Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ez egy tepsi (azaz őzgerinc, de nem a kicsi, hanem egy hagyományos régi méret. Kb háromnegyedig legyen tele a nyers tésztával.), azért írtam, hogy hogy kettővel szorzom, mert egyszerre kettőt sütök. Ha kezdő vagy, nem feltétlen kell őzgerincben sütni, lehet borda nélküli hosszúkásban is, egyszerűbb kiszedni belőle.
Lassan süsd (de előmelegített forró sütőbe tedd), ha még nem kész (hústű.próba!), akkor takard le egy darab alufóliával, nehogy megégjen a teteje. A püspökkenyérrről lehet olvasni, hogy lisztbe hempergetik a diót stb-t, ne süllyedjen le, hát ennél a régi Váncza receptnél eszébe sincs a finomságoknak lesüllyedni, szépen elosztják magukat.
Eda,
kezdő háziasszonyként kérdezem, hogy a receptedben leírt adagok már a 2 tepsire vonatkoznak, vagy amit leírtá, azt csinálod kétszeres mennyiségben?
Köszi
Köszönöm szépen, igazán aranyos vagy... remélem ízleni fog a családomnak is mert most nem tesztelem előre, csak a rajongó táborára hagyatkozom...
Ezer hála.. Szép estét..
Diós szárnyaskrémleves
Hozzávalók: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 ek durvára vágott dió, 1 csapott ek liszt, 1 cs petrezselyemzöld, 1 csapott tk currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só.
A megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom. 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyem felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom. Tálaláskor leveses csészékbe osztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.
JÉzusom, ez valami álom.... Mh..... az almás... na azt megcsinálom, a csirkékhez jó lesz mert végül leszavazott a ház ura és maradunk a kacsában töltött májnál, ott meg a káposzta, a sült alma és hagyma..
Köszönöm nagyon nagy vagy.. Most már csak a diós szárnyasleves recijét nem találom...
Tudom hogy segítetek.... Köszönöm.. Nagyon hálás vagyok....
Na, hoztam Neked kétféle mártást, ami nagyon finom a pulykamellel és nagyon ünnepi is:
Pisztácia mártás: Világos rántást készítünk, felengedjük húslevessel. Hozzáadunk 1 kk mézet, 1-2 csepp mandula aromát (vagy egy kupica Amaretto-t), 8 dkg apróra vágott pisztáciát, pici sót, esetleg tejszínt/tejfölt.
Fehérboros almamártás:
Hozzávalók: 2 nagyobb piros alma, 1 dl száraz fehérbor, 3 dl majonéz
A héjas almákat kimagozzuk és vékonyra szeljük, majd a felforralt fehérborba tesszük. Átkeverjük, lehúzzuk a tűzről és kihűtjük. Ezután lazán belekeverjük a majonézt és egy kevés aprított petrezselymet.
Sziasztok!
Találtam két menü tippet, és szerintem jól hangzanak, főleg a máktorta!
http://delina.hu/?p=4154
Sziasztok!
Mézes krémes receptet szeretnék tőletek kérni.
Sziasztok!
Nálunk a menü 24-én
Ebéd: rántott hal, fűszeres tepsis burgonya, kukorica saláta
Vacsora: halászlé, grillcsirke házi fűszeres hasábbal, kuglóf, gyümölcskenyér
25-én az én szüleimnél leszünk, 26-án pedig anyóséknál.
nálunk csirkehusi leves lesz csigatésztával
sült almás kacsa több féle rizzsel (gombás,kukoricás,zöldséges)
svéd husgolyók áfonya lekvárral krumpli pürével
tojás saláta, francia saláta
Süti: zserbó, mézes krémes, sport szelet kokusz golyó és rúd
fanta szelet gyümölcs kenyér
kb ez alakult ki de rugalmas vagyok a 3 gyermekem kivánságaival kapcsolatban.
Sziasztok!
Sherpa, megcsináltam vasárnap próbaképpen a diós szárnyaskrém levest, nagy sikert aratott, elég gyorsan elkészítettem, volt a fagyasztóban alaplém. Most hétvégén a májasokat próbálom ki, megyek a szüleimhez, majd anyut is betanítom a receptre:-)
Szia,
Kétéves tojásliköröm is van! És nem hűtőben tároltam. Persze, attól is függ, milyen erősre készíted. Ha 20 fokosnál erősebb, évekig eláll. Az alkohol tartósít.
Szisztok, segítségeteket szeretném kérni a menüt illetően...
leves lesz a diós szárnyas-köszi a recit- , aztán tavaly kacsamáj volt kacsamellben sütve, nagyon jó volt, almával, krokettel, de most megpróbálnám pulykamellben sütve, mellé alma, hagyma, de valahogy nem is tudom... a kacsamell mellé volt a párolt káposzta, itt meg csak a husi, kicsit száraz is... Szóval mit gondoltok, mivel tuningoljam fel?
A párolt zöldségeket mellé , rétestésztában gondoltam kisütni, szaloncukor alakúra.
Szóval, valami szósz, vagy más ötlet? Köszönöm előre is...
Ha valaki még nem döntött a kacsamellben sült, máj isteni volt, hidegen is....
Szia,
leveles tésztából is lehet sajtos pogit készíteni, az nem tudom élesztős e. A levestésztát kinyújtod, fél ujjnyira, a tetéjre sok-sok-sok reszelt sajt, kiszaggatod, vagy kockákra vágod, és mehet is a sütőbe. gyönyörű magasra feljönnek, egyszerűsége ellenére meglepően finom.
Van hagyományos sajtos pogi recim is, de az élesztős.
Szia!
Én ezt szoktam megsütni, nagyon fincsi és sokáig eláll!
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/sos-sutemenye k_-peksutemenyek/omlos-sajtos-pogacsa
A recept Szamóca érdeme!
Sziasztok,
ha már a karácsonyi menünél tartunk, kinéztem a neten egy két likőrreceptet. (Még válogatok a narancsos-csokilikőr, karamellás kávélikőr, mentás csokilikőr között) Nem tudjátok, mennyi ideig tárolhatók el hűtőben? Tojás nincs bennük, csak tejszín, az pedig mindegyiknél forralva van.
mert kétfélét csinálnék, és jó lenne, ha karácsony után szilveszterre is kitartana, mert akkora is vendégeket várunk.
ha van valakinek tapasztalata, azt szívesen várom, köszi.
Sziasztok!
Nálunk a menü:
Sajtkrémleves
Töltött káposzta
Tonhalas-tejfölös rántott palacsinta
Karfiolos krumlipüré
Franciasaláta
Süti:
Puncstorta
Fekete rózsa
Mézes
Szép ünnepet mindenkinek!
Köszi!
Gondolom, csirke alapléből is mehet, az van eltéve, dió is van, szerintem vasárnp ki is próbálom:-D
Szerintem ide még nem, de ebben nem vagyok biztos.
Mindenesetre itt van:
Hozzávalók: 2 tyúkhúsleves kocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 ek durvára vágott dió, 1 ek liszt, 1 ek Vegeta, 1 cs petrezselyemzöld, 1 csapott tk currypor, késhegynyi törött fehér bors
8 dl vízbe teszem a leveskockákat, beleszórom a darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a petrezselymet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. Cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben megfőzök, leöblítem és melegen tartom. A forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyem felét. Folyamatosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselymet, az edényt lefedve 10 percig állni hagyom. Tálaláskor leveses tányérokban elosztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.
Vigyázz, ez a leves függőséget okoz!:) Én szigorúan csak karácsonykor csinálom, bármilyen nagy a nyomás, hogy legyen gyakrabban.
Nagyon jó!
A receptet már leírtad? Mert akkor visszakeresem, és mentem a májasok mellé:-)
Szia
persze bemásolom szívesen. Még pár éve találtam egy blogon, azóta a karácsony elmaradhatatlan kelléke lett. :-))
http://chiliesvaniliaindex.blogspot.com/2005/11 /fahjas-linzerkarika-narancskrmmel.html
két nagy narancs héja
egy nagy narancs levefél citrom leve
4 tojássárgája
2 egész tojás
12 dkg vaj
(A süteményhez a krémnek kb. a fele kell, úgyhogy lehet felezni a receptet, én mindig ezt a mennyiséget csinálom, mert a krém másik felét lefagyasztom)
Narancskrém (előző nap kell elkészíteni, hogy a hűtőben megszilárduljon): Lábasban összekeverem a narancs és a citrom levét, héját és a cukrot. Hozzáadom a tojássárgákat és az egész tojásokat és simára keverem. Állandó keverés takarékon addig főzöm, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadom a vajat és addig keverem, amíg be nem sűrűsödik (Mondjuk egy sűrű vaníliakrám állagúnak kell lennie. Lehűtöm és a hűtőben tárolom.
Két-két linzerkarikát összeragasztok a narancskrémmel ( tényleg csak keveset kell közé tenni, különben kifolyik az oldalán). Most jön a recept legnehezebb része: a sütit alufóliával letakrva legalább fél napig, méginkább másnapig állni hagyjuk, ezalatt finoman megpuhul. A krém tényleg elég sok, sztem is érdemes felezni. Jó sütögetést hozzá A kozáksapkát már ki is nyomtatta férjem, köszi. Idén beveszem a karácsonyi sütik közé, és előző nap csinálom. Jajjj már úgy várom, bárcsak 23-a lenne
Sőt, akár két (három) nappal előtte is elkészítheted a kozáksapkát!
A linzerhez való narancskrémed receptjét leírnád, ha van időd?
Nekem van egy régi holland kakaósdobozról lementett márványkuglóf receptem, de ez sütőporos. (nagyon finom és egyszerű...) Ha kéred, beírom.
Megtaláltam azt az ételt, amit pár éve karácsonykor mindig megcsinálok, egy régi Magyar Konyha karácsonyi számában volt. Annak a számnak szinte az összes sütireceptjét is végigsütöttem...)))
Most rátaláltam a neten és ez jobb, mintha én írnám be, mert kép is van hozzá. Annyit tennék hozzá, hogy az újság Lapka sajtot írt, tényleg az kell, ha géppel vékonyra szelem a sajtot, akkor sem olvad rá olyan szépen....
Pulykamell Gellért módra
Szép napot mindenkinek!
Én egy jól bevált sima kuglóf receptet szeretnék kérni. Most fogok csinálni először, szóval semmi tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban.
Sziasztok,
jöhetek én is?
Én csak 24-én főzök, mert utána anyuhoz + anyósékhoz megyünk, de akkor 10 személyre fogok, ebből 4 gyerek.
A kaja a következőképp fog alakulni .
valami menet közben bekapható előétel, csak azért, hogy amíg tálalok, melegítek legyen mit falatozni, tehát nem késsel villával ehetőre gondoltam. ehhez még nincs semmi konkrét, ha valakinek van vmi bevált ötlet
Után lesz baconos-aszaltszilvás egybensült karaj, vörösboros mártással.
Jó, mert szinte elronthatatlan, és előre is készíthető, (ezalatt a koradélutánt értem pl.) este frissen már csak szeletelem, melegítem. köret még kérdéses. talán krokett, a vörösboros mártás miatt?
Lesz még rántott hal, ( gyerekeknek halrudacska - tuti siker ) ehhez egy fehérboros tejszínes mártás, illetve egy színes krumplisaláta lesz, a halat kivéve ezeket is előre elkészítem.
Sütinek: anyu hozza az elamaradhatatlan beijglit, én csinálok csokis narancsos kekszet, illetve narancskrémes linzert, (ezek is előző nap készíthetők) meg szemezek a hólabdával-kozáksapkával is, amit itt olvastam nálatok. (ez is készíthető előző nap? vagy inkább délelőtt?)
szóljatok ha valamelyik recept kell, szívesen írom, ha nem is rögtön, de legkésőbb este.
Szia!
Nagyon kedves vagy de olyanra gondoltam hogy tortlap+krém rá+ tortlap és tetejére is krém.Ez meg nem olyan, de nagyon köszönöm.