Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
sziasztok!
én idén tervezek szembeszállni a forradalommal. eddig még soha nem csinátam, mindig a boltból vettük, nagyon fincsi volt az is. idén szeretnék vele megpróbálkozni. van is konkrét recim amit ki szeretnék próbálni. akik megcsinálták egytől egyig el voltak tőle ájulva.
a recit a sütik képpel topicból másoltam
1. Bejgli / Latsia módra (kipróbált, isteni)
Tészta (4 rúdhoz):
1 kg finomliszt (fél kiló)
30 dkg zsír (!) (15 dkg)
20 dkg vaj (10 dkg)
16 dkg porcukor (8 dkg)
5 dkg élesztő (2,5 dkg)
2 tojás sárgája (1 db)
2,5 dl víz (1,25)
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit.
Fél óra pihentetés a hűtőben.
Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.
Töltelék:
(2 rúd dióshoz, 2 rúd mákoshoz)
40 dkg dió 40 deka mák
40 dkg mazsola
10 dkg édes darált keksz
40 dkg cukor
2,5 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A mazsolát melg vízbe áztatni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
Összekeverni, hűlni hagyni.
A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
A tésztát téglalap alakúra kinyújtani, tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, /pár perc/ mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad /hűtőbe tettem/.
Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped.
Szurkálni és közepes lángon sütni.(180 fokon sütöttem sima alsó-felső sütésen addig, amíg szép színt kapott, sztem nem volt több 30 percnél, de folyamatosan lestem.) Nagyon finom bejgli.
Szia, Szoljanka!
Miota Drezdaban elek, tudom, mi a szoljanka, s akarhanyszor latom etlapon, mindig rad kell gondolnom..
En mar Magyarorszagon sem ettem bejglit.
Itt van egy un. Stollen elnevezesü elesztös tesztabol keszült sütemeny, ami honapokig elall. Nos, mi azt szoktunk venni, az uram a makosat szereti, en meg a mandulasat.
De van mazsolas, marcipanos meg kismillio izben.
Én is csinálnék forradalmat idén! Életemben először szeretnék bejglit sütni!!! :)
Tudtok esetleg olyan receptet ajánlani, amit egy abszolút kezdő sem tud nagyon elrontani és még finom is? :)
Köszi Nektek!
Nem csinálok beiglit...
csinálnak a nagymamáim meg anyukám meg a vendéglátos tesóm
browniet, gyümölcskenyeret és mézeskalácsot csinálok, amit el lehet eszegetni 1 darabig
A mamám nagyon finom beiglit csinált. Amióta meghalt, csak a boltban vesszük meg. Minden karácsonykor veszünk, nekünk hozzátartozik az ünnephez.
Te valami értelmes okból akarod száműzni kedves hungaricumunkat a repertoárodból vagy csak dafke-forradalmár vagy?
Ha nagyon lázadni akarsz, rángasd meg az ajtónkat (szerelek rá autentikus kordont a kedvedért), majd amikor lejövök, dobálj meg bejglivel. Ha lehet mákossal, de végülis jó lesz a diós is.
A bejglit azt lehet helyettesiteni ?
Az elso suti , amit megtanultam kesziteniKi volt repedve
honvagybol
En akkor szeretem a legjobban , amikor mar egy kicsit szaraz .
Csak óvatosan azzal a forradalommal! Jópár évvel ezelőtt a gyerekeim flódnit ettek valahol, és el voltak ragadtatva tőle. Következő karácsony előtt felajánlottam, hogy bejgli helyett flódnit sütök. Mire a srácok: mi az, hogy helyett? Bejglit és flódnit!
Én sem sütök már, pedig ipari méretekben gyártottam anno a családnak. Anyunak, mert ő nem tudott sütni, anyósomnak, az öreg nagynéniknek, és akkor már a nővéremnek is, hogy ki ne maradjon. A gyerekek meg ették "két pofára". Nagyon untam, de most visszasírom. Az összes idős rokon meghalt, a gyerekek szanaszét a világban. Nem is várom a karácsonyt.
A férjemmel nem vagyunk nagy sütisek. Egy tepsi túrótortát sütök majd (ami tulajdonképpen egy felfújt, vékony tészta alapon), az behűtve még finomabb, mint frissen, rá lehet járni az ünnepek alatt. Ha vendég jön, direkt hálás lesz, hogy mi nem bejglivel kínáljuk.
Mióta férjhez mentem, én sem sütök beijglit.
A sógornőm cukrász, a világ legfinomabb beijglijét süti, én meg mézeskalácsot, házisütit, aztán cserélünk.
A betérő vendégek meg boltit kapnak
Minden évben azt mondom nem lesz bejgli, de a végén mégis sütök + zserbó.
a karacsony nem karacsony beigli nelkul...
nem csatlakomoz a forradalmadhoz!
Hahhhh...! Beigli....!!!
Akkor en mar vagy 20 eve forradalmar vagyok - utalom a bejglit, sosem sutok, meg vendegsegben is elharitom a megkostolasat...
Nalunk akkor lenne nagy balhe, ha a zserbo nem keszulne el
Nem vagyok partner.
En tavalyelott, vagy meg az elott csinaltam...mar mint forradalmat.
A fiuk mar iden is megkerdeztek, hogy ugye ebben az evben lesz bejgli.
Szoval nem tehetem meg, hogy csatlakozzam hozzad.