Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
S.o.s -fözés=segitek! !
2004-01-21 10:201.
Torolt_felhasznalo_239480
Létrehozva: 2004. január 21. 10:20
Sziasztok! Sajnos a mai világban tapasztalatom szerint nincs idelye a nöknek fözni.A gyors ételek napjait éljük,pedig pár egyszerü trükkel egy két perc alatt megoldható egy ebéd vagy vacsora.Én sok ilyen fortélyt ismerek/szakmám is erröl szól/ ha kérdésetek lenne irjatok nyugodtan én szivessen válaszolok!
Dithe!
Rövidesen ezeket is megcsinálom.A leírás alapján csak jók lehetnek.
Köszi,hogy leírtad őket.Üdvözlettel Lili
Szia!
Nagyon köszönöm a görög sali receptet. Nagyon fincsi lett.
További jó sütés ,főzést ! Lili
Szia! Itt van 2 nagyon hasonló. Nem szabad állni hagyni, mert levet enged.
GÖRÖG SALÁTA (Istar)
Hozzávalók:
- kígyóuborka
- paradicsom
- só, olívaolaj, morzsolt oregano
- feta sajt
- olajbogyó
- esetleg lila hagyma
Az uborkát és a paradicsomot kisebb kockákra vágod (miután jól megmostad őket), a hagymát pedig vékony szeletekre. Beleteszed őket egy nagy tálba, az olajbogyóval együtt, sózod, megszórod oregano-val és nyakon öntöd olívaolajjal. A tetejére teszed a szintén kockákra vágott feta sajtot.
És kész, már lehet is fogyasztani.
Latsia féle
Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben:
olívaolaj, só, oreganó
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet.
Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganóval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk.
Szia!
Nem tudom, te hogyan csinálod, remélem az én receptem szerinti ízleni fog!
Vale
Ui: Görög sali recept:
Összevágom kockára a paradicsomot, uborkát, hagymát plusz néha még zöldpaprikát is - mert mi szeretjük, ha egy kicsi van benne. Lesózom és állni hagyom. Leöntöm a levét olyan 5-8 perc múlva. A zöldségekre keverek egy kicsi salátalét és leöntöm vele. (1dl víz, 1 kk cukor, pár csepp ecet) Hozzáadom az olivabogyót, de nem annak a levét, hanem tiszta oliva olajat teszek rá - nem sokat, csak épp hogy csillogjon a teteje, fűszerként pedig oregánót használok és kék dobozos feta sajtot. Ritkán ha épp van otthon snidling, akkor azt is vágok bele. :) Jó étvágyat!
Kedves Lányok!
Eddig már nagyon sok recept bevált nekem amit tőletek kaptam,illetve a topikból vettem.
Görög saláta recept érdekelne. Már készítettem 2 félét,de valahogy egyik sem az igazi.
Kérhetnék tőletek ?Előre is köszönöm. Üdvözlettel Lili
Itt vagyunk:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=234592
NLC Receptgyűjtők topic
Mustáros göngyölt marhahús
1 kg vékonyra szelt felsál vagy egyéb színhús
20 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
3 pohár tejföl
só
mustár
Elkészítés: A vékony szeletekre vágott húst kiklopfoljuk (esetleg kisebbre vágjuk), sózzuk, és vastagon mustározzuk. 1-1 szelet füsölt szalonnát fektetünk rá, felgönygöljük. Összetűzzűk vagy cérnával áttekerjük. Lábasba tesszük a húsokat, a tejfölt ráöntjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje a húst. A víz elfő, de megmarad a mustáros, füstölt ízű tejfölös szaft. Rizzsel kiváló.
Megjegyzés:
Kisebb adag húsnál is kell a sok tejföl. A szalonna sósságától függően sózzunk.
Elkészítése egyszerű, a főzési idő hosszú (marhahús). A húsokat előre el lehet készíteni, és mélyhűtőben tárolni, készítéskor csak a tejföllel meg kell főzni.
Majoránnás marhaszelet
Hozzávalók:
4 szelet felsál vagy fehérpecsenye, ha szárazpácban volt előtte, annál jobb
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 szem krumpli
1,5 dl száraz fehérbor
Fűszerek: őrölt bors, majoránna
Elkészítés: A hússzeleteket kiverjük. A szalonnát felszeleteljük és bevagdossuk (kakastaréj), kisütjük és félretesszük. A kisült zsírban megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és azt is félretesszük. Még mindig ebben a zsírban átsütjük a húst, fűszerezzük. Felengedjük kicsi vízzel és a borral, és puhára pároljuk. Ha újkrumpliból csináljuk, elkészíthetjük a hús szaftjában előfőzés nélkül is. Egyéb esetekben a kockára vágott krumplit megfőzzük, a hús szaftjába forgatjuk. Tálalás: a hús és a krumpli mellé (rá) tesszük a szalonnát és a kisült hagymát.
Mandulás-epres palacsinta
15 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
50 dkg eper
3 evőkanál mandulalikőr
5 dkg mandulaforgács
4 evőkanál jégcukor
vaj a sütéshez
Előkészítés: A lisztet összekeverjük a tojással, egy csipet sóval, a tejjel, a cukorral, és kb. 15 percig pihentetjük. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül megpirítjuk.
Elkészítés: Kivajazunk egy serpenyőt, és egymás után vékony palacsintákat sütünk a masszából. A palacsinta egyik felére halmozzuk, az epret, megszórjuk mandulaforgáccsal és jégcukorral. Összehajtjuk, és azonnal tálaljuk. Tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
Vadas knédlivel
Hozzávalók a vadashoz:
80 dkg bélszín vagy felsál
5 dkg szalonna
5 dkg zsír
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 dkg cukor
só
mustár
Páclé:
20 dkg sárgarépa
petrezselyemgyökér vegyesen
egy fej vöröshagyma
ecet
babérlevél
só
2 szem borókabogyó
néhány szem bors
Hozzávalók a Kelt gombóchoz (knédli):
40 dkg rétesliszt
só
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
víz
Vadas elkészítése:
1.) A húst megtisztítjuk, és a páclével leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Végül ráöntünk 1-2 evőkanál ecetet, és ezt a levet - nyáron hidegen, télen melegen - a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk.
2.) Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük zsíradékkal, és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket ls kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
3.) A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk 2 evőkanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy deka cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásba öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt.
4.) A húst 1 cm széles szeletekre vágva hosszában egy tálra fektetjük, és a mártást ráöntjük. Knédlivel tálaljuk.
Knédli elkészítése:
1.) Langyos tejben egy csipet cukorral megkelesztjük az élesztőt, majd beleöntjük a sóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjunk.
2.) Jól kidolgozzuk, meghintjük liszttel, és meleg helyen megkelesztjük.
3.) Lisztezett deszkán hosszúkás gombócokat formálunk (4 db lesz belőle), és lobogva forró vízben, fedő alatt az egyik oldalukon 10 percig főzzük. Megfordítjuk, és fedő nélkül szintén 10 percig főzzük a gombócokat. Fogvájót szúrunk a tésztába, és ha már nem ragad, a gombócok megfőttek. Szűrőkanállal kiszedjük, felszeleteljük és tálaljuk.
Mandulás spenótleves
50 dkg friss,leveles spenót,
1 fej hagyma,
6 dl csontlé (vagy leveskockából készített lé),
5 dkg reszelt sajt,
1 dl tejszín,
4 tojás,
4-4 dkg tisztított mandula és margarin,
4-5 evőkanál ecet,
1 csapott evőkanál liszt,
1-2 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt fehér bors
és kevés szerecsendió-reszelék,
néhány petrezselyemlevél.
Előkészítése: a megmosott spenótot, a megtisztított hagymát és fokhagymát durvára összevágom. A margarinra rászórom a lisztet, egy-két percig pirítom, majd hozzáadjuk a spenótot és a hagymát. Befedve párolom néhány percig. Ezután pürévé töröm, ráöntöm a csontlevet, és jól összekeverem.
Elkészítése: a levest folyamatosan kevergetve felforralom, hozzáöntöm a tejszínt, és habverővel belekeverem a reszelt sajtot. Ezután már nem forralom, csak melegen tartom. Lábosban másfél liter vizet forralok. Beleöntöm az ecetet, majd a tojásokat külön-külön felütve, egymás után óvatosan beleeresztem a forrásban lévő lébe. Nem keverem, nehogy a tojások szétmenjenek. Az újraforrástól számított négy perc múlva a tojásokat tányérokra rakom. A mandulát kis serpenyőben szárazon kevergetve megpirítom. A levest megsózom, és csipetnyi borssal, szerecsendióval fűszerezem. 4 tányéron elosztom, beleteszek egy-egy tojást, és petrezselyemlevéllel feldíszítve, a megpirított maggal meghintem.
Tonhalas-uborkás csukott szendvics
2 kis (20 dkg-os) tonhalkonzerv,
3 tojás,
16 szelet toastkenyér,
15 dkg tavaszi krémtúró,
2 paradicsom,
6 szem hónapos retek,
néhány fejes saláta levél,
fél kígyóuborka,
6 evőkanál majonéz,
1 evőkanál kapribogyó,
só,
borsA tojásokat keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, felszeleteljük. A tonhalat és a kapribogyót lecsöpögtetjük, majd villával összetörjük. 3 kanál majonézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A megmosott salátaleveleket nagyobb darabokra tépdessük. 4 szelet toastkenyeret megkenünk a tonhalas krémmel, beborítjuk tojáskarikákkal és salátalevelekkel. Ráfektetünk 4 szelet kenyeret és kissé összenyomjuk.
További 4 szelet kenyeret megkenünk a maradék majonézzel összekevert tavaszi krémtúróval. Vékonyan felszeletelt paradicsom-, retek- és uborkakarikákkal beborítjuk. Ráfektetjük a maradék kenyeret és kissé összenyomjuk. A szendvicseket átlósan kettévágjuk.
Sziasztok,
Nagyon sok receptet sikerült lementenem innen a topicról, amit nagyon nagyon köszönök a beíróknak.
Egy olyan kérésem lenne, hogy nagyon szép báránybordát sikerült vennem nem olyan régen. Mivel nem találtam megfelelő receptet hozzá lefagyasztottam. Tudom, hogy ez vétek volt, de mit tehettem volna?
A bordát egyben szeretném megsütni, akár hosszában akár koszorúként. Olyan 30-40 cm hosszú. Fontos lenne, hogy a hús puha legyen a végére és ropogós a külső része. Ha pácolni kell több napig az sem baj, csak valami magyarosan finom legyen. Ha tudnátok köretet is ajánlani hozzá az egyenesen frenetikus lenne.
Köszönöm mielőbbi válaszotokat.
ˇ CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók: 6 db csirkemáj szív nélkül (azt levesbe főzöm), 8 db alma nagyságú gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg többféle), 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 kupica konyak, késhegynyi pástétomfűszer, só ízlés szerint.
Először elkészítem a tölteléket: a csirkemájakat forrásban lévő vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig a vízben hagyom, majd lecsöpögtetem és kihűtöm. Közben a tojást habosra verem, összekeverem a konyakkal, a pástétomfűszerrel, a finomra metélt petrezselyemzölddel, sóval, a tisztított, zúzott fokhagymával, a reszelt sajt felével meg a nagyon apróra vágott (vagy ledarált) csirkemájjal, végül hozzáadom a gombák tisztított, apróra vágott szárát is. A jól megmosott, lecsöpögtetett gombakalapokat - üregükkel felfelé - sütőlemezre rakom egymás mellé és a közepükbe (jó vastagon) töltöm a májas tölteléket. Ami nem fér a gombába, abból kis golyókat formálok és melléteszem. A tetejüket meglocsolom a tejföllel, elosztom rajtuk a hajszálvékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd meghintem a maradék reszelt sajttal, és csak addig pirítom, amíg a sajt ráolvad. Sült burgonyát és salátát kínálok mellé, de a palacsintatésztában kisütött, vastag húsú zöldpaprikaszelet is nagyon jó hozzá. Elkészítési ideje: 60 perc
ˇ Puszta-steak
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, só, bors, liszt.
A bundázáshoz 2 tojás, só, 1 cs. petrezselyem, bors, őrölt kömény, 2-3 ek. liszt, 1 ek. tejföl, 1 ek. vöröshagymakrém, 3 szem közepes burgonya.
Tetejére 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, fel cs. petrezselyem.
Sütéshez: olaj.
A húst kiverjük, sózzuk, borsozzuk és lisztben megmartjuk. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a tejföllel és a liszttel simára keverjük, végül a meghámozott burgonyát belereszeljük. A hússzeleteket a burgonyás masszában úgy forgatjuk meg, hogy az körben mindenhol befedje. Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalát megsütjük, majd lecsöpögtetjük és tepsire fektetjük. A tetejükre tejfölt locsolunk és előmelegített sütőben megforrósítjuk. A fokhagymát vékonyra szeleteljük, egy kevés olajon megfuttatjuk, végül lecsöpögtetve a húsra szórjuk, amit petrezselyemmel meghintünk. Salátával tálaljuk.
Általában marad a burgonyás masszából, amit palacsintasütőben szoktam megsütni, és a hús melle teszem.
ÉDES-SAVANYÚ KÍNAI CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 tojás, 2 teáskanál burgonyaliszt (vagy burgonyapehely), 2 evőkanál szójaszósz, olaj a sütéshez, 3 teáskanál ketchup, 3 teáskanál borecet, 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál rizsliszt, kevés só.
A megtisztított csirkét feldarabolom és annyi sózott vízben teszem fel, amennyi éppen ellepi. Ha a csirke megfőtt, levéből kiveszem, lecsöpögtetem és kicsontozom, csíkokra vágom, hűlni hagyom. A szójamártást összekeverem a burgonyaliszttel, hozzáadom a felvert tojásokat, majd ebben a mártásban megforgatom a csirkehús-csíkokat. Bő, forró olajban pirosra sütöm. Az olajból kivéve melegen tartom. Ezután összekeverem a ketchupot, a borecetet, a cukrot, a rizslisztet, kevés sót is teszek bele, és három deci főzőlében elkeverem. Jól összeforralom, hogy sűrű legyen. Tálaláskor a sült csirkedarabok köré öntöm a mártást, és párolt rizzsel kínálom. Elkészítési ideje: 60 perc
ˇ Krumpligombócleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2-2 szál leveszöldség, zeller ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evôkanál zsíradék, 1 evôkanál pirospaprika, só ízlés szerint
A gombóchoz: 5-6 szem főtt krumpli, kb. 20 dkg liszt, 1 kávéskanál zsír, 1 tojás, csipet só
ˇ KÍNAI CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt sonka, 1 dl kifejtett zöldborsó (gyorsfagyasztott vagy konzerv is lehet), 1 doboz kínai gombakonzerv (vagy 20 dkg apró szemű gomba), 3 evőkanál száraz fehérbor, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A csirkemellet nyersen kicsontozom, bőrét lehúzom és az egészet vékony, keskeny csíkokra metélem. Bő egy liter, sóval ízesített vízben 10 percig forralom, majd finom szűrőn átszűröm. A húst félréteszem. Közben a metéltre vágott főtt sonkát, a zöldborsót, a vagdalt gombát a csirkelébe teszem, majd a zöldségek puhulásáig forralom. Ezután hozzáadom a bort és a főtt csirkehúst. Csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 60 perc
Hideg kutya
Hozzávalók: 25 dkg pocukor, 25 dkg margarin, 2 ek kakaó, 1 cs csokipuding, 2 tojás, 1 cs ostya tortalap, mazsola, kókuszreszelék
A porcukrot,margarint,kakaót,csokipudingot,2 tojást folyamatos kevergetés közben összefőzzük,majd a mazsolát,és a darabokra tört ostyalapot belerakjuk,és összekeverjük a többivel. Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal,és beleöntjük a masszát. Várunk míg kihűl, utána hütőbe rakjuk, dermedésig. Ha megdermedt,kiborítjuk a formából, felszeleteljük, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Találtam számodra néhány jó receptet:
http://receptura.hu/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=26&func=detail&id=2591
http://macikonyha.blogspot.com/2007/04/brnyborda-marinlt-padlizsnnal.html
http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=10476
Én így kerestem a receptet: beírtam a "bárányborda" szót a www.cookkanto.hu címen található keresőbe, ezután csak ki kell választani a receptet, mely a legközelebb áll elképzelésünkhez és ízlésünkhöz.
Jó étvágyat!
Sziasztok,
Magyon régen nem járt már erre senki, de hátha olvassa valaki a kérdésemet. Vettem nagyon szép báránybordát egészben. Nagyon finomra szeretném megcsinálni karácsonyra a családomnak, mert rettentően drága volt és előre el vagyok keseredve, hogy elronom vagy nem találok megfelelő receptet. Van valakinek tényleg finom és kipróbált receptje?
Köszönöm a segítségeteket.
Citromos kocka
4 lime (zöld citrom)
1/8 l tej
10 dkg vaj
2 dkg cukor
15 dkg liszt
5 tojás
1 csomag zselatin (10 g)
3 dl l tejszín
3 dl natúr joghurt
7 dkg porcukor
2 evőkanál rum
porcukor a szóráshoz Előkészítés:
Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A zöld citromokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük, és valamennyi levét kipréseljük.
Elkészítés:
A tejet 1/8 l vízzel, a vajjal, a cukorral és egy csipetnyi sóval felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a massza elválik az edény aljáról (kb. 2 perc). Keverőtálba tesszük, és folyamatosan kevergetve a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. A tésztát csillagcsőrű nyomózsákba töltjük, és az előkészített sütőlemezre kb. 4 cm átmérőjű halmokat nyomunk, úgy, hogy legalább 1 centiméter maradjon közöttük. (A tészta sütés közben szétterjed, és kitölti a réseket.) A sütőben, a középső rácson, 20 percig, majd, a hőmérsékletet 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) csökkentve, további 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint 3 evőkanál hideg vízben elkeverjük, állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A citrom levét a zselatinhoz öntjük, és felforraljuk. Belekeverjük a rumot. Kissé hűlni hagyjuk, majd a joghurthoz keverjük. Végül a tejszínhabot is beleforgatjuk. A tésztát vízszintesen kettévágjuk, és a krémet az alsó részén egyenletesen elosztjuk. A tetejét rárakjuk, és finoman lenyomkodjuk. Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk, amíg a krém megszilárdul. Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és 30 kis négyzetre vágjuk.
Lime-os csirkemell kakukkfűvel
3-4 db csirkemell
1 db lime (vagy citrom)
tejföl
só
kakukkfű
Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, kakukkfűvel bedörzsölöm. Kiolajozott tepsibe egyenletesen lerakom a szeleteket, kézzel ráfacsarom a lime-ot, megkenem az egészet tejföllel, majd végül ráteszem a két fél lime-ot. Alufóliával lefedem, 160 fokos sütőben úgy fél órát sütöm, majd pedig az alufóliát és lime-ot eltávolítva tovább sütöm. Nem kell pirosra sütni, mert kiszárad, és nem lesz omlós! Kukoricás opálrizzsel tálalom.
Megjegyzés:
Nagyon finom, szerintem érdemes kipróbálni!
Yassa
Hozzávalók:
6 egész csirkecomb
3 zöld citrom (lime)
3 nagy fej hagyma
olaj
chilipaprika
só
1 csésze erőleves
Elkészítés: Megmossuk a csirkecombokat, majd egy tálba tesszük. Apróra vágjuk a hagymát, lereszeljük 2 citrom héját, és kinyomjuk a levét. Mindezt hozzátesszük a csirkecombokhoz. 1 dl erőlevessel is megöntözzük. Hozzátesszük a paprikát, majd egy estére pihenni hagyjuk. Másnap az olajon megfonnyasztjuk a lecsurgatott és kinyomkodott hagymát. Megpirítjuk a csirkecombokat is. Majd mindezt egy kuktában a citromos lével összeöntjük, vigyázva, hogy a chilipaprika ki ne pukkanjon. Készre főzzuk. Ha kidurran a paprika, nagyon eros lehet!!!! Rizzsel tálaljuk.
(kb. 6 szelet)
Hozzávalók:
500 g gesztenyemassza
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
150 ml tejszín
50 g koktélcseresznye
50 g kandírozott citromhéj
8-9 db babapiskóta
Ezenkívül:
1 tojás (közepes méretű)
1 tojássárgája (közepes méretű)
60 g porcukor
125 ml fehérbor
Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A gesztenyemasszát, a Bourbon vaníliás cukorral és az
aromával elkeverjük. Néhány cseresznyeszemet illetve
citromhéjat a díszítéshez félreteszünk. A maradék
cseresznyéket négy részre vágjuk, és a citromhéjjal a
gesztenyemasszához keverjük. A tejszínt kemény habbá
verjük, majd hozzákeverjük a masszához, végül az egészet
egy tálra fordítjuk. A babapiskótákat elfelezzük, és a
gesztenyekrém köré állítjuk. A desszertet a félretett
cseresznyeszemekkel és citromhéjjal díszítjük.A tojást, a
tojássárgájával, a cukorral és a fehérborral egy
főzőedényben habosra keverjük. Folyamatos kevergetés közben
forrásig főzzük, de ne forraljuk
fel! A borsodót a desszert köré csurgatjuk.
Meggyes bögrés süti
6 db tojás
1,5 bögre cukor
1,25 bögre étolaj
2,25 bögre liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj
magozott meggy
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy keverőtálban jól elkeverem. (Először a tojást és a cukrot szoktam, aztán kis adagokban az étolajat és a szódabikarbónás lisztet, majd a fahéjat). Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm az így kapott tésztát, a tetejére meggyet teszek (ízlés szerint, én jó sokat szoktam rátenni). Előmelegített sütőben sütöm. (Kb. 25 perc).
Diós-mákos bögrés
Hozzávalók:
1 bögre dió
1 bögre mák
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 sütőpor
1 evőkanál zsír
2 tojás
Elkészítés: Jól keverjük össze a hozzávalókat, vajazzunk ki 1 tepsit, majd lisztezzük ki, és öntsük bele a masszát. Süssük meg (200 fokon) - és már ehető is!:)
Megjegyzés:
Leönthetjük a tetejét bármilyen csokiöntettel, sziruppal, habbal,
krémmel.
Bögrés muffin
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
3/4 bögre olaj
1/2 bögre cukor
1 bögre tej
Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Összekeverem, és kanállal belerakosgatom a formába. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Bármilyen ízesítéssel variálható!
Megjegyzés:
A bögre 2,5 dl-es.
Hízott liba- vagy kacsapecsenye
1 db egész, pucolt, hízott liba vagy kacsa
fekete ürömfű
só
őrölt bors
1-2 db közepes alma vagy narancs, esetleg mindkettőből 1-1 darab
Elkészítés: A kibelezett és megtisztított libát vagy kacsát dörzsöljük be jó erősen (a hasüregét is) apróra morzsolt fekete ürömfűvel, majd lefóliázva - vagy nylon tasakba csomagolva - egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Sütés előtt közvetlenűl besózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. Hasüregébe helyezzük be a gyümölcsöket (az almát hámozatlanul, a narancsot meghámozva, de mindkettőt egészben). A szárnyast csomagoljuk be alufóliába, majd középmeleg sütőben süssük két órán keresztül. Két óra elteltével vágjuk fel a fóliát, vigyázva hogy a benne lévő, a baromfiból kisült zsiradék ne menjen veszendőbe. Amennyiben a hús még nem elég puha, és nem elég piros, ropogós, akkor saját zsiradékát felhasználva tepsiben pároljuk vagy sütjük tovább.
Megjegyzés:
Párolt rizzsel, rizi-bizivel és őszibarack- vagy szilvabefőttel körítve tálaljuk.
Gyümölcsös sült liba
Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy liba (kb. 4 kg)
5 evőkanál ételízesítő
30 dkg sárgarépa
2 körte
20 dkg aszalt barack
2 zsömle
1 evőkanál vaj
10 dkg vágott dió
1 teáskanál méz
2 húsleveskocka
2 evőkanál ételsűrítő
Előkészítés: A libát megtisztítjuk, a zsírosabb részeket levágjuk róla. Kívül-belül megmossuk, és bedörzsöljük ételízesítővel. A répát meghámozzuk, megmossuk. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát a répával együtt kis kockákra vágjuk. Az aszalt barackot felaprítjuk. A zsömlét vízbe áztatjuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és kb. 5 percig pároljuk benne a répát. Hozzáadjuk a körtét, a barackot és a diót. Kinyomkodjuk a zsömlét, és a gyümölcsökhöz keverjük. Ételízesítővel és a mézzel ízesítjük. A libába töltjük. A nyílást fogvájóval betűzzük. A libát a mellével lefelé tepsibe fektetjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk. Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és a felét a liba alá öntjük. A sütőben 30 percig sütjük. A liba bőrét a combjánál több helyen megszurkáljuk. A sütőt lekapcsoljuk 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat), és a libát további 1 órát sütjük. Ha megbarnult, megfordítjuk, locsolgatva további 1,5 órát sütjük. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel meglocsoljuk a libát 2 dl sós vízzel, és 260 C-fokon (gázsütő 6. fokozat) befejezzük a sütést. A libát letakarjuk alufóliával, és 15 percig pihenni hagyjuk. A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, az ételsűrítővel besűrítjük, és a szószt a libához kínáljuk. Önmagában is laktató, de rizsgombóccal is tálalhatjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra 30 perc múlva
Sütőtökös gombóc
1 kg sütőtök
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg darált háztartási keksz
15 dkg vaj
Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, megfőzzük, majd villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a cukrot, 5 dkg kókuszreszeléket, a kekszet, a vajat, és összekeverjük. A masszát fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ha jól lehűlt, gombócokat formálunk belőle, a maradék kókuszreszelékben meghempergetjük, és minyonpapírban tálaljuk.
Liba zöldséges mártással
Hozzávalók:
3-4 libacomb vagy 1-2 libamell
5 dkg füstölt szalonna
2 babérlevél
olaj, só, bors
1 fej hagyma
2 cikk fokhagyma
kb. 1 kg leveszöldség (sárgarépa, gyökér, karalábé)
1 evőkanál liszt
Elkészítés: A feldarabolt libahúst az olajon hirtelen megpirítom, tálra szedem, a visszamaradt olajon az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, a hagymát és a fokhagymát megfonnyasztom (egyszerre is beletehetjük a szalonnát a hagymával), beleteszem a babérlevelet és a finomra gyalult leveszöldséget. (Ha a zsír túl sok, le lehet belőle önteni.) Kb. 10-15 percig párolom a fűszerekkel együtt, ezután belerakom a megpirított húst, kevés húsleveslével (kockából is lehet), felöntöm és teljesen puhára párolom az egészet. Amikor kész, újra kiveszem a húsdarabokat és a visszamaradt megfőtt zöldségre rászórok egy evőkanál lisztet, és kevergetve kevés húsleveslével felengedem. Mártás sűrűségűnek kell lennie. Akkor jó, ha a zöldség teljesen összetörik. A húst vissza lehet tenni a mártásba, hogy ne száradjon ki, de külön is tartható. Mivel a libahús hajlamos a kiszáradásra, mindenképpen lefedve tároljuk. Krumplifánkkal nagyon finom.
Megjegyzés:
Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Nem túl gyors étel, mert a liba főzéséhez idő kell, és a zöldségnek pedig szét kell főnie.