Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tapasztalatok a Stahl könyvvel
2003-01-20 15:361.
Torolt_felhasznalo_193515
Létrehozva: 2003. január 20. 15:36
Sziasztok. Nektek milyen élményeket szerzett Stahl Judit szakácskönyve?
Én a hétvégén próbálkoztam a Világ legjobb sült csirkéjével és jól be is faragtam vele, már ami a sütési technikát illeti. Nekem ugyanis nincs ilyen spéci tepsim, így fóliával kibéleltem én naiv a sütő alját , ráraktam a rácsra a dögöt, és az egész 5 perc múlva elkezdett füstölni. Az egész lakás ködös és büdös lett a szétfröccsenő vajtól. Nem tudom a szerző esetleg kemencében süti ezt a dolgot?! Szóval vigyázzatok a sütéssel!!!! Kinek milyen tapasztalatai vannak?
Én a hétvégén próbálkoztam a Világ legjobb sült csirkéjével és jól be is faragtam vele, már ami a sütési technikát illeti. Nekem ugyanis nincs ilyen spéci tepsim, így fóliával kibéleltem én naiv a sütő alját , ráraktam a rácsra a dögöt, és az egész 5 perc múlva elkezdett füstölni. Az egész lakás ködös és büdös lett a szétfröccsenő vajtól. Nem tudom a szerző esetleg kemencében süti ezt a dolgot?! Szóval vigyázzatok a sütéssel!!!! Kinek milyen tapasztalatai vannak?
Szia!
Nagyon szépen köszönöm!Már el is mentettem!!!
Íme
Illatos citromvaj
A citromvaj kiválóan elálldogál 1 hétig a hűtőben. Lehet vele tortát vagy palacsintát tölteni, de luxusreggeliként szoktam pirított kalácsra is kenni. És ha vendégek jönnek, akkor kemény tejszínhabbal keverem össze, mert így egyperces, mennyei ízű pohárkrém lesz belőle. 2 citrom,10 deka vaj22 deka cukor3 tojás
A citromokat alaposan megmosom, illatos héjukat belereszelem egy közepes tálba, majd az immár kopasz citromok levét kifacsarom és félreteszem. Ezek után fogom a vajat, és gyenge tűzön megolvasztom, aztán pedig hozzáadom a cukrot. Amíg ez felolvad, (néha-néha azért megkeverem) a három tojást kézi habverővel könnyű habbá felverem, majd a habot a meleg vajas cukorhoz keverem. Nincs más hátra, csak az ízesítés: jöhet bele a citromlé és a citromhéj, majd pár perc alatt óvatosan, azaz nagyon gyenge lángon - besűrítem az illatos, zamatos fűszervajat.
Sziasztok!
Nem tudja valamelyikőtök véletlenül a citromvaj receptjét?Nem találom sehol!Azelőtt csináltam de elvesztettem,és nagyon finom volt piskótára és palacsintába.Előre is köszönöm.
Moncsi
Szia!
Judit honlapján megtalálod!
Azon belül pedig:Főmenü/Receptek/Judit receptjei/November.....
vagy üsd be a 'Keresés az oldalon'-ba hogy kókusz....
Sziasztok!
Remélem tud valaki nekem segíteni. Stahl Judit azt a receptjét keresem, amikor a kókuszkocka nevű süteményt ( lehet hogy a neve nem jó, de arra gondolok, amikor a piskótát csokimázba, majd kókuszba forgatom) 24 lyukas minimuffin sütőbe készítette el. Borzasztóan fontos lenne, hogy mihamarabb megtaláljam.
Előre is köszi:
Andi
a vasárnapi első receptben mi volt a tésztán?
pont a végére futottam be és csak azt láttam hogy szép zöld a cucc...
Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citrom
3 tojás
15 deka őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 deka cukor
A citromokat bele tettem egy kis lábosba és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsöket. Ennyi idő elég volt, hogy megpuhuljanak, aztán kellett még további 30 perc, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek.
Bekapcsoltam a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és nekiláttam a pofonegyszerű tésztakészítésnek.
A citromokat félbevágtam, a magokat a kés hegyével kipiszkáltam belőlük és a magnélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágtam. Igen, szőröstül - bőröstül, azaz puha héjával és lágy belsejével együtt.
Elővettem a késes betétű robotgépet és máris zuttyantottam bele a citromdarabokat, hozzájuk küldtem a tojásokat, és a géppel addig kevertem, míg szinte sima massza nem lett belőle. Maradtak benne imitt-amott hangyakörömnyi citromhéjdarabkák, de azokra finom volt rábukkanni a már kész muffinokban.
Hozzászórtam még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport meg cukrot, és megint jöhetett a gépi kevercselés.
Ezzel kész is volt a tészta, és belekanalaztam a papírkapszlikkal kibélelt 12 tepsihorpadásba. Aztán betoltam a tepsit a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütöttem a muffinokat, amelyek a lédús citrompép miatt még 1-2 nap múlva sem száradtak ki.
12 muffin lesz belőle.
Szia! Ezt találtam.
KókuszmuffinHozzávalók:
7dkg vaj,
4 tojásfehérje,
15dkg porcukor,
10dkg kókusztejpor,
10dkg kókuszreszelék,
1 zöldcitrom héja és leve
Sütőt 200 fokra bekapcsolom (gázsütőnél 6-os), papírral kibélelem a muffintepsit. A vajat folyósra olvasztom lassú tűzön. A fehérjékből lágy habot verek, nem kell keményre. A porcukrot összekeverem a kókusztejporral meg a reszelékkel, hozzáreszelem a citrom héját, majd hozzáforgatom a fehérjehabhoz. Belecsurgatom a masszába a citromlevet, és a langyos vajat is hozzákeverem. Elosztom a tepsiben, kb. 20 percig sütöm.
12 muffin lesz belőle.
Én is csak reménykedem, hogy valaki benéz ide.
Nekem egy olyan muffin (maffin) recptje kellene amiben nincs liszt. Már elég régen volt a tv-ben, de akkor nem figyeltem és most nem találom. Remélem tud valaki segíteni.
Előre is köszi
Nóra
Minden receptet meg lehet találni a honlapján!Vagy beírod az ottani keresőbe az étel nevét,vagy a Főmenü/Judit recetjei/....stb.
Madelein sütőformát mintha írta volna valaki hogy a Kikába van...
Szerintem nagyon zavaró, hogy újabban a TV-ben nem adja meg a pontos mennyiségeket a receptekben, pedig amikor süt nem mindegy, hogy mennyi margarint vagy cukrot használ. Nincs mindenkinek Internetje, hogy megnézze, meg mostanában nem is találni a régebbi recepteket. Ezt hétfőn mutatta (meg láttam egyszer régen egy vasárnapi adásban is), lehet, hogy én vagyok béna, de nem találtam meg az oldalán.
Örülök, hogy éppen idetévedtem, ahogy remélted, sőt azonnal segíteni is tudok neked. Én lementettem a receptet, amit szeretnél, íme:
Csokis madeleine
Hozzávalók: 7,5 dkg margarin
5 dkg étcsokoládé
7,5 dkg finomliszt
1/2 evők. cukrozatlan kakaópor
2 db tojás
7,5 dkg cukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a madeleine-tepsik horpadásait kikenjük kevés olvasztott margarinnal. Betesszük a tepsiket a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen a horpadásokban, és haladunk tovább az előkészítéssel.
A margarint és a darabokra tördelt csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni. A lisztet szitán, a kakóport teaszűrőn átszitáljuk, majd összekeverjük, és magunk mellé készítjük.
Ezután megcsináljuk a tésztát. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, ami azt jelenti, hogy legalább 7-8 percig járatjuk a gépet, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Ha ez megvan, fakanállal apránként beleforgatjuk a kakaós lisztet, majd a kihűlt, vajas csokit.
Az elkészült tésztát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a süteményt 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a sütik, porcukorral megszórjuk őket.
szuper, nagyon köszönöm!! (a férjem csokimániás,neki kedveskednék... :-) )
Szia!
Halálos csokitortaHozzávalók
10 dkg mandula
35 dkg étcsokoládé
15 dkg margarin
2 evőkanál tejszín
5 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csipet só
2 evőkanál tej
2 dkg cukrozatlan kakaópor
kevés margarin és cukrozatlan kakaópor a tortaforma előkészítéséhez
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg margarin
1 evőkanál rum
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal. Ezután ahelyett, hogy kiliszteznénk a formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét.
A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni.
Indulhat az érdemi munka, azaz a tortamassza elkészítése és a tortasütés. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor apránként belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport. Az egészet rendesen kidolgozzuk, aztán letesszük a gépet, fakanalat veszünk elő, és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. Ennyi idő után készen van, pedig a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Nem baj, ennek így is kell lennie, és ha tovább bent hagynák, azzal túlsütnék, kiszárítanánk.
Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.
A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát visszatesszük 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztán forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.
10 szeletes torta lesz belőle.
Én megvettem, vannak benne egyszerű és bonyolultabb receptek, hétköznapik és ünnepik is.
Nekem tetszik!
Megcsináltam belőle már a rántottát (fini), a fokhagymakrémlevest, sztrapacskát. Néhány hétig csak ebből fogok hétvégenként főzni.
vagy: menj el a boltba, nézd meg, aztán rendeld meg a neten.
Sziasztok!
Valaki olvasta már a Végre otthon c. könyvét?
Milyen receptek vannak benne? Kaja-süti?
Könnyű-nehéz?
Mindennapi-ünnepi?
Én nem vagyok nagy szakács azért kérdezem mert neten akarom megrendelni csak abba nem tudok belelapozni...
Hozzávalók:
30 dkg penne
só
½-1 kávéskanál őrölt kömény
½- 1 kávéskanál currypor
6 fej lilahagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma, megpucolva
20 dkg tejszínes krémsajt
a tálaláshoz 1 kimagozott, apróra vágott piros chilipaprika és 1 maréknyi friss, felaprított korianderzöld
Elkészítés:
A tésztafőző fazékba vizet engedek, szórok hozz sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, hozzáfogok a mártáshoz. A lilahagymát megpucolom, majd mandolinnal vagy éles késsel vékonyan felkarikázom.
Amikor lobogva forr a tészta főzővize, beleteszem a pennét, és kellemese haraphatóra főzöm benne.
Az olivaolajat beleöntöm egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáteszem a lilahagyma-szeleteket, és fedő alatt, néha-néha megkeverve 10-15 perc alatt puhára párolom. Ha már enyhén barnás és édesen omlós, meghintem curryvel és köménnyel, sózom, borsozom. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fokhagymát.
Mérsékelt tűzön összemelegítem a krémsajtos-hagymás mártást, majd miután lecsepegtettem a kifőtt tésztát, hozzáforgatom. Ha úgy látom, túl kevés a mártás, teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.
Amikor a tészta és a mártás összemelegedett, először kimagozom a chilipaprikát, és apróra vágom, aztán felaprítom a friss korianderzöldet is. Ezekkel gazdagon megszórom a tésztaételt
MEGTALÁLTAM!
Réteges csokikrém
Stahl Judit receptje ugyan nem kifejezetten diétás nasi, de könnyen elkészíthető, finom, hűsítő édesség.
Hozzávalók:
20 deka étcsokoládé
4 db tojás
1 csomag babapiskóta
1-2 kupak rum
Elkészítés:
Az első lépés, hogy gőz fölött kb. 1 deci víz hozzáadásával, megolvasztom az étcsokoládét és szétválasztom a tojásokat. Ha a csoki már felolvadt, átöntöm egy nagy keverőtálba és egy kézi habverővel, elkeverem a vízzel, majd egyenként, gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tojássárgájákat is.
Következő lépésként mozsárban apróra töröm a babapiskótákat, majd tálba téve leöntöm 1-2 kupaknyi rummal. Kicsit összekeverem, majd félreteszem.
A tojásfehérjéket felverem és a hab ¼ részét durva mozdulatokkal elkeverem az olvasztott csokival. Ha szépen elvegyült, jöhet a hab többi része. Ezt már óvatosan, alulról-felfelé ívelő mozdulatokkal vegyítem el a csokival.
Mindennel előkészültem; fogok egy szép poharat, rumos kekszmorzsát szórok az aljára, aztán rákanalazok egy réteg csokikrémet, majd újabb rumos keksz réteg, újabb csokikrém, és így tovább. A lényeg, hogy a sort csokikrém zárja.
A legtetejére tejszínhab, díszítésként pedig reszelt étcsoki kerül.
Kész, mehet is a hűtőbe a fogyasztásig.
Csokifelfújt
Hozzávalók:
10 deka étcsokoládé
2 tojás
2 tojásfehérje
10 deka cukor
1 teáskanál vanília-aroma
a formák kikenéséhez puha vaj és liszt
Bekapcsolom a sütőt 180 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek 6 darab 1½ decis kerámiatálkát.
A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve megolvasztom, aztán félreteszem. Miközben kihűl, feltöröm az egész tojásokat: a tojásfehérjéket és a tojássárgájákat külön-külön engedem bele egy-egy tálba. A 2 tojásfehérjéhez ezután hozzáadok még kettőt, és robotgéppel lágy habot verek belőle. A félkész habhoz apránként hozzászórom a cukor 2/3-át, és addig verem tovább, míg fényes és kemény lesz.
Visszatérek a kihűlt, olvadt csokihoz. Kézi habverővel hozzákeverem a tojássárgájákat és a vanília-aromát, majd alaposan eldolgozom őket. A vaníliás-tojássárgás csokit utána fakanállal óvatosan összeforgatom a kemény habbal, és a felfújt-masszát szétosztom az előkészített kerámiatálkákban.
A csokifelfújtat 18-20 perc alatt megsütöm a meleg sütőben.
6 adag lesz belőle.
Toblerone-kehely
Hozzávalók:
20 deka Toblerone (2 kis rúd)
4 darab babapiskóta
4-6 evőkanál tej
esetleg 2 evőkanál rum
5 deci hideg tejszín
a tetejére 5 deka étcsoki
Egy kis lábosba kevés vizet engedek, és elkezdem melegíteni.
Amíg melegszik, a Toblerone csokit apróbb darabkákban beletördelem egy akkora fémtálba, amely pontosan illeszkedik a meleg vizes lábos tetejére, de beleérnie nem szabad. Amikor gyenge gőz kezd szálldogálni az edényből, ráteszem a tálat, és fölötte kavargatva megolvasztom a csokit. Ha már sima és folyós, leveszem a lábosról, és megvárom, amíg kihűl. Mivel nem erős, hanem csak enyhe gőzön olvasztottam meg a csokit, erre nem kell sokat várni.
Mikozben a csoki hűl, falatnyi darabokra tördelem a babapiskótát, aztán arányosan elosztom 4 tálkában vagy kehelyben, és meglocsolom tejjel. Ha nem gyerekeknek készítem, akkor a tejhez rumot is keverek.
Utána kemány habbá verem a hideg tejszínt, és az olvadt, de kihűlt Toblerone csokit fakanállal óvatosan a habba forgatom. A csokis habot rákanalazom a tejjel locsolt babapiskóta-darabokra, és díszítésül megszórom az étcsokiból krumplihámozó segítségével faragott, sötét csokiforgácsokkal.
4 adag lesz belőe.