Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Lekvár eritrittel
Sziasztok!
Reményeim szerint rövid életű lesz a topik, mert a problémám akut. :)) Nagy lekvárfőzésben vagyok, szeretnék diétás verziót is gyártani. Eredetileg nyírfacukorral szándékoztam édesíteni, de arra gondoltam, megpróbálnám helyette az eritritet.
A kérdésem az lenne, valaki készített már a fenti cukorpótlóval lekvárt? Ha igen, milyen módon, milyen arányokkal (konkrétan meggyből főznék), kell-e valamire különösen figyelni avagy mehet, ahogy egyébként készíteném, csak a cukor helyett ezt teszem bele.
A segítő válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Cologran
A Lidl-ben szoktam venni, tablettás kiszereleésbe.
A férjem eszi a teájába. Én nem kedvelem annyira, de ő is azért szereti, mert azt mondja ennek nincs utóíze.
Nekem az egy eritrittel van gondom, semmi mással :)
És mivel brutál mennyiségű lekvárt meg kompótot főzök, a nyírfacukorra a gatyám rámenne :))) --------Szerinted??? Biztos nem vagyunk gondolatolvasok az a baj, csak a betűkre tudunk támaszkodni... de most, hogy továbbírtad, így már többet megtudhattunk.Nem is mondtam, hogy hasmenést okoz :)
Egyébként Cologran-t használok, ezt találtam aszpartam-mentest, utóíz nélkül :)
Ja, és nálunk férj leül és desszertnek megeszik egy üveg lekvárt, ezért se mindegy, mi van benne :))))
Mi az iden foztunk eloszor dietas lekvart hat en nem vagyok nagyon elajulva tole.
Cukorbeteg vagyok es azt gondoltam erdemes hazilag megprobalni de az ize mas es az allaga is. Mondjuk ha tettem volna bele zselesitot akkor nem lenne ilyen hig, de elegge elment a kedvem tole.
csinaltunk barackot, az lett meg a lejobb, fekete cseresznyebol es eperbol.
Az utobbi sikerult a legkevesbe. Hermesetast hasznaltunk, nem tudom ez van-e otthon nem Mo on elek.
De ennek nincs kulonosebb utoize.
Számomra sem volt világos a gondod. Az eritrit nem okoz problémát, mármint nincs hashajtó hatása, a nyírfacukornak lehet. És az előbbinek gyakrolatilag kalóriatartalma sincs.
Nálunk max. barackból készül befőtt, lekvár viszont rendes mennyiségben, mindenféle, azok egy része eritrittel, esetleg nyírfacukorral. A tegnapi eredményen felbuzdulva bátran merem lekvárba is tenni az eritritet.
mi nem világos azon, hogy az eritrit nekem problémát okoz???
Nem azt mondtam, hogy drágább, hanem azt, hogy nem tudom megenni, mert bajom van tőle.
Befőztem eddig 40 üveg cseresznyekompótot, 20 meggyet, és kb 40 üveg lekvárt (eper, málna, ribizli, meggy), még csak most jön a sárga- és őszibarack... számold ki , mennyi nyírfa kell bele... Így meg az összesbe nem fogyott el egy üveg 300 ft-os édesítő. Kalória szempontjából sem mindegy.
Rendben. :))
Egyébként te szoktál főzni magadnak lekvárt? Mit adsz hozzá édesítőnek?
Oké, várom, ablak nyitva :D
Ha nem érne ide, akkor egy kávé a centerben délután, akkor is ideadhatod, tudok várni :D :D
Jó étvágyat a reggelihez, küldök fénypostával, elég közel vagyunk egymáshoz!:)
Én már túl vagyok a reggelin, egy kevéske lekvár a tegnapi főzésből kimaradt, azt teszteltem.
nyírfacukor 1 kg 1950.- Ft
eritrit 1 kg 2774.- Ft
Nekem az egy eritrittel van gondom, semmi mással :)
És mivel brutál mennyiségű lekvárt meg kompótot főzök, a nyírfacukorra a gatyám rámenne :)))
Éppen Xilittel készített meggylekvárt nyalakodunk a lányommal :)
10 dkg került egy kg meggyhez és brutál finom lett !