Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mézeskalács receptek
2003-10-29 10:551.
Létrehozva: 2003. október 29. 10:55
Sziasztok! Tavaly sütöttem először mézeskalácsot, ami nagyon finom lett, de sajnos a receptet elkevertem. Tudnátok segíteni? Ja és néhány technikai tanácsot is szívesen vennék, mert nem tudom, hogy milyen vastagra kéne nyújtanom a tésztát, hogy utána megpuhuljon! Előre is köszi!
Szuper jó mézeskalács recept itt...
http://www.vegyelmeg.hu/index.php?stilus=lap&hiv=4
Könnyű és finom!!! Kezdőknek is menni fog!!!
Én mazsolával és tökmaggal díszítettem az enyémeket és nagyon szép és finom lett....
AJÁNLOM figyelmetekbe!!!
Szia!
Én kérném szépen a hamis mézeskalács receptedet, ha még megvan.
Köszönöm.
Rita
A segítségeteket szeretném kérni!
Sütöttem hétvégén mézeskalácsot, de kicsit kamény lett. Ugyan fémdobozba tettem, de mégis! Az segít, ha még most rakok mellé almát? Visszapuhul? Van remény rá? És ha igen, akkor felszeletelve kell az almát bele rakni a dobozba vagy egészben?
Most csináltam először ilyet, úgyhogy minden ötletet szívesen várok
Köszi!
Tegnap du. ezt sütöttem meg a lányaimmal és tényleg nagyon puha és fini.
Reggel akartam elcsomagolni, de még jó, hogy időben érkeztem a konyhába, mert 10 perccel később már nem lett volna mit elrakni.
Most dugdosom előlük :-)
Puha mézes /Marcsika_1/
125 gr méz, 125 gr margarin, 3 tojás, 1 citrom, 250 gr porcukor, 250 gr finomliszt, 250 gr rozsliszt, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek mézes fűszerkeverék.
A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpakkal letakarjuk és 1 éjszaka hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük (hűtőben).
Másnap lazán átgyúrjuk, nyújtjuk, óvatosan, inkább kis lángon sütjük. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel elhabart tojással is.
Dobozba téve 3-4 hétig is eláll(na).
Vigyázat, ez is nagyon hamar készen van (12-15 perc)! Úgy emlékszem, 150-160 fokos sütőben sütöttem, sütőpapíron.
Én két nagy tepsit használtam. Addig sült az egyik tepsiben, míg a másik tepsibe való tésztt kinyújtottam, kiszaggattam a formákat, belepakoltam, megkentem ill. díszítettem a tetejét, és már vettem is ki a másik tepsit.
Szóval nem unatkoztam, gyorsan kellett pakolgatni.
Elkészítettem a mézeskalácsot az anyósod receptje alapján, de nem tartotta a formáját sütés közben. Hiába szaggattam pl. virágot, egy sima kis karika lett belőle. Mi lehet a gond szerinted?
Karácsonyra mézeskalácsot szeretnék ajándékozni. Már most megsüthetem őket?
Vagy ha mégsem puhul meg két hét múlva, még nem késő újrasütni őket?
Pár éve már csináltam egyszer, de nagyon kemény maradt, szeretném, ha most nagyon jól sikerülne.
140 dkg liszt
56 dkg langyos méz
56 dkg porcukor
14 dkg zsír
3 db tojás
1 kk szódabikarbóna
5 ek langyos tej
én ebbe 0, 5-1 cs mézeskalács fűszerkeveréket szoktam tenni, ízlés szerint.
Összegyúrom a hozzávalókat, és alufóliával letakarva elteszem a hűtőbe. Azt hallottam, hogy nem baj, ha sokat áll, úgyhogy volt, hogy 2 napig is a hűtőbe volt, csak utána sütöttem meg. Légmentesen zárható dobozba kell tenni, és állítólag ha egy almát beteszel mellé, akkor sokkal hamarabb puhul meg, csak arra kell vigyázni, hogy az alma, ne érjen hozzá a sütikhez. De klassz lesz, én már vasárnap elkezdem sütni. Tavaly, kétszer kellett sütnöm, mert az első adag elfogyott karácsonyig, de a második adagból most október tájékán dobtunk ki egy párat, mert egy picit megpenészedett, mert levegő érte, és benedvesedett.
Köszönöm!!!!!
http://www. fejermmk. hu/kezmuvesek/czimer. html
ez is jo:
http://magazin. ujember. katolikus. hu/Archivum/2002. 12/32. html
Itt meg mindenfele mezeskalacsos receptek vannak:
http://www. ruszwurm. hu/html/086. html
Lányok, csinál vagy csinált már valaki betlehemi jászolt mézeskalácsból? Ha igen, tudna nekem képeket illetve tippeket küldeni e témában???
Előre is nagyon köszi
A mézeskalácsot zárt dobozban kell tárolni. kb. 2 hét után lesz élvezhető.
A tojáshehérjét keményhabbá verem és abba keverem a szitált porcukrot. Tegyél bele néhány csepp citrom levet attól fényesebb lesz. Ne legyen nagyon híg.
A másik: Nyáron voltam a Várban a népműv. vásáron és ott csináltak mézeskalácsot a helyszínen. A fehér diszítő massza pillanatok alatt megszáradt és nagyon jól lehetett használni. Nem tudjátok miből készül? Az én tojásfehérje-cukor keverékem nem sikeredett ilyenre?
Régebben láttam valahol, de most nem találtam. . . . .
Köszönöm!
Mézes puszedli 1.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.
Elkészítés:
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető.
RENGETEG LESZ BELŐLE!
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
8 dl liszt, 1, 5 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl vaj, 2, 5 dl méz, 1/2 dl porcukor, 1 db tojás.
Elkészítés:
Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy kicsit. A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat. Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.
Holnapra én is behozom anyukám isteni receptjét. Karácsony előtt mi is tonnaszámra gyártjuk és nagyon szépek!! No és nagyon finomak!!!
Feltennék néhány banális kérdést!
Ez a Mézeskalács figura I. kemény marad, vagy megpuhul?
Írtátok, hogy ha megkenem, szép fényes lesz a teteje. De mivel kenjem meg. Tojással? Sárgájával v. fehérjével? És mikor a sütés elején, vagy csak a legvégén? Kb. mennyi mézeskalács lesz ebből az alapanyag mennyiségből (70dkg - 1kg liszt)?
És az utolsó hülyeségem! A mézeskalács(figura) az a mézespuszedli? Melyik recept az, amiből a végén olyan aranyos kis puha dundi figurák sülnek? (Mint azok a bolti csokiba mártott, vagy cukormázas puszedlik. )
Előre is kösz a megértést, és a segítséget!
25 dkg méz
15 dkg cukor
5 dkg vaj
50 dkg finomliszt 20 dkg dió
1 dkg szalakáli
0, 5 dkg szódabikarbóna
Összegyúrjuk a hozzávalókat, és 1 napig állni hagyjuk. Kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk. Forró sütőbe toljuk, de mérsékelt tűzön sütjük. Még melegen tojássárgájával kenjük meg.
Mézeskalács figurák II.
2 kg liszt
60 dkg porcukor
60 dkg méz
6 tojás
1 margarin (25 dkg)
1 cs. fahéj
364 cs. őrölt szegfűszeg
szódabikarbóna vagy sütőpor
A mázhoz:
tojásonként 10 dkg porcukorral keményre vert tojásfehérje
Összegyúrjuk a hozzávalókat, kivágjuk a formákat, megkenjük a mázzal és kisütjük.
Ez utóbbi elég nagy mennyiség, de akinek pl. kis gyerekei vannak, elszórakozhatnak vele egy délután. . . :))
Mézeskalács (egybe)
50 dkg méz
50 dkc liszt
2 tojássárgája
15 dkg dió
10 dkg cukrozott gyümölcs v. mazsola
1 dkg őrölt fahéj
1 dkg szódabikarbóna
0, 5 dkg törtsz szegfűszeg
2 ek tej
a tepsihez kevés liszt
A mézet jól felmelegítjük (ne forrjon!) és habisra keverjük a langyos tejben elkeverz szódabikarbónával (vigyázat: tényleg habos lesz, feljön, ne a legkisebb edényben keverjétek!). Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját, diót, gyümölcsöt és a fűszereket (én azt inkább a lisztbe keverem előtte). 2 cm vastagra nyújtjuk és forró sütőbe tesszük. Kb. 5 cm-re megnő.
Én tavaly csináltam mézeskali tésztából fenyőfákat, és utána szépen feldíszítettem őket! Olyan szép ehető karácsonyfákat adhattam a végén ajándékba :-))