Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

CrossFit edzés

Torolt_felhasznalo_152908
Torolt_felhasznalo_152908
Létrehozva: 2007. szeptember 9. 19:14

Cross Fit - azoknak, akik már fittek, de igazán fittek akarnak lenni!



A CrossFit rendszert azok figyelmébe ajánlom, akik már régóta és rendszeresen sportolnak - bár egészséges emberek kezdőként is belevághatnak szakértők vezetésével. Kicsit összetettebb, bonyolultabb a megszokott hosszabb távú edzésterveknél, és nők esetében is tartalmaz súlyzós edzést, természetesen nem irreális súlyokkal - akit ez nem riaszt el, az olvasson tovább!

"Mi a fitness valójában?

A CrossFit értelmezése

A CrossFit rendszer néhány éve került kialakításra Amerikában és bár egy-egy elemét kiemelve nincs benne semmi különös, a teljes filozófiája meglehetősen egyedi. A CrossFit célja a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó "funkcionális" fitness kialakítása, és az alapja az intenzív, rövid és állandóan változó edzésingerek biztosítása. Emellett a CrossFit a minimális eszközállománnyal végzett tréning és ebből is fakadóan a "small box", tehát a kis területű, gépekkel kevéssé teletömött, nem elsősorban kereskedelmi orientációjú edzőtermek favorizálója.

A CrossFit első fitness standardja
Tíz általánosan elfogadott fizikai képesség van:

1. A keringés-légzés állóképessége: a test rendszereinek képessége, hogy összegyűjtse, feldolgozza és szállítsa az oxigént.
2. Kitartás: a test rendszereinek képessége, hogy feldolgozza, szállítsa, tárolja és felhasználja az energiát.
3. Erő: a külső erők és a mozgás közben fellépő ellenállások legyőzésének képessége az izomzat minél több motoros egységének aktív erőkifejtése segítségével.
4. Hajlékonyság: a képesség, hogy egy ízületben maximális legyen a mozgástartomány.
5. Teljesítmény: az izom képessége, hogy maximális erőt fejtsen ki minél kevesebb idő alatt, illetve időegységre jutó munka mennyisége.
6. Gyorsaság: a mozgások lehető legnagyobb sebességű végrehajtása adott feltételek mellett. A képesség, hogy minimalizáljuk egy ismétlődő tevékenység ciklusidejét.
7. Koordináció: a képesség, hogy több eltérő mozgáselemet egy mozgássá kombináljunk.
8. Agilitás: a képesség, hogy minimális idő alatt tudjunk váltani egy mozgáselemről a másikra.
9. Egyensúlyérzék: a képesség, hogy a súlypontunk elhelyezkedését kontrolláljuk az alátámasztási felülethez képest.
10. Pontosság: a képesség, hogy szabályozzuk a mozgást egy adott irányba, vagy bármilyen intenzitás mellett.

Annyira vagy fitt, amennyire kompetens vagy ezekben a képességekben. Egy program annyira fejleszti a fitness-t, amennyire képes a tíz képesség mindegyikét javítani."


Bővebben a CrossFit-ről

A magyar CrossFit blog

Címlap

top