Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Oregánó palánták nem akarn

Lettaletta
Létrehozva: 2018. május 7. 22:55

Kb 1, másfél hónapja oregánó mag csíráztatásába kezdtem. Kb 30 db mag lehet. Egy közepes cserépbe szórtam mindet, és vártam, hogy kibújjanak. Amint kibújtak kitettem a cserepet a szabadba, a napra. Mindenhol azt olvasom, hogy az oregánó mennyire egy igénytelen növény, mennyire szárazság és tápanyaghiány tűrő, stb. Mégis, nagyon aprók, a fele elpusztult, és az élők jól bírják a strapát, de több mint egy hete meg is álltak a növésben. Lehet, hogy túl hideg van még nekik?? Vagy túl tápanyagdús földbe tettem őket? (átlagos főszernövényeknek való föld) Mit tegyek velük? 

  1. 2018. május 11. 22:216.

     


     Évelő, tehát csak úgy van, szinte semmi teendő vele. Kaptam egy maroknyi gyökerest úgy 15 éve, semmit nem tűr meg maga körül, terjeszkedik. Pedig sokat levágtam az évek alatt belőle.


    Ha úgy látod, nem csinál semmit, attól még a földben, a gyökere nődögél, hogy a majd növekedésnek induló zöldet táplálni tudja.


    Ma megint ültettem méteres babot, mert az előző nem kelt ki. Persze, mert már nagyon öreg szemek voltak, én voltam a hibás. A rekordom 96 cm belőle, remélem idén is jól terem majd. Finom, szeretjük.

    előzmény:
    Lettaletta (5)
    2018-05-10  09:16
  2. 2018. május 10. 09:165.

    Igen, úgy gondoltam, hogy lehet, hogy nekünk, meg a mérsékelt időjárást kedvelő növényeknek már nincs hideg, de pl az oregánónak, ami - minden cikkben, könyvben ezt olvasom - kiemelten szárazságtűrő - még hideg lehet, főleg rossz időben és hajnalban. Még csak az első 1-2 pár apró levelek vannak neki. Már most nagyon illatos, de már két hete áll, nem csinál semmit, de nem is pusztul el ez a része, ami megmaradt. Te hogy neveltél oregánót? 


    A többiek: bazsalikom, petrezselyem, csombor, ezek nőnek, mint a gomba. 

    előzmény:
    szőrész (4)
    2018-05-09  22:45
  3. 2018. május 9. 22:454.

     


     Hideg? Ebben a nyári melegben? Szerintem csak szokja a kinti létet. A másik három mi?


    Nálam a bazsalikom tart növekedési szünetet, kint is kelt, de most megtorpant, kezdi hozni a 3.-4. levelet, majdcsak megindul. Na a bazsa aztán igazán melegigényes, de most van benne része bőven.


    Van vágnivalóm, ma is szórtam a tésztára, kitart amíg az új megnő.


    Évelő oreganom van a kertben, terjed, már irtani kell.

    előzmény:
    Lettaletta (3)
    2018-05-08  11:42
  4. 2018. május 8. 11:423.

    Tudom, összesen 4 fűszernövénypalántám van (vele együtt), a többi három mind szépen és gyorsan nő. Eleinte árnyékba tettem ezeket és és az oregánót is, illetve dél után a tűző nap elől behoztam a lakásba ablak elé. Ma már mind kint van egy fix helyen, ahova dél után rendesen süt a nap, dél előtt és kora estétől inkább árnyék. Az oregánó igénytelen és hőségtűrő növény, arra gondoltam még, hogy nincs e neki még túl hideg. Fura. 

    előzmény:
    szőrész (2)
    2018-05-08  00:09
  5. 2018. május 8. 00:092.

    Nem lehet válaszolni? Szép.


     


    Védett helyen kibújtak, aztán kitetted őket? Napra.


    Picurkák voltak, nem a napon keltek, megégette a nap, a helyváltoztatás egy érett növényt is megvisel. Palántákat, növényeket,  edzeni kell a kiültetés előtt. Alig nap, félárnyék, déli nap árnyékban, ha azt is megszokja, akkor egész nap.


    Bekened a bőröd napozókrémmel? Vagy csak kifekszel egész napra hófehéren? Megégsz? Ők is. Kár értük.


    Megoldás: Elveted a magot és kint hagyod kikelni.

Címlap

top