Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
A kövér Amerika nem kér Jamie Oliver segítségéből?!
2011-02-14 16:261.
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. február 14. 16:26
Jamie \"Food revolution\" televíziós műsorának forgatása végre fordulóponthoz érhet. A műsor koncepciója ugyanis - miszerint a brit séf megreformálja az amcsi gyerkőcök menzamenüjét - keserű pirula egyes érdekvédelmi szervezeteknek.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Nem szégyen elismerni, ha hibáztunk és ezért bocsánatot kérni.
Mert ezzel bár itt ismeretlen emberek vannak számomra (nem mindenki) megbánthatunk másokat és azokat is, akik bár nem olvassák, de elvileg rájuk is vonatkozik az általánosítás. És rengeteg barátom van Amerikában, akiket nagyon szeretek!
Ez elegans volt. Koszonom. Ha egy vitaban az elejen tulzo allaspontra helyezkedek, sokszor en nem tudok ilyen szepen visszabb menni, a megfelelo pontra.
Ma olvastam valamelyik magyar portalon, hogy az EU-ban kis hazankban a legkoverebbek a nok. Spec. nem ertek egyet, de legalabbis remenykedem, hogy nem igy van. Ha meg igy van, az nem azt jelenti, hogy igenytelen, korlatolt, buta nok a magyar nok.
A média teljesen eltorzítja a valóságot. Talán csak egyetemek tudnának igaz statisztikákat hozni. Tegnap én pedig azt olvastam, hogy a britek a legkövérebbek aztán a németek és a magyarok a harmadikok.
Az elején én is elvetettem a súlykot, nem állt szándékomban, tényleg nem akartam 350 millió emberről véleményt mondani ,mert azt nem is lehet.
Egy átlagember élettere annyira szűk, hogy hiába élt az ötvenes években, nem ismeri, mert akkor főleg kuss volt, azt ismeri ami a kis világában megtörtént.
Ha valóban érdekli akkor mostani könyvekből, amik már nem hazudnak, bővítheti az ismereteit!
Valaki itt a magyar fényezésnél írta a tatártól a magyar védte meg a nyugatot. Járt iskolába biztos, csak nem nagyon tanult.
Pont írni akartam, hogy olyan ez, mint amikor magyaráznám a bizonyítványomat 50-es évek ügyben - amikor azt csak könyvekből ismerem - azoknak, akik benne éltek, átélték az akkori dolgokat. Hidd el, hogy nem ugyanaz a kettő.
Az ókori példa még jobb, mert ott aztán végképp nem tudjuk, hogy hogyan működtek a dolgok, max. következtetéseket vonunk le.
Más tájékozódni és más tapasztalni.
Tudod az ókori dolgokat is tudod ha érdekelt és megtanultad, PEDIG akkor még nem is éltél!
A külföldi turista nagyjából 800 milliárdot visz az országba, ez pár % az ország bevételében.
Tudod én mindig mielőtt beszélek valamiről, tanulmányozom kicsit a témát, nem a HASAMRA ütve állítom ezek száraz tények!
Igen, sajnos így van. abszolut nincs választási lehetőségük a gyerekeknek. Jobb esetben legalább otthon normálisan étkeznek, de még az is kevés. Szerintem már az is gáz, ha egy héten 5-ször ebédre gyorséttermi kaját eszik egy gyerek.
"A nyugat-európai emberek nem vágnak disznót, marhát, bárányt?"
Dehogynem. Nem is állítottam ennek ellenkezőjét. Én annyit mondok, hogy Magyarországon a rendszerváltás előtti időkben sokkal jellemzőbb volt, mint most és jellemzőbb volt, mint Nyugat-európában.
"Nem lehetne az ilyen túlzó, alaptalan gondolatokat kihagyni?"
Ezek nem túlzó és főleg nem alaptalan gondolatok. Ezek a száraz tények. Nézz utána! Todod, gugli a barátod.
"HÁNY nyugati vendég megy hozzád csodálni a disznóvágásod?
Jól tudsz élni belőlük?"
Hozzám egy se, és nem is fog. Én nem vendéglátózok semmilyen formában és nem is fogok.
De a falvakban sok embernek ha nem is teljes egészében a megélhetési forrásuk, de kiegészítő bevételük ez.
"Nézz meg egy külföldi gazdaságot és a hatékonyságát és akkor rájössz, hogy az ósdi módszerekkel nem lehet velük versenyezni.
Azt a hatékony módszert ami még volt a szoci időkben a rendszerváltás utáni parasztság szétvert, MERT nem tudtak közösen vállvetve dolgozni és igyekezni elérni a nyugati hatékonysági szintet.
Kisparaszti termelés olyan drága, hogy az átlagbérű nép éhezne, ha nem volna külföldi árú is."
Ezt nem kommentálom, ez úgy baromság, ahogy van, de nyilván neked erre nem lehet rálátásod, nem is róható fel neked, hisz a rendszerváltás előtti időben gyakorlatilag nem is éltél, utána gyerek voltál, majd elköltöztél.
Csak kérlek ne akarj okos lenni e témában, mert nagyon sok mindent nem tudsz, amit mi itt páran igen.
A nyugat-európai emberek nem vágnak disznót, marhát, bárányt?
És az sem véletlen, hogy ennek a nyugat-európai emberek járnak a csodájára.
Nem lehetne az ilyen túlzó, alaptalan gondolatokat kihagyni?
HÁNY nyugati vendég megy hozzád csodálni a disznóvágásod?
Jól tudsz élni belőlük?
Egy elzárt népnek természetes igénye volt a kerítésen kívüli dolgokra, elég esze nem volt viszont hozzá, hogy a mértékkel tisztába legyen.
Nézz meg egy külföldi gazdaságot és a hatékonyságát és akkor rájössz, hogy az ósdi módszerekkel nem lehet velük versenyezni.
Azt a hatékony módszert ami még volt a szoci időkben a rendszerváltás utáni parasztság szétvert, MERT nem tudtak közösen vállvetve dolgozni és igyekezni elérni a nyugati hatékonysági szintet.
Kisparaszti termelés olyan drága, hogy az átlagbérű nép éhezne, ha nem volna külföldi árú is.
Akkoriban több családnál volt háztáji, mint mostanában.
Nem véletlen, hogy a magyarországi falusi turizmus egyik meghatározó eleme a kakaskukorékolásra ébredés, a disznóvágás, disznótoros ebédek-vacsorák...
És az sem véletlen, hogy ennek a nyugat-európai emberek járnak a csodájára.
Nagyon sokan azért adták fel a rendszerváltás után a családi gazdálkodásukat, mert a piac lehetővé tette, hogy bármikor, bármihez hozzájussanak. Úgy voltak vele, hogy ha összeadják a befektetést (munka, idő), amit a gazdálkodásra fordítanak, ugyanott vannak, mint ha csak besétálnak a boltba és megveszik.
Az már sajnos nem sokat nyomott a latba, hogy mit vesznek meg.
Ma már ott tartunk, hogy a sertést Németországból, Írországból, Angliából importáljuk, pedig ugyanaz a sz@r, mint amit itt előállítanak.
Bele van kódolva a társadalomba, hogy külföldről kell hozni mindent, mert az jobb. Ezért tart ott a magyar gazdaság, ahol.
Már megint ugye az a csúnya értetlenség? Mint írtam a pótanyámmal egészségesen ettünk és tőle rászoktam.
De azért látta, hogy a többség nem így étkezett.
Mellesleg vesd össze a német és a magyar elhízottsági arányokat.
Nekem kedves az a kezdeményezés.
Azok a gyerekek azért szeretik azt a kaját mert otthon olyanra szoktatta az anyjuk.
A nagyvállalatok meg nem volnának, ha nem lenne annyi lusta aki a szar kajájukat akarja enni.
Mindig a nép butasága üt vissza a saját fejére.
De a problémát az jelenti mondjuk az USA-ban (hogy a topik eredeti témájánál maradjunk), hogy ott a közoktatásban nincs választási lehetősége a gyerekeknek. Gyorséttermi kajákat kapnak reggelire, ebédre és uzsonnára a menzán... sőt sokesetben bebizonyosodott, hogy az átlagos Mekis kajánál is sokkal egészségtelenebbek.
Pont arról van szó, hogy a fejlődésben lévő szervezet számára kifejezetten káros, hogy a gyerek ezeket zabálja reggelire, ebédre, uzsonnára és mikor hazamegy akkor a dolgozó szülők időhiánya miatt is ez kerül az asztalra.
Ebben hol van a választási lehetőség? Mert oké, az otthoni koszt csak a szülőktől függ, de az iskolai már a kormányzattól. A kormányzat pedig azzal érvel, hogy olcsóbb és a gyerekek is szeretik. Egy dolog, hogy szeretik a szintetikus úton előállított hamburgert, pizzát, olajtól tocsogó sültkrumplit és hozzá a töménytelen sok cukrot tartalmazó kólát, de az nem egészséges, hogy a nap összes étkezése ebből tevődik össze.
Jamie pedig igenis azért küzd, hogy legalább az iskolák álljanak át az egészséges étkeztetésre és azt akarja bebizonyítani, hogy lehet ezt úgy, hogy a gyerekek is szeressék és ne legyen drágább, mint a jelenlegi rendszer. De ennek folyton közbetesznek azok a monopolhelyzetben lévő nagyvállalati lobbik, akik abból élnek, hogy generációk egészségét teszik tönkre, hogy a befektetőik újabb milliókkal és luxusautókkal gazdagodjanak.
MEG azt írtad ezek előtt rendben étkezett a nép!
Már az ország nincs szerencsére csirkedróttal bezárva az embereknek joguk van választani!
DEMOKRÁCIA VAN! ebben az a természetes, hogy ami neked rossz az másnak lehet jó és ezt a jogukat ne akard elvenni.
Ma este a barátnőmmel teleeszzük magunkat sajt fondue-vel, pirítóssal előétel saláta lesz és jó kis rajnai rizling.
De holnap lesíeljük.
Lehet kirúgni az étellel a hámból, de nem folyamatosan.
Spec. Szeretem nagyon a salátákat, már kiskoromtól.
Ez pontos és akkor is így volt amikor az Amarynda volt fiatalka!
Csak akkor a magyaroknak, még nem volt úgy választási lehetőségük, mint ma.
Egyszerűen arról van szó, hogy lett még valami pluszban, ami egyértelműen rossz. Ami az egészségtelen táplákozás választását erősíti.
Én ennyit írtam, nem többet eddig is. És ez tény, ezen nincs mit vitatkozni.
Kiforgatni lehet.
Ismerem angolul is a párizsit, mindig is szerettem, ma is veszek igazit, mert olyat is gyártanak.
A többit meg lejjebb már leírtam.
Persze, hogy nem önmagában a zsíros kaja a felelős az esetleges megbetegedésért, hanem a túlzások, a mértéktelenség, a lustaság-tohonyaság. A kettő ötvözve.
És igazad va. Magyarországon valóban a dohányzás az, ami leginkább okozója a szív és érrendszeri megbetegedéseknek.
Ha en folyton azt figyelgetnem hogy mi az egeszseges akkor egesz eletemben salatakon elnek, nem ennek edesseget, nem sutnek stb.
Ehhez kepest valtozatosan eszunk mindent , nincs magas koleszterin szintem, a vernyomasomat tablettaval karbantartom mar tobb mint 20 eve es amiota a cukor fogyasztast atallitottam edesitore, felbarna kenyeret eszem a feher helyett, beszedem az eloirt gyogyszereket azota ez is rendben van.
Lehet ha szigorubb dietat tartanek akkor tabletta sem kellene de az tul maceras nekem , igy meg megteszem ami tolem telik es kesz.
Igen, igen, igen! DE ettől még régen a NYUGAT előtt nem élt egészségesen Magyarország, ahogy ezt itt igyekeznek beállítani.
A magyar lakosság is kövér úgy ahogy az amerikai is!
Európa fele túlsúlyos.
"Itt az egyik dagadt ország fikázza a másik dagadttat."
Itt 7 22 pm es + 32 fok
Nem kene kicsit osszekeverni?
Neha ugy irigylem a gyonyoru hideg havas teleiteket
irigy szmajli
A szarráfőzött főzelék van rántva vagy habarva és még zsíros pörköltet is tesznek rá, feltétnek, ahogy szokás mondani.
Amarynda könyörgöm az olasz tészta fehér finomlisztből van, mint a rántás vagy a nokedli?
A MÉRTÉK igen! A régi világban csak ilyen kaják voltak! MA már a magyar is ehet MINDENT mértékkel.
Teszel rá mi az egészséges, vagy az annak mondott. Ehhez is jogod van és betegnek lenni is.
Mindenkinek joga gyorséttermi kajától lebetegedni, ha azt szereti.
Figyelj, Mo on leginkabb a mai napig is a penztarca donti el hogy ki mit eszik.
Van aki megengedheti maganak a bio etelt es van aki teszkosparizsinak is orul mert van olyan akiknek ez se jut.
Nem tudsz tudatosan vasarolni meg enni ha nincs mibol.
Ennyire egyszeru a keplet.
Itt -30 van, inkább nem zavarnám ki szaladgálni...
A hormontartalmú fogamzásgátlóknak hatalmas szerepe van az elhízásban. Ne ess végletekbe! Az elhízás MINDENHOL gond.
Ja..pacalt főztem a héten. Nem vagyunk elhízva. Sőőőt.. Pedig komolyan nem vagyok az a kocogó tipus. Változatosan eszünk. Mindent. ennyi. Magyar kajákat is, az is belefér. Felvágott az nincs. esetleg füstölt tarja, vagy ritkán gépsonka, de prosciutto-t veszünk inkább, de néha besikerül a Bolognese (parizsi), sőt a pici szereti a virslit, neki veszek azt is, legalább eszik valamit.
Amarynda, nem a mostani 3-4 munkahelyes időről beszélünk.
Igen volt házi malac, ma is van, de a nemzet nagy része a nagyüzemi készítményeken élt.
Ha ma bemész Németországba párizsit, virslit satöbbit venni nagyüzemit, nagy boltokba, pontosan látod mit kapsz, rá van írva pl. 90% hús tartalmú.
TE döntöd el mit eszel, TE döntöd el itt is Magyarországon is, hogy mész gyorséttermekbe. A saját kulturális szintjétől függenek ezek.
Nekem soha nem kellett a gyorséttermi kaja! A pótanyáméknál, mindig volt házi sonka, kolbász, vaj, túró és minden.
Ez ivódott belém, ezért ma is ilyeneket szerzek be.
Igen, otthon meg mi is igy csinaltuk, mert jo hideg volt amikor vagtunk.
Talan majd jovore
Disznóvágáskor készítjük a hurkát-kolbászt mi magunk.
Sonkát, csülköt, tarját, szalonnát szoktunk füstölni. Úgy készül, hogy jól besózom őket, a kisebb darabokat 1 hétig hagyom sóban, közben forgatom, a sonkát 3 hétig.
1, illetve 3 hét után páclevet öntök rá (sós víz, fokhagyma, babérlevél, egész bors), hogy teljesen ellepje és még 2-3 hétig abban tartom. A sonkának itt is tovább kell maradni a páclében. Ezután kiveszem a pácléből, 1 napig hideg vízben kicsit kiáztatom és mehet a füstölőre.
Marhánk sajnos még nincs, ahhoz egyelőre csak úgy jutok hozzá, hogy az egyik ház a faluban, ahol tartanak, a háziakkal megállapodtunk, hogy - mivel nekünk nagyobb földünk van - termesztünk nekik takarmányrépát, cserébe vágáskor kapunk húst.
De ez csak egy pár adag, amit levesnek, pörköltnek stb. megeszünk.
Egy masfel kilos csirke ala kb 1 dl zsiradek kerul, akar olajbol akar zsirbol. Ettol lesz zsiros? Az enyem sosem uszik a zsirban akie uszik az rosszul fozi mert a porkolt lenyeget nem a zsirmennyiseg adja,
A porkoltben sem rantas nincs sem zoldsegek szarra fozve.
Ha a liszt olyan nagy mereg akkor az olaszok rakasra doglenenek attol a sok pastatol meg spagettitol amit megesznek.
A rantas mitol annyira "mereg"? Attol hogy egy 5 literes bablevesbe belekerul mondjuk 2 evokanal liszt meg 1 dl zsiradek?
Ezek azok a nevetseges tulzasok amiktol hiteltelenne valik az egesz.
Mellesleg siman teszek ra hogy egeszseges e a bablevesbe csulkot fozni es berantani, nekem igy tetszik es nem minden nap eszunk bablevest sem.
Az a baj hogy akik itt ezeket emlegetik nem veszik tudomasul hogy mertekkel barmi fogyaszthato. A mertekletesseg a lenyeg.
Meg a gyorsettermi kajatol se lesz baja senkinek ha egyszer egy honapban megkivan egy mekit es megeszi. Ha minden nap eszi az mar egy masik story, es ebben van a lenyege a dolgoknak.
Mi meg otthon hizlaltuk a disznot azzal a moslekkal amit a kozeli etterembol hoztunk el, tragyaztunk fakat a gyumolcsosben a pottyantos WC bol kirakott tragyaval es allitom hogy azzal egyutt egeszsegesebb mint a KFC vagy a tobbi etel.
A franciak egyebkent rengeteg libazsirt esznek pl. az is allati zsiradek.
Magyarorszagon a korai halalozasok okat szerintem leginkabb az allando depresszio, stressz 3-4 munkahely, es az allando "kifele eles".
Az hogy ha a szomszednak van valamije akkor rohanni kell megvenni ha beledoglunk is mert maskulonben senkik vagyunk.
Ma mar vilagszerte elismerik az orvosok hogy semmi nem art annyit mint a stressz.
Ja es Mo on rengetegen dohanyoznak es nemkevesen kuzdenek alkoholproblemakkal.
Liszt, cukor, zsír! Rossz konyhatechnika, rántás, habarás a főzelékekre + zsíros pörkölt+ a zöldségtartalom szarrá főzve.
Inkább a videó és a számítógép okozza az elhízást, nem szaladgálnak kint a gyerekek mint még ti.
EZ meg az anyák felelősége, JÓL el van a kicsi, ha belök neki egy mesét!
Azért csak nézd meg a régi halálozási adatokat és a születéskor várható élettartamot.
Voltak 90 évesek persze, csak közben az 50-60 körüliek hullottak, mint a legyek.
A hentes aki gyártotta a párizsit elmondta, hogy a 70 évektől ahogy fejlődött az élelmiszeripar mocsok ment az árúba hús helyett.
Van 2 ceg a DON es a Primo akik magyar szalami cimen keszitenek hasonlot mint a teliszalami abbol neha veszek es megeszek 1-2 vekony szeletet zsemlevel de sosem sokat, azok jo minoseguek, de a legjobbak a nemetnel kaphato hazi sonkak, azok fustolessel es nem vegyi anyagokkal tartositottak.
Jovore talan mi is csinalunk ujra kolbaszt, sot hurkat is, mert ha sikerul a masik farmot megvennunk akkor lesz egy nagy hutokamrank ahol egesz evben tarthato az ilyesmi.
itt a klima miatt muszaj nagy hutokapacitassal rendelkezni.
Nekunk a jelenlegi 900 liter a fagyasztoegyseg es 600 a huto, de amikor vagas van ez nem mindig eleg, ezert nem vagtunk disznot. A ferjem isteni hurkat, kolbaszt tud kesziteni yummmm
Te magad csinalod a kolbaszt, vegyesen marhabol es disznobol vagy csak marhabol?
Sonkat hogyan csinalod?
Miért, mit sütöttek a pecsenyések? Tanyasi malacka friss husikájából készült friss kolbászt?
Nem véletlenül a Bábolnai tápon (ami még állati fehérjéket is tartalmazott) nagyüzemi disznó hizlaldák malackáiból a nagy vágóhidak, nagyüzemi (minden mocskot beleraknak) sütnivaló kolbászkáját sütögették a pecsenyések?
(az apám egyik rokona hentes volt a pesti vágóhídon, elmesélte, hogy fogyott ki a hús a 70-es évek után a virsliből, párizsiból, meg mindenből, milyen adalékokat használtak hús helyett!)
A szív és érrendszeri betegségek fő okozója a zsíros kaja! Az oliva olajos országokban ilyen betegségek elenyészően vannak.
A magyar halálozást, meg pont az ilyen betegségek vezetik, nagyrészt.
Mi a biztosíték arra, hogy a taxis apád és postai dolgozó anyukád másképp élt volna, ha a színteret eleve mondjuk Bajorországba tesszük át?
Tán' a Bratwurst és hatalmas csülökdarabok - sörrel kísérve - egészségesebbek? Miből gondolod, hogy ha oda születsz, akkor ELEVE egészségesebben étkezel??? Ne fárassz már...
Azt helyesen teszed, hogy leszoksz a felvágottakról. Mi is iktatjuk ki egyre inkább az étkezéseink közül.
És igen. Bizonyos termékektől nekem is szokott égni a gyomrom.
A párizsit pl. szeretem és azzal semmi bajom sincs. Igaz, a legjobb minőségűt veszem, ha veszek.
De többnyire maradok a saját készítésű sonkánál, kolbásznál. :)
Te mindig felhozod ezeket az eteleket peldanak.
legyszives indokold meg nekem normalis ervekkel hogy mitol egeszsegtelen a csirkeporkolt nokedlivel, a csulkos bableves, vagy a turos csusza esetleg a tejbegriz vagy a meggyes retes ?
De legyszives ne azzal gyere hogy undorito, egyreszt mert ez butasag, masreszt mert nem is erv.
Tudni szeretnem vegre MIERT EGESZSEGTELENEK A FENTI ETELEK?
Koszi
A mi generacionk (meg a te szuletesed elott) felnott lecsokolbasszal lacipecsenyevel pacallal.
Aztan megsem volt annyi rakos gyerek meg elhizott kisiskolas mint manapsag. Sot, biztosan hallottad hogy Japanban amiota bejott a MC meg a gyorsettermek rengeteg a kover fiatal, kulonfele rakok terjednek amik soha azelott mert a japanok rengeteg halat , nyers dolgokat ettek a tradicionalis etelekben.
A lecsokolbaszban nem volt szinezek, a pacalban nem volt tartosito, sem az olcsobb sem a dragabb felvagott vagy barmi nem tartalmazott olyan szinezo es adalekanyagokat amikrol ma mar tudjuk hogy rakkeltok.
A gyorsettermek etelei nem a zsirtartalmuk miatt veszelyesek hanem az alkalmazott kemiai adalekanyagok izfokozok miatt, amikrol tudjuk pl. hogy fuggove teszik a fogyasztojukat.
Ezert volt egeszsegesebb a lacikonyhan keszult sult kolbasz vagy parisi vagy pacal es koromporkolt.
Ezert eltek meg az oregek 90 eveket ezeknek a fogyasztasa mellett.
Mert nem volt bennuk karos kemiai anyagok tomkelege.
"A lacipecsenyések a lecsókolbász ellen miért nem lépsz fel? Azok az egészségtelen dolgok okésak ami magyar?
A taxis apámék a Bosnyák téri nagybani piachoz jártak hajnalban enni, pacalt, csülköt, kolbászt. A kereskedők a teherkocsi sofőrök társaságában falatozgattak.
MIVEL volt ez egészségesebb a gyorsétteremnél?"
A kettő között az a különbség, hogy a pecsenye, a sült kolbász önmagában nem egészségtelen, önmagában nem tartalmaz olyan dolgokat, ami az emberi szervezetre ártalmas lenne (tartósító, adalékanyag, állományjavító, E-k. stb.). Van lehetőséged ezekből a termékekből jó minőségűt választani.
A mekis kaják meg mekis kaják és pont. Ott nincs választási lehetőség.
Egy étel nem attól egészségtelen, hogy zsíros, cupákos. Engem a világból ki lehetne kergetni egy körömpörkölttel, pacalpörkölttel, valaki meg él-hal érte. Ez már ízlés kérdése. Ha megfelelően kompenzálod az étkezésben, életvitelelben ezeket a dolgokat, nem ártalmas, nem egészségtelen.
Szerintem az elhízás nem kizárólag az étkezési szokásokra vezethető vissza, hanem úgy általában az életmódtól függ. Nyilván vannak ételek, amiket célszerű kiiktatni a napi étkezésünkből, ilyenek a mesterséges adalékanyaggal, mestreséges színezékkel, tartósítókkal, ízfokozókkal, állagjavítókkal, hormonokkal telepumpált kaják.
Én azt gondolom, hogy a szélsőséges táplálkozás, a végletek nem jók.
Az emberi szervezetnek szüksége van zsírra, fehérjére (állatira is), szénhidrátra, ásványi anyagokra, vitaminokra etc. Az egyensúlyra kell törekedni itt is, mint mindenben.
Nem tudom, hogyha nem konzervet használnék, akkor is könnyű lenne-e, de a konzerv könnyedén kicsúszik a héjából. Csak picit meg kell nyomni, és kész. Nem nagyon volt kedvem hozzá, de nekiveselkedtem, és gyorsabban ment, mint gondoltam. Emlegettem is nagyanyám passzírozóját, hogy milyen jó lenne, de semmi hasonlóm nincs itthon, így kénytelen voltam kézzel, szemenként.
Gondolom, hogyha kimérve veszed a csicseriborsót, és te főzöd, akkor ugyanígy könnyen lejön, ha a főzés után gyorsan beleteszed hideg vizbe egy picit valami szűrőkanálban. Elvileg akkor könnyen ledobja a héját.