Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Csináljunk forradalmat!

Szoljanka
Létrehozva: 2008. december 3. 02:36
Idén nem készítek beijglit?Te sem?Helyette valami mást?
  1. 2008. december 3. 15:5942.
    ja és persze zárójelben a féladag hozzávalói
    előzmény:
    Lodra (41)
    2008-12-03  15:58
  2. 2008. december 3. 15:5841.

    sziasztok!

     

    én idén tervezek szembeszállni a forradalommal. eddig még soha nem csinátam, mindig a boltból vettük, nagyon fincsi volt az is. idén szeretnék vele megpróbálkozni. van is konkrét recim amit ki szeretnék próbálni. akik megcsinálták egytől egyig el voltak tőle ájulva.

    a recit a sütik képpel topicból másoltam

     

    1.      Bejgli / Latsia módra (kipróbált, isteni)

    Tészta (4 rúdhoz):

    1 kg finomliszt (fél kiló)
    30 dkg zsír (!) (15 dkg)
    20 dkg vaj (10 dkg)
    16 dkg porcukor (8 dkg)
    5 dkg élesztő (2,5 dkg)
    2 tojás sárgája (1 db)
    2,5 dl víz (1,25)
    1 csipet só
    1/2 citrom reszelt héja

    A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit.
    Fél óra pihentetés a hűtőben.
    Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.

    Töltelék:

    (2 rúd dióshoz, 2 rúd mákoshoz)

    40 dkg dió 40 deka mák

    40 dkg mazsola
    10 dkg édes darált keksz
    40 dkg cukor
    2,5 dl víz
    fahéj
    reszelt citromhéj

    A mazsolát melg vízbe áztatni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
    A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
    Összekeverni, hűlni hagyni.
    A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
    A tésztát téglalap alakúra kinyújtani, tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, /pár perc/ mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad /hűtőbe tettem/.
    Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped.
    Szurkálni és közepes lángon sütni.(180 fokon sütöttem sima alsó-felső sütésen addig, amíg szép színt kapott, sztem nem volt több 30 percnél, de folyamatosan lestem.) Nagyon finom bejgli.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_321283
    Torolt_felhasznalo_321283
    2008. december 3. 15:3040.
    Én itthon élek, mégis tudom
    előzmény:
    gabi1971 (39)
    2008-12-03  15:14
  4. 2008. december 3. 15:1439.

    Szia, Szoljanka!

    Miota Drezdaban elek, tudom, mi a szoljanka, s akarhanyszor latom etlapon, mindig rad kell gondolnom..

     

     En mar Magyarorszagon sem ettem bejglit.

    Itt van egy un. Stollen elnevezesü elesztös tesztabol keszült sütemeny, ami honapokig elall. Nos, mi azt szoktunk venni, az uram a makosat szereti, en meg a mandulasat.

    De van mazsolas, marcipanos meg kismillio izben.

    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  5. 2008. december 3. 11:1938.

    Én is csinálnék forradalmat idén! Életemben először szeretnék bejglit sütni!!! :)

    Tudtok esetleg olyan receptet ajánlani, amit egy abszolút kezdő sem tud nagyon elrontani és még finom is? :)

    Köszi Nektek!

    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  6. 2008. december 3. 10:3137.
    Nálunk nem volt...
    előzmény:
    tittibaba (36)
    2008-12-03  10:29
  7. 2008. december 3. 10:2936.
    A én mamám totál sváb, bejgli mégis van.
    előzmény:
    pingrin (34)
    2008-12-03  10:12
  8. Torolt_felhasznalo_316928
    Torolt_felhasznalo_316928
    2008. december 3. 10:1635.

    Nem csinálok beiglit...

     

    csinálnak a nagymamáim meg anyukám meg a vendéglátos tesóm

     

    browniet, gyümölcskenyeret és mézeskalácsot csinálok, amit el lehet eszegetni 1 darabig

    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  9. 2008. december 3. 10:1234.
    Ellenben a beijglit nem... Sváb vidéken nöttem fel és felénk nem volt szokás karácsonykor beijglit sütni, kb 20 éves koromban ettem elöször, mikor a növérem nem sváb anyósánál voltunk látogatóban.
    előzmény:
    pingrin (33)
    2008-12-03  10:08
  10. 2008. december 3. 10:0833.
    Van. Én is imádom a baklavát .
    előzmény:
    ardian (27)
    2008-12-03  09:20
  11. 2008. december 3. 10:0432.
    Én nagy forradalmár vagyok. Az életben nem csináltam még beiglit.
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  12. 2008. december 3. 09:5731.
    Csináljunk! Én hozom a szomszédasszonyt is!
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  13. 2008. december 3. 09:5330.
    Minek ehhez forradalom? Mindenkinek megvan a maga saját kis családi hagyománya, azt követi, vagy ha kedve szottyan másra, hát változtat rajta. De minek ehhez forradalom? Miért lesz az jobb neked, ha más sem süt beiglit? Egyébként nálunk a beigli és a mézeskalács hozzátartozik a karácsonyhoz, ez a kettő mindig van :D Anyám szokott flódnit is sütni, ha van rá ideje-energiája. Plusz én idén tervezem, hogy meglepem őket egy adag piramissal is - a fiúknak nagyon ízlett, amit legutóbb csináltam, és a sok dióval és a csillogó cukorral szerintem olyan jó kis karácsonyi süti lesz!
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  14. Torolt_felhasznalo_571436
    Torolt_felhasznalo_571436
    2008. december 3. 09:3429.
    Ó,van ám.Nekem sógornőm csinálta először,az volt az első baklva-kóstolóm,és nekem nagyon ízlett.Szeretem ezt az ízvilágot,dió,citrom,cukor.Nagyon gej,az igaz,én desszertként már nem is bírom,jobb,ha éhes az ember előtte.Én pl. reggel nagyon szeretem az ilyeneket.Csokitortát is szivesen reggeliznék.
    előzmény:
    ardian (27)
    2008-12-03  09:20
  15. Torolt_felhasznalo_698367
    Torolt_felhasznalo_698367
    2008. december 3. 09:2628.

    A mamám nagyon finom beiglit csinált. Amióta meghalt, csak a boltban vesszük meg. Minden karácsonykor veszünk, nekünk hozzátartozik az ünnephez.

    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  16. 2008. december 3. 09:2027.
    Van magyar, aki azt szereti? A tömény cukornál is édesebb... Jön anyósom, a férjem már dörzsöli a kezét, hogy csináltat vele... Brrr...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_571436 (25)
    2008-12-03  08:58
  17. 2008. december 3. 09:1226.

    Te valami értelmes okból akarod száműzni kedves hungaricumunkat a repertoárodból vagy csak dafke-forradalmár vagy?

     

    Ha nagyon lázadni akarsz, rángasd meg az ajtónkat (szerelek rá autentikus kordont a kedvedért), majd amikor lejövök, dobálj meg bejglivel. Ha lehet mákossal, de végülis jó lesz a diós is.

    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  18. Torolt_felhasznalo_571436
    Torolt_felhasznalo_571436
    2008. december 3. 08:5825.
    Jaj,baklava.Nyami.Az nagyon finom.Igaz,egy szelet felér egy főétkezéssel,de én nagyon szeretem az ilyen tömény édességeket.
    előzmény:
    Villő (20)
    2008-12-03  08:20
  19. Torolt_felhasznalo_571436
    Torolt_felhasznalo_571436
    2008. december 3. 08:5624.
    Én eddig sem sütöttem,nálunk zserbó szokott lenni.Anyósom viszont mindig süt bájglitNagyim,Isten nyugosztalja valami hihetetlen finom kakaós bejglit szokott sütni,de nem csak karácsonykor,hanem,amikor éppen eszébe jutott.Aztán nem ám méregetés,meg ilyenek...Á,sittysutty,gyúr,dagaszt,tölt,teker,süt,és mindig tökéletes volt a bejglije,meg minden kelt tésztája.Hiába na a kisujjában volt a tudomány...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2008. december 3. 08:3123.
    Nos, ezek szerint én eddig is lázadtam, mert még sose sütöttem beiglit és erősen érzem, hogy nem is fogok.
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  21. 2008. december 3. 08:2722.
    Flódnit...?
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  22. 2008. december 3. 08:2121.
    nemá..
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  23. 2008. december 3. 08:2020.
    Baklavát sütök. Bejglit csak fagyasztottat tudok de még az is kireped. Nem akarok ezzel égni karácsonykor.
    előzmény:
    Szoljanka (1)
    2008-12-03  02:36
  24. 2008. december 3. 08:1419.
    Én egyszer 62 db-ot sütöttem.
    előzmény:
    gerdamama (16)
    2008-12-03  07:45

Címlap

top