Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

GOMBASZEDÉS!

vitez
Létrehozva: 2005. augusztus 26. 12:47

 

Állitólag most rengeteg a gomba az erdõkben!

Na de kitudja hol?

Na és ki ismeri meg,mellik a tuti?

Ha jön valaki aki tudja merre,mit,mi  mennénk vele! 

  1. 2018. október 17. 12:1036.

    Szia,


    Nekem rossz hírem van,sajnálom de csak azzal szolgálhatok....A Mátrában én nagyon sok gombát szedtem,és úgy tudom hogy enyhém mérgező.Ha nagyon jól meg van sütve/főzve/abálva,akkor a komoly probléma elvan kerűlve.


    További információ.Csiperkék – Wikipédia


    Mint megjegyzés,Vitéz nagyon ''jófej" volt.

    előzmény:
    janyikne (35)
    2018-10-17  11:23
  2. 2018. október 17. 11:2335.

    Sziasztok!

    Vettem a boltban dobozos fehér csiperkegombát. Besóztam kirántás előtt, mint mindig, de valamiért rózsaszínes- pirosas levet engedett magából ( nem találkoztam még ilyennel). Állagra teljesen friss a gomba, jó illatú, nem puha. Kinézetre minden rendben vele. Tegnap használtam a tönkjeiből a zöldbableveshez amit főztem. Semmi problémát nem véltünk felfedezni.

    Valaki találkozott már ilyen lével? Próbáltam a neten rákeresni de sehol nem találtam választ rá.

    Köszönöm.

  3. 2005. augusztus 26. 14:4934.
    Sziasztok! A Pilisben rengeteg most a gomba, ahogy írta is már valaki. Érdemes Pomáz, Piliscsaba erdõs kirándulós részein közlekedni. Viszont a tuti tanács (csatlakozva az elõttem szólókhoz) GOMBAVIZSGÁLÓ!! Mi ha szedünk mindíg elvisszük. Ha az erdei császkálásra van 1-2 órád legyen erre is! A vizsgálós azt is kiszedi amitõl "csak"+ hasmenésed lenne (pl. már öreg gomba). És a békásmegyeri piacon is van vizsgáló!
    Jó szüretelést
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2005. augusztus 26. 14:0433.

    Mi Fóton az Öreghegyen szoktunk gombát szedni. Legtöbbször pöffeteget, és õzlábat találunk. Az õzlábat szárítani, illetve dinsztelés után fagyasztani szoktam, a pöffeteget pedig frissen rántva esszük, vagy panírozás után fagyasztom.

    A Gyermekvárosban pedig lakik egy kedves bácsi, aki gombaszakértõ, és általában otthon van. Vele szoktuk átnézetni, és valami aprósággal kedveskedünk érte.

    Ha bõvebb információra van szükséged, írj!

    előzmény:
    vitez (1)
    2005-08-26  12:47
  5. 2005. augusztus 26. 14:0432.
    Gyalog, a hegyeken keresztül. Jó program!  
    előzmény:
    vitez (31)
    2005-08-26  13:57
  6. 2005. augusztus 26. 13:5731.
    Börzsöny,Cserhát? Mátra,azután Bükk,húúúú de messze van... 
    előzmény:
    Exarby (28)
    2005-08-26  13:53
  7. 2005. augusztus 26. 13:5730.
    azt én is hallottam gombavizsgálótól, hogy a fajtákat külön kell gyûjteni, mert ha egy nagy kosárnyiban egyetlenegy mérges akad, már nem engedik elfogyasztani, mert megmérgezi a többit is.
    előzmény:
    leiw (26)
    2005-08-26  13:48
  8. 2005. augusztus 26. 13:5529.
    Brrrr... de én a szomszédomnak szedem Haragba vagyunk,igy vége lessz a haragosdinak! 
    előzmény:
    leiw (26)
    2005-08-26  13:48
  9. 2005. augusztus 26. 13:5328.
    Vagy kutyusom! De Mo-n, a Bükkben is van néhány helyen! Vannak arra gombász barátaink, tutiBiztos forrásból tudom!  
    előzmény:
    vitez (20)
    2005-08-26  13:42
  10. 2005. augusztus 26. 13:5327.
    A lehet,az már fél siker!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343264 (25)
    2005-08-26  13:47
  11. 2005. augusztus 26. 13:4826.
    Hat csak ovatosan azzal a gombaval.......a noverem baratnoje szedett gombatol halt meg, ............nagyon regi tortenet ez........mindenki evett belole csak az egy ev alatti unoka nem.....nagypapa, nagymama, szulok, es ez a baratno.....pedig allandoan szedtek es ettek, ismertek......hogy hogy tortenhetett azt senki nem tudja de nem tudtak okat megmenteni............szoval ketszer nezzetek meg hogy jo-e.....valahol a neten meg valami olyat is olvastam hogyha a mergesgomba kozel no a johoz akkor athullatja a porat, mifenejet.......es az is mergezo....... fogalmam sincs hogy igaz-e......egyebkent a friss szabadban nott gombanak nincs parja izben.......valaha mi szekfugombat szedtunk es ettuk, egeszen eddig a tortenetik.....utana sosem tudtam ravenni magamat..................
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:4725.
    Na ne örülj elõre a medve bõrére, Vitéz uram, még csak azt mondtam, hogy lehet, hogy megyek
    előzmény:
    vitez (23)
    2005-08-26  13:45
  13. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:4624.
    Igen, az az a gombavizsgáló, amit írtam, most a piac épületén belül van egy kis kutricájuk, már nem a lakókocsiban tartják a vizsgálatot. Bp-n sajnos ezen kívül csak a Bosnyákon van vizsgáló... De legalább van
    előzmény:
    manka1979 (18)
    2005-08-26  13:39
  14. 2005. augusztus 26. 13:4523.
    Jujjdejóóóó,ki jön még???
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343264 (21)
    2005-08-26  13:43
  15. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:4422.
    Na igen , ahhoz elég jó szimat kell
    előzmény:
    vitez (20)
    2005-08-26  13:42
  16. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:4321.
    Hát, ha nem zuhog az esõ, még akár mehetek is Majd megbeszélem a családdal
    De jó lenne, mert naggggyon drága a vargánya, és kell a karácsonyi vacsorához
    előzmény:
    vitez (17)
    2005-08-26  13:37
  17. 2005. augusztus 26. 13:4220.
    Azt franciaországba találod leginkább,de ha nincs kiképzett disznócskád nem fox találni...
    előzmény:
    Exarby (19)
    2005-08-26  13:40
  18. 2005. augusztus 26. 13:4019.

    Engem a szarvasgomba lelõhelyek érdekelnek!  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2005. augusztus 26. 13:3918.

     Gomatartósítás:

    Szia!

    Mi a szegfügombát meg szoktuk mosni, majd tüvel felfüzzük cérnára, füzérszerü lesz, és nagyon szépen néz ki. Ugyanígy lehet darabolt vargányát is felfüzni. Lehet tüllzacskóban is szárítani erkélyre akasztva, csak akkor néha meg kell forgatni. Késöbb vízbe rakva megdagad, és olyan lesz, mint a friss! 

    Persze valóban kevésbé macerás megpucolni a gombát, megfözni és kis adagokban lefagyasztani.

    Jajj, nagyon szeretek gombát szedni, de már olyan rég voltam :-(.

    Ha nem értesz a gombákhoz vagy nem vagy száz százalékos valamiben, mindenképp vizsgáltasd meg, amit szedtél!!! Bp-en a Budai Skála mellett pl. tudom, hogy van gombavizsgáló, de biztos máshol is, piacok mellett...

    M.

    előzmény:
    Csikosborz (9)
    2005-08-26  13:20
  20. 2005. augusztus 26. 13:3717.
    Ha jössz,megyek veled utána a Fehérvári uti piacra...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343264 (15)
    2005-08-26  13:35
  21. 2005. augusztus 26. 13:3616.

    Na de mit száriccsunk,ha nem megyünk szedni!

    Gyertek,mi is megyünk! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:3515.
    Ja, és bármennyire is ismeri valaki a gombákat, én ajánlanám, hogy vigye el vizsgálóhoz (hacsak nem maga is okleveles gombaszakértõ ), biztos, ami biztos, nem kerül semmibe. (én azért el szoktam találni, hogy mi micsoda, de azért mindig elvisszük a Fehérvári úti piacra )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. Torolt_felhasznalo_343264
    Torolt_felhasznalo_343264
    2005. augusztus 26. 13:3214.
    Bizony, nagyon egyszerûen meg lehet szárítani, csak hely kell hozzá Olyan 2 mm-es szeletekre felvágod, és szépen szétteregeted (praktikus sütõpapírra tepsikbe, ha gyõzöd tepsivel, és akkor sütõbe is be lehet rakni), hogy ne fedjék egymást. Meleg (max 80-90 fokos!!) sütõben siettethetõ a száradás, én egy kicsit szoktam berakni úgy, hogy nyitvahagyom a sütõ ajtaját. Akkor jó, ha széttörve pattan, és nem nyeklik-nyaklik (ezt jól megmondtam ) Befõttesüvegbe vagy papírzacskóba rakod, és kész is
    előzmény:
    vitez (11)
    2005-08-26  13:23
  24. Torolt_felhasznalo_807237
    Torolt_felhasznalo_807237
    2005. augusztus 26. 13:2713.
    Mi fagyasztani szoktuk, nem mossuk meg, se nem fõzzük ki elõre, csak összevágjuk, meg a sárosabb részeket lekaparjuk, és mehet a zacskóba, a fagyaszóba. Mikor kell, kivesszük, felenged, akkor lehet megmosni és kifõzni, leforrázni, elkészíteni.
    előzmény:
    Csikosborz (9)
    2005-08-26  13:20

Címlap

top