Gyűjtsük álmainkat!

klára13
Létrehozva: 2006. február 21. 21:43

          Gyűjteni nagyon jó! És bármit lehet! Szabad hirtelen, meggondolatlanul határozni, és azonnal, mintegy varázsütésre gyűjtővé válni! Varázspálca sem kell hozzá. De ha úgy gondolod, mégis kell, azonnal csapj fel varázspálcagyűjtőnek!

          Tegnap még nem voltál gyűjtő, ma gyűjtő vagy! Gyűjtsünk együtt! Én mindenféle kacatot gyűjtök. Babákat. Bohócokat. Kőtojást. Kőgolyót. Amarillisz t. Csigát.  Kavicsot.

De legesleginkább álmaimat gyűjtöm. És emlékeimet. Mindent megőrzök, amihez szeretet fűz. Ezért aztán gyűjtök mosolyokat, tekinteteket, sőt gyűjtök hangsúlyokat is. És érintéseket, kézfogásokat.

           Gyere velem! Legyél gyűjtő te is! Gyűjtsünk együtt! Mondd el, gyűjteményednek mi a legújabb darabja. Mi a legrégebbi. Talán egy mese. Talán egy versidézet. Egy gondolat, ami nem hagy békén. Egy színes kavics az udvarodról. Egy tojás, melynek rendellenes a formája, ezért megőrizni érdemes. Hangkazetta vagy fénykép. Gyűjtsünk együtt, fejtegessük együtt az élet titkait. Oszd meg velünk gyűjteményed legféltettebb darabját, így még inkább tiéd lesz, örömünk megsokszorozza örömödet.  Ha örömöt gyűjtesz, mondd el azt. Ha embereket gyűjtesz, mondd el őket. Ha barátokat, róluk beszélj! Hozd el ide gyűjteményedet!

   talán nem is tudod,hogy gyűjtő vagy! Fedezd fel a gyűjtőt magadban! Gyere, gyűjtsél velem! Remélem: velünk!

 

 

75001 hozzászólás
 1. 2019. május 20. 14:3275001.

    Kellemetlen hétvégém volt, már pénteken kezdődött. Délelőtt mintha az ég leszakadni kívánt volna, hatalmas volt a zaj. Megvalósultak e verssorok:
  "Ki dörömböl az ég boltozatján, 
  Mi zokog mint malom a pokolban, 
  Hulló angyal, tört szív, őrült lélek, 


  Vert hadak vagy vakmerő remények?"
  Csupán katonai napok voltak a reptéren, amit a közelmúltban megvásárolt valaki. Sajnos, nem a közeli gazdáké lett legelő céljából, az ilyesféle pacifista jövő még odébb van, sőt egyre odébb, úgy tűnik, és az új tulaj (eddig az MHSZ-é volt, vagy ilyesmi,) igencsak militarista beállítottságú, néztem a programot.
     Nos, a hét végén aztán nem békésen teltek a napok, ideszűrődött a csatazaj. Utálom.
     Na, már mögöttem van. Éjjel esett, nagy változások történtek teraszomon. Egyik futórózsámon kinyílt két virágocska. Olyanok, mint két gomb. Maciszemnek is elmennének, hát ilyen csúf rózsát most látok először. 
     Kezd színesedni a terasz, nagy örömömre. Viszont a sharongyümölccsel, (alias kákiszilva), teljesen tanácstalan vagyok. Úgy virágzik, hogy hamarosan kicsike gyümölcsökké cseperednek a virágok. És fácskám tömve van felük! Hetvenet számoltam meg, de aztán a magasban levőkkel nem fárasztottam magamat. Most mit tegyek? Várjam meg, hogy saját maga megritkítsa termését, vagy fosszam meg tőle én? Úgy vélem, hogy a kis fa a hatalmas cserépben 8-10 gyümölcsnél többet nem képes felnevelni. Talán tud valaki tanácsot adni, akinek kertjében szintén ilyesmi gondjai szoktak lenni.


   
   

 2. 2019. május 20. 14:0275000.

    Kellemes pihenést, gyors felépülést kívánok, Marika. Majd kérlek, meséld el, hogyan történik egy ilyen műtét manapság?

  előzmény:
  jara (74998)
  2019-05-20  10:41
 3. 2019. május 20. 14:0074999.

     Javult-e fiacskád, Janka?
     A gúnarak valóban ijesztőek tudnak lenni, különösen, ha a lányka ijedős. 
     Unokanővéremnek Olaszországban volt hatalmas tyúkudvara, vagyis inkább állatkertje, kiélhette ott minden gyermekkori álmát. Volt három libája, olyanok voltak, mint valami páncélos deszant, totyogtak szinte összenőve, és közben rendületlenül sziszegtek. Csuda édesek voltak. Sokat tojtak, a tojásokat odaadták a közeli hittérítőket képző intézetnek, ők nem voltak finnyásak, örömmel fogadták az adományt. Nem jött hír szalmonellafertőzésről.
     Egyik évben iszonyatosan sok macskája volt hátul, kertben. Aztán amikor ott jártam ismét, szinte egyet sem láttam. Hova lettek? Kérdeztem, csak vállát vonogatta. Szerintem nem tudta ő sem. 

  előzmény:
  csinomjank (74991)
  2019-05-19  05:49
 4. 2019. május 20. 10:4174998.

  Sziasztok. Most értem haza. Minden rendben ment. Jól vagyok.  Köszi a figyelmet, majd visszaolvasok tovább is, most csak első érdeklődésig tettem.

 5. 2019. május 20. 08:5074997.

  Janka, remélem kisfiad gyorsan felépült! 

  előzmény:
  csinomjank (74991)
  2019-05-19  05:49
 6. 2019. május 20. 08:4874996.

  Nagyon szép a virágod Magdika! Hasonlót palántából pár éve neveltem az erkélyen, de nevét nem tudom. Most is gyönyörű helyen jártatok! 


  Marika még nem jelentkezett, lehet, hogy még nincs otthon. (Néha telefonon is beszélünk, de még nem akartam zavarni.) 

  előzmény:
  Kusza (74993)
  2019-05-20  08:25
 7. 2019. május 20. 08:4374995.

  Jó napot, eredményes, derűs hetet mindenkinek! 


  Felétek bizonyára ma is napos, munkára csábító idő van! Itt Dél-Keleten az este hatalmas vihar söpört át. Könyvtárba készülök. 1 hónappal ezelőtt épp onnan jövet kapott el a jeges zivatar. A vászon táskában hozott könyvek egy része vizes lett, ma biztonságosabban szállítom vissza. (Lehet, hogy megbírságolnak érte. )


  Tegnap barátnőmmel megnéztük a Leonardo 500. c. filmet. Pár napja elővettem az életrajzi regényét(?), ami igazából élettörténet. (Cseh író 1982-ben kiadott műve). Fantasztikus korszak, az ember pedig csodálatos elme volt. A film sokféle tudomány kutatóit szólaltatta meg, mennyi később megvalósult találmány csírája született meg Leonardó rajzaiban. Szinte példátlan az ilyen tudós- művész. Gyerekkorom óta rajongok érte,  "A firenzei varázsló" c. ifjuságnak írott olvasmányom alapján.(Remélem ott van még valamelyik unokám könyvespolcán!)

 8. 2019. május 20. 08:2874994.

  Jara Marika várom már a jelentkezésed a műtét után! Gondolom, még rossz ülni.

 9. 2019. május 20. 08:2574993.

  Nem tudjátok hogy hívják ezt a mezei virágot? 


  Ezen a réten szedtem.

 10. 2019. május 20. 08:2474992.

  Annyit még a libákról és a nálunk nevelődött "jószágokról". Csak a konyhára kerültek, nem tenyésztettük, így aztán a vezér agressziója nem alakulhatott ki, nem érték meg. Hallottam én is arról, hogy a csapat védelmében a vezérhím támadni is képes (kakas is).

  előzmény:
  csinomjank (74990)
  2019-05-19  05:37
 11. 2019. május 19. 05:4974991.

  Nehez napok vannak mogottem . Elszoktam mar tole , hogy betegek legyenek a gyerekek . Most a kisfiamnak volt olyan csunya mandula gyulladasa , hogy az orvos benfogta a megfigyelobe ... ott fekudtunk ot orat - aztan itthon is meg tartotta magat a laz egy napig ... en valahogy  azt a sugallatot kaptam , hogy igyon a gyerek mentas limonadet  es lass csodat -  a laz szinte azonnal elmult ...


   Ezt csak azert osztom meg , hogy hatha valaki  masnak is bevalik  ...persze friss mentaval keszitve !


  _____________


   Almomban egy hajos korutazason voltam .  Szimpatikus ,elegans idosebb holgyek voltak az utastarsaim. Egyikuk egy elegans kek turbant viselt . Menni kellett a tarsalgoba a kapitany partijara  es en akkor vettem eszre , hogy milyen lehetetlen ruhaban vagyok : a hetvenes evek rikito divatjat idezo , gepi kotesu csikos kosztumben   es csak szidtam magamat a rossz ruha valasztasert ...


   valojaban soha nem volt kotott kosztumom - a rikito szinek sem az en vilagom ...


   ha valaki tud ra magyarazatot , akkor kivancsian varom 

 12. 2019. május 19. 05:3774990.

  Zsumi - erdekes dolgokat irtal a libakrol  - akkor ezek szerint nekem volt pechem veluk , hogy eletemben eloszor talalkozvan veluk ,meg akartak tamadni 


  ________


   


   aranyos a kis napozos keped ... husz ev van koztunk - de meg az en gyerekkoromban is ez volt a divat ...


   meg annyi kozos van a gyerekkorunkban , hogy en is patak kozeleben nottem fel - bar eleg szoktalan modon ez a patak egy lakotelep toveben volt ... eros sodrasu , ijeszto patak volt , tele  sziklakkal - kis fahidakon kozlekedtunk   felette ...


   nyari vasarnapokon gyakran kivitt apu egy retre ,ahol szeles es nyugodt volt a patak  ... kavicsokat dobaltunk , viragot szedtunk , fekudtunk a fuben es a felhoket csodaltuk ... addig anyunak volt par ,nyugodt ,gyerekmentes oraja ... hat ez volt egy resz a csodalatos gyerekkorombol 


  nagyapaim meg szuletesem elott meghaltak ... egyikojuk tiszteletere  egy emlekszobat avattak nemreg  azon a helyen ,ahol dolgozott ... de a szemelyes kapcsolat hianya miatt talan - szamomra oly idegenk es tavoliak ...

 13. 2019. május 18. 14:0874989.

  Ha minden igaz, Jara Marikánk tegnap megszabadult epeköveitől! Mielőbbi gyors és teljes felépülést kívánunk neki! Szeretettel! 

 14. 2019. május 18. 14:0674988.

  Igen, én is ezt érzékeltettem: A szóban is ott van: "cserediák". Csak az utazást fizeti (vagy még azt sem, ha pályáznak rá) a szülő, hiszen minden mást biztosít ugyanúgy a cseregyereknek, mint amit odaát kap a gyereke. Általában az iskolák egymás közt hozzák létre a kapcsolatot( cserét) s szervezik meg az utat.


  Az alapítványon, vagy szervezeten keresztül kiküldött tanuló esete már nem csere alapon megy. Az állami ösztöndíj még további elérhető lehetőség, kivételes tehetségek már középiskolás korban is megkaphatják.


  Kellemes kirándulást! 

  előzmény:
  leiw (74986)
  2019-05-18  13:40
 15. 2019. május 18. 13:5274987.

  Klárám, én büszke vagyok a saját vidékiségemre, de onnan "fentről lejönnek" vidékre, különösen az Alföldre. Jó, a térképen délebbre van, de mégis...A szegedi "Radnóti" a reál tárgyakból különösen magas szinvonalú, nagyon sikeres emberek kerülnek ki onnan. 


  Jut eszembe: A vhelyi Bethlen G. gimi sem volt semmi annak idején, de amikor 2. osztályba felvettek Szegeden (nem is a Radnótiba, mert akkor még külön fiú és leánygimi volt), az igazgató gúnyosan megjegyezte:"Meglátjuk mi lesz a vidéki kitűnőből minálunk!" Az érettségi banketten mellé ültett az osztályfőnök. Bátorkodtam emlékeztetni rá...


  A tájnyelvről. Voltak olyan tanáraim, akik nem szerették, de olyanok is akik őrizésére biztattak. Munkahelyemen viszont annyian használták, hogy kinézték a "mekegőket". Mindhárom városom erősen őzik, a közeli Szentesen már a többféle e hang és még keletebbre haladva az í hallik ki a beszédből.


  Te ennek biztosabban a tudója vagy, hivatásodnál fogva! 

  előzmény:
  klára13 (74985)
  2019-05-18  12:38
 16. 2019. május 18. 13:4074986.

  A cserediakoskodas egeszen mas mint a kulfoldi osztondij. Ez a csere arra jo hogy a fiatal szemelyek latokore kitaguljon, tapasztalatszerzes, nyelvtanulas, onalloskodas, jobban felnotte valas es a jovo jobb atgondolasa hogy merre hova, mi erdekel.


  Utana egeszen mas utakon indulhat egy fiatal. Jo nehany cserediakot ismertem is. Beszelgettem valahol egy masik blogon valakivel akinek az unokaja itt volt fennt egy eszaki allamban fel evet, / ennyit tudott a szulo kigazdalkodni/, utana hazament, 1 ev mulva vegzett a gimnaziummal, osztondijat kert es kapott Oxfordba, ott vegzett 2 eve, benntmaradt az egyetemen mint segedtanar egyelore. A tanfolyaman elso 5 kozott vegzett, mar nem emlekszem hogy elso volt-e koztuk vagy masodik de lattam a fotot roluk, a neveket felsorolva, valoban igy volt, / volt olyan rosszmaju aki megkerdojelezte/.


  A szulei mondtak hogy nagyot lokott rajta az a felev, cserediakkert kulfoldon, olyan hatarozott lett hogy na, maga intezte a dolgait utana 17-18 evesen.


  Regen a fiatalokat elkuldtek kulfoldre tanulni, tapasztalatot szerezni, a fiatal mesterek is lenyomtak egy-egy evet . Nem volt az rossz es most sem az.


  Persze penzbe kerul, a fogado csalad ingyen biztositja a lakhatast, ennivalot, viszik magukkal mindefele, nyaralni is ha mennek tehat az alap biztosiva van. Viszont kell a repulojegy oda- vissza es havi zsebpenz amit a szervezet aki ezt fennttartja kotelezonek tart, valahol olvastam hogy 400 dollar havi penz korul kell  a tanulonak biztositani hogy legyen mibol zsebpenzezni meg meg tudjon venni dolgokat amit fontosnak tart, hat nem egyszeru kigazdalkodni ezt a penzt barkinek.


  Mindjart megyek kirandulni csak a ferjemet kell kiasni az agybol, vegre egy napsuteses meleg nap, faztunk eleget mostanaban....

  előzmény:
  Zsumi45 (74984)
  2019-05-18  09:02
 17. 2019. május 18. 12:3874985.

     Most már értem. Remek fantáziád van, Zsuzsika. 
     A vidéki jelzőt degradálónak érzed? Sopronban nagy kultuszuk volt a gimnáziumoknak, így aztán büszkék voltunk rájuk. 
     Örök bánatom, hogy nincs megbecsülve az a kevéske tájnyelv, amely nálunk van. Mindent ural a "pesti" egyennyelv. Örülnék ö-ző  műsorvezetőknek. De hát azt a kellemes elállófülű időjóst is"kitaníttatták"! Eltűnt egy színfolt, szürkébb lett e kép. 
     Nekünk a Kisalföldön kétféle e hangunk volt. Otthon élő rokonaink beszéde mindig meglep, elszoktam "tájnyelvünktől". Kikopott az én beszédemből teljesen, néha erőltetem magamnak, ehhez nekem az Erzsi hangsor a legmegfelelőbb. Nemigen megy, sajnos. Az az e hang a nyílt, amely nálatok az ö. 

  előzmény:
  Zsumi45 (74984)
  2019-05-18  09:02
 18. 2019. május 18. 09:0274984.

  A külföldön tanulás lehetősége itt is fennáll. A kiválók állami, vagy alapítványi ösztöndíjjal, mások tetemes költségekkel. Cserediákként így már nehezebb lenne.


  Akár az USA-ban, Londonban, vagy Európában bárhol.  Egyik rokon fiú, aki matematikusként végzett Cambridg-ben, további fokozatok elérése céljából ott folytatja tovább. (Abból a "vidéki"gimnáziumból, ahol unokáim is végeztek  évenként vesznek fel diákokat külföldi egyetemekre.) 


   

  előzmény:
  leiw (74972)
  2019-05-16  22:03
 19. 2019. május 18. 08:4374983.

  Klárám, tovább gondoltam: írásod és a lehetőségek gazdag tárháza oly színes, hogy bennem egy álomszép eredeti perzsa szőnyeg képe jelent meg. 

  előzmény:
  Zsumi45 (74974)
  2019-05-17  15:18
 20. 2019. május 18. 08:3574982.

   "...kezdődik az általam nagyon nem kedvelt öszöm-iszom fesztiválok sora."


  Azért nem kedvelem, mert tavasztól őszig le sem bontják a belváros gyönyörű tereiről a bódésort. valamilyen címen mindenféle kétes értékű fesztivál folyik. A város a bérleti díjakból így szerez bevételt, s a városért ide érkezők nem a várost látják, hanem az ezzel járó dorbézolást, szemetet. A sok emléktárgy, játék, lufi, stb sem hordoz semmiféle népművészeti értéket, növeli a hulladékot...Ha már igény van rá, találnának valami külterületet, de oda sokkal kevesebben mennének el! 


  A fiatalok drága találkozóhelyének kulturáltabb helyet is el tudnék képzelni. A kép az első napon készült, később már nem ilyen idilli a kép.

  előzmény:
  klára13 (74976)
  2019-05-17  18:03
 21. 2019. május 18. 04:2774981.

  A fesztivalok itt is eszem-iszommal jarnak. Tegnap kezdodott a Gorog fesztival amit egy gorog templom rendez minden evben es a lakossag ugrasra keszen varja mert olyan gyrot keszitenek amilyen finomat eletemben nem ettem, azt mondjak hogy minden etel friss nyersanyagbol van, meg a pitat is ok sutik, hat olyan is.


  A tobbi eteluk szamomra felejthetosek, a citromos mentas, oreganos fuszerezesek nem az en izlesem. A dios, mezes baklavaktol a hideg raz, nagyon nem szeretem. Van gorog nepi tanc, eloadas, arulnak gorog dolgokat, minden evben hajszalra ugyanazt, nem erdekel senkit. Megnezik a musort, teletomik magukat kajaval, isszak a gorog sort es varjak a kovetkezo evet....

  előzmény:
  Zsumi45 (74975)
  2019-05-17  15:50
 22. 2019. május 18. 04:2074980.

  Ezek szerint a hazad 800 negyzetmeter? Az tenyleg eleg 3 csaladnak, majd ha mar ugy hozza a sors akkor eleg lesz a ket fiunak is, nem?


  Megis nagy dolog az ha keszen kapnak idovel egy-egy sajat lakast es meg a szulok is elfernek benne egy kulon lakreszen, akkor persze ha a fiatalokat a munkajuk nem viszi el  messzebbre.


  Igen, tudom hogy a menyed egy nagyon okos es csaladkozpontu lany, nagyon csinos is, tenyleg lanyos, plane ezzel a frizuraval.


  Lakokocsival utazni azert jo mert nem kell hotel utan kutatni, ott allsz meg vele ahol akarsz, marmint kemping helyen.


  Meg sosem probaltam, nekem csak egy kifogasom van ellene, ugyanaz a napirendem lenne mint otthon. Megagyazni reggel, nemi takaritas, fozes is valoszinu, mosogatas, tenyleg otthon ereznem magamat benne ezert jobb szeretek hotelben megszallni hogy ezeket elkeruljem. 


  Megis, pl. nagyon el tudnam kepzelni a kozeli toparton, ott tolteni vele egy hetveget vagy hetet, az egesz nyar is klassz lenne a vizparton vele.


  Egyebkent volt olyan gondolatunk hogy kene venni egyet es bejarni vele az orszagot de a ferjem nem vallalta hogy vezesse, azt mondta hogy tartana tole hogy balesetet csinal, ha en vezetnem az mas lenne. Hat nem! Gyava vagyok hozza, valahogy nem szoktam meg az ilyen  nagy kocsikat.


   

  előzmény:
  klára13 (74973)
  2019-05-17  11:51
 23. 2019. május 17. 18:2574979.

  Jó étvágyat kivánok,mert az is fontos.

  előzmény:
  klára13 (74977)
  2019-05-17  18:10
 24. 2019. május 17. 18:2474978.

  Köszönöm a nyelvleckét.Vannak szavak amiket nem ismertem.

  előzmény:
  Zsumi45 (74958)
  2019-05-15  10:53
1 2 3 4 5

Címlap

top