Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Kádár korszak.............

acsokocska
Létrehozva: 2012. március 9. 18:46

Kedves Mindenki!

Egy dolgozathoz lenne szükségem a véleményetekre a Kádár-Korszakról 1956 után.

Milyen volt abban az időben élni?Milyen volt abban az időben a politika,az emberek viszonya hozzá,a megélhetés,tanulási lehetőségek,gyerekvállalás+támogatás,stb........

Nagyon köszönöm a válaszokat.

19 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_652128
  Torolt_felhasznalo_652128
  2012. március 11. 20:0419.

  A nagyapapám katona volt, lövészetet oktatott. Az egyik katonája disziált, és üzent neki a Szabad Európa rádióban. Ezt persze nem csak a nép szabadság után vágyódó gyermekei hallgatták... Nagyapapámat azonnal eltüntették vidékre, mindenki elfordult a családtól, egy-egy kivétellel. Az öccse a "minisztáriumban" dolgozott, ő aztán semmilyen kapcsolatra nem volt hajlandó. Féltek az emberek és nem alaptalanul. Ja, a fickó csak élejtelet adott, nem valami kódolt kémszöveg volt. :)

   

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 2. 2012. március 11. 12:3618.

  Azt hiszem az 56  utani idoszak eleg kemeny volt. En 55ben szulettem, de arra halvanyan meg emlekszem hogy a nagymamat nehanyszor megkerestek a "lodenkabatosok" es faggattak pl. arrol hogy van e kulfoldon ismerosunk, tartja e a nagyapammal a kapcsolatot?

   

  nagyapam katona volt a Horthy hadseregben, de o nem lakott velunk.

   

  nagymamat osztalyidegennek neveztek a szarmazasa miatt. Bantani nem bantottak , el se vittek de ugy havonta egyszer megjelentek.

   

  Ez ugy 63 korul teljesen abbamaradt.

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 3. 2012. március 11. 12:3017.

  Nagyon jol latod. Es nem is kell sokaig varni ra.

   

  Tragikus lesz, mert az emberek rosszabb helyzetben vannak mint a rendszervaltaskor.

   

  Innet mar csak lefele vezet az ut, hacsak valami csoda nem tortenik, de en meg ugy tanultam hogy csodak sajnos nincsenek.

  előzmény:
  feleselek (13)
  2012-03-10  21:45
 4. Torolt_felhasznalo_966034
  Torolt_felhasznalo_966034
  2012. március 11. 10:5916.

  Szia! Remélem, még olvasod a topikodat!

   

  Látom, kaptál már válaszokat, ilyen-olyan előjellel. Én próbálok objektíven írni pár apróságot, hátha hasznát veszed.

   

  59-ben kezdtem az általános iskolát, ebből a szemszögből közelítem meg, amire emlékszem, hozzáteszem, alföldi kisvárosban éltünk.

   

  30 fős osztálylétszám, a gyerekek egységes iskolaköpenyben, melegítőben, stb. Nem volt számottevő különbség anyagi téren a családok közt. Szinte minden családban 2-3 gyerek volt, nem több. Az egyke és a sok egyaránt ritka volt.

  A szülők nagyrészt "földből" éltek, akár beléptek a Tsz-be, akár önállóak maradtak. Nagyon kevés anya dolgozott, a férjezett nők nagy része htb=háztartásbeli volt. Ellátta a gyerekeket, állatot tartott és beosztotta a férje fizetését.

  Kötelezően ajánlott volt kisdobossá és úttörővé lenni, de nem kapott rosszabb jegyet az sem, akit a szülei inkább hittanra írattak. Az iskolában is volt hitoktatás, a pap jött oda, tanítás után.

   

  A felnőttek nem egységesen lelkesedtek az akkori rendszerért sem, akik ellenkeztek, azokat "reakciós elemeknek" nevezték, próbálták győzködni, de megtorlást arrafelé nem tapasztaltunk.

  Szavazni kötelezően el kellett menni, bár az eredménye nem volt kétséges...Aki nem értett egyet, úgy oldotta meg, hogy érvénytelent produkált.

   Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha esetleg kérdésed van, próbálok válaszolni.

   

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 5. 2012. március 11. 08:3915.

  Előbb csak államosítottak, és ezzel a szüleinktől, nagyszüleinktől vették el azt, amiért egész életükben megdolgoztak, hogy a saját támogatóiknak, a proletároknak adják oda. Aztán, amikor kiderült, hogy mégsem jött el a kommunizmus, amikor "Nagy a jólét" és "mindenki a szükségletei szerint" részesülhet a javakból, akkor a beígért "Jóléti rendszerváltást" Fekete "Kitüntetett" János és Medgyessy "D-209" Péter jóvoltából az IMF hitelekből próbálták megteremteni. Ez volt a "gulyás", vagy "fridzsider-kommunizmus", ami az ország teljes eladósodásához vezetett. Ezzel meg a gyermekeinktől és az unokáinktól vették el jövőjüket, hogy azt is odaadják a proletároknak.  
  Ez a szocialista impotens gazdaságpolitika okozta azt is, hogy a dolgozók által egész életükben befizetett TB járulékok 1989-re egészen egyszerűen ELTÜNTEK. Mégsem keresi rajtuk senki, hiszen az MSZMP jogutód nélkül megszűnt… (Vagy nem jól tudom?)

   

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 6. 2012. március 11. 07:5214.

  Az MSZP, mint az MSZMP utódpártja a baloldali összefogás pártjaként azonosította magát, mint a szegények pártfogója, a nincstelenek gyámolítója. A szocialista gazdaság összeomlása előtt a párt (amely a hatalomban ülve jól látta az elkerülhetetlent) gyorsan háttérbe vonult, így a gazdasági összeomlás politikai következményei kis híján maguk alá temették a rendszerváltó pártokat. (Naivitás lenne bárkitől, azt állítani, hogy ha nem tudták volna, hogy a gazdasági rendszer mindenképpen összeomlik, akkor hagyták volna, hogy akár csak négy évre is kikerüljenek a hatalomból…)  
  A "szocialista" gazdaság minden másodpercben már csak a veszteséget termelte, ezért akkor valóban "REFORMOKRA" volt szükség. A reformokat viszont - mint most is - az emberek rosszul viselik, mert munkahelyek szűnnek meg, és megnehezedik az élet. A háttérben persze a Nómenklatúra elrendezte, hogy a volt elvtársak, gyárigazgatók, állami és pártvezetők "kárpótlásul" a hatalmuk elvesztéséért a privatizációból vehették ki a részüket.  
  Amíg az amatőrök (Antall és társai) lelkesen vitatkoztak a szabadságjogokról, a kommunista rendszer alatt elszenvedett sérelmek és államosítás miatti kárpótláson, addig az ex-elvtársak kalákában zsebre tették az országot. Az üzleti élet jelentős hányadát megszerezték, vagy átjátszották annak a külföldi tőkéscsoportnak, amelyik NEKIK a legtöbbet fizette.  
  Az MSZP ekkor újra előkerült, mint a szegények barátja, és a kádári nosztalgián felnőtt politikailag tapasztalatlan idősebb nemzedék bedőlt nekik. Horn 1994-ben mindenkinek mindent megígért, de maga is elcsodálkozott, hogy az Antall kormány nem végezte el teljesen a piszkos munkát, ezért aztán mégis jöhetett a Bokros csomag.  
  Az előző rendszert 1989-ben nem döntötték meg, csupán az akkor hatalmon lévők, akik azt okozták, a "Nagyabaj" idején másokat toltak előtérbe, hogy legyen kire köpködni a népnek. A "rendszerváltás" csupán a hatalmi elit felszínét karcolta meg, és továbbra is ugyan azok az érdekcsoportok irányítják a háttérből az országot, csak közben az érdekeik változtak meg.

  Dióhéjban ennyit, a mai szoc-liberóról is írhatnál dolgozatot, több ezer oldalasra sikerülhetne.

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 7. 2012. március 10. 21:4513.

  Most is rengeteg hitelt vesz fel évről évre az aktuális kormányzat, az államadósság egyre dagad, pedig a lakosság zöme nem nyaral évente SZOT üdülőben, nem 3 Ft egy kiló kenyér, nincs ingyen a háztartási ivóvíz, nem jelképes összeg a napköziben az ebéd, stb.

   

  Ez a rendszer is meg fog dőlni.

  előzmény:
  pannacotta (4)
  2012-03-09  20:09
 8. 2012. március 10. 18:4812.
  Köszönöm Mindenkinek!!!
 9. 2012. március 10. 15:5411.
  Bevágtam 1 méternyi kolbászt, mert abban volt eldugva 2 gerézd fokhagyma, és máris jobban működik az agyam. eszembe jutott a park neve, azt hiszem ifjuságinak nevezték. Azonkívűl pedig a fiatalok házibulikon jöttek össze.
  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 10. 2012. március 10. 15:2610.

  Szia.

   

  Utólag visszanézve talán jobb volt mint amikor az úgynevezett kommunizmus építésében vettünk részt.

  Előttem már említették hogy nem volt ilyen nagy a munknélküliség, meg nem voltak kéregetők az utcákon, ami igaz. Dolgozni kellett mindenkinek, aki nem, (hosszabb mint 60 napja), az ment a dutyiba....

  Akik pedig az utcán akartak élni, mivel nem jól nézett volna ki, mentek a bolondok házába..... Én sokszor láttam, sétáltam a villája előtt.....

  Ahoz képest hogy nem a mai Magyarországon született, aki a apjával soha nem találkozott, elég sokat tett a magyarokért, még a nevét is Kádárra változtatta Csermanek-ről...

  Az emberek aránylag elég jól éltek, kölcsön pénzből ugye....Pontosan emlékszem amikor azt mondta, hogy legyünk elégedettek, mert a mi éléskamránk tele van....Pl. Romániában nem úgy volt, de Keletnémetben még úgyabbul, mert az volt a vasfüggöny mögött a kirakat.

  Megvolt a lehetőség a tanulásra annak aki befogta a pofáját, támogatta a rendszert, az úgynevezett értelmiséghez tartozott. Akkor is ugyanígy igaz volt az, hogy nem az számít hogy mit tudsz, hanem az hogy kit ismersz.

  Az Ú.N. "parasztságot" erőszakkal hajtották be a termelőszövetkezetekbe Moszkva parancsára, ahol az emberek gyorsan rájöttek, hogy a TSZ-ben is ugyanolyan jól lehet lógni mint a gyárakban, amiket egyes spotolók a munkahelyüknek neveztek.

  Pl. én disszidáltam, mert nekem az egyik nagy, hatalmas góré azt mondta a belügy minisztériumban, hogy belőlem ott soha senki nem lesz....(az okot nem írom ide nyilvánosan).

  A fiataloknak be kellett tartozni a KISZ-be, ha akartak valhova jutni, ott volt lehetőség leginkább szórakozásra, ott szerveztek bálokat, kirándulásokat, ott voltak a magnetofonok....Azért voltak más szórakozási lehetőségek is, pl.......(pfúúúúújjj de öregszem, elfelejtettem a nagy park nevét, ahova pl. táncolni jártunk......)

  Említették az autóbuszt,az azért volt akkor, mert szovjet "barátaink" kiosztották hogy ki-mit gyárt, Ti a buszokat, a Csehek a skodát, stb...stb.....Itt megjegyzem azt hogy nem voltak rosszak a buszok, de csak azért, mert nem a mercédeszhez hasonlították őket, hanem a teljesen használhatatlan ruszki szeméthez......

  A külföldre utazni tudóknak megvoltak az összeköttetéseik, vagy nevezhatitek aminek akarjátok......

   

   Fábry Sándor - A kommunizmus 7 csodája

   

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 11. 2012. március 10. 11:349.

  Ha csak ezek miatt ment volna tönkre a rendszer, már előbb bekövetkezik. Valaki egyszer azt írta, hogy egy gazdasági rendszernek 30-40 évente meg kell újulnia, vagy háborúnak kell kitörnie, hogy újra lehessen építeni mindent. Sajna ebben az országban csak romboltak, az elmúlt 20 évben, tönkre tették a mezőgazdaságunkat, az iparjainkat- nehéz, könnyűipar - Gondolj bele, nincs ruhagyár, nincs cipőgyár, csak kínai árú mindenhol. Még a jól menő butikok is kínai árút árulnak, csak talán kicsit jobb minőségben. Hol van a szabolcsi almánk, a makói hagymánk stb.stb. Külföldről hoznak be mindent, alig van magyar árú. Épp tegnap voltunk paicon, van egy hölgy akihez járunk zöldségfélékért. Ők megtermelik a saját földjükön, inkább fizetek érte kicsivel többet, de pl. a multkor citromot vettünk a Tescoba, meg szoktam mosni felhasználás előtt és képzeld el petróleum szaga volt. Ha ezt süteménybe reszelem pl. lehet hogy mérgezem vele az unokáimat. De most olvastam a banánról egy cikket, hogy valamilyen anyaggal befecskendezik, hogy kibirja az ide szállítást, ami egészségre káros. Rengeteg kisgyermek eszi a banánt, ezt vajon vizsgálják mostanában? Azért magyar termék egy árú, mert itt csomagolják? EZT HOGY LEHET MEGENGEDNI???

  Ahhoz, hogy jobban éljünk, lehetett plusz munkát vállalni, ez mindenkinek saját akarata volt, de lehetett dolgozni - GMK stb - Most a napi megélhetésért nem tudnak emberek ezrei elhelyezkedni, nincsenek mhelyek, mert megszüntek a gyárak, üzemek. Szétszabdalták őket, potom pénzekért megszerezték egyesek, és kettesek. És lehetne ezt tovább taglalni. Egy a lényeg, a húsz év politikusainak, és persze a mostaniaknak is nem az emberek jóléte a fontos, csak a maguké. Nekik legyen meg a jó fizetésük, mi egy parlament első lépése? Meghatározni, hogy nekik mennyi legyen a fizetésük, és milyen kezdvezményeket kapjanak. Új autók, lakhatási költség stb.stb. ja és a békemenet 50 millióért. Nem meneteltetni kellene sok pénzért az embereket, hanem mhelyet adni nekik, újra indítani a cukorgyárakat pl. a könnyűiparunkat, a nehéziparunkat, a busz gyártást, hogy legyen a BKV-nak jó közlekedési járművei, és lenne sok mhely. Nem az asztalnál kellene ülni OV-nak és várni a csodát, hogy valaki jön vele tárgyalni, hanem újra indítani magyarország gazdaságát, az embereknek munkát adni. 

  előzmény:
  pannacotta (4)
  2012-03-09  20:09
 12. 2012. március 9. 22:348.

  Egy javaslat a topikodhoz

   

  idősebb embereket keress meg és kérdezz meg.

  Akik itt vannak jobbára a fiatal korosztály.. nem éltek még akkor

  Aki most 70 éves (pl anyukám) is csak 14 éves volt 1956ban... azok az évek neki gimnazista diákként teltek.

   

  Nem lesz könnyű dolgod.. próbálj az ismerettségi-rokoni körben 70 éve feletti embereket kérdezni

   

   

  talán itt is van topik, ahol 70 év feletti emberek beszélgetnek.

   

  és ne lepödj meg, ha mindenki másként élte meg azokat az éveket és másképp emlékszik rá.  

  előzmény:
  acsokocska (7)
  2012-03-09  20:14
 13. 2012. március 9. 20:147.

  Kérek Mindenkit,hogy szorítkozzunk az 1956 utáni pár évre,mert nem nagyon értek a dologhoz,lévén,hogy én akkor még tervben sem voltam,és félek,hogy a dolgozatomban elkeveredek a rendszerváltáshoz.

  Bocsi a tudatlanságomért,és köszi Nektek!

 14. 2012. március 9. 20:126.

  Esetleg konkrétum?

  Érdekelne az is,köszönöm.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_722778 (2)
  2012-03-09  19:18
 15. 2012. március 9. 20:105.

  Ird meg nekem............

  Érdeklődve várom!!!

  előzmény:
  éva49 (3)
  2012-03-09  20:02
 16. 2012. március 9. 20:094.

  "  Volt mhely bőven, nem rúgtak ki senkit - persze kivéve, ha valaki sokat lógott, vagy ivott -. Nyugodt szívvel szültem gyerekeket, hiszen nem ijeszgetett senki munkanélküliséggel, éhinséggel. "

  ...

  " Minden évben voltunk a családdal nyaralni, vagy szakszervezeti, vagy vállalati beutalóval. Sőt a gyerekek gyerek üdülőbe is mehettek." 

   

  Ezek miatt ment tönkre a rendszer. Tarthatatlan volt gazdaságilag, nem politikai okok miatt dőlt meg.  

  előzmény:
  éva49 (3)
  2012-03-09  20:02
 17. 2012. március 9. 20:023.
  Egy biztos! Nem volt ennyi stresszes ember, az emberek empátiával voltak egymás iránt. Ha segíteni kellett segítettek, nem rohangáltak mhelyről mhelyre, hogy meg tudjanak élni. Az én Édesapám kisiparos lett a hatvanas évek végétől, dolgozott becsülettel és megéltünk belőle, nem is rosszul. Nem bántott minket senki, olyan iskolába mehettünk amilyenbe tanulni szerettünk volna. Volt mhely bőven, nem rúgtak ki senkit - persze kivéve, ha valaki sokat lógott, vagy ivott -. Nyugodt szívvel szültem gyerekeket, hiszen nem ijeszgetett senki munkanélküliséggel, éhinséggel. Persze voltak gondok, pl. nehezen lehetett telefonhoz jutni, vagy lakáshoz, nem voltak kéregető emberek az utcákon. A Rákóczi út tele volt nyitvalévő üzletekkel, lehetett tavaszi, nyári estéken sétálni, nézelődni. Nem féltünk az utcán este. Igaz nem utazhattunk akármikor, és akárhova külföldre. Most utazhatnánk, de nincs miből, azaz ugyan ott tartunk ebben a témában. Minden évben voltunk a családdal nyaralni, vagy szakszervezeti, vagy vállalati beutalóval. Sőt a gyerekek gyerek üdülőbe is mehettek. Sajnos mostanában sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, és nem csak mi, hanem gyermekeink, unokáink is. És nem látni az alagút végét.  És ez nem annyira nosztalgia, mint egyesek gondolnák. Biztonságban éreztük magunkat, volt jövőképünk, voltak terveink, amik megvalósítása lehetséges volt. Most az a helyzet, hogy ember tervez, a magyar kormány megszorításokkal végez.  Nem voltak kéregetők az utcákon, rendszeresen jártunk moziba, szinházba. Volt olyan évad, amikor két, három szinházbérletünk is volt. Évek óta viszont az ember jól meggondolja, hogy egyáltalán bemenjen a belvárosba szinházba. Drága a jegy, nincs parkoló, vagy ha van akkor egy újabb szinházjegy ára a parkolás. Sajnos oldalakat tudnék írni, de minek????
  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46
 18. Torolt_felhasznalo_722778
  Torolt_felhasznalo_722778
  2012. március 9. 19:182.

  Csak az egyszerű, szegény, átlagember nevében tudok véleményt mondani! A politika akkor másként jelent meg a hétköznapokban, mint ma.

   

  Nyugodtabb, biztonságosabb, emberibb világban éltünk. Hogy ez mögött mi állt, vagy ennek mi volt az ára, egy külön kérdés. A demokrácia és a diktatúra paradoxonát látom abban a rendszerben, főleg most, amikor a demokráciát féltjük.

   

  Beállítottságtól, világnézettől és a társadalomban elfoglalt helyétől függően ezt a kérdést mindenki másként látja, de azt talán senki nem vitatja, hogy egy jól működő demokráciáért, annak a kornak a keserédes nosztalgiáját mindenki szívesen lecserélné. Sajnos a mi korosztályunknak nem nagy esélye van egy ilyen demokráciára... sokaknak marad hát a nosztalgia!

  előzmény:
  acsokocska (1)
  2012-03-09  18:46

Legnépszerűbb cikkek