Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kutya vs kerítés

smona
Létrehozva: 2014. szeptember 29. 18:18

Sziasztok!


A véleményeteket szeretném kérni az alábbi esetben.


Adott két egymással szomszédos családi ház. A köztes kerítés elég öreg, rég cserére szorulna. Családi házaknál ugye az a szokás, hogy mindenki a jobb oldalán lévő kerítésért felel.


A szomszéd, akinek feladata lenne megcsináltatni, nem teszi, mert neki úgy jó, ahogy van, és nincs is rá pénze (ezt persze megértem)


A másik házban lakik édesanyám, akinek van egy kutyája. A kutya megtalálta a kerítés gyenge pontját, és folyton átszökik a szomszédba. Ez természetesen nem tetszik nekik, de a kutya akkor is átmegy. Anyukám nem tud neki parancsolni, neveletlen domináns eb, nagytestű kan labrador. Foglalkozni kellene vele, de ahhoz nekünk is ott kellene lakni, és napi szinten tanítani. 


A másik oldalon lévő kerítést szépen megcsináltattuk nem kevés pénzért, abba a szomszédba nem is megy át kutya.


Szerintetek mi lenne a megoldás? Nincs pénzünk ezt az oldali kerítést is megcsináltatni, viszont a kutyát sem tudjuk leszoktatni, mert ahhoz egy erős gazda kellene, aki tud hatni rá. Szökős kutya sajnos :( Pedig akkora telek van, hogy három ház is elférne rajta, van helye bőven. Ok, tudom, sétáltatni kellene minden nap, de anyukám nem elég erős hozzá. Én néha elviszem, mikor ott vagyok, de az édeskevés.


A szomszédnak igaza van, hogy ne menjen át a kutya, de tenni nem akar vagy nem tud ellene, tőlünk várja a megoldást. Az is igaz, hogy a mi kutyánk csinálta lyukat a kerítésen, amit megpróbáltunk helyrehozni, de a teljes kerítés öreg, nincs alapja, máshol ás lyukat magának a kutya. 


El vagyok keseredve, mert anyukám sokat idegeskedik emiatt, jó lenne megoldani :) A kutyust nagyon szereti, jó házőrző, nem szeretnénk megválni tőle. :) Megkötni meg pláne. 


Ti mit tennétek? 


Előre is köszönöm a válaszokat. 

  1. 2017. május 30. 11:5338.

    ???

    előzmény:
    1pestmegyei (34)
    2014-09-30  07:35
  2. 2014. október 2. 18:2337.

    Bocs, hogy eltűntem, kicsit zűrös volt a tegnapi napom.


    Csak annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy kiderült, hogy ezt a kerítést is mi csináltuk jó pár évvel ezelőtt. Erre én már nem emlékszem, gyerek  voltam még. Tehát nem most volt.


    Akkor is volt veszekedés a szomszéddal emiatt, mert nem volt hajlandó még beszállni sem a költségekbe, nemhogy ő állja az egészet.


    Mindegy, nincs már jelentősége, a kutya most meg van kötve, jövő héten meg lesz csinálva a kerítés, kizárólag a mi költségünkön, de nem ajánlom a szomszédnak, hogy a szemem elé kerüljön, és főleg hogy az anyukámat terrorizálja! Így is ki van készülve emiatt a helyzet miatt.


    Nyilván nem szeretném, hogy bárkinek baja essen a kutya miatt, ezért is teszünk pontot a végére. Szerencsére nem egy harci kutya, de azért jobb a békesség. 


    A lehurrogók pedig nyilván abból alkottak véleményt, amit itt olvastak, de nem ismernek minket, sem a szomszédot, sem az előéletét ennek a történetnek. Így aztán könnyen ítélkeznek.


    Nem baj, ezt is elfogadom, nyilvános fórumokon előfordul. 


    További szép napot mindenkinek, és jó szomszédságot :)

  3. 2014. szeptember 30. 12:5836.

    Mikor kiköltöztünk falura (építkeztünk), mi is szembesültünk azzal, hogy a kertek nem is voltak elkerítve. Elöl igen, de a hátsó rész nyitott még most is sok helyen, át lehet mászkálni a szomszédhoz. Nem hiszem, hogy nagy probléma lett volna valakinek, különben nem hagyták volna így. Sajnos manapság megszaporodtak a betörések, amiknek nagy részét úgy követik el, hogy a hátsó, nyitott kertrészeken keresztül osonnak be és ki a házból, tehát az emberek manapság kerítenek...


    Mi azért csináltattunk kerítést, mert a szomszéd kutyák átjöttek és a veteményesben ástak, hemperegtek. 


    Az egyik szomszédunk elég szerény körülmények között él, nem lenne pénze kerítésre, hiába az ő dolga lenne. Megcsináltattuk hát mi. Jobb a békesség. Én biztos nem mennék pereskedni évekig, meg a jó viszony sem mindegy. Tényleg van, hogy valakinek nincs egy fillér plusz pénze sem...

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  4. 2014. szeptember 30. 12:3735.

    Hogy mit tegyetek, nem tudom, a szomszédnak van tippem, kutyabarátok a saját nyugalmuk érdekében ne olvassák::


     


    nálunk is hasonló a helyzet, a szomszédban lakik egy kis d..g (bocs: kutya), aki mindig átszökdösött. Hátul megcsináltuk a kerítést. A szomszédé, de a mi költségünkön elrendeztük, mert szeretjük, ha rendben van a kert és nincs kutyakaki, ha ugyanis ezek nem lennének fontosak, lenne kutyánk. De nincs.


    Elől viszont, ahol jó állapotú volt csak csinált magának egy lukat. Próbáltuk kipöckölni kővel, azt is kidolgozta... végül a férjem, amikor egyszer átjött elkapta és elverte a kutyátr. Többet nem jött át.

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  5. 2014. szeptember 30. 07:3534.

    kiderült minden,a szomszéd állandó inzultusban él a topiknyitóék miatt. hm, milyen érdekes, ő  panaszkodik.ne menjen az a  napra akinek vaj van a fején.

  6. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2014. szeptember 30. 07:2633.

    Igen, itt is pont ez a helyzet. De ott nincs kutya, csak akkor, ha a miénk átmegy :) 


    Amúgy sajnos nem túl jó szomszéd, szeret feljelentgetni, az utcában már többekkel megtette. :( 


    Azért is szólni szokott, mert a mi területünkön lévő fa áthajló ága hozzá hullajtja a levelét. 


    Ha gyümölcsfa lenne, az nem zavarná, biztos leszedné, ami átlóg.


    Tipikus tyúkpereskedő... 

    idézet:
    smona (20)
    2014-09-29 20:06:06

    Hogy érted azt, hogy a szomszéd szeret feljelentgetni?


    És ha az ág leárnyékolja a saját kertjét, akkor  azt tűrni kell, mert a  a kedves szomszédé?


    És igen, vidéken annyi de annyi okos ember él, hogy van ahol egyből kalákában leugat  lemarják annak a fejét akit sérelem él és mer tiltakozni.


    Ez hogy is van?


    Csak tűrje mindvégig ki mit szán neki?


     


    Nem ülsz te fordítva a bilin?


     


    Ez meg merő feltételezés, téged/titeket hányszor jelentett fel fentiek miatt?


     


    Ha gyümölcsfa lenne, az nem zavarná, biztos leszedné, ami átlóg.


    Tipikus tyúkpereskedő...


     


     


    Nem, nem a szomszéddal van itt a gond.


     


     

    előzmény:
    smona (20)
    2014-09-29  20:06
  7. 2014. szeptember 30. 06:1832.

    Itt a szomszéd utcában történt egy szomorú eset,pár éve.


    Egy házban két rotweler kutyát tartottak.A kerítés nem volt valami erős.Egyik reggel 6 órakor még sötétben kiment a szomszéd néni a saját háza udvarára.A kutyák éjszaka átjöttek a kerítésen.


    A nénit olyan súlyosan megsebesítették hogy bele halt a sérülésekbe.Nagy ügy volt belőle rengeteg rendőrt láttunk a helysziínen.


     Mindenképpen Nektek kell tenni valamit hogy a kutyátok ne menjen át a szomszédba.


     

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  8. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. szeptember 29. 22:3931.

    Szerintem a problémátokat egy feldühödött szomszéd és a légpuskája vagy egy autó, ami elüti, hamarosan megoldja.

    előzmény:
    smona (22)
    2014-09-29  20:13
  9. 2014. szeptember 29. 22:2230.

    Mikor nekünk lett kutyánk, nálunk is ilyen volt a helyzet. Nem volt megfelelő a szomszéd kerítése.                                                                                                   A szomszéd egy 80 éves, beteg néni volt, nem vártam el, hogy ő csinálja meg. Megkérdeztem, hogy használhatjuk-e az oszlopait, megengedte. Az övén semmit nem kellett módosítani, csak lett egy kerítés az oszlop másik oldalán is, mindenki boldog volt,  a kutya meg nem tudott elszökni.


    A kutya eléggé szeretett kaparni, lekaparta a vakolatot is a falról. Mi megelőztük a vitát, kárt, nem csak a drótnál dupláztunk, hanem annál a melléképületnél is végig húztunk drótot, ami a telekhatáron van, hogy ne tudja kaparni.


     

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  10. 2014. szeptember 29. 22:1529.

    Az nem jo jel, ha a szomszed alapbol feljelentgetos figura.


    Egy vegelathatatlan "tyukper"lehet belole, akar csak az onkormanyzat elott is, akar szabalysertesi birsagok sorozataval jarhat.


    Sot, mondhatja azt is, hogy a kutyatok rongalta meg a keriteset, es teritsetek meg a karat.


    De az is ebrendeszeti eloiras, hogy a gazdanak kotelessege gondoskodni arrol, hogy a kutyaja ne jusson ki a portarol!


    Ha kijut az utcara vagy akar csak a szomszedba, nagyon nagy galiba, akar birsag lehet belole. Pl. A szomszedod siman rafoghatja, hogy a kutyatok olte meg a csirkeit, vagy tette tonkre a vetemenyest. Ott a lyuk a keritesen, ti is tudjatok, hogy atjar, rafogjak a kutyara, akar o tette, akar nem.


    Edesanyadnak pedig feltetelezem nem hianyzik a perpatvar.


    Nekunk is labradorunk van, ahogy ivartalanitva lett, alabbhagyott a vilagjaro hajlama. Akar nyolc eves mar, akar nem, erre aldozni kell nemi koltseget.


    A kutyatartashoz pedig hozzatartozik a kutyaval valo foglalkozas, neveles. Ha nem is viszitek mar el kutyaiskolaba, bizony foglalkozni kell vele, ez nem lehet kedv kerdese.

    előzmény:
    smona (20)
    2014-09-29  20:06
  11. 2014. szeptember 29. 20:4528.

    Mert csökönyös és korlátolt emberek mindenhol vannak, szerencsétlen esetben pont a szomszédban...


    Másik, hogy milyen végtelenül igénytelen, hogy az ember a lepattant kerítését nézi nap, mint nap?! És jól elvan vele akár évekig, de ezzel nem lehet mit csinálni. Nem lehet az önkormányzathoz fordulni ilyen esetben, hogy a csávót kötelezzék a kerítése rendbe tételére?


    (Ettől függetlenül továbbra is az a véleményem, hogy akkor se menjen át a kutya, ha a szomszéd egy korlátolt agyú igénytelen tahó.)

    előzmény:
    Steampunk (27)
    2014-09-29  20:34
  12. 2014. szeptember 29. 20:3427.

    Én az emberi butaságot nem bírom elviselni. Van egy kerítése amit neki (szomszéd) kellene karbantartania, akár van kutya, akár nem. Miért nem lehet együttműködni? a topicindító még a közös költségmegosztásban is benne lenne, miért ilyen csökönyös és korlátolt a szomszéd?

    előzmény:
    évi* (25)
    2014-09-29  20:23
  13. 2014. szeptember 29. 20:3026.

    Arra nincs szabály, hogy minimálisan mekkora lehet, csak a maximális magasság van meghatározva.


    A jelen helyzetben egy meglévő kerítésről van szó, amit karban kell(ene) tartani, és akkor nem lenne gond a kutya átszökésével sem...

    előzmény:
    évi* (25)
    2014-09-29  20:23
  14. 2014. szeptember 29. 20:2325.

    Milyen kerítés értendő a "kerítés" szó alatt? Van valami szabály? Engem most nem érint közvetelnül, így nem tudom, milyen törvény vonatkozik erre.


    Csak azért kérdezem, mert azzal egyetértek, hogy tegye rendbe a kerítést, akinek ez a dolga.


    Viszont a véleményem a témáról az, hogy ha én kötelességem tudatában megcsináltatom a kerítést, de az mondjuk derékmagasságig ér, akkor se jöjjön át a szomszédból a kutya. Oldják meg, semmi közöm hozzá, hogy. Ha nem tudnak vele bánni, akkor ne tartsák. Lényeg, hogy hozzám ne jöjjön.

    előzmény:
    Steampunk (16)
    2014-09-29  19:52
  15. 2014. szeptember 29. 20:2324.
    Kerítés építése

    Általános esetben a kerítés építése nem engedély vagy bejelentés köteles. A kerítést mindig a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai kerítés, a jobb oldali (oldalhatáron álló beépítés esetén a házhoz csatlakozó) oldalkerítés megépítése kötelességünk. A hátsó kerítés felének megépítése hárul ránk, de ezt célszerű a hátsó szomszéddal közösen építeni. A saját kerítésünk karbantartásáról is gondoskodni kell.


    A tömör kerítés 2,50 m-nél, támfalkerítés 3,00 m-nél nem lehet magasabb. A kerítés csak 2,00 m magasság felett, a belső oldalon tartalmazhat balesetveszélyes elemeket (pl. szögesdrótot). Telken belül tömör kerítés nem létesíthető. Üdülőterületen csak áttört, vagy sövénykerítés létesíthető.

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  16. 2014. szeptember 29. 20:1423.

    Igen, így van. Én is így tettem.

    előzmény:
    ezanick* (14)
    2014-09-29  18:55
  17. 2014. szeptember 29. 20:1322.

    Nem túl régóta. Pár hete. Azelőtt az utcára szökött ki, talált egy lyukat a kerítésen. Azt megcsináltuk, ott már nem tud kimenni, így keresett magának más kiutat. 


    Persze, azt én sem szeretném, hogy valamit csináljanak vele, ezért is fizetnék, csak ne az egészet kellene :( Mindenképp a megoldás híve vagyok, és nem az ellenségeskedésé.

    előzmény:
    Steampunk (18)
    2014-09-29  19:57
  18. 2014. szeptember 29. 20:0821.

    Igen, utána is fogok nézni az önkormányzatnál. Biztos van valami rendelet erre.


    Ennek ellenére egy pénztárcabarát megoldásban benne lennék, már csak a béke kedvéért is. 


    De az, hogy ő semmit nem akar tenni ez ügyben, na ez eléggé zavar!


     

    előzmény:
    Steampunk (16)
    2014-09-29  19:52
  19. 2014. szeptember 29. 20:0620.

    Igen, itt is pont ez a helyzet. De ott nincs kutya, csak akkor, ha a miénk átmegy :) 


    Amúgy sajnos nem túl jó szomszéd, szeret feljelentgetni, az utcában már többekkel megtette. :( 


    Azért is szólni szokott, mert a mi területünkön lévő fa áthajló ága hozzá hullajtja a levelét. 


    Ha gyümölcsfa lenne, az nem zavarná, biztos leszedné, ami átlóg.


    Tipikus tyúkpereskedő... 

    előzmény:
    ÁgicaT (11)
    2014-09-29  18:52
  20. 2014. szeptember 29. 19:5919.

    Ez nem teljesen fajtiszta, és bár barátságos azzal, akiket mi engedünk be, de azt nem tudom, a hívatlanokkal szemben hogy viselkedne. 


    Én félnék tőle, ha nem ismerném.. :)


     

    előzmény:
    ÁgicaT (13)
    2014-09-29  18:54
  21. 2014. szeptember 29. 19:5718.

    OFF:


     


    A labrador egy vadászkutya, hajtja a vére. Valóban nem egy házőrző fajta :)


     


    ON:


     


    Mellesleg, én azért is szorgalmaznám a probléma megszüntetését, mert félnék attól, hogy a kedves szomszédok megelégelik a nem kívánt vendégeskedést és megmérgezik szerencsétlen állatot, aki semmiről nem tehet, csak az ösztöneit éli ki.


     


    Amúgy, mióta áll már fenn ez a helyzet?

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  22. 2014. szeptember 29. 19:5717.

    Igen, ez lenne az ideális megoldás, és meg is tenném. Már csak egy rakás pénz kéne hozzá :) 


    Megkérdezhetem, hogy mennyibe került neked 1 fm-re számolva a kerítés - munkadíj és anyagköltség -, és milyen kerítés, az ország melyik részén? Ez a ház Pest megyében van, közel a fővároshoz.


    Keresem a lehetőségeket, és összehasonlításképp kérdezem.

    előzmény:
    ezanick* (14)
    2014-09-29  18:55
  23. 2014. szeptember 29. 19:5216.

    Szia!


     


    Én nem értek azzal egyet, aki azt mondja, hogy a topic indítónak kell tenni a helyzet ellen. A szomszédnak kutya :) kötelessége rendben tartania a saját részét, amihez a kerítés is hozzá tartozik. A szar kerítésen nem lehet szépíteni, ha valami már elhasználódott azt meg kell javítani.


     


    Ok, amíg nem volt kutya a szomszédnak tök jó volt a szar kerítés. Bár érdekelne, hogy van é valamilyen szabályzat, törvény arra vonatkozóan, hogy a kerítés ránk eső részének milyen állapotban kell lennie. Gondolom csak van, és kötelezhető rá a tulaj, hogy a hibát javítsa ki.


     


    Ugye a tulaj nem akar ebbe sem pénzt, sem energiát fektetni, de cseszi a csőrét, hogy a kutya átszökik a szar kerítésen.


     


    Sajnos itt tényleg az az egy megoldás marad, hogy topic indítóéknak kell valami megoldást találni.


    Én a helyükben utána járnék, hogy a szomszéd a rá eső részét köteles- e megcsinálni vagy sem. Amennyiben igen, szorgalmaznám a további lépéseket ez irányba.


     


     

    előzmény:
    smona (1)
    2014-09-29  18:18
  24. 2014. szeptember 29. 19:0015.

    Anyukám sajnos már nem fog megváltozni, nem lesz belőle erős kezű határozott vezető, sosem volt az. Mindig is egy galamblelkű szelíd asszony volt. 


    Ő nem tud a kutyára hatni. Nevelni ilyen galamblélekkel nem fogja tudni.


    Én felvetettem nekik, hogy csináltassák meg, és kifizetem, de annyi pénzem sajnos nekem sincs, hogy egy teljesen új kutyabiztos kerítést csináltassak.


    Most várom, hogy mit mondanak, mennyibe kerülne... Ők egész biztos, egy fillért sem tesznek bele, ezt már kijelentették. 


     


     

    előzmény:
    beszélgessünk! (6)
    2014-09-29  18:40

Címlap

top