Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kopaszbarack eltevés

Torolt_felhasznalo_812097
Torolt_felhasznalo_812097
Létrehozva: 2004. augusztus 25. 18:37
Nagyobb mennyiségű kopaszbarackot kaptam, gondoltam elteszem befőttnek. Igen ám, de olyan régi szakácskönyveim vannak az eltevésől, hogy tanácstalan vagyok.
Ha tudtok tanácsot adni: mit kell bele tenni, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs, kénport, vagy citormport? mert mid a kettő van, de nem vagyok abban biztos, hogy az kell bele. A szakászkönyveim azt irják, áztassam citromsavas lében , majd 3x öblitsem le a gyümölcsöt....ez nemigazán tetszik!
  1. Torolt_felhasznalo_812097
    Torolt_felhasznalo_812097
    2004. augusztus 26. 18:2410.
    Jó tudni. . . eltettem a kopaszbarackot, s amikor végleg a forró szirupban érezhették magukat, észrevettem, hogy a barack vékony héja némelyiknél lebeg. Hát igen, meg kellett volna hámozni, vagy forró vizben megmártani és lehuzni a burkolatot. No. . . mindegy. . igy is elfogy majd remélem. Azért köszönöm a tanácsokat!
    Viszont tanultam egy ujat, és megosztom Veletek:
    a kolléganőm tanácsolta, hogy a forró üvegeket folyamatosan -ahogy készülnek- tegyem 50Cfokos sütőbe, később kapcsoljam ki és másnap délután lehet kivenni. Nem kell takarózni!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_455695
    Torolt_felhasznalo_455695
    2004. augusztus 26. 12:409.
    Sziasztok! Van pár kiló szamócám. Kérlek adjatok néhány tanácsot, mit kezdhetek vele. Soha életemben nem csináltam még befőttet. Köszönöm előre is.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_812097
    Torolt_felhasznalo_812097
    2004. augusztus 26. 11:258.
    Köszönöm a gyors válaszokat!
    a citromsavat, mert az van nekem por alakjában, annyit kell beletenni, hogy kicsit kiérződjön? kb. 3 l vizbe?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2004. augusztus 25. 21:287.
    Sziasztok, én nem vagyok egy Horvát Rozi, de úgy tudom, a borkénportr csak savanyúságba szokták rakni, abba is csak módjával. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2004. augusztus 25. 21:106.
    Én úgy teszem el mintha rendes őszibarack lenne. Meghámozom, ecetes vagy citromleves vízbe rakom. Másfél liter vízhez 60 dkg cukrot , 2-3 db szegfűszeget, 1 db fahéjat rakok. Esetleg egy picike citromlét is öntök bele. Felforralom, majd a barackgerezdeket belerakom rövid időre ( kb 1 perc)Barackokat kiszedem, üvegbe rakom, levet újra felforralom, gázt elzárom és tartósítót rakok bele - Nábenzoát- Végül az üvegekbe öntöm. Lezárom és száraz dunsztba rakom.
    A citromlé és ecet a barnulás ellen jó + állítólag így ropogósabb is marad a gyümölcs.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2004. augusztus 25. 20:435.
    Citrompótlós, vagy citromlés vízben tartod a hámozás alatt, lehetőleg lepje el az egészet.
    Én forgatni szoktam benne, nem öblögetem utána, üvegbe rakom és ráöntöm a szirupot. Soha sem barnul meg.
    Nem szoktam az arányokat méricskélni, bőven teszek a vízbe, hogy jó savanyú legyen.
    De ez sem vész kárba, mert ivólé lesz belőle összetört gyümölcs és szirup hozzáadásával.
    Éppen a múlt szombaton tettem el pár kilót
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_812097 (1)
     
  7. Torolt_felhasznalo_542513
    Torolt_felhasznalo_542513
    2004. augusztus 25. 20:344.
    Szia!
    Én dzsemet készítettem belőle, nagyon jó lett.
    Kimagvaltam, összevágtam, megturmixoltam, ezután befőzőcukorral összevegyítettem, rottyan 1et és kész!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_812097 (1)
     
  8. 2004. augusztus 25. 20:343.
    Citromsavas lében kell áztatbni, ugyanazokat a recepteket használhatod, ami az őszibarackra van.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_812097 (1)
     
  9. Torolt_felhasznalo_429131
    Torolt_felhasznalo_429131
    2004. augusztus 25. 19:052.
    Ugy tudom a kenport nem barnulas ellen hasznaljak, hanem a forras ellen( peldaul a borba teszik). Szerintem citromport kell hasznalni a szinvaltoztatas ellen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_812097 (1)
     

Címlap

top