Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kenyérlángos - langalló

mithrile
Létrehozva: 2005. július 3. 10:56
tudom, hogy kenyérféle tésztából kellene, de csinált már valaki ilyesmit házilag?
na, persze kemencénk nincs itthon, panelben, de sütőben is lehetséges? ha valaki tud bármi infót adni, megköszönném, a pasim már egy ideje modogatja,hogy effélét szeretne enni...
köszi:)
  1. Torolt_felhasznalo_719195
    Torolt_felhasznalo_719195
    2005. július 3. 12:573.
    kovászként még ez van nekem, de bevallom nem gyakorlati tapasztalat :)) de itt nincs élesztő !
    a. , 10dkg rozsliszt, 1ek méz, 0. 5kk őrölt kömény, 0. 5kk őrölt koriander, 0. 5kk őrölt édeskömény, 2. 5dl langyos víz

    A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük, a mézzel és a vízzel sima masszává keverjük. Az így kapott masszát letakarjuk, és langyos helyre tesszük. Minden 24 órában megkeverjük, és rozslisztet szórunk a tetejére. Körülbelül 3 nap alatt megérik. A fel nem használt kovász csavaros befőttesüvegbe helyezve, hűtőszekrénybe téve eltartható 1 hétig.

    b. , 2 közepes nagyság burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg finomliszt

    A burgonyát megtisztítjuk és felaprózzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetrjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vízet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarjuk és langyos helyen 3 napig pihentetjük. 3 nap után a kovász kissé savanykás illatú lesz, és a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vízet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben kb. egy hétig tarthat el.
    előzmény:
    mithrile (1)
     
  2. Torolt_felhasznalo_719195
    Torolt_felhasznalo_719195
    2005. július 3. 12:552.
    Nem bitos, hogy az eredeti recept, de ilyesmit tudok:
    2dl kovász(élesztő és tej), 1 nagyobb burgonya, 30dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 1kk só, 1ek cukor

    A burgonyát héjában megfőzzük, majd langyosan összetörjük, és a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük. Jó alaposan megdagasztjuk, majd langyos helyen letakarva kelesztjük. Kicsit több időt szánjunk a kelesztsre! A megkelt tésztát finoman gyúrjuk át, és cipókat formáljunk belőle /6 részre osztjuk/. A tetejét kenjük le vizes ecsettel.

    Fehér- vagy burgonyás kenyértésztát dagasztunk. Letakarva megkelesztjük, majd kb. . A tésztadarabkákat finoman átgyúrjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket. Vizes ecsettel lekenjük, majd 190°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve melegen bedörzsöljük fokhagymával, és tejföllel meglocsoljuk, picit sózzuk, és máris fogyaszthatjuk.

    Itt biztosan prifik lesznek:
    http://www. vendegvaro. hu/35-16796
    előzmény:
    mithrile (1)
     

Címlap

top