Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kivitelező vagy magad?

csupika5
Létrehozva: 2004. október 7. 16:14
Sziasztok!

Elég nagy dilemmában vagyunk. Jövőre, ha Isten is úgy akarja el szeretnénk kezdeni építkezni.
A férjem mindenáron úgy szeretné, hogy majd mi összeszervezzük a munkafázisokhoz az embereket, munkásokat, én viszont nagyon töprengek rajta, hogy kivitelezővel csináltassuk. Férjem azt mondja, hogy sokkal drágább lenne. Viszont el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudnánk úgy összeszervezni, hogy ne 2 évig vakarásszuk a fejünket, ráadásul addig albérletben (kidobott pénz), hogy most ez késik, az csúszik 3 hetet, ez már akkor nem tud jönni! Ráadásul szerintem ehhez rengeteg idő kell, hogy állandóan felügyelni tudjad az építkezést, hogy minden rendben, időre menjen. Ezt nem tudjuk megtenni, mert hajtani kell a pénzt éjjel-nappal a ház miatt.
Nem tudom, tényleg olyan szörnyű, ha megbízok egy kivitelezőt, hogy határidőre készüljön el a házzal? Tényleg milliós eltérések lehetnek a kivitelezős munka oldalára?
Meg lehet beszélni a kivitelezővel, hogy a szaniterektől kezdve a csempét, minden egyéb a mi beszerzésünk lenne (jóval olcsóbban meg tudnánk szerezni), és mondjuk csak ezekre számolna fel munkadíjat, ugye az anyagköltség kiesne!
Vagy hülyeség?
  1. Torolt_felhasznalo_669178
    Torolt_felhasznalo_669178
    2004. október 7. 18:587.
    Szia! Én mint kivitelezéssel is foglalkozó szólnék hozzá a témához: az előttem szólóknak igazuk van, minden sokkal olcsóbb, ha magad szerzed be, de azt tudni kell, rengeteg utánajárással jár, és feltételez bizonyos felkészültséget is. Tudnod kell, hogy milyen építési szakaszokhoz mit kell megvenni, az összes segédanyaggal tisztában kell lenni, nincs bosszantóbb, mint amikor egy darab szög nélkül ott áll az ember, és nem tud zsaluzni. . . Erre jó a kivitelező, főjön az ő feje emiatt. De van valami, ami nagyon fontos, és rendelet írja elő a szükségességét: a felelős műszaki vezető bejelentése az épílet kezdésének bejelentésével egyidőben. A fel. műsz. vez. csak szakmai képesítésű, és a Közigazgatási Hivatalnál bejegyzett személy lehet, még akkor is, ha házilagos kivitelezésről van szó. Tehát mondjuk olyan kőművest kéne felkutatni, akinek van ilyen jogosultsága (elég kevésnek van. . . ), vagy a családból kellene túrni valakit, akinek van összeköttetése valami jó építésvezető felé. Na, van még sok más is, amit elmesélhetnék, tehát inkább kérdezz, ha gondolod! :)
    előzmény:
    csupika5 (1)
     
  2. 2004. október 7. 18:506.
    Mi is készülünk építkezni, de az én bajom nem az, hogy sok időt igényel a felügyelet, mert ülhetek én ott akár egész nap, ha nem értek hozzá és nem veszem észre, hogy mit szúrnak el:-(((
    előzmény:
    csupika5 (1)
     
  3. Torolt_felhasznalo_893917
    Torolt_felhasznalo_893917
    2004. október 7. 18:485.
    Gratulálok nektek az elhatározáshoz!
    Kemény fába vágtátok fejszéteket azt meg kell adni. Az épitőipari kivetelezésben eltöltött 4 évvel a hátam mögött mondom ezt.
    Sokat lehetne regélni arról, hogy mi mindenre kell odafigyelni, ám én azt mondom az első pénz. SOHA ne fizesd ki a vállalkozókat előre! Ez minkét esetre vonatkozik ( te szervezed vagy megbizol valakit a kivitelezéssel). Az utolsó részletet csakis akkor fizesd amikor teljesen készen vannak, ha pedig kifizetted a vállalkozókat ne várd, hogy még visszajönnek pl. 2 lécet felszegelni. Nem fognak visszajönni.
    Részemröl az oskov által is javasolt aranyközéputat javaslom. Bizz meg egy kivitelezőt, aki kordinálja a különböző szakmákat és rendszeresen ellenőrizd az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. Lehet, hogy érdemes megbizni egy műszaki ellenőrt aki a te érdekeidet képviseli a kivitelezés alatt.
    Bármelyik megoldást is választjátok is, sok szerencsét kivánok!
    Tündi
    előzmény:
    csupika5 (1)
     
  4. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2004. október 7. 16:524.
    Nem pontos, de összehasonlításnak megteszi:
    Ha mindent magad szerzel be, keresel szakikat és persze ellenőrizni is tudod a munkájukat, van energiád időben biztosítani az anyagokat, akkor 1 nm lakás kb. 100-130 eFt körül jön ki átlagban.
    Ha kivitelezőt bízol meg és csak időnként ellenőrzöd, illetve előre mondod a kivánságaidat, akkor 1 nm kb. 150-200 eFt körül alakul.
    Ha teljesen kulcsrakészen akarsz valamit megvenni, akkor 220-300 eFt körül alakul, illetve a csillagos ég a határ, igényeidtől függően.

    Mindenesetre, ha te szerzed a szakikat, akkor a munkák sorrendje nagyon lényeges, mert akkor nincs kitől számon kérni, ha valamit nem emgfelelő sorrendben csináltak és a már elkészült munkát javítani, rendbehozni kell.

    Általában a kivitelezők elég rugalmasak, elfogadják, ha valamit te akarsz beszerezni, de vigyázz, nem biztos, hogy jobban jársz, mert ők általában ismerik az olcsóbb beszerzési forrásokat, és pontosabban tudják a mennyiségeket, ill. csak azt kell kifizetned, amit valóban beépítettek, (felmérés alapján). És akkor még az általad szállított anyagokra semmilyen garanciát nem adnak.
    Azt is meg lehet csinálni, hogy bizonyos munkanemeket teljesen mással csináltatsz, pl. a tetőt, vagy a burkolásokat, vagy akármi mást, amihez van ismeretséged.
    Mindenesetre nem baj, ha valaki hozzáértő segít még akkor is, ha teljesen kiadod a munkát, mert utólag már általában nagyon nehéz, néha lehetetlen változtatni.
    Ha te bonyolítod akkor szinte természetes egy csomó csúszás, mert nem fogsz tudni ugy megállapodni, hogy az egyik munkanem befejezése után pontosan akkor jöjjön a másik szaki.
    Persze csúszás akkor is lesz, ha a bonyolítást nem te végzed, de általában lényegesen kisebb, mintha pláne gyakorlatlanul te szervezed a munkákat.
    Ettől függetlenül a burkolóanyagoknál, szanitereknél, ill egyéb berendezési tárgyaknál biztos az a célszerűbb, ha te szerzed be őket. Akkor garantáltan olyan, amilyet te akarsz, ill. csak magadat szidhatod később! :))
    előzmény:
    csupika5 (1)
     
  5. 2004. október 7. 16:393.
    Szió!

    Nagyon összetett témát érintettél.
    Amikor te magad vagy a kivitelező. Egy egész embert kíván, hisz a munkásokat felügyelni kell, ha valami anyag elfogy a munka során akkor beszerezni, közben figyelni hogy nem-e spórolják ki és lopják el az anyagot. Ez mindig utólag szokott kiderülni. Ha alkalmazott vagy esélyed sincs ilyenre, hisz nincs munkahely amelyik tolerálná hogy napota 4-5 órát ott legyél, hogy felügyeld az építkezést. Nehéz dolog, és ez egy egész embert kíván.
    Amikor kivitelezővel csináltatod, plussz lové neki, és bizony viszonylag elég sokat el tud kérni. Akkor sincs garantálva hogy ő rendesen felügyeli a munkát, és nem lopják, vagy spórolják ki az anyagot. Maximum annyi különbség hogy nem neked kell beszerni az anyagokat, ennyi lenne a könnyebbség. Akkor is kellene menni nézni hogy haladnak, legalább egy negyed órára naponta. Röviden tömören ennyi.

    előzmény:
    csupika5 (1)
     
  6. Torolt_felhasznalo_726404
    Torolt_felhasznalo_726404
    2004. október 7. 16:262.
    Ha kiviteleződ van, akkor is oda kell menni, és ellenőrizni mindent! Ha csak nem találsz valakit, akiben 100%-ig meg lehet bízni. Sőt, így egy csomó dolog lehet, hogy nem olyan minőségben készül, ahogy azt te szeretnéd. Az biztos, hogy rengeteg időt és energiát igényel. Mi úgy csináltuk, hogy esténként kimentünk az építkezésre, és ha valami nem ott volt, ahol akartuk (pl a fal 20cm-rel odébb) akkor szépen lebontottuk, és reggelre hagytunk ott üzenetet, vagy felhívtuk a pasit, hogy ezt újra. . .
    Kellenek kapcsolatok, hogy olyan szakembereket találj, akik valóban jók, de szerintem itt is tudnak segíteni, akár tapasztalatokkal a többiek.
    előzmény:
    csupika5 (1)
     

Címlap

top