert ő orvos-természetgyógyász/akupunktőr, nyugdijas, de még dolgozik pest megyében

    és pl ő is tervezi, hogy kiadja akkor a rendelőt, mikor ő maga nem rendel

     

    a másik vállalkozását meg nyugat mo-n inditja, ahol szintén heti pár alkalommal fog dolgozni

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_850192 (14)
    2011-10-25  13:15
  16. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 25. 13:1514.

    Egy váűllalkozást rentabilissé kell tenni...az csak egy dolog,hogy beindítja,de fent is kell tudni tartani...addig meg magát meg kell finanszírozni..?? 

    Az embereknek egyre kevesebb pénzük van...ez egy negatív spirál lefelé.... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_916820 (11)
    2011-10-25  12:58
  17. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 25. 13:1213.

    Hoppá!!!

    ..most jött az ötlet...az elöző hozzászólotól...

    Próbáld meg egy reumatológus szakorvossal...ha az OEP-pel szerződést köt...a rendelőjében gyógymasszőr vállalkozóként dolgozhatnál és az oep-es kezeléseket az eberek meg tudják fizetni,mert támogatott....sőt alkalmazottként is alkalmazhat.

    Szóval keress privát reumatológus szakorvost a közeledbe...

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_850192 (12)
    2011-10-25  13:06
  18. Torolt_felhasznalo_850192
    Torolt_felhasznalo_850192
    2011. október 25. 13:0612.

    Ismerem a problémádat...sok mindenben egyetértek veled....

    Még lószar van addig verebek is vannak..tudod...aki még nem váltott ,nem tud különbséget tenni az marad a réginél...

    Ezt már pár hsz-ben taglaltam..vannak erre szakosodott Bt-ék...akik megcélozva a munkaügyi központokat színvonaltalan tanfolyamokat indítanak,ahol csak az a lényeg ,hogy hallgatóként a fejpénzeket besöpörjék..

    Hogy lehet sporólni..?

    Úgy ,hogy egyetemistákkal,mentőápolokkal tanítják a szakmát nem orvosokkal,meg sem tudnák fizetni a színvonalas előadókat...

    Sokan végeznek...kiakasztják a bizonyítványukat az előszobába, gyakorlatuk meg nincs...heti 4 kuncsaft aztán kész...de ezt egy kivülálló nem látja ,nem tudja...nem tud összehasonlítani..

     

    Ezzel kell neked is törődni... minél több kuncsaftod legyen...tudom vállalkozás nehézkes,de másodállásúként???

    Gyógyintézményben csak csókosként tudsz elhelyezkedni,nem kiváncsiak a tudásodra  gyógyászatban sajna ,ha rosszul ,ha jól dolgozol megkapod a fizetésed..legfeljebb a beteg elégedetlen lesz...kit érdekel..??(pejoratív)

     

    ..pedig referencia kell ,hogy külföldön megpróbálkozhass... ha gondolod....keresek egy bérlőtársat...márciustól..?? :))

    Elnőiesedett ez a szakma..pedig valljuk be  nagy fizikai munka,egésznap az ágy mellett állni és úgy nyomni,hogy este 7-kor is azt kapja a beteged amit a reggeli 9 órás......család,gyerek mellett...nem lehet sokáig bírni.... kiszórodnak,abbahagyják,befejezik..

    Tudod én is azthittem ,hogy majd bottal,járókerettel jönnek hozzám masszíroztatni,aztán csodálkoztam,mert ehelyett hondákkal,toyotákkal,mercédeszekkel.. 

     

    Ennek ellenére ne keseredj...probálkozz,sok szerencsét !! 

    előzmény:
    rockcica (5)
    2011-10-25  11:59
  19. Torolt_felhasznalo_916820
    Torolt_felhasznalo_916820
    2011. október 25. 12:5811.

    tudtommal van most valami mikrohitel lehetőség épp indulo vagy friss vállalkozásoknak

     

    édesapám orvos, és ő épp most intézi ezt, de nem csak orvosoknak adják

    pl üzlethely vásárlás, vagy telephely vásárlást finanszirozzák, jó hitelt lehe felvenni, 10év alatt kell visszafizetni és elenged valamennyit az állam, asszem 4millio ft-ot és a max felvehető 13millio ft.

    Persze ehhez is kell egy indulo önrész, pl egy lakás, és mondjuk nagyobbat venni hogy ott tudjon otthon dolgozni, kis rendelőben az ember.

     

    Nézz utána, hátha ez kivitelezhető.

     

    Sok sikert!

    előzmény:
    rockcica (1)
    2011-10-25  10:39
  20. 2011. október 25. 12:3010.

    Szia!

     

    Én ETI vizsgás gyógymasszőr vagyok (nő). Tehát nekem sem 1 -2 hónapos tinglitangli tanfolyam áll a hátam mögött.

    Igazad van valamennyire hátrányban vannal a férfi gyógymasszőrök a nőkkel szemben, mert sok nő szívesebben masszíroztat nővel (talán szégyenlősebbek,  vagy más okból), és a férfiak egy része sem szívesen megy ffi masszőrhöz. Ez egy hülye beidegződés, de így van.

     

    Én egyéni vállalkozóként dolgozom, nem könnyű kiépíteni a vendégkört, évekig  eltart. A jó masszőr híre (akárcsak a fodrász,kozmetikus stb.) szájhagyomány útján terjed. Persze nem árt, ha van egy honlapod, és fent vagy a közösségi oldalakon.

     

    Az hogy ki milyen erősen masszíroz, nem feltétlenül attól függ, milyen nemű. Én is erőssen masszírozok, mert a simogatásnak semmi értelme.

     

    És végül, hogy mennyire van erre igény? Sajnos manapság az emberek erre áldoznak utoljára. Csak akkor mennek gyógymasszőrhöz, ha már tényleg nagy fájdalmaik vannak. Az általad említett réteg, akik tényleg megengedhetik maguknak és csak a jó közérzetük miatt masszíroztatnak, nem igénylik a szaktudásodat, nekik megfelel a pár hónap alatt elsajátított simis relaxációs masszázs is.

     

    előzmény:
    rockcica (5)
    2011-10-25  11:59
  21. 2011. október 25. 12:259.

    Szia !

     

    Nem lehet, hogy túl drágán ajánlod magadat ?  Én az egyik perem kerületben élek, itt egy 1 órás masszázs 2-3000 Ft-ba kerül. A hölgy, akihez járok 2.500 Ft-ot kér 1 órára és annak ellenére, hogy én nagyon meg vagyok vele elégedve (Ő is gyógymasszőr) nem megy olyan nagyon  az üzlete, pedig nagyon sokan ismerik, ezért kénytelen volt kitanulni a manikűrt-pedikűrt és hívásra házhoz is elmegy. 

    Sajnos, hiába tenne valakinek jót egy jó masszázs, nem biztos, hogy anyagilag meg tudja engedni magának.

     

    Próbáltad esetleg a Gerinc Gyógyászati Központot vagy Medical ...... néven működik sok kis "klinika", ahol reumatológia és ortopédia is van. 

     

    Sok sikert kívánok, mert szükség van a masszőrökre !!!! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  22. 2011. október 25. 12:238.
    Nem mondod! Esetleg te pszihiáter vagy?Joggal dühös!Akinek jól mennek a dolgai az biztos nem dühös!
    előzmény:
    newsees (6)
    2011-10-25  12:10
  23. 2011. október 25. 12:137.

    A krémek,az ágy ,az autó megvan,de a vállalkozási díjak az első perctől ketyegnek,és arra nincs meg a kezdő tőke.Így van,négy öt hónap,de addig miből fizet ha nincs félrerakva TŐKÉJE?Öt éve végzett,vannak is vendégei,de hirdetni nem mer mert mint említettem nem áll módjába vállalkozóit kiváltani.Sőt honlapja is van, de akkor is kevés az a pénz ahhoz hogy bele merjen vágni.

    előzmény:
    szilvás (3)
    2011-10-25  11:08
  24. 2011. október 25. 12:106.

    Nem a tiéd az egyetlen szakma ahol ez így van. De a dühödet próbáld feldolgozni mert bizony a masszázs során még átadod a hozzád érkezőknek.

     

    Én is férfi masszőrhöz járok, de bevallom csak vállalkozási formában működik ez is mint sok más szakma. A képzést nem vitatom, de ha engedélyezik a kisebb tanfolyamokat akkor bizony azzal a bizonyítvánnyal is lehet munkát vállalni. Ezen kár mérgelődnöd, inkább az önállósodás felé tereld a gondolataidat.

     

     

    előzmény:
    rockcica (5)
    2011-10-25  11:59

Címlap

top