Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Kerti tó

cicamami0108
Létrehozva: 2009. március 9. 18:33
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy kicsi tavacskát a kertembe. kb. 2X3 m lenne a vízfelület. Sok oldalt olvasgattam már, de még mindig nem tudok mindent. Szeretném, ha a tó önfenntartó lenne, ha nem muszáj nem használnék szűrőt, stb. Tudni szeretném, hogy a halak, növények így is megmaradnak-e egy ekkora tóban? És szívesen vennék más egyéb tanácsokat, ötleteket is. 
140 hozzászólás
 1. 2017. június 3. 14:10140.

  Mi is nemrégiben csináltunk a kertünkbe tavat a barátommal. Bár még elég kezdők vagyunk a kertépítés területén, de szerintem nagyon jól sikerült!  Vettünk cuki kis padokat is, olcsó is volt, lefestettük őket zöldre. Jyskből vettünk mindent :D


  https://www.ujsagomat.hu/jysk/aktualis-szorolap-14/

 2. 2017. június 3. 10:00139.

  Köszi a választ :)


  Tényleg nagyon hangulatos anyósod tava! Mienk is hasonló, vagyis ilyesmit terveztünk, csak aztán ugye nem sikerült mélyebbre bányászni, a férjem meg úgy döntött jó lesz ez így és befóliázta Az egyértelmű, hogy halak ebbe a vízbe nem jöhetnek, de azért reménykedtem, hogy növényeknek, néhány békának meg a tekinek megfelelő. Régebben gyerekkoromban a szüleimnél egy leásott lavór funkciónált kerti tóként, két teknős lakott benne és nem poshadt be a víz, persze elég zöld volt meg minden, de nem volt poshadt, büdös, ezért reménykedtem, hogy valamit kezdeni lehet ezzel is. Két nap után már után kellett töltenünk, mert kb a negyede elpárolgott ebben a melegben, szóval így nyáron bőven fog kapni friss, tiszta vizet. Hát, meglátjuk mi lesz belőle :)

  előzmény:
  Filemon (138)
  2017-06-03  07:43
 3. 2017. június 3. 07:43138.

  Szia!


  Anyósomnak van kerti tava, amit a férjem készített kb. 10 éve, ő is gondozza. Ne úgy képzeld el, mint a kertészmérnökök mestermunkáját, de azért szerintem szép. Vannak benne halak, békák, vízipókok, csibor, tavirózsa, ide járnak inni a kerti madarak, vadgalambok... Igazi kis életközösség, számomra a legjobb kikapcsolódás ülni a partján és nézni az élőlények nyüzsgését.


  Területre az is kb. akkora, mint amit te írsz, viszont sokkal mélyebb. 30 cm-es mélységben szerintem esélytelen, hogy egészséges ökoszisztéma alakuljon ki. Be fog poshadni a víz a nagy melegben, a telet meg biztosan nem élik túl az állatok.


  Anyósomnál lépcsőzetesen van kiásva a meder úgy, hogy van egy sekélyebb rész (ez kb. 30 cm mély), ide járnak ki íváskor a halak. Van egy nagyobb, közepes mélységű rész, ide vannak edénybe leültetve az aljára a tavirózsák, itt úszkálnak legszívesebben a halak. És van még egy kisebb területű, de sokkal mélyebb (90 cm-1 m) rész, ahová télen el tudnak bújni. De még így is, tavasztól őszig folyamatosan (kb. 2 hetente) cserélgetni kell a vizet, hogy ne fülledjen be. Ilyenkor nem az összeset cserélik le, csak kimernek pár vödörrel és frisset engednek a helyébe. Pedig van levegőztető berendezés is, de melegben kevés.


  A csatolt képeken éppen fóliacsere után van a tó, még nem nőtték be újra a növények. Amúgy a kövek közé sziklakerti növények vannak ültetve és elég szépen be tudják nőni.


  A 3. képen a nagy kupi ellenére (gyerek éppen leszedette a padlásról eddigi élete összes játékát, nosztalgiából ) remélem látszik, micsoda mennyei béke a kis tó partján ülni. Így odajönnek a madarak, macska, halak, még a béka is ott ült az egyik tavirózsa levélen, csak az nem látszik, minden együtt, és az ember csak ott ül, és néz ki a fejéből, mert ez egy kis csoda.


  Nem tudom, nektek a köves talajban mi lenne a megoldás, de szerintem mindenképpen mélyebbre lenne szükség.

  előzmény:
  Babyface83 (137)
  2017-06-02  22:49
 4. 2017. június 2. 22:49137.

  Sziasztok!


  Látom ezer éves topic, de hátha egy érintett idetéved :)


  Szóval nekünk is lett tavunk, bár csak nagy jóindulattal nevezhető annak, inkább mondanám méretes pocsolyának :) Ovális alakú, a hossza kb 2 m, szélessége 1,5. A mélysége kb 30 cm, sokkal mélyebbet akartunk, de nem tudunk lejjebb ásni, idáig is kínszenvedés volt, nagyon köves a talaj, 30 cm mélység alatt pedig csákány se meg semmi se tesz benne nagy kárt, ráadásul domboldalon van a kertünk. Na szóval ekkora. Lehet ezzel valamit kezdeni? Be tud állni az egyensúly ekkora vízben? Szűrőt nem szeretnénk, egy pici, napelemes csobogó lesz. Azt tudom, hogy áttelelni halak nem fognak ekkora vízben, de azért néhány növény mehet bele, ugye? Most van békalencsénk, meg nád a tó partján, de majd még beszerzünk úszógazokat is. Lesz egy tekink, neki gondolom elég ez is. Valamint a békakérdés: mi sokakkal ellentétben nagyon szeretnénk, ha beköltöznének a békák, imádom hallgatni a kuruttyolást, minél hangosabb annál jobb :) Reménykedhetünk benne, hogy beköltöznek maguktól, vagy nekik egy ekkora pocsolya nem pálya? Esetleg van valami módszer, amivel oda lehetne csalogatni őket? A közelben van egy patak.


  Előre is köszi, ha válaszol valaki :)

 5. 2010. május 30. 09:44136.

  Szia!

  A teknős kérdésre sajnos nem tudom a választ, de hallottam róla, hogy minden növényt elpusztítanak.

  A medencét ha kitakarítjátok, el fognak tűnni a békák. A tóba is beköltöznek tavasszal. Nekünk egy csoportba vannak rakva a növények, azok közé petéztek, tehát nem zavaró. Nincs nagy békatömeg a tóban, mindenki szépen elfér, és egyszercsak eltűnnek.

  Fólia: Mi a bricostoreban vettük. Azt nem tudom, hogy van-e 4 m-nél szélesebb, egyébként szerintem a miénk 6 m széles. De lehet hozzá kapni ragasztót, ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.

  Írj nyugodtan, ha kérdésed van még. Ha nekiálltatok, képeket kérünk!

  előzmény:
  Poppett (135)
  2010-05-28  12:49
 6. 2010. május 28. 12:49135.

  Sziasztok!

   

  Végigolvastam a topikot és nagyon örülök, hogy sokaknak ennyire bejött a kerti tó. Már régóta szemezgetünk mi is a dologgal. Igazából úgy kezdődött, hogy föld kellett az építkezéshez, ezért kitaláltuk, hogy a telek határán legyen egy tó. Úgyhogy most egy éve van egy marha nagy gödör hátul a kertben. De a medencénk is így kezdődött, és cirka 5 éven belül lett is belőle medence, úgyhogy ha lassan is, de megvalósítjuk az álmainkat. 

   

  Több kérdésem is lenne, mert lassan hozzá is fognánk. 

   

  1. Teknős kérdés. Van olyan, akinek 1, azaz egy darab teknős megélt a tóban, és körülötte azért maradt növény is? Igazából van egy George nevű teknős az ismerősi körben, akinek nagyon kéne egy sokkal jobb hely. És mi van vele télen? Akváriumban tölti a fél évet?

   

  2. Béka kérdés. A medencét idén még nem tisztítottuk és töltöttük fel, ergo 20 cm esővíz és levélrengeteg van benne. A múlt héten még csak egy béka volt benne. Az elkezdett óbégatni, és most cirka 25-30 békánk van. (Ha valaki esetleg nagybani békafelvásárlót ismer, az is jelentkezzen) Nagy varangyok. És vannak ezek a gyöngy szerű ikralánsok is. Ez lesz a tóban is? Mert eggyel-kettővel még kiegyeznék, de 30? Vagy most van párzás, aztán elmennek?

   

  3. Növényeket már Obiban is láttam, de tófóliát honnan vegyünk? És igaz, hogy csak 4 méter széles? Nekünk azért ennél több kellene. Ezt forrasztják? Vagy lehet fólia nélkül is?

   

  Ha van erre valaki, akinek van kedve válaszolni, azt nagyon megköszönném.

 7. 2010. május 27. 20:18134.

  Nálunk a nagyhalak ették meg a kicsiket:S Nem tudom a teki nem fog-e megszökni, bár bolond lenne:)

  A mi halaink mindent megesznek. De állandóan éhesek, és dugdossák ki a fejüket a vízből, amikor ott vagyunk a parton. Mi vettünk is ilyen drágább halkaját, ami szép színes, és a piros a kedvencük:) meg kaptunk vmi zöldet is, a vízben szétesik, eredetileg nem is halkaja, hanem a tehenek eszik, vagy mi. Azt is szeretik mindenesetre. Nálunk a nagy gondot a macskák okozzák. Egy halat már kiszedett az egyik. Most a másik hal is megsérült, gondolom a macskától. Régebben szerettem a macskákat, de most....

  előzmény:
  Talpika (133)
  2010-05-26  14:59
 8. 2010. május 26. 14:59133.

  Lehet művészi lett.)) Igazából ott a bokron a rügyeket fotóztam, háttérben meg a tó. Nekem tetszik. :D

   

  Nálunk már ebihalak is voltak de a nagy halak lerendezték, megint felfalták mindet. Most akarunk a héten venni teknősbékát. Remélem nem megy majd világgá. Állítólag kordában tartja a halszaporulatot???:) A nagyokat nem eszi meg.

  Ja és mondtam már, hogy válogatósak az aranyhalaink? A kimérős tápot nem eszik meg csak a fene drága vödröset..ki érti ezt?

  Ki mivel etet amúgy?

  előzmény:
  cicamami0108 (132)
  2010-05-25  22:02
 9. 2010. május 25. 22:02132.

  A 2. kép elég művészi lett 

  Nálunk be kellett kapcsolni, hogy szellőzzön egy kicsit a víz. És az aljáról jó büdöset hozott fel, de szép lassan elmúlt ez a gond. Tele van minden békapetével ha jól tudom, hogy az az. Várom már a jó időt, hogy a parton lehessen ücsörögni.

  előzmény:
  Talpika (131)
  2010-05-24  19:33
 10. 2010. május 24. 19:33131.

  Így nézett ki áprilisban

  azóta már tisztult sokat

   

  KÉP1

   

  KÉP2

  előzmény:
  Talpika (130)
  2010-05-24  19:27
 11. 2010. május 24. 19:27130.

  Nálunk is átvészelték a halak a telet és eszméletlen sokan vannak!!

  Vizililiomunk az nincs, de a tavirózsa egyre nagyobb leveleket hoz, szerintem szép nagyok lesznek már a virágai is.

  A víztisztítót idén még nem kapcsoltuk be és bár tavasszal borzalmasan nézett ki a víz, mostanra szépen kitisztult. 

  Kipróbáljuk beáll e szépen öntisztítóra vagy sem. Iszonyatos áramszámlánk volt tavaly a szivattyú miatt.

  előzmény:
  cicamami0108 (129)
  2010-05-08  20:09
 12. 2010. május 8. 20:09129.

  Ha még nézegeti valaki  topicot:

  Rengeteg kishalunk van, mindenki átvészelte a telet, a békák betelepültek, és hangoskodnak, a vízililiom virágzik. Nálatok mi a helyzet?

 13. 2010. május 8. 20:06128.
  köszönjük a reklámot:)
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_635120 (0)
  2010-03-25  20:02
 14. 2009. november 9. 20:40127.

  Végre sikerül egy képet feltennem. Hát ilyen lett. Persze már változott, mindenféle állatok beleköltöztek, békák, vízibogarak. Nagyon örülök, hogy megcsináltuk, halakat telepítettünk, rengeteg kishalunk született, bár valószínűleg nem mindegyik telel át, mert vannak még nagyon picik is.

 15. 2009. szeptember 28. 16:38126.
  Szia! Hát igen, nem nagyon működik a net, vagy épp a gép, aztán a képeket nem tudom töltögetni. Hogy haladsz a tóval? Lehet hogy neked már nem aktuális a válasz, de másnak még jól jöhet. Minnél nagyobb lesz a tavad, érdemes annál vastagabb fóliát venni. A fólia alá homokréteget, és geotextíliát kell tenni. Bár nálunk a homok kimaradt. Hogy mennyi homok kell az pedig a talaj minőségétől függ, hogy mennyi milyen mekkora kövek, gyökerek fordulnak ott elő. A szűrő, szivattyú nem fogja kiszakítani. Mi is vettünk bele. Mindenképp érdemes még beszerezni egy merítőhálót. Ha van még kérdésed írj bátran.:) Illetve ha kész vagy, akkor várjuk a tapasztalatokat.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_858958 (125)
  2009-08-31  15:14
 16. Torolt_felhasznalo_858958
  Torolt_felhasznalo_858958
  2009. augusztus 31. 15:14125.

  Sziasztok!

   

  Bocs, hogy így betolakodok, bár igazából nem is tudom, hogy működik-e még a topik, mivel cicamami kb. 1 hónapja ígérte, hogy tesz fel képet az elkészült tóról :)

   

  Lehet, hogy a topik elején volt már róla szó, de tó fóliával kapcsolatban kérdeznék.

  Milyen, mekkora tavakhoz alkalmas a fólia, mennyire strapabíró?

  Az én tavam nem öko-tó lenne, szivattyút is szeretnék tenni a tóba, meg szűrőt. Nem tudom, hogy például a szivattyú nem szakítja-e ki a fóliát?

  Már nézegettem is kütyüket: találtam egy online shopot, ahonnan ingyen még házhoz is szállítják (www.mineralholding.hu/mh), csak abban nem vagyok még teljesen biztos, hogy miket is kell megrendelni, pedig hétvégén már neki is kezdenénk az ásásnak.

   

  Ha valakinek esetleg van konkrét listája, vagy tud olyan oldalt, ahol össze van szedve, hogy pontosan mit is kellene beszerezni, akkor megköszönném a segítségét :)

   

   

 17. 2009. július 31. 09:41124.
  Készen vagyunk vele. Most ezen a gépen nincsenek képek, de hamarosan teszek fel. nagyon jó lett:)
  előzmény:
  Talpika (123)
  2009-07-27  15:28
 18. 2009. július 27. 15:28123.

  A cicánk vízbe vetette magát. Halat akart fogni. Én csak a csobbanást hallotam és már csak azt láttam, hogy a csurom vizes cica kifelé evickél. Csak csípi a csőrét, hogy a víz alatt ennivaló van...

  Halak megvannak. Azóta egy újabb brigád is született. Az első eresztés pedig már kezd narancssárgásodni. :))

   

  Hogy halad a tó?

  előzmény:
  cicamami0108 (122)
  2009-07-06  14:08
 19. 2009. július 6. 14:08122.
  Ez még csak terv, de ha nem lesz egy jobbnak tűnő ötletem, akkor ezt megcsináljuk nyár végén, és megmutatom:)
  előzmény:
  Talpika (121)
  2009-07-06  14:02
 20. 2009. július 6. 14:02121.

  A fiú cicák itt nálunk is elég csúnyán össze szoktak akaszkodni. Volt már, hogy véresre. Elég csúnya látvány, de azon kívül, hogy meg/elzavarom őket nem tudok mit csinálni velük. Túlteng bennük a macskatesztoszteron.

  Cili meg közben kéjesen járkál fel alá.

   

  Ez a fatörzsmadáretető nagyon jól hangzik. Ha kész majd mutasd meg nekünk. :)

  előzmény:
  cicamami0108 (120)
  2009-07-06  12:31
 21. 2009. július 6. 12:31120.

  Én a macsekok miatt azért aggódom ennyire, mert a szomszéd macskái elég agresszívak, széttéptek a múltkor itt egy galambot is, meg amikor volt még cicánk, akkor vele is csúnyán elbántak. :(:(

  Persze, tudom, hogy folyamatosan lesz mit csinálni a tóval, de az már azért talán könnyebb lesz, mint az ásás. :)

  A madáretetőre is gondoltam. Nekem egy olyan öteletem van, hogy egy régi fatörzset szereznék valahonnan, ami felül szépen elágazik, mondjuk 3 irányba, és oda az elágazásba illesztenénk egy kis etetőt. De ez kimondottan csak egy törzs, semmi levelek, meg kis ágak... Ez így nem biztos, hogy érthető, de én már jól látom magam előtt:)

  előzmény:
  Talpika (119)
  2009-07-06  11:16
 22. 2009. július 6. 11:16119.

  és még utána is kell vele foglalkozni elég sokat. Nem annyi, hogy na kész és gyönyörködjünk. :))

  De megéri, mert olyan jó ücsörögni a partján és nézni mi történik a vízben és közben hallgatni a csobogást.

   

  Múltkor kérdezted a cicát, csak elfelejtettem rá válaszolni. Van macskánk, meg az összes szomszéd macska is átjár, bár nem a tó miatt, hanem a mi cicánk miatt.

    Cili a tóból iszik és minden este ott csücsül a partján és nézi a halakat, de még nem vadászott ki belőle egyet sem, annyira nincs rákényszerülve. :)

   

  Ja és olyan szép énekes madarak is szoktak fürdeni és inni a vízből, amilyeneket eddig még nem láttunk. Eddig csak veréb, galamb és szarka járt felénk, de most sokféle szép szines madárkák. Olyan jó nézni őket. Majd lehet csinálunk egy madáretetőt is az udvarra télire.

   

  Szépen halad a tavatok, csak így tovább!

  előzmény:
  cicamami0108 (118)
  2009-07-06  09:33
 23. 2009. július 6. 09:33118.
  Jó lesz, már nagyon várom, hogy kész legyen, de meg kell dolgozni érte az biztos.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_785124 (117)
  2009-07-05  17:36
 24. Torolt_felhasznalo_785124
  Torolt_felhasznalo_785124
  2009. július 5. 17:36117.
  én is szeretnék ilyet!!!
  előzmény:
  cicamami0108 (1)
  2009-03-09  18:33
1 2 3 4 5

Legnépszerűbb cikkek