Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

T-effektus

parázs19
Létrehozva: 2004. szeptember 7. 10:17
Valamikor régen olvastam erről. Olyan emberekről szólt a cikk, akiket egyszerűen nem vesznek észre a többiek.
Azért írok erről, mert lehet, hogy a férjem is ilyen. Nem néz ki rosszul a korához képest, de van benne valami, ami "láthatalanná" teszi. Társaságban alig tud hozzászólni a témákhoz, mert egyszerűen nem figyel rá senki. Jó ötletei vannak a munkájával kapcsolatban, de egyszerűen félresöprik. Ha valahogy mégis elmondja őket, akkor valaki lenyúlja, mert egyszerűen nem emlékeznek rá, hogy ki is mondta először.
De ennél rosszabb is van: az emberi kapcsolatai. Mindenhol lekezelik. Pl. a munkahelyein a nők zsigerből letegezik. Csakhogy allergiás rá, mert úgy érzi, hogy valóban LE-tegezik! A jelenlegi munkahelyén pl. egy lány az irodában, aki egyébként a lányunkkal egyidős, a belépésekor rögtön letegezte. A férjem nem tegezte vissza, de a liba csak nem vette észre magát, tegezte továbbra is. Pár hét múlva telefonon beszéltek, amikor mondta a férjemnek, hogy szerinte tegeződjenek, mert úgy könnyebb. A férjem annyit mondott, hogy talán várjunk még azzal. A liba továbbra is tegezte. Megint pár hét múlva a férjem megkérdezte, hogy nem tartja-e zavarónak ezt a helyzetet, mégiscsak furcsa, hogy tegezi, amikor ő nem. Azt válaszolta a csaj, hogy zavarónak tartja, de ő mindenkit tegez és ezen nem is akar változtatni, egyébként sem illik visszautasítani egy nőt, ha tegeződni akar...
A férjemet viszont zavarja ez a hozzáállás és le akar számolni a munkahelyéről, ahol még épp csak 3 hónapja dolgozik.
Van valakinek tapasztalata ezzel a témával kapcsolatban?
  1. 2004. szeptember 9. 16:1098.
    Az úgy van, hogy a férjemet különböző módokon elég gyakran megpróbálják lekezelni. Többnyire nem csinál gondot belőle, lehetőleg kitér, továbblép. Volt már olyan, aki kapásból letegezte, de amikor ő nem tegezte vissza, rögtön abbahagyta. Az emberek nagyobb része azért tudja moderálni magát. Ez pl. az én kolléganőm volt, akkor tegezte le a férjemet, amikor bejött hozzám az irodába. Még sohasem találkoztak. Amikor a férjem elment, mondta is nekem a kolléganőm, hogy bocs. Nem volt gond, jóval később, amikor már többször találkoztak, összeismerkedtek, a kolléganőm egy bulin odaállt a férjem elé egy pohár valami itallal, hogy tegeződjenek. A férjem megköszönte a lehetőséget, pertut ittak és azóta is tegeződnek. De zsigerből nem szereti.
    Csak hát mondom, nem csupán tegeződésről van szó. Úgy megpróbálják kihasználni, elnyomni, ilyenek.
    Egyébként nagyon elgondoplkodtam ezen a munkakör váltáson. Lehet, hogy igaz. Volt is már ilyen ajánlata, de nem fogadta el, mert kevesebb lett volna a pénze. A végzettsége pedig megvan hozzá, csak a mostani munkájával többet keres, de tényleg többnyire olyan emberek okoznak neki gondot, akiknek valami miatt nagyon fontos a bizonyítás. A bizonyítás önmaguknak, hogy azért ők is érnek valamit. A férjem a türelme miatt könnyen legyőzhetőnek látszik, hát nekiesnek. Elég szánalmasak ezek az emberek.
    előzmény:
    zsizzsik (94)
     
  2. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 9. 15:5797.
    Ja, és még valami: nem azt mondtam, hogy a cégek toleránsak, hanem hogy vannak olyanok is és azok a jó vezetők, akik így viselkednek. Kérdezhetnénk, hogy akkor miért nem viselkednek mindannyian úgy? Azért, mert a vezetés az emberek szemében még mindig a hatalomról szól és nem a felelősségről. Többnyire olyan emberek kerülnek vezető beosztásba, akik az adott szakmában szakmailag képzettek és nem a vezetői képességek a kritériumok. Pedig nagy igazság, hogy sokkal könnyebb egy szakterületen jártasságot szerezni, mint embereket JÓL vezetni, mert a vezetéshez rengeteg olyan tulajdonság kell, amit nem lehet könyvekből elsajátítani. Elég összetett kérdés ez, de azért olyanok a munkahelyek, amilyenek, mert elég alacsony szintű nálunk még a demokrácia, a munkahelyi viselkedési formákra nincsenek általános alapszabályok, normák, szóval elég nagy még a káosz. Le fog ez tisztulni, de pontosan azért van nagy szükség az ilyen emberekre, hogy minél előbb és minél fájdalommentesebben menjen végbe ez a folyamat. Az idő majd őket fogja igazolni.
    előzmény:
    zsizzsik (95)
     
  3. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 9. 15:4696.
    Nem is gondolom, hogy mindenben ellent kell mondani. Szerintem abból kell kiindulni, hogy mit van joga megkövetelni a munkahelynek? Elsősorban a munkát, de azért azon túl is valamit, pl. hogy ne járj be piszkosan, legyél figyelmes az ügyfelekkel, ha éppen olyan helyen dolgozol, stb. Nagyon sok cég etikai kódexet is lefektet, de ezekben mind csak a munkával kapcsolatba hozható előírások vanna. Azon túl, ha nem bántod a kollégáidat, nem igazán határozhatják meg, hogy kivel alakíts ki közelebbi kapcsolatot. Ha nem tilthatják meg, akkor el sem rendelhetik. Egyszer, sok évvel ezelőtt odaraktak az irodánkba egy nőt, akit az egyik főnöknő hozott oda, semmi szükség sem volt rá. Nem is csinált semmit, nagyon kellemetlen volt. Egyszerűen idegesített, hogy mindenbe beleszólt és megpróbált mindenkit irányítgatni. Próbáltuk magunkat távoltartani tőle, senki nem akart vele barátkozni sem. Na, akkor megpróbálták ezt nekünk elrendelni. Nem sikerült, pedig külön-külön hívott be minket a főnöknő, úgy, hogy ne tudjuk a dolgot közben megbeszélni. Mindenkinek az volt a kérdése, milyen jogon akarják nekünk elrendelni, hogy jó kapcsolatban legyünk vele? Nem találtak rá semmilyen jogot. . . Nem kell szeretnünk egymást csupán azért, mert együtt dolgozunk. Csak megtürni. Ehhez viszont megfelelnek távolságtartó kommunikációs formák is.
    Egyébként szerintem a szóban forgó pasi talán éppen azért akar munkahelyet változtatni, mert a kollektívát látja olyannak, hogy el akarják fojtani az egyéniségét.
    Azt, hogy máshol is belebotolhat ilyenekbe, aláírom. Ezért javasoltam, hogy ne ugyanolyan szintű munkakörbe menjen, ha vált, inkább magasabba, ahol a beosztásánál fogva lehet nagyobb ráhatása a csoport viselkedési formáira.
    előzmény:
    zsizzsik (95)
     
  4. Torolt_felhasznalo_635120
    Torolt_felhasznalo_635120
    2004. szeptember 9. 13:2195.
    Azért ezzel a téziseddel vitatkoznék egy kicsit. A mai magyar gyakorlat sajnos abszolute nem azt mutatja, amit a könyvekben olvasni lehet. Nagyon jó lenne, ha toleránsak lennének a cégek(értsd ezalatt a céget alkotó emberek közösségét) és nem akarnának senkit megváltoztatni, de sok helyen van egy ún. vállalati kultúra (vagy kultúrálatlanság), ami írott vagy íratlan szabályokból áll. Ezt nem elfogadni valahogy annyit jelent, minthogy kivonod magad a csoportból. De az elfogadása nem egyenlő azzal, hogy beállsz bégetni és feltétel nélkül megcsinálod amit a főnököd mond. Nem szép az uniformizálás, de ha valaki nem tud együtt élni azokkal a szabályokkal nem muszáj oda menni dolgozni.
    Parázs, ezt nehogy magatokra vedd, csak úgy a nagy általánosságokba írok bele arról hogy mik a saját tapasztalataim. Ez sem szentírás, lehet másnak más a meglátása.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_611274 (87)
     
  5. Torolt_felhasznalo_635120
    Torolt_felhasznalo_635120
    2004. szeptember 9. 13:0494.
    Ez a nő, akivel ennyire nem szívlelik egymást, egyedül van a véleményével, egyedül képviseli ezt a túlzó bratyizást, vagy több emberrel is meggyűlt már ilyen szempontból a férjed baja ? Azért kérdezem, mert ha csak ez az egy liba okoz neki gondot, akkor valahogy mégis ki kellene alakítani azt az álláspontot, ami mindkettőjüknek jó. Ha nem csak ezzel a kolleganővel van baja, hanem az általános hangulatot nem bírja elviselni, akkor tényleg érdemes váltani, bár gyanítom, hogy más munkahelyen is bele fog botlani ebbe a problémába.
    előzmény:
    parázs19 (93)
     
  6. 2004. szeptember 9. 12:2293.
    Inkább az utóbbi. Sok rossz tapasztalat van mögötte, kezd kialakulni az a véleménye, hogy a nők egy kicsit már túllőnek a célon az akaratuk érvényesítésében. De még ezen is filózik, hogy nyílván azért, mert a férfiak hosszú időn keresztül nyomták el a nőket és most, hogy lehetőségük van az akaratérvényesítésre, bizony sokszor tulzásokba esnek.
    Többnyire megérti ő, csak nem nagyon akarja már elszenvedni a következményeket.
    Megyek ebédelni, mindenkinek jó étvágyat, aki szintén megy!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_480346 (92)
     
  7. Torolt_felhasznalo_480346
    Torolt_felhasznalo_480346
    2004. szeptember 9. 12:0992.
    Igen, kicsit én is úgy látom, hogy többen rossz következtetéseket vontak le, meg mintha előre eldöntötték volna, hogy a férjed a hibás és kész! Lehet, hogy rosszul látom, de olyan ez, hogy könnyebb egy embert ledorongolni, mint elgondolkodni azon, hogy tényleg normális-e ez a terjedőben lévő viselkedésforma a munkahelyeken?
    Azért valamit nem értek. Miért kellene akár még egy ilyen akarnok nő miatt is másik munkahelyet keresnie? Vagy lehet, hogy inkább csak ennek a nőnek a viselkedéséből következtet arra, hogy ennél a cégnél milyen a kapcsolatrendszer? De lehet, hogy csak én nem értem.
    előzmény:
    parázs19 (91)
     
  8. 2004. szeptember 9. 11:5691.
    Folytatom. Tulajdonképpen az a baj, hogy a férjem szeretne mostmár kissé több érvényt szerezni az akaratának, de én nem akarom, hogy "átforduljon. " Komolyan dühös volt azért, hogy világosan megmondta a csajnak, MÉG ne tegeződjenek. A nő meg egyszerűen nem vesz tudomást róla. Amikor meg újra szólt a férjem, azért, mert azt szerette volna, hogy jobban képviselje a saját érdekeit, mint ahogyan ti is tanácsoltátok, akkor azt a választ kapta, amit a topic indítóban leírtam.
    Na most nekem annyi a kérdésem hozzátok, hogy milyen érdekérvényesítésre gondoltok, ha ledorongoljátok azért, mert szól valakinek, hogy az ő igénye is hadd érvényesüljön a kapcsolatban?
    Hogyan van ez? Legyen határozottabb a saját érdekei képvisletében, de ha meg az, akkor az a baj?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2004. szeptember 9. 11:4790.
    Sziasztok! Csak most érek rá, sok a meló.
    Szóval, meglep engem, hogy ebből a fizetés megkérdezésből ilyen - abszolút nem helytálló - következtetéseket vontok le. A férjem akkori főnöke nekem közeli ismerősöm. Nem mondom, hogy barátom, az azért nem (nem is tegeződünk!), de igazán jó ismerősöm. Sok a közös munkánk, mondhatom, hogy napi kapcsolatunk van. Ez a fizetés megkérdezés pontosan úgy történt, hogy már csütörtökön rajta kellett volna lenni a fizetésének a számlánkon (közös) és még pénteken sem volt. Pénteken reggel a férjem meg akarta kérdezni, de korán kellett kimennie, akkor még nem voltak benn a csajok. Hétfőn megint korábban mentek ki vidékre, viszont én a vezetőin a főnöke mellett ültem. Jött a telefonomra az egyenleg jelentés sms-ben és akkor kérdeztem rá a pasira, hogy valami gondjuk van-e, hogy napok óta késik a fizetés? Mondta, hogy nem, ő pl. meg is kapta, nem érti, hogyan lehet. Az értekezlet után fölment az irodába és elővette a csajt, hogy miért nem utalta fizetést, és akkor derült ki, hogy egyszerűen kifelejtette. Mellesleg akkor derült ki azt is, hogy ez a nő nem egyszerre teljesíti az átutalásokat, hanem 2-3 főnként, ahogy éppen neki jólesik. Nem tudta megmagyarázni, hogy miért így. Lényeg, hogy azonnal elküldték átutalni a fizut.
    Én nem érzek ebben semmi jogtalan beleavatkozást a férjem ügyeibe, együtt élünk, tudunk egymás dolgairól, ő még fel is szokta venni az én jutalékomat, amit a fizetésen kívül kapok és pénztárból fizetik. Tudjátok, mi sokáig egy helyen dolgoztunk, személyesen ismerjük egymás kollégáit, velük járunk bulizni, szóval ez azért speciális helyzetet teremt. Most is olyan cégnél van, amelyik a mi cégünktől bérel irodát, tehát egy telepen vagyunk. Most is ismerem a kollégáit, csak azért ezekkel távolabbi kapcsolatban vagyunk, nem az én cégem.
    Biztosan az én hibám, de valahogy a férjemről is rossz képet alakítottatok ki. Azért ő nem hülye ám, még ha esetenként meg is próbálják annak nézni. Nem szorongó tipus, inkább olyan joviális alkat. Tulajdonképpen derűsen fogja föl, hogy őt nem veszik észre, hülyéskedik vele, hogy bankrablónak kellene mennie, mert lehet, hogy még a kamera sem venné föl. . .
    Inkább az a baj, hogy a jóindulata miatt úgy rámásznak. Azért írtam le ezt a tegeződést példának, hogy lássátok, milyen tipusú az emberek magatartása vele szemben. Ő szelíden, mosolyogva megkérte a nőt, hogy várjanak még azzal a tegeződéssel, végül is még nem is ismerik egymást, amire akkor a csaj azt is mondta, hogy jó. Mégis, folyamatosan tegezi a férjemet, ő meg magázza. A férjem viszont ebből azt a következtetést vonta le, hogy már megint kifogott egy erőszakos libát, akivel vagy fel kell vennie a kesztyűt vagy kereshet más munkahelyet magának, ha nem akarja, hogy örökös viták legyenek. A csaj viselkedésében nem a tegeződés ténye a lényeg, hanem a mentalitás.
    előzmény:
    andiamo (88)
     
  10. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 9. 11:1689.
    Szerintem már így is túl messzemenő következtetéseket vontunk le abból, amit itt parázs leírt. Nekem pl. ez a fizetés dolog nem jön le ilyen tragikusan. Mert én valahogy úgy értettem, hogy a nő egy cégnél dolgozik a férjével vagy ilyesmi, mert értekezleten a férj főnöke mellett ült. Javítsatok ki, ha valamit félreértettem. Tehát nem bement a férje helyett érdeklődni, hanem az egyik kollégájától rákérdezett az adódó alkalommal. Nekem ebből is az volt a lényeg, hogy ennek ellenére a pénztáros nem rá, hanem a férjére haragudott meg!
    Nekem a kapcsolatuk is valahogy sokkal derűsebbnek tűnik, mint ahogy itt próbálják néhányan kiélezni. Az az érzésem, hogy a nő pontosan attól tart, hogy a férje megváltoztatja a viselkedését és éppen azok a dolgok lesznek másak, amik neki tetszenek benne. Persze, ez nem biztos. De azért, mert mi ismerünk valamilyen embertipust, nem hiszem, hogy a jellemzői mindenkire ráhúzhatók.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_611274 (87)
     
  11. 2004. szeptember 9. 11:0588.
    Kedves Sana. sky!

    Az égvilágon senkit nem kell erőszakosan megváltoztatni! Ha valaki olyan félénk, visszahúzódó és nem meri a saját érdekeit képviselni, de szeretné, és hajlandó arra, hogy ezért konkrét lépéseket tegyen, mármint, hogy érvényesitse időnként az akaratát (pl. hogy ugyan kapja már meg a fizetését, de ezt ő tegye és ne a feleség!!!), akkor a személyiségét fejlesztheti - ha akarja - de ezt erőltetni nem lehet. Az a veszély nem áll fenn hogy Parázs férjéből egy agressziv, erőszakos némber válna, akkorát nem tud valaki változni.

    Egy ici-picit én is ilyen ember vagyok. Már rég rájöttem, hogyha nem változtatok magamon, akkor bizony mindig ki fognak használni az emberek. És akkor sokszor konfliktushelyzetekben - szivdobogva és izzadó tenyérrel - de még akár a főnökömnek is megmondom, mindig higgadtan a véleményem.

    Gondolom nem mondok újat, ha azt állitom, hogy ezek oka a gyerekkorban keresendő. Az én szüleim is minden lépésemet megszabták, a kérdésekre helyettem válaszoltak. Az ilyen emberek felnőttkorukban nagyon sok esetben olyan társat választanak maguknak, akik ugyanúgy terrorizálják őket, mint gyerekkorukban valamelyik szülő tette. Velem sem volt ez másképp, a férjem döntött mindenben. Kicsit későn, de 37 éves koromra rádöbbentem, hogy miért ne dönthetném én el, hogy mire költöm a fizetésem (egy részét), vagy eljárok-e aerobicra, stb. stb. Sokat fejlődtem, szeretném azt hinni, bölcsebb lettem, bár már soha nem leszek olyan határozott, magabiztos személyiség mint egy-két általam irigyelt ember, de azért mégis örülök és elégedett vagyok.

    Visszatérve Parázs problémájára:
    messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, abból, hogy ő érdeklődött a férje fizetése után (én soha nem tennék ilyet!!! ), de azért fenntartásaim és hátsó gondolataim vannak, bevallom. Kiváncsi lennék a férj verziójára is. Nem tudom ő tudna-e ide irni, de mindenesetre érdekes lenne.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_611274 (86)
     
  12. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 9. 10:5787.
    Nem gondoltam kinevezésre. Valami olyasmit olvastam, hogy munkahelyet keres. Szóval, váltson. De mindenképpen fölfelé. A szakdolim miatt vizsgálódom munkahelyeken és figyelem, milyen tuipusú emberek a vezetők. Ne gondoljátok, hogy az igazán jó vezetők az erőszakos tipusból kerülnek ki. Szinte alig. Pontosan azokból lesznek hosszú távon jó vezetők, akik megfontoltak, széles látókörűek, toleránsak és jóindulatúak. Legalábbis középvezetői szinten mindenképpen ők az alkalmasabbak.
    A tisztelet meg nagyon érdekes dolog, mert azok az emberek, akik még csak azon sem gondolkodnak el, hogy helyes-e uniformizálni a munkahelyeken a dolgozókat, hanem gondolkodás nélkül elfogadják a viselkedésformákat, csak mert "ez a szokás, " nos azok azt tisztelik, aki föléjük van helyezve. Bekerülnek a munkahelyükre, bemutatják nekik a főnököt, sem a személyét, sem a döntéseit nem kérdőjelezik meg. Ha azt mondja, itt mindenki tegeződik, akkor mennek utána. Ha azt, hogy nem, akkor úgy csinálják. . . És más dolgokban is. Ez a konformizmus.
    Szerintem ez a pasi nagyon jó középvezető lenne, mert empatikus, gondolkodik, nem megy ész nélkül a többiek után, viszont jóindulatú, tehát jól meg tudná találni az összhangot a cég érdeke és dolgozók érdekei között. Mivel toleráns, kitűnő hangulatot tudna teremteni az általa irányított csoportban.
    A tisztelet miatt meg mondom, nem kell aggódni.
    előzmény:
    Milu (85)
     
  13. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 9. 10:4586.
    Mennyire másképp értelmezzük ugyanazokat a szavakat! Nekem ez az egész valahogy másképp jön le. Érdekel a téma, mert a szakdolgozatomat a munkahelyi kapcsolatokból írom és rengeteg hasonló esettel foglalkozó könyvet olvastam már el (és még mennyit fogok!). Talán ezért is van, hogy nem tudok egyetérteni semmi olyan törekvéssel, ami arra irányul, hogy valakit erőszakosan megváltoztassunk csak azért, mert nem olyan, mint a nagy átlag. A különbözőség színesíti az életet és a többségnek nincs joga keresztülgázolni egyéneken, mert nem tudhatod, hogy egy másik felfogás szerint nem éppen a Te viselkedésed lesz-e a kivetnivaló.
    Nekem azért nagyon furcsa, hogy mennyire nem vagyunk képesek elfogadni egymást olyannak, amilyen. Miért kellene mindenkinek keménynek lenni? Akkor nagyon eldurvulna a társadalom, mert lennének még keményebbek, meg még és még! Aztán jöhet a kőbunkó. . . A civilizáció egyik ismérve, hogy toleránsan viselkedünk egymással és nem erőltetjük rá az akaratunkat egymásra. Megváltoztatni meg én még a házastársamat sem akarnám, nem hogy a másét!
    Már bocs.
    előzmény:
    andiamo (84)
     
  14. 2004. szeptember 8. 14:5485.
    Ezzel nem igazán értek egyet. Szerintem főnöknek csak olyan ember alkalmas, akit tisztelnek a beosztottjai és nem fordítva, hogy kinevezünk valakit, akit nem tisztelnek, hogy majd ha főnök lesz, hátha tisztelni fogják.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_611274 (83)
     
  15. 2004. szeptember 8. 14:4884.
    "én sem okosabbakat mondani neki, mint olyan üres közhelyeket, mint amiket itt olvasok, csak hát ezek olcsó általánosságok, nem is működnek. "

    Vagyis mindent jól csinál? Akkor miért inditottad ezt a topicot?

    "az ember gyakorlatilag gyerekkorában kialakul, később az alapidentitásán már aligha tud változtatni" - alapidentitáson??? az ember meg tud változni valamilyen szinten, ha törekszik rá.

    "kár lenne, ha intelligens, jóindulatú emberből egy durva pokróccá ferdülne. " - a félénk, magát megvédeni nem tudó ember és a durva pokróc között még vannak átmenetek!

    előzmény:
    parázs19 (82)
     
  16. Torolt_felhasznalo_611274
    Torolt_felhasznalo_611274
    2004. szeptember 8. 14:0983.
    Azt hiszem, én elég jól értem ezt a problémát. Azért nem is arról az oldalról közelítettem meg a dolgot, hogy miben kellene ennek a férfinak változni, mert látom, hogy ő pontosan csinálni akar valamit. Csak ugye, nincs tökéletes megoldás. Mert szeretne emberi értékeket felmutatni olyan környezetben, ahol erre nem vevők.
    Lehet, hogy hülyeségnek fogod tartani, amit írok, de szerintem a férjednek valamilyen meghatározóbb munkakör kellene. (Bár őszintén szólva nem tudom, milyen a munkaköre, de úgy érzem, beosztott. ) Olyan, ahol a beosztása miatt, alapból járna neki a minimális tisztelet és a jóindulatát a beosztottai javára fordíthatná. Olyasmire gondolok, mint valami művezető vagy ilyesmi, ahol fizikaiak közvetlen vezetője lenne. Ott ő határozhatná meg a csapatszellemet, ha nem akarna, nem kellene sem tegeződni, sem más módon haverkodni és nem várnának el tőle zsigerből szolgálatokat.
    előzmény:
    parázs19 (82)
     
  17. 2004. szeptember 8. 13:5282.
    Bocs mindenkinek, de bejáráson voltam és megyek a másikra nem sokára, ezért inkább úgy egyben próbálok válaszolni.
    Szóval, pontosan ott van a mi problémánk, ahol Ti is tapogatóztok. Mondogatom a férjemnek, hogy ne legyen olyan türelmes mindenkivel, mert az emberek ezt a legritkább esetben érdemlik meg, ne bízzon bennük, stb. El is fogadja, és erre mondja ő, nem minden irónia nélkül, hogy akkor most bemegy és kiosztja az agyát annak a bunkó libának, aki őt akarata ellenére tegezi. Milyen alapon, ha ő nem járult hozzá? Erre én - és a jelek szerint Ti is - : ne, azért nem kell durváskodni, stb. Csakhogy a férjem jogosan mondja ilyenkor, hogy igen ám, de ha az elején nem rendezzük az erőviszonyokat, akkor később, amikor kiderül, hogy a munkájával is probléma van ám (mármint a lánynak), akkor jön a "kapcsolat" kihasználása, hogy jaj, légyszi, tedd már meg helyettem, stb.
    Figyeljetek, régen dolgozik a férjem, mindig is ilyen mentalitású volt, tehát tudja, hogyan reagálnak az emberek rá, de azt is, hogyan reagál ő az emberekre. Azt úgyis hiába mondanám neki, hogy bújjon ki a bőréből, nem tud. Akik köztetek tanultak pszichológiát, nagyon jól tudják, hogy az ember gyakorlatilag gyerekkorában kialakul, később az alapidentitásán már aligha tud változtatni. Tehát ő is csak a viselkedésén fog tudni változtatni. Végül is ezt a célt szolgálná, hogy megpróbál távolságtartó lenni. Azért teszi ezt, hogy kerülje a várhatóan bekövetkező konfliktushelyzeteket. De már látszik, hogy ez az út sem a legjobb, mert egyszerűen a környezete nem akarja megengedni neki, hogy ne álljon a rendelkezésükre. Na ezzel volt nekem a gondom, hogy mi az a dolog, amin úgy kellene változtatnia, hogy azért az identitása megmaradjon, mert nem csak nekünk, de szerintem az egész környezetének kár lenne, ha intelligens, jóindulatú emberből egy durva pokróccá ferdülne.
    Csak hogy nem tudok én sem okosabbakat mondani neki, mint olyan üres közhelyeket, mint amiket itt olvasok, csak hát ezek olcsó általánosságok, nem is működnek.
    Magamból próbáltam kiindulni, de egyszerűen más a helyzetem. Valahogy rám odafigyelnek, és velem nem kekeckedik senki. Ha véletlenül mégis megpróbálja, nekem elég csak kihúznom magam és annyit kérdezni, hogyan mondta? És máris helyesbít. Innentől kezdve nyugodtan lehetek nagylelkűen megbocsájtó és kellemes mederbe terelhetem a társalgást. De ő ezt nem tudja. Ezek valahol nem csak megtanulható technikák, hanem valami más is.
    Nem tudom, érthető-e, amit írtam, de már nincs időm átolvasni. Sziasztok. Holnap leszek megint.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2004. szeptember 8. 12:3781.
    Azt felejtettem el megkérdezni, hogy 3 hónap munkaviszony után pontosan miért is akar a férjed kilépni? A leirásodból az derül ki, hogy a notórius tegeződő kolléganő miatt. Ez igaz lenne???
    előzmény:
    parázs19 (1)
     
  19. Torolt_felhasznalo_635120
    Torolt_felhasznalo_635120
    2004. szeptember 8. 12:3380.
    Természetesen azt akartam írni az utolsó mondatomban, hogy _nem_ volt előtte példa. . .
    előzmény:
    zsizzsik (75)
     
  20. 2004. szeptember 8. 12:2779.
    Szerintem is igy van.

    Pedig amit korábban irtam nem rossz indulatból tettem, csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy nem biztos, hogy a hiba a többiekben van - ebben az esetben az embernek saját magán kell változtatni, ha elég rugalmas hozzá. Az ún. szociális vagy interperszonális intelligenciája fejletlen.

    Életünk során folyamatosan változunk, de ha ez a változás TUDATOS, akkor idővel fejlett erős személyiséggé válhatunk.

    Remélem nem bántottam meg senkit. . .
    előzmény:
    Milu (78)
     
  21. 2004. szeptember 8. 11:5378.
    Közben olvastam a választ. mindenesetre nem nagyon fogadod el a másmilyen, őszinte véleményeket. Pedig a leírásod alapján nyilvánvaló, hogy a férjedet a többség egy rakás szerencsétlenségnek tartja és úgy is viselkedik vele. Ha nem így lenne, nem nyitottad volna a topicot. Ezért ajánlottuk már többen is, hogy ha ez zavarja őt, akkor menjen el egy szakemberhez. Ha meg nem zavarja, akkor téged se zavarjon.
    előzmény:
    Milu (77)
     
  22. 2004. szeptember 8. 11:3577.
    Nem értem, hogy kerültél a képbe, amikor elfelejtettek neki fizetést utalni. Hogy-hogy te beszéltél a főnökével?
    előzmény:
    parázs19 (65)
     
  23. Torolt_felhasznalo_635120
    Torolt_felhasznalo_635120
    2004. szeptember 8. 11:1876.
    Ja, és még egy: a férjednek el kell döntenie, hogy akar-e változtatni a helyzeten. Ha nagyon zavarja ez, akkor nyilvánvalóan akar rajta változtatni. De amíg nincs meg a motiváció, addig biztosan "kényelmesebb" várni a környezettől, hogy majd az megváltozik. Nem mondom, hogy álljon be bégető birkának- nem kell úgy viselkedni mint mindenki más. De van egy bölcs mondás, miszerint, ha a világot meg akarod változtatni, akkor előbb magadon változtass egy kicsit, erre a világ is hatalmasat fog változni. Persze ez a korral egyre nehezebb, de a megoldás csak a saját kezünkben van.
    előzmény:
    parázs19 (73)
     
  24. Torolt_felhasznalo_635120
    Torolt_felhasznalo_635120
    2004. szeptember 8. 11:0675.
    Szerintem rögtön a fellépéséből, kisugárzásából érezhető egy embernél, hogy mennyire határozott.

    Nálunk is van a családban ilyen karakterű mint a Te párod. Abszolut önbizalomhiányos, hiányzik belőle a minimális egészséges önzés is. Egyszerűen nem tudja a saját érdekeit érvényesíteni. Illetve hát néha sikerül neki, azután amiután már jól behergelte magát egy-egy szitun. Akkor ahogy Te mondod "jól belevág valakinek a pofájába", de azután rögtön meg is bánja amit tett. Valahol megértem őt, illetve próbálom megfejteni én is a motivációit. Olyan családban nőtt fel, ahol sokan voltak testvérek, soha nem dícsérték őt eléggé. Önzésnek helye nem volt, mert ami kevésük volt, azt meg kellett osztaniuk. Egyszerűen volt előtte példa, amiből megtanulhatta volna hogy hogyan érvényesítse az érdekeit.
    előzmény:
    parázs19 (73)
     

Címlap

top