Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kútfúrás

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2012. május 18. 13:10
Ma már lazán fizethetünk akár hatszáz forintot is a víz köbméteréért, ezért sokan alternatív megoldásokat keresnek. Ilyen lehet például a saját kút, ami a fúrás és az engedélyeztetés költségei után szinte ingyen vizet termel. Profi és amatőr kútfúrókat kérdeztünk.

Tovább a cikkre...
  1. 2021. október 31. 13:0211.

    Kutat fúratni öntözésre mindig is megérte. A kútfúrás ára legtöbb esetben egy éven belül megtérül. Én körülbelül két éve öntözöm a kertben a gyümölcsfákat. Aki teheti az fúrasson saját kutat magának. Nagyon hálás tudd lenni egy fúrott kút. 😉

  2. 2014. január 7. 15:1810.
    Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy a http://mezeikut.hu oldalon sok információt meg lehet találni a kútfúrással kapcsolatban.
  3. 2013. január 13. 09:089.

    És még annyit a cikkhez, hogy az ásott kút is vastagon engedélyköteles...!!!

    www.tomikut.hu

     

  4. 2013. január 12. 19:338.

    Szép napot mindenkinek!

     

    Munkámnál fogva talán egy kicsit jobban rálátok a kút, kútfúrás, és az engedélyeztetési témára. A kút mint olyan egy nagyon jó "találmány", ha rendesen meg van építve, és figyelnek az üzemeltetésére.

    Tudom, egy engedélyes kút nem olcsó, de a tulajdonosa jobban biztonságba érezheti magát mint aki kókler "vállalkozóval" csináltatja meg a munkát!

    Létesítési engedéllyel rendelkező kúthoz van számla, garanciajegy, és van egy kézzel fogható cég/vállalkozás akihez probléma esetén fordulhat a tulajdonos!

    A víz ára egyre jobban emelkedik, egy jól megépített, és "rendesen" üzemeltetett, karbantartott kút egyre nagyobb érték.

    A kút vizét általában kerti locsolásra használják, de nem egyedi eset amikor a lakásokba is bevezetik (vízminőség függvényében).

    Én személy szerint részben támogatom ezen ötletet, mert pl. a WC lehúzására teljesen jól használható.

    Igen, tudom jön a kérdés, hogy a szennyvízzel ilyenkor mi van!? Fővárosi viszonylatban hivatalosan szennyvízmérőt kell felszereltetni, és ezen mért érték az elszámolás alapja.

    Az új építkezéseknél (főleg ipari felhasználás esetén, pl. autómosók) előírják a szürke víz kezelését, és hasznosítását is, ami ténylegesen jó dolog, mert pazarlóan bánunk az ivóvízzel.

    Németországban több helyen van az ivóvíz, és van a városi víz bevezetve a lakásokba.

    Városi víz az a nem ivóvíz minőségűre tisztított, esetlegesen talajvízkutakból származó víz, melynek a kitermelése, olcsóbb valamint a tisztítására nem olyan szigorú előírások vonatkoznak mint az ivóvízre. 

    Talán ezen kettős vízellátás már  felmerült ötlet szintjén Budapesten is, de ismerve a hazai viszonyokat a megvalósíatásra egy kicsit várni kell!

    Ami az "illegális kutak országa vagyunk"  ez a kijelentés megállja a helyét!

    Sajnos a mai világban berögződés, hogy az emberek nagy része a kutat engedély nélkül szeretné furatni, utána pedig dugdossa, sufnit, garázst épít rá, titkolódzik mindenki előtt a kút létezéséről.

    Félnek attól, hogy valamikor adót fognak szedni ezen címen is! Bízzunk abban, hogy nem lesz ilyen, és az biztos, hogy egyenlőre nem gondolkodnak a kerti kutak adóztatásánán felsőbb szinteken!

    Az engedély nélkül fúrt kutak tulajdonosai a jelenlegi jogi szabályozásnál nem biztos, hogy jól járnak, ha kiderül a kút létezése, mert a vízjogi szabálysértés nem évül el, és keményen szankcionálható. 

    A saját kutam is engedélyes, én nem dugdosom senki elől, és nyugodtan is alszom!

    Azt kell tudni, hogy a vízjogi engedélyes kutakból kitermelt (réteg)víz után nagyságrendileg 20 Ft/m3 díjat kell fizetni jelenleg. (Itt nagyobb mélységű rétegvízkutakról beszélünk, vagy ipari felhasználású talajvízkutakról! Ez nem kerti locsolás!!!) Ezen árnál többet nem kérhetnek el egy rosszabb minőségű víz után!

    Saját tapasztalatom az, hogy egyre többen engedélyeztetik a kútjaikat, részben azért mert ez az előírás, és jelenleg semmi hátrány nem éri őket, részben pedig nem vállalják fel a hatósággal, ill. esetlegesen a szomszédokkal való konfliktust a későbbiekben. Szomszédi viszonyok nem állandóak, és sajnos eljön az az idő, amikor majd a szomszédok a vízért fogják egymást izélgetni.

    Volt arra példa, hogy a szomszéd akinek nem engedélyes a kútja, az fel akarta jelenteni a másikat aki létesítési engedéllyel rendelkező kutat furatott (hivatalos kútfúróval) mert ezt Ő sérelmezi (közel van a telkéhez, el fog menni a kútjának a vize, stb..., és különben is..)! Kb. 5 percet beszélgettem a jelentgetni akarós szomszéddal, majd rájött arra, ha feljelent minket (szomszéd+ kútfúró) annak csak Ő ihatja meg a levét, hagyott dolgozni minket. 

    Az engedély nélküli kútfúrásokkal az a legnagyobb gond, hogy az így készült kutak nem felelnek meg a szabványi előírásoknak, és az ilyen kutak veszélyeztetik a felszín alatti vizeket. Az más kérdés, hogy a tulajdonos nem kap számlát, garanciát, így ha valami elromlik akkor saját magára van utalva, áltlában nincs kihez fordulni, mert a kóklert vagy meg sem találja, vagy nem tud vele dűlőre jutni, de ez legyen az Ő baja!

    Akinek esetlegesen kérdése van az keressen meg nyugodtam, ha tudok akkor válaszolok a kérdésére!

    Szép estét mindenkinek!

  5. 2012. május 18. 20:587.
    Nálunk sem lehet házivízellátóval a házba vezetni vizet, még akkor sem, ha lenne a csatornához óra. Mint egy kommandó lepik meg a házakat, ellenőrzik a víznyomást is, hogy nem-e illegálisan használja valaki a kútvizet. Locsoláshoz használható, ha nincs a házra kötve. Az esővizet sem lehet a csatornába vezetni, egy nagyobb eső esetén nincs hova elvezetni a vizet, mivel az utcai csatornafedél kiemelkedik az úttest szintjéből. Az utca viszont az én házam felé lejt. Okos megoldás nem? Másik ilyen nemérdemes időt dolog a hőkút, aminek akkor az ára, és majd a csillagos égig is emelik, mint a gázt. A napelem egyenlőre, ami talán megéri, amíg ki nem találják, hogy azt is megadóztatják.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_976918
    Torolt_felhasznalo_976918
    2012. május 18. 15:406.

    Nem előbb-utóbb , hanem máris szednek sápot. Tavaly nyáron bejött a teraszig a vízóraolvasó, hogy valamit írnia kell. Látta, hogy van kút, máris feljegyezte, az évi locsolási kedvezmény ugrott. Felénk kötelező lenne a szenyvíz bevezetése, ezért az is fizeti, aki nem is használja.

    /Balaton vonzáskörzete/

    előzmény:
    zsof.berg (5)
    2012-05-18  15:24
  7. 2012. május 18. 15:245.
    Csúsztatással indul a cikk... Nem a víz díja 600 Ft/m3, hanem a víz és csatornadíj. Utóbbi kerül többe ugyanis. Inkább az a vérlázító, hogy azt nem mérik, hanem a vízfogyasztásból számolják. Egyébként pedig igen, illegális kutak országa vagyunk, emrt az engedélyeztetés horribilis, ha pedig engedélyes kutad van sanszos, hogy előbb utóbb valamilyen címen arra is szednek sápot.
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-05-18  13:10
  8. 2012. május 18. 15:194.
    Mi régi házat vettünk annakidején és volt egy gémeskút az udvaron. Érdekes módon sehol nem szerepelt, pedig törvényesen létezett. Nálunk nem volt bevezetve a vezetékes víz. Sőt több ucabelinek még ma sincs. Azóta a kút átmérőjét már csak egy pvc cső mutatja és csak locsolásra és kocsimosásra használjuk. Én még a medencébe sem engedek belőle, mert régen volt bevizsgáltatva. 
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-05-18  13:10
  9. 2012. május 18. 13:163.
    mindez igaz, de vannak olyan vizek, amik felzabálják a szivattyút, ezért az fogyóeszköz, ami nagyon megdobja a megtérülési időt
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-05-18  13:10
  10. 2012. május 18. 13:102.
    Még ha be is vezetjük a házba és ivás és főzésre is szeretnénk használni akkor érdemes bevizsgáltatni. Találtam is egyet aki meg teszi és nem drágán.
    Itt a link: http://viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1148217
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top