Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia,
Nekem rossz hírem van,sajnálom de csak azzal szolgálhatok....A Mátrában én nagyon sok gombát szedtem,és úgy tudom hogy enyhém mérgező.Ha nagyon jól meg van sütve/főzve/abálva,akkor a komoly probléma elvan kerűlve.
További információ.Csiperkék – Wikipédia
Mint megjegyzés,Vitéz nagyon ''jófej" volt.
Sziasztok!
Vettem a boltban dobozos fehér csiperkegombát. Besóztam kirántás előtt, mint mindig, de valamiért rózsaszínes- pirosas levet engedett magából ( nem találkoztam még ilyennel). Állagra teljesen friss a gomba, jó illatú, nem puha. Kinézetre minden rendben vele. Tegnap használtam a tönkjeiből a zöldbableveshez amit főztem. Semmi problémát nem véltünk felfedezni.
Valaki találkozott már ilyen lével? Próbáltam a neten rákeresni de sehol nem találtam választ rá.
Köszönöm.
Jó szüretelést
Mi Fóton az Öreghegyen szoktunk gombát szedni. Legtöbbször pöffeteget, és õzlábat találunk. Az õzlábat szárítani, illetve dinsztelés után fagyasztani szoktam, a pöffeteget pedig frissen rántva esszük, vagy panírozás után fagyasztom.
A Gyermekvárosban pedig lakik egy kedves bácsi, aki gombaszakértõ, és általában otthon van. Vele szoktuk átnézetni, és valami aprósággal kedveskedünk érte.
Ha bõvebb információra van szükséged, írj!
De jó lenne, mert naggggyon drága a vargánya, és kell a karácsonyi vacsorához
Engem a szarvasgomba lelõhelyek érdekelnek!
Gomatartósítás:
Szia!
Mi a szegfügombát meg szoktuk mosni, majd tüvel felfüzzük cérnára, füzérszerü lesz, és nagyon szépen néz ki. Ugyanígy lehet darabolt vargányát is felfüzni. Lehet tüllzacskóban is szárítani erkélyre akasztva, csak akkor néha meg kell forgatni. Késöbb vízbe rakva megdagad, és olyan lesz, mint a friss!
Persze valóban kevésbé macerás megpucolni a gombát, megfözni és kis adagokban lefagyasztani.
Jajj, nagyon szeretek gombát szedni, de már olyan rég voltam :-(.
Ha nem értesz a gombákhoz vagy nem vagy száz százalékos valamiben, mindenképp vizsgáltasd meg, amit szedtél!!! Bp-en a Budai Skála mellett pl. tudom, hogy van gombavizsgáló, de biztos máshol is, piacok mellett...
M.
Na de mit száriccsunk,ha nem megyünk szedni!
Gyertek,mi is megyünk!
Nagyon szép egészséges gombákat szedett párom apja. De azt mondta, hogy õ már idén nem megy tinóra után, elég ez is, mert már nem fér a hûtõbe! Meg ami itt a környéken volt, már összeszedték, sokan voltak nagyon az edõkben. Persze biztos vannak még feltáratlan lelõhelyek.
Akartunk volna eladni mi is, ugy 1000 Ft/ kg -ért, de már késõn gondolkoztunk, mert össze lett vágva.
Ez brutális tényleg. Pedig nagyon szeretem a gombát.
Tartósításra nincs tuti tippetek?
Hmmm... Látom, Nógrádban laksz, anyósék is arrafelé... Akkor lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni... Bár most hétvégén nem tudom, belefér-e.
Én úgy tudtam, hogy a gombának az esõ mellett némi napsütés is kell. Mármint hogy elõbb esõs idõszak, aztán süssön egy kicsit a nap és akkor az igazi.
Erre felénk, az erdõkben, nagyon sokan szedtek, amirõl csak én tudok, egy asszonyka két zsák tinórát szedett, vitte eladni a piacra.
Apósjelöltem fél zsák tinórát hozott, meg egy szatyor rókagombát, most is pont azt eszek, tejfölösen, isteni finom!
Meg többen hoztak még 2-3 szatyrokkal.
Meg kaptunk pöffeteg gombát is egy ismerõstõl, csak õ nem árulja el a helyét.
Szia!
Itt renget gomba van.Lehet,hogy egy picit messze ,de megeri .
Viccen kivul!
Remelem,hogy ismered a gombakat!En holnap megyek!
Ez mennyire megbízható info, hogy rengeteg? A férjem panaszkodik, hogy mostanában alig lát. (Mármint az utóbbi években.) Ott, ahol régen tényleg volt. Nem egy nagy gombász, de a legtöbb fajtát felismeri (amit nem azt otthagyja). Szóval vajh merre kéne indulni?