Vito P.M.D.

vitopmd
Létrehozva: 2006. augusztus 3. 15:22
"Jelenleg, az ismert ezoterikusokhoz tartozom, és itt vagyok hogy beszélhessünk azokról a dolgokról, melyek izgatnak s nem tudod rá a választ vagy csak szeretnél beszélni róla! Ha van kedved írj róla és dumáljunk...."
152373 hozzászólás
 1. 2018. november 17. 10:02152373.

  Hai!


  Kellemes hétvégét mindenkinek....

 2. 2018. november 3. 10:18152370.

  Hai!


  Szenzációs volt a Samhain kurzus és az ólomöntés. Éjjel fél egykor mentek el a skacok.


  Jó dolog követni a hagyományokat.


   


  Mindenkinek kellemes hétvégét.

 3. 2018. november 1. 14:47152369.

  Hai!


   


  Samhain (ír: szó-in, skót: szaven)


  Jelentése: "nyár vége". A kelta évkezdő nap, a tél kezdete. A kelták két évszakra osztották föl az évet: a tél Samhain estéjétől Beltane (május 1.) estéjéig tartott, a nyár kezdetéig. Az ünnep más elnevezései: Halloween, Hallowmas, All Hallow's  Eve, Mindenszentek Napja, Halálünnnep. A legjelentősebb ünnep a kelták számára.


  Az óesztendő végét, az új év kezdetét jelöli. A kelták hite szerint ezen az éjszakán egészen könnyen átjárhatóvá vékonyodik a túlvilág és evilág közti határ, a külső valóságunk és belső világuk közti függöny könnyedén fellibbenthető. A halottak szellemei eljönnek hozzánk. Ezért gondoskodnunk kell szeretteink szelleméről: megvendégeljük őket, őrájuk is gondolunk, külön terítéket szolgálunk fel számukra a vacsoránknál. Különösen azoknak, akik az elmúlt év során távoztak közülünk. Az írek régi hite szerint ilyenkor a föld alól is előbújnak mindenféle jó, vidám, de ártó, gonosz lények is. Ez utóbbiaktól megóvhatjuk magunkat, ha ijesztő képűre faragott töklámpást állítunk az ablakunkba, udvarunkba, kertünkbe, amelynek belsejébe egész éjjel égő gyertyát állítunk. Ugyanezt a célt szolgálja a maskarás fölvonulás is, ez a szokás most is él az angolszász országokban, ahol leginkább Halloween néven ünnepelnek, és  gyerekek is, felnőttek is ijesztő maskarákba öltöznek, (többnyire az épp aktuális horrorfilm hősének képmását öltve),  így ijesztgetve egymást és elűzve a rossz szellemeket. - Az eredeti kelta szokás szerint csak a felnőttek mulattak ily módon.


  Akárcsak nálunk a regősök Karácsony-Újév környékén, az írek is házról házra jártak csoportosan kántálva, hogy elűzzék a háztól a rontó szellemeket, némi kis megvendégelés, fizetség fejében.


  Samhain ünnepéhez számtalan szertartás, jóslás kötődik, hiszen a pogány kelta hit szerint ez az év legmágikusabb éjszakája. Ilyenkor a család körbeüli a tűzhelyet, és a tűz körül kísértethistóriákkal szórakoztatják egymást. Másutt szeánszot ülnek, tarot-kártyát vetnek, vagy rúnából jósolnak. Ezen az éjszakán különösen hatásos, ha tükör előtt elsuttogjuk a kívánságunkat. A jóslások hasonlóak a mi szilveszteri szokásainkhoz: jövendőbelinkről, házasságról, a várható éves időjárásról és egyáltalán, a jövő évben várható szerencséről tájékoztatják a kíváncsi kérdezőt.


  A varázséjszaka gyümölcse az alma. Ami, mint tudjuk, a termékenység, az élet szimbóluma, Vénusz, Aphrodité, Iduna és más anyaistennők attribútuma. A gránátalma pedig az alvilággal is kapcsolatban áll: Perszephoné gránátalmamagokat evett, így lett az alvilág királynője Hádész, a holtak birodalmában.


  Néhány almajóslás Samhain éjjelére: aki először almába harap, az lesz az első az év során, aki házasságot köt. Ha egy szép, egészséges, hibátlan piros almát meghámozunk óvatosan úgy, hogy a héja egyetlen összefüggő csíkban maradjon, és ezt a héjat bal kezünkkel óvatosan hátrahajítjuk jobb vállunk fölött, akkor az almahéj-tekervényből kirajzolódik igaz szerelmünk neve.


  Skóciában köveket tesznek a tűzbe ezen az éjszakán. Akinek a köve másnapra elhomályosodik, az meghal a következő évben. Ha a tűzhely hamujában másnap lábnyomot találunk, valaki meghal a családból a következő évben- mégpedig az, akinek a lába éppen beleillik a nyomba.


  A Samhain egyik legjellegzetesebb szimbóluma a töklámpa. Eredetéről vita folyik, de vagy ír, vagy skót eredetű szokás. Ezen az estén tilos volt hosszú útnak indulni. Aki mégis erre kényszerült, a töklámpással védte magát az ártó, bajthozó kísértetektől, tündérektől - akik mint tudjuk, igen nagy népsűrűségben fordultak elő azokon a tájakon.


  A Samhain igazi értelme, jelentősége az eltávozottakkal való kapcsolat fölidézése, emlékük, szeretetük ápolása, majd békés elbocsátásuk, egyúttal előretekintés, az érkezők fogadása. "Engedd távozni a távozni akarót, engedd érkezni az érezni akarót" - soha ennél alkalmasabb időpontot! Lelkünkben is felidézhetjük ilyenkor az elmúlt év "eltávozottjait", személyeket, történéseket., "vendégül látjuk" őket, megtiszteljük, majd békében elbocsátjuk, hogy aztán nyugalomra találjanak és figyelhessünk az új történésekre.

 4. 2018. október 31. 07:34152367.

  Boldog SAMHAIN-T

 5. 2018. október 29. 10:24152365.

  Hai!


   


  Jó hét kezdetet....

 6. 2018. október 27. 14:45152364.

  Hai!


   


  Kellemes őszi hétvégét mindenkinek.


  Én a párommal Visegrádra megyünk....


   


   


  ui: a trolloknak mondom, a képek nem Visegrádiak...csak ősziesek. 

 7. 2018. október 26. 17:42152363.

  Hai!


   


  Egy kis titokzatos történelem....


   


  https://palyazat.indavideo.hu/video/Osi_Idegenek_Puma_Pun ku_Rejtelye_HUN

 8. 2018. október 26. 10:03152362.

  Hai!


   


  Kékfing....a végén oda van írva Dénes Emília. Vagyis nem én fordítottam.


  De...


  Ha nem tetszik lehet tovább menni....

  előzmény:
  kekelefant (152361)
  2018-10-26  00:42
 9. 2018. október 26. 00:42152361.

  Maradj meg a Harry Potter konyveknel,azt talan felfogod,kulonben a no lopta egy masik irotol,de mar akkor kezdtek a filmeket forgatni,a masik irononek mennie kellet ,hogy ma hol van nem tudjuk,talan 6  reteg alatt,de JK egy tolvaj es csalo.....


  Hazugsag volt minden szava,de mar akkor milliokat koltottek a filmekre.....

  előzmény:
  vitopmd (152355)
  2018-10-26  00:14
 10. 2018. október 26. 00:36152360.

  Te kis zavaros,azokat "lepraconnak hivjak,vagy olvasni nem tudsz,vagy be vagy csavarodva.......


  Ezt a sok baromsagot ha beadod a loteri kutyanak ellenned fordul,mindent rosszul magyarazol,hagydd abba,es ezert penzt kersz???????Ez nekem faj,faj faj!!!!!!!!!

  előzmény:
  vitopmd (152358)
  2018-10-26  00:21
 11. 2018. október 26. 00:30152359.

  De jo fordito vagy!Te forditottal minden irot a sirjaban!!!!


  Ennyi zagyvasagot... ha Natalie Halloway hinart latott volna a holland pasiben ,meg ma is elne????

  előzmény:
  vitopmd (152355)
  2018-10-26  00:14
 12. 2018. október 26. 00:21152358.

  Lady Jane Wilde 19. századi ír költő kutatásai alapján, középkori feljegyzésekre hivatkozva azonban jóságos lényekként írta le őket. Ő elevenítette fel az alábbi régesrégi történetet is: Phadraig, egy idős, beteg farmer fia egyik éjjel arra ébredt, hogy egy fénylő, ködszerű, fehér, alaktalan árnyat lát elsuhanni a szobájában. A fiú azon kevesek közé tartozott, aki képes volt észlelni egy púca jelenlétét. Nem tudta, mit tegyen, gondolta, akár jóságos, akár gonosz teremtmény áll előtte, felajánlja egyik kedvenc tárgyát, egy meleg kabátot, hogy jelezze a lény felé békés szándékát. Ezután a púca minden éjjel visszatért a farmra segíteni, a régi malomban felhalmozódott gabonát, amit a fiú nem győzött egyedül lisztté őrölni, megőrölte. A fiú, hálásan a segítségért, felajánlott a szellemnek egy gyönyörű selyemköpenyt, amit még gyermekkorában kapott a városban élő rokonaitól és a legértékesebb dolog volt az egész farmon. Ennek a púca úgy megörült, hogy elutazott világot látni. Azonban addigra már annyit és olyan hatékonyan dolgozott a földeken és a malomban, hogy az idős farmernek soha többé nem kellett dolgoznia, Phadraig pedig egyetemre mehetett, amire mindig is vágyott.


  8. Leanan Sidhe


  Ez a női démon egyszerre volt múzsa és gyilkos szörnyeteg. Hasonlóan a Dearg Due-hoz, a Leanan Sidhe-nek is szokása a vérszívás.


  Ez a gonosz tündér költőknek és zenészeknek ad ihletet, azonban a művészeknek nagy árat kell fizetniük az ötletekért. A lény a szeretőjükké válik, megosztja velük intelligenciáját, kreativitását és varázsát, ezzel segítve az alkotást, ám amikor rövid idő elteltével elhagyja a férfiakat, azok depressziósak lesznek, úgy érzik, nélküle nem tudnak alkotni, sem élni és hamarosan meg is halnak. Ekkor a gyilkos múzsa visszatér a holttestekért és a barlangjába viszi őket. A kiszívott vér egy részét összegyűjti feneketlen, vörös üstjében, abból merítve később az ötleteit és vonzerejét, amit továbbadhat a következő szerencsétlen áldozatainak.


  A pöttöm, szakállas emberkék idejük nagy részét cipők készítésével töltik, szabadidejükben pedig emberek ellen elkövetett kellemetlen csínyekkel szórakoztatják magukat.


  A leprikónokról legkorábban egy „Fergus Mac Léti” című, középkori történet tesz említést. Eszerint egy király elaludt a tengerparton, majd nem sokkal később arra riadt fel álmából, hogy három leprikón ráncigálja be a tengerbe. Nem sok erőfeszítés kellett hozzá, hogy ellenálljon és foglyul ejtse támadóit, akik életükért cserébe felajánlották, hogy teljesítik a király három kívánságát.


  Másik ismert tény ezekről a csintalan kis lényekről, hogy különleges aranypénzüket egy szivárvány lábánál, egy kis üstben tartják. A tallérok azért is különlegesek, mert ha emberhez kerülnek, pár óra múlva köddé válnak. Közkedvelt tréfa a leprikónok körében, hogy kereskedő-kocsik előtt felbukkanva mindenféle értékes dolgot vásárolnak az először meglepett, majd a töméntelen sok, csillogó arany láttán mohó árustól, aki nem sokkal később szitkozódva kénytelen rádöbbenni, hogy a mágikus fizetőeszköz nem sokat hoz majd a konyhára. Addigra azonban az apró mókamesterek már rég’ az erdő mélyén járnak.


  A leprikónok egy másik, éjjelente aktív fajtája a klurikón (clurichaun). Ezek a folyton részeges kis manók éjjelente, miután nappali munkájukkal végeztek, előszeretettel tartanak mulatságokat. Kedvenc szórakozásaik közé tartozik a házaknál élő birkákon, kecskéken, vagy kutyákon lovagolni, élelmet lopni a kamrákból, megdézsmálni a boroshordókat. Azonban, a babona szerint, aki jól bánik ezekkel az iszákos kis lényekkel, azok cserébe számíthatnak rá, hogy a klurikónok megvédik a borospincéjét a tolvajoktól. Ha viszont ellenük szegültek, lerombolták az egész készletet, eltörték a hordókat, és addig keserítették meg a lakók életét, amíg el nem költöztek. Általában még ezután is követték őket új otthonukba, hová máshová rejtőzve, mint egy-egy épen maradt boroshordóba.


  A leprikónok manapság is az egyik legnépszerűbb mitikus lénynek számítanak a világon, még napjainkban is sok bejelentés érkezik az észlelésükről.


  Az elképesztően gazdag kelta mitológia és mondavilág még az itt felsoroltakon kívül is rengeteg titokzatos lényt említ meg történeteiben. A valaha élt egyik legvarázslatosabb nép legendái közül úgy tartják, soknak valóságalapja van. Néha az ember úgy érzi, a misztikus smaragd sziget szemet gyönyörködtetően zöld erdőiben barangolva, vagy vad, sziklás tengerpartjain kutatva valóban különös dolgoknak lehetünk szemtanúi.


  Dénes Emília


   


   

 13. 2018. október 26. 00:18152357.

  6. Banshee


  Széles körben az egyik legismertebb kelta démon minden bizonnyal a Banshee, vagy sikítószellem. A Dullahanhez hasonlóan ez a női démon is a halált jósolta meg jellegzetes, jajveszékelő hangján, ami állítólag kilométerekre elhallatszott és minden emberben megfagyott a vér, aki fültanúja volt. Akinek a háza előtt megjelent, biztos lehetett benne, hogy az ott lakók közül valakinek az élete hamarosan véget ér.


  Sok történet szól a Dullahan és a Banshee társulásáról, amelyekben a két vészjósló alak egy hat fekete ló húzta szekéren rója a sziget útjait. Az állatokat emberi gerincoszloppal korbácsolták.


  A Banshee-t írták már le ráncos, vén hárpiaként és gyönyörű, fiatal nőként egyaránt, abban azonban megegyeznek a beszámolók, hogy hátborzongató sikolyát háromszor egymás után hallatja, mielőtt valakiért eljön a halál.


  7. Púca


  Ezek az alakváltó teremtmények a legenda szerint a természet szellemei, akik egyaránt lehettek a jó és a rossz szerencse hozói is, függően attól, hogy milyen kedvük volt éppen. Megjelenhettek gyakorlatilag bármilyen alakban, leggyakrabban fekete ló, kecske, vagy nyúl testében mutatkoztak. Képesek voltak azonban növényi formát is ölteni, egy régi hiedelem szerint annak idején megtiltották a gyermekeknek, hogy túlérett szedret szedjenek a bokrokról, mert úgy tartották, hogy azokban a szemekben púca lakozik, ami megbetegíti a kicsiket, miután megették a gyümölcsöt. Más források szerint ezek a szellemek képesek voltak arra, hogy megakadályozzák, hogy a farmokon a tyúkok tojást tojjanak, vagy, hogy a tehenek tejet adjanak, ezzel éhínségbe taszítva az embereket.


  Lady Jane Wilde 19. századi ír költő kutatásai alapján, középkori feljegyzésekre hivatkozva azonban jóságos lényekként írta le őket. Ő elevenítette fel az alábbi régesrégi történetet is: Phadraig, egy idős, beteg farmer fia egyik éjjel arra ébredt, hogy egy fénylő, ködszerű, fehér, alaktalan árnyat lát elsuhanni a szobájában. A fiú azon kevesek közé tartozott, aki képes volt észlelni egy púca jelenlétét. Nem tudta, mit tegyen, gondolta, akár jóságos, akár gonosz teremtmény áll előtte, felajánlja egyik kedvenc tárgyát, egy meleg kabátot, hogy jelezze a lény felé békés szándékát. Ezután a púca minden éjjel visszatért a farmra segíteni, a régi malomban felhalmozódott gabonát, amit a fiú nem győzött egyedül lisztté őrölni, megőrölte. A fiú, hálásan a segítségért, felajánlott a szellemnek egy gyönyörű selyemköpenyt, amit még gyermekkorában kapott a városban élő rokonaitól és a legértékesebb dolog volt az egész farmon. Ennek a púca úgy megörült, hogy elutazott világot látni. Azonban addigra már annyit és olyan hatékonyan dolgozott a földeken és a malomban, hogy az idős farmernek soha többé nem kellett dolgoznia, Phadraig pedig egyetemre mehetett, amire mindig is vágyott.


  8. Leanan Sidhe


  Ez a női démon egyszerre volt múzsa és gyilkos szörnyeteg. Hasonlóan a Dearg Due-hoz, a Leanan Sidhe-nek is szokása a vérszívás.


  Ez a gonosz tündér költőknek és zenészeknek ad ihletet, azonban a művészeknek nagy árat kell fizetniük az ötletekért. A lény a szeretőjükké válik, megosztja velük intelligenciáját, kreativitását és varázsát, ezzel segítve az alkotást, ám amikor rövid idő elteltével elhagyja a férfiakat, azok depressziósak lesznek, úgy érzik, nélküle nem tudnak alkotni, sem élni és hamarosan meg is halnak. Ekkor a gyilkos múzsa visszatér a holttestekért és a barlangjába viszi őket. A kiszívott vér egy részét összegyűjti feneketlen, vörös üstjében, abból merítve később az ötleteit és vonzerejét, amit továbbadhat a következő szerencsétlen áldozatainak.


   


   

 14. 2018. október 26. 00:16152356.

  3. Dullahan


  Ezt a szintén legendás kelta alakot a halál hírnökeként tartják számon. A Dullahan lényegében egy fejnélküli lovas, aki egyes források szerint szintén fej nélküli, mások szerint vörösen izzó szemű, fekete lován vágtat, saját kobakját pedig a hóna alatt szorongatja.


  Többféle verzió van arra, hogy miként jelöli ki a halálra ítélteket. Egyesek szerint, aki mellett megáll, az rövid időn belül biztosan elbúcsúzhat az életétől. Mások úgy tartják, vérrel teli vödröt dob a kiszemeltekre, vagy egyszerűen csak hangosan kimondja az áldozat nevét.


  Az ítélet azonban könnyen kicselezhető: a rossz hír hozója ugyanis halálosan retteg az aranytól. Elég, ha van nálunk egy valódi aranyból készült apró ékszer, vagy dísztárgy és nyert ügyünk van a fejvesztett kísértettel szemben.


  4. Caorthannach


  Néhányan minden gonosz anyjának tartják ezt a kígyótestű női démont, aki a legenda szerint Szent Patrikkal harcolt annak idején, amikor a férfi egy hegy tetején állva a tengerbe száműzött minden kígyót és démoni lényt az Ír-szigetről, hogy ott megfulladjanak.


  Caorthannach volt az egyetlen, aki elkerülte a halált. Menekülni kezdett, azonban Patrik észrevette és lóháton vette üldözőbe. Végtelenül hosszú hajsza következett, és a szörny tudta, hogy Patrik hamarosan megszomjazik és innia kell majd, ezért amerre csak jártak, tüzet és mérget köpködött.


  A szent azonban megállta, hogy igyon a mérgezett vizekből és Istentől kért tanácsot. Ekkor jó ötlete támadt. Levágva az utat a kígyódémon elé került és elrejtőzött egy szikla mögé. Mikor a gonosz beérte, ráugrott és egyetlen szóval kiűzte őt a „smaragd szigetről”. Így végül égig érő hullámokat vetve Caorthannach is a tengerbe veszett.


  5. Questing Beast


  Egy másik kígyószerű lény a kelta mondavilágból ez a különös teremtmény, akinek egy kígyó feje, egy leopárd teste, egy oroszlán háta és egy szarvas patája alkotja a testét. Jellegzetes, folytonos sírásra emlékeztető hangja a leírások szerint harminc kutya együttes ugatásának hangerejével ért fel. Egyesek szerint a bekebelezett kutyák ugatását lehet hallani a szörny gyomrából. Ez a teremtmény átlagemberre nem veszélyes, kizárólag lovagokra vadászott. Elképesztően gyorsan futott, ezért nemigen tudták utolérni, a küzdelemből mindig ő került ki győztesként.


  A Questing Beast több irodalmi műben és a klasszikus arturiánus mondakörben is szerepel. Ezekben szerepel róla az a történet is, miszerint a szörnyeteg emberi anyától született, egész pontosan egy hercegnő adott neki életet. Ez a hercegnő bűnös vágyat rejtegetett magában – megkívánta saját bátyját. Az ördög azt mondta neki, hogyha elhál vele egy éjszakát, cserébe egy alvilági varázslat által a bátyja szerelmes lesz belé. A lány hitt neki és lefeküdt vele. Ezután az ördög arra kényszerítette a lányt, hogy vádolja testvérét erőszakkal. Mihelyt a hamis hírek a király fülébe jutottak, a kutyákkal tépette szét egyetlen fiát, amit a hercegnő a saját szemével nézett végig. Utolsó perceiben a herceg így szólt húgához: „Tudd, hogy a pokolban töltött éjszaka gyümölcseként egy bestia növekszik a hasadban! Ennek a bestiának a kiáltása olyan hangos és iszonytató lesz, mint a harminc kutyáé, amik engem széttépnek.” Így született meg a legenda szerint a Questing Beast.

  előzmény:
  vitopmd (152355)
  2018-10-26  00:14
 15. 2018. október 26. 00:14152355.

  KELTA SZÖRNYEK ÉS DÉMONOK...


   


  Mindegyik mitológiának, mondavilágnak megvannak a maga varázslatos, gyakran rémisztő teremtményei, melyek létezésében gyakran még ma is sokan hisznek. Az egyik legérdekesebb, lenyűgöző ősi kultúra a keltáké. Ebben a cikkben a leghíresebb kelta szörnyeket és démonokat ismerhetitek meg!


  1. Dearg Due


  Az ír vámpírként is emlegetett teremtmény egy olyan női démon, aki férfiakat csábít el, majd kiszívja a vérüket. A legenda szerint többszáz évvel ezelőtt élt egy csodaszép lány, akinél szebbet még sosem láttak.


  Ez a gyönyörű és gazdag hajadon beleszeretett egy parasztfiúba, amit apja azonban nem nézett jó szemmel. Megengedhetetlennek tartva a rangon aluli házasságot, hozzákényszerítette gyermekét egy vagyonos, de kegyetlen férfihoz, aki folyamatosan bántalmazta újdonsült feleségét. A lány nem bírván tovább a kínzásokat és szenvedvén a beteljesületlen szerelem érzésétől, öngyilkosságot követett el. A Délkelet-Írországban található Waterfordban temették el. A nyughatatlan lélek azonban egy éjjel felkelt sírjából, hogy bosszút álljon kapzsi apján és szadista férjén és kiszívta a vérüket.


  Azóta a Dearg Due nevű női vámpír évente egyszer, halálának évfordulóján visszatér az élők világába, hogy férfiakat csábítson el és végezzen ki.


  Állítólag, ha az ominózus éjjel előtt minden évben köveket halmoznak a sírjára, meg lehet akadályozni, hogy kiszökhessen sírjából. Sokak szerint viszont a bosszúvágytól fűtött lányt semmilyen módon nem lehet megakadályozni abban, hogy revansot vegyen a férfi nemen, amelyben még életében többszörösen csalódott…


  2. Kelpie


  Ezt a kelta tengeri szörnyet J. K. Rowling is megemlíti a híres Harry Potter sorozatban. A híres mitológiai lény sokféle formát képes ölteni, ám leggyakrabban ló képében látható. A férfiak ezúttal biztonságban érezhetik magukat, ugyanis ez a teremtmény elsősorban nőkre és gyerekekre vadászik, bájos, eltévedt pónilónak álcázva magát. Azonban ha a gyanútlan áldozat felül a hátára, meg sem áll vele otthonáig, a tengerig, ahol szerencsétlen lovasát, miután megfulladt, víz alatti barlangjába viszi és bekebelezi. Egyféleképpen különböztethetjük meg ezt a lényt egy valódi pónilótól: folyton víz csepeg a sörényéből.


  A másik legnépszerűbb alak, amit a Kelpie előszeretettel ölt magára, az a jóképű férfi álcája, amivel nőket csalogat magához, a történet vége azonban ugyanaz, mint az előbb. A becserkészett hölgy a tengerbe vész és a szörny táplálékává válik. Azonban itt is találunk egy jellegzetes ismertetőjegyet: ha a tengerparton sétáló, megnyerő ifjú hajában hínárt látunk, kerüljük el jó messzire!


  Érdemes tehát vigyázni, bármilyen esendő, vagy vonzó külső mögött megbújhat a gonosz!

 16. 2018. október 25. 23:25152353.

  csak ugy ,hogy hazudik,es aki hazudik az lopik,es aki lopik az olik.....

  előzmény:
  Mozdonj (152349)
  2018-10-25  15:29
 17. 2018. október 25. 23:08152352.

  Meg az iro nevet sem vagy kepes rendesen leirni?????????????????

  előzmény:
  vitopmd (152348)
  2018-10-25  10:45
 18. 2018. október 25. 23:05152351.

  Mitugraszka,kerdd vissza az iskolapenzt;ha jartel egyaltalan]mert Stedhal; ilyent sose mondott,ha hallgattal volna is luke maradtal volna,de ugy jobb lenne...

  előzmény:
  vitopmd (152348)
  2018-10-25  10:45
 19. 2018. október 25. 15:32152350.
1 2 3 4 5

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek