Beszéd mandulaműtét után

puszmancs
Létrehozva: 2006. július 23. 10:40
10 napja műtötték a mandulámat altatásban. (Lassacskán iszok, eszegetek, levest, ...) A gondom, hogy még mindig nem tudok beszélni: amikor beveszem a napi 2 Cataflam egyikét, akkor is csak mormogok, alig érthetően. Nektek hány nap/hét után sikerült a beszéd? (Már kezdek aggódni...)
36 hozzászólás
 1. 2017. július 17. 09:5436.

  Nekem a sok sok cataflam segített és az hogy folyton ittam!!! Mert amint kiszáradt a torkom borzasztóan fájt!


   

  előzmény:
  Lili18 (35)
  2017-07-16  19:05
 2. 2017. július 16. 19:0535.

  Szia! Nekem 7 napja vették ki és én sem tudok még beszélni csak halkan erőltetve és fáj is. Remélem javulni fog mind a kettőnknek.


  Minden este felkelek kb 4szer és iszonyatosan fáj a torkom pedig gyógyszer van bennem. Fel órákat fent vagyok, alíg bírok visszaaludni a fájdalomtól. Iszok mindig egy pohár vizet de nem segít. Tud valaki az éjjeli fájásokra valamilyen módszert?


   

 3. 2016. Április 14. 19:5934.

  Sziasztok!:)


  Kezdeném azzal hogy nem elrettentés képpen írom le az én esetem hanem csak készüljetek arra fel hogy nem mindenkinek megy olyan hiba mentesen a műtét és az követő napok😓 Engem most 9 napja műtöttek a László korházban. Altatásban műtöttek rendben volt azon kívül minden hogy másfél óraig műtöttek. Az követő napok nekem maga a pokol volt rettenetesen fájt és bekövetkezett rá 2napra hogy begyulladt és afták lettek az egész számban ugye amitől mégjobban szenvedtem, nem tartottam be a napi 2-3 cataflamot mert nem birtam ki 4-5 óránként meg ittam vizben feloldva. Aztán egy icipicit fellélegeztem mert itthon jobban türtem mint a korházban. 5napon megtörtént amitől a legjobban féltem....😭😭 Bevérzett a torkom az orrom is de nem a szokásos módon hanem ömlött a számbol a vér megszólalni sem birtam:/ Kijöttek a mentősök én a kocsiban ájuldoztam már. Odaértünk a László korházhoz es ennyit hallottam két perc mulva hogy megyünk másik korházba merr nem fogadnak... Kérdezem én súlyosan vérző beteget nem fogadnak?... Mindeggy nem ezzel törődtem hanem hogy csinaljon valaki valamit mert nem állt el a vér. Bevittek a Honvéd kórházba azonnal minden orvos és nőver  körülöttem nyüzsgött , de előttem állva kédezték egymastól hogy mit csinaljunk vele merr ők maguk sem tudtak mit tegyenek mert a sok vértől nem tudtak megvizsgálni..  Nagyon segítőkész nővérek voltal aztán elégették 4-szer a torkom bevittek a szobába lefektettek hát mit ne mondjak nem jól voltam..Egy 10 perc mulva megint elkezdett ömleni a vér belőle megint vizsgáltak de nem tudtak hogy mitől vagy hol vérzik itt jött hogy akkor elaltatnak és megint megműtenek...Hát engem itt már nem érdekelt mitcsinalnak csak segítsenek rajtam. Elaltattak, ébredés utan első kérdesem volt hogy mi volt a probléma. Kiderült hogy a kedves orvosok a László kórházban  bennehagytak nem egy darabot az orrmandulamból és nem olyan ügyesen műtöttek meg ezért orvosi mühiba történt és hogy perceken múlott az életem..😷 Benntartottak 2 napot hazaengedtek és azóta lábadozom már nincsenek olyan nagy fájdalmaim de a lelkivilágon ezek után tönkrement..Nem beszélve hogy gondolkodom hogy nem e jelentem fel őket! Ennyi az én történetem mindenkinek gyógyulást kívánok puszi😘

 4. Torolt_felhasznalo_936412
  Torolt_felhasznalo_936412
  2007. július 15. 22:3933.
  Hát elég változatos dolgokat írtok a műtét utáni lábadozásról. Engem 4 nap múlva műtenek helyi érzéstelenítésben - eléggé izgulok. Remélem, nem lesz nagyon rossz! 
 5. 2006. augusztus 23. 16:0132.

  Ígértem, hogy megírom megnyugtatásul, ha rendbejön a "beszédkészségem". A varratok egy részét a 15. napon szedték ki. Aztán pár napos visszaesés, majd kezdett érthetővé válni, amit mondok. A 20. napon már kb. a 80 %-át megértették, amit mormogtam/mondtam. Aztán egyre jobb lett. A 4. héten a telefont is érdemes volt már felvennem   (Kár, hogy nem is említette a doki, hogy ilyen is simán előfordulhat, mert akkor kevésbé aggódtam volna. Bár aki engem műtött, egyáltalán nem mondott semmit, sem a műtét előtt, sem utána, megjegyzem, pedig persze fizettem is.)

  Remélem, Nektek könnyebben megy, és talán nekem is megérte, hogy kivetettem.

 6. 2006. július 27. 08:3431.
  Szia!

  Engem két éve műtöttek és a műtét utáni nap reggelén a nővérke már rámszóltak, hogy tessék beszélni.

  Nem mondom, hogy jól esett a beszéd.. de azért ment az valamennyire és minden nappal egyre könnyebb lett, persze igyekeztem leredukálni minél kevesebbre. De szerintem az nem normális, hogy tizenvalahány nappal utána még nem megy a beszéd. Pedig nekem igen nagy volt a mandulám és jó sokat szenvedtem utána.. nekem is jóval túl volt a gyógyulás 10 napon, nem tudtam enni még a spenót is kínszenvedés volt lenyelni, azt már nem is említem, hogy egyik mandulám fele bent is maradt.. De beszélni azért tudtam. Na, nem mondom, hogy szépen artikulálva... de azért megértették.

  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
 7. 2006. július 27. 07:3130.

  Szia!

  Hát jól összejött Neked! De örülök, hogy már jobban vagy! Most már egyre jobb lesz!

  Mielöbbi jobbulást és szép napot kívánok!

    

  előzmény:
  puszmancs (29)
  2006-07-26  11:54
 8. 2006. július 26. 11:5429.
  Köszönöm a biztatást és a priviket mindenkinek. Ha jobb lesz a beszéd, "közhírré teszem", mert nem szeretnék senkit sem elrettenteni a műtéttől, és ahogy hallom, nem zajlik mindenkinél ugyanúgy.
 9. 2006. július 25. 09:4528.
  A kontroll szerint egyik varrat van a garatban, amit valószínűleg lenyelek, ha nem, kiveszik jövő héten. Remélem, lenyelem, és majd tudok érthetően beszélni. Egyébként napról napra könnyebb, pl. éjjel már több órát aludtam egyfolytában, csak hát ez már a 12. nap...
 10. 2006. július 24. 13:3627.

  Köszönöm mindenkinek az eddigi írásokat.

  A doki csak altatásban vállalt, mert a térdem be van gyulladva, az ízület, nekem ezért, góckutatás miatt vették ki.

  Pénteken, 14-én 1kor műtöttek, másnap reggel hazaengedtek. Szombat estére 5X hánytam, semmi sem maradt meg bennem, akkor már csütörtök dél óta nem ettem semmit, és inni sem ment le (orromon visszajött vagy hányás következett 1 korty után). Ügyeletes doki is kijött,adott be hányáscsillapítót, nem használt. Vissza a kórházba. Infuzióra tettek, kedden engedtek ki újra. Sajnos inni nehezen ment,mert nem tudtam rendesen mozogni-menni a lábam meg a gyengeség miatt a kórházban, víz meg nem volt mindig ott az ágynál. Azóta doki látott, "minden úgy néz ki, ahogy kell", mondta, de ugye kérdezni nem tudok tőle. Holnap felírom neki ezt, és megmutatom, hogy mikor tudok már beszélni. Én is ledöbbentem azért, ezt nem mondta senki. Mobilon kommunikáltam napokig (üzenetek bepötyögése annak, aki mellettem ült épp, és megmutattam). Vagy másnak (kb 12 ezer ftot smseztem el eddig, megjegyzem, eddig azt sem tudtam melyik betű hol van a  mobilon.) írás nem ment nagyon papírra bent, mert a jobbomban volt az infuzió. Nyelek és nyeltem mióta már nem jön úgy vissza,  3 l folyadék naponta, nehogy kiszáradjak, lassacskán mozgok, eszem. (Fontos, hogy ne fogyjak, mert 43 kiló voltam előtte.)

  Éjjel is iszom, egyébként nem tudnék aludni sem, így kb. 1-2 óránként ébredek fel a fájdalomra. Általában a gyógyszerbevétel  most már a legnagyobb tortúra, mert azt kitapasztaltam, hogy ha jó alaposan kiköpöm, kiöblítem a számból a nyúlós-tömény nyálat, majd iszom-iszom, de így is azon imádkozom, nehogy megfulladjak ettől a gyógyszertől. Mert olyan kicsike ott a "lyuk", hogy irtó nehéz betalálni.

  Még egyszer kösz mindenkinek az eddigieket!

  előzmény:
  dr.judy (25)
  2006-07-23  14:02
 11. 2006. július 24. 10:5826.
  Még annyit hozzáteszek, hogy ébren műtöttek ugye, és rettentően megkínoztak, mert 3 injekciót is belenyomott a baloldaliba a doki, és mégis nagyon fájt, mikor lecsípte, ellenben a jobbot nem is éreztem... Biztosan ez volt nálam a baj, no meg hogy nem kaphattam semmilyen fájdalomcsillapítót, de ne tudjátok meg... Az ellenségeimnek sem kívánok 3 olyan hetet...
 12. 2006. július 23. 14:0225.
  igazából senki sem adott választ a kérdésedre! tessék fogni az orvosi papírjaidat és elsétálni a gégészetre! a mandulád hiányától már régen kellene tudnod beszélni, én arra gyanakszok, hogy vmi vírus ment rá, pl. a gégédre, mert alapvetően az a hangképzés szerve! én 2hónapig nem beszéltem, amikor vírusos gégegyulladásom volt, és ehhez nem kellett mandulaműtét, hanem egyszerűen csak legyengült az immunrendszer! GÉGÉSZET DE GYORSAN!!!!!!
  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
 13. Torolt_felhasznalo_164505
  Torolt_felhasznalo_164505
  2006. július 23. 12:5324.
  Nekem 14 évesen vették ki mandulámat. Altatásban. Mikor felébresztettek a műtőben, félkómásan, véres torokkal hörögtem az orvosoknak, hogy "Köszönöm, köszönöm!", mintha valami nagy életmentő műtéten lettem volna túl (Tény, hogy valamiért iszonyatos hálát éreztem irántuk; lehet, hogy azért, mert felébredtem és még az élők sorában találtam magam. )

  Aztán ezek után kb 10 nap múlva tudtam valami kis hangot kicsikarni magamból, igaz én nem erőltettem. Volt a kórteremben egy kisfiú, aki egyfolytában dumált és felszakadt a sebe, bevérzett a torka és vitték újra a műtőbe, na ez nagyon megijesztett, s én nem akartam újra bekerülni a műtőbe.

  Viszont folyamatosan ittam, a nővérkék nagyon odafigyeltek erre. Délelőtt 10-kor műtöttek, aztán durmoltam olyan du. 4-ig, s amint felébredtem rendesen, jöttek a nővérkék és tankolták belém a teát kötelező jelleggel. Ha tetszett, ha nem, inni kellett! Napi 4,5 litert simán megittam, a vesémet is jól átmosta ez az egész, egyfolytában mászkáltam a mosdóba.

  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
 14. 2006. július 23. 12:4423.

  Szia!

  Nekem 11 évvel ezelött vették ki a mandulámat, akkor még nem volt altatás. Akkor azt mondták, hogy kb. a 6-7-8. nap lesz a legrosszabb, és tényleg úgy is volt. Utána fokozatosan enyhült a fájdalom. Mondjuk én rendesen ettem, ittam. Pénteken műtöttek, vasárnap rántotthusi volt az ebéd a kórházban. Megettem.  Arra már nem emlékszem, hogy mikortól jött vissza rendesen a hangom. Illetve nem is ment el, hanem inkább nem mertem úgy beszélni, mint norm. esetben. Olyan volt, mint egy nagyon fájdalmas torokgyulladás, amikor nem szívesen beszél az ember. Én helyi érzéstelenítést kaptam, nem tudom mennyiben más az altatás utáni felépülés. Szerintem hívd fel az osztályt, ahol feküdtél (vagy azt aki műtött), ott biztosan meg tudják mondani, hogy ez így rendben van-e, vagy sem. De biztos vagyok benne, hogy van aki lassabban, van aki gyorsabban regenerálódik. Nekem, ha erős torokgyulladásom van, bizony, a mai napig úgy húzódik a heg, mintha friss lenne, alig tudok beszélni, nyelni, és kifejezetten érzem a műtét területét. De amúgy semmi gondom vele. Egyébként szerintem függ a műtőorvos "kézügyességétől" is.

  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
 15. 2006. július 23. 12:1922.
  Elmentem pihizni. Sziasztok
 16. Torolt_felhasznalo_840098
  Torolt_felhasznalo_840098
  2006. július 23. 12:0521.

  mivel engem altattak kaptam kanült a kezembe és éjjel is belém nyomtak egy nagy adag fájdalomcsillapítót..

  mondjuk azt sem igazán értem, miért voltam egy órát a műtőben.. mikor kérdeztem a dokinénit milyen volt a mandulám, akkor csak félrenézett és azt mondta hajaj! ebből gondolom, hogy kiállítási darab lehetne a SOTE-n.

  előzmény:
  paradoxon5 (17)
  2006-07-23  11:58
 17. Torolt_felhasznalo_840098
  Torolt_felhasznalo_840098
  2006. július 23. 12:0320.

  hát engem elnyomott a buzgóság.. képzelheted.. 1ko toltak be a műtőbe, 2kor toltak ki és 4től kezdtem el inni... de valami mini kortyokat.. inkább csak lecsurgott.. szóval hős voltam...

  egyébként nekem is altatásban csinálták...

  másnap este otthon nem tudtam megállni, találtam krumplifőzeléket és azt törtem össze és megettem.. mondjuk ecet nélkül zsemlét cafatokra tépve.. mondjuk azért ez elég extrém.. de műtét estéjén nagyon kivoltam... meg a műtét utáni hányás sem volt kellemes...

  túl lehet élni.. az a baj,hogy itt is mint minden fórumon eltúlozzák a dolgokat..

  előzmény:
  inmélius (18)
  2006-07-23  11:59
 18. 2006. július 23. 12:0019.
  Lehet, hogy 41 évesen én is gyerek vagyok? Mert ugyanezt csináltam... ittam, dumáltam a műtét napján.
  előzmény:
  paradoxon5 (17)
  2006-07-23  11:58
 19. 2006. július 23. 11:5918.
  Én azért nem aludtam éjjel, mert nem akartam. MOndta az egyik csaj, hogy reggel szörnyű lesz az első nyelés, mert hogy egész éjjel egyszer sem nyelünk. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, ráztam meg a fejem, ilyet nem játszunk.... Úgy okoskodtam, hogy egészséges felnőtt ember a vizelési ingerre mindenképp felébred, tehát este 10 után, amikor elnyomott az álom, megittam egy ültő helyemben 3 dl. teát. Elaludtam. Másfél óra múlva felébredtem: pisilni kell. Kibotorkáltam, pisi, bejöttem, 3 dl. tea, alvás. Ébredés, botorkálás, pisi, tea, alvás... ez így reggelig vagy 5-6-szor. Semmi bajom se volt a nyeléssel.... meg azóta sincs
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_840098 (16)
  2006-07-23  11:51
 20. 2006. július 23. 11:5817.
  HÁT EZ A KORTÓL IS FÜGG.MIKOR NEKEM 17 ÉVESEN KIVETTÉK, A KISGYEREKEK5-6 ÉVESEK MÁR AZNAP DÉLUTÁN BESZÉLTEK, BE NEM ÁLLT A SZÁJUK, ITTAK FOLYAMATOSAN.MÍG ÉN CSAK A KÖTELEZÖ NAGYPOHÁR TEÁT ITTAM MEGEGYHÚZTOMRA,MERT ÚGY NEM FÁJT ANNYIRA A NYELÉS.
  AZ IGAZ,HOGY ATTÓL JOBB,HA MINÉL TÖBBET NYELSZ.ÉN 1-2 NAPIG A NYÁLAMAT IS ZSEBKENDŐBE ÜRÍTETTEM,AZTÁN,MIKOR MÁR TÖBBET ETTEM ,ITTAM, NYELTEM,LASSAN A HANGOM IS MEGJÖTT. EGY BŐ HÉT ALATT RENDBEJÖTTEM.aMI AZÓTA BOSSZANT,MERT TÖBBEKTŐL HALLOM, HOGY FÁDALOM CSILLAPÍTÓT SZEDTEK, HÁT NEKEM NEM ADTAK, AZTÁN MEG MÁR NEM KELLETT. DE MILYEN JÓ LETT VOLNA.
  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
 21. Torolt_felhasznalo_840098
  Torolt_felhasznalo_840098
  2006. július 23. 11:5116.

  próbáltam én is csukott szájjal, de úgy nem az igazi...

  nekem kemény éjszakám volt a műtét után.. délután műtöttek, képzelheted, előző estétől étlen-szomjan.. én aki ha nem kapok időben enni akkor elkezdek nyafogni... szóval nem sokat aludtam.. délután 4 felé ébredtem az altatásból és a nővérke aki bejött kérdezte még nem ittam semmit? mondom nem igazán... most ébredtem.. mondta jó, de igyak.. mondom jó. erre egy nagyot húztam a pohárból, de nem tudtam lenyelni, annyira fájt.. szóval egy ésjzaka alatt ittam kb. 4 deci vizet..

  reggel viszont bepótoltam..

  az éjszakából meg annyira emlékszem, hogy kibotorkáltam fájdalomcsillapítóért...

  nagy kaland volt... de ha megint kellene megint megcsinálnám.

  előzmény:
  inmélius (15)
  2006-07-23  11:44
 22. 2006. július 23. 11:4415.
  Nem zavar a karcolás sem Ma rántott husi lesz. A kenyér héját külön élvezem, nyammogom folyamatosan. Beszélni már aznap tudtam Másnap traccspartit tartottunk éjfélig az egyik szobatársammal. Kimentünk a kórteremből, mert volt egy nehéz műtétes (az egész arcát átszabták belül, valami genetikai izé miatt nem ott voltak a csontjai, ahol kellett volna), nem akartuk zavarni a felhőtlen fecsegésünkkel.

  Nyelni kell és pont.

  Ásításnál - na, lehet, az ügyfélszolgálati múltam és a sűrű értekezletesi előnyt jelent. Megtanultam elrejteni az ásítást, most csak beindul az ásítás és azonnal csukott szájjal nyomom el
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_840098 (14)
  2006-07-23  11:39
 23. Torolt_felhasznalo_840098
  Torolt_felhasznalo_840098
  2006. július 23. 11:3914.

  már a műtét másnapján az összes ismerősöm érdeklődött, hogy mi van velem.. telefonban nem lehet ugye jól jelbeszéddel meg füstjelekkel kommunikálni..

  nyelni pedig kell és egyhét után már bőven szilárd táplálékot kell enni, olyat ami nem karcol, természetesen.

  banánt is el lehet felejteni, mert ha bedugul a torokban nagyon tud fájni.

  az ásítás ment nekem nagyon nehezen.. kész röhej volt.. ha elkezdtem álmosodni azonnal mentem aludni, mert azt hittem felszakad a torkom, ha ásítok, olyan érzés volt..

  ez egy kis műtét.. szülés után a második napon felzavarják az embert..

  nem mondom, fájt, mint állat, főleg, ha éjjel ment ki belőle a fájdalomcsillapító, de hát nyelni kellett, még akkor is, ha nem akaródzott..

  előzmény:
  inmélius (10)
  2006-07-23  11:18
 24. Torolt_felhasznalo_840098
  Torolt_felhasznalo_840098
  2006. július 23. 11:3413.

  10 napja? én másnap beszéltem, 10 nap eltelltével pedig zsemlét ettem vajjal... meg iszonyatosan sok tejbegrízt.

  2 hét múlva azt vettem észre, hogy szépen visszaálltam a normális kerékvágásba és eszem-isom mint régen.

  10 nappal a műtét után kezd leesni a heg a torkodban ami szúrós/kaparós érzés lehet, de egy-egy szilárdabb falat szépen lemossa a hegeket. csak óvatosan kell enni.

  http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?forumid=6596 4

  a gyógyszert meg csak akkor vedd be ha tényleg fájdalmaid vannak. egyébként már el kéne hagyni, de természetesen te érzed mit kell tenned...

  szóval tessék beszélni és járatni a torkodat!

  előzmény:
  puszmancs (1)
  2006-07-23  10:40
1 2

Legnépszerűbb cikkek