Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia Mesemátka!
Sajnos nagyon rég nem jártam erre, így a mostani válaszommal max húsvétra tudsz fügebort készíteni :(
Harminc dkg fügét egészen apróra vágunk, egy kétliteres uborkásüvegbe tesszük 5 g apróra morzsolt élesztővel vagy egy evőkanál sörrel. Egy l vízzel felforralunk 25 dkg cukrot, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük papírral, és három hétig meleg vagy napos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, merőkanállal óvatosan leszűrjük (az üveget ne döntsük meg, hogy a lé zavarossá ne váljék), azután sűrű vásznon vagy szűrőpapíron átszűrjük egy másik edénybe, majd ha leülepedett, újra átszűrjük. Az így készített fügebor színe és íze az aszúborhoz hasonlít.
Én mivel nem jutottam hozzá megfizethető áron friss gyümölcshöz, ezért aszalt fügéből készítettem, de nagyon finom lett, és nagy sikere volt :)
Az utolsó szűréskor egyébként kicsit csaltam, mert nem úgy mertem át egy másik üvegbe, hanem műanyag cső (?) segítségével "fejtettem át" ezt lehet kapni gazdaboltban.
sajnos ahhoz hogy ne legyen zavaros, ahhoz nekem relatív sok maradt az "érlelő" üveg alján, de azt barátnőmmel megkóstolgattuk ;)
Megkaphatjuk a receptet?
Nem tudom jár-e még erre valaki, de gondoltam megosztom Veletek az örömömet. Már másodszor csináltam fügebort, (aszaltfügéből), és szerintem, és a Kedvesem szerint is nagyon finom lett.
Ha valakinek megtetszik a recept, szerintem nyugodtan próbálkozzon vele.
Szép napot Mindenkinek!
Azt hiszem én befuccsoltam a borkészítéssel. . . . Mintha megpossadt volna, mindenesettre borzalmas ize lett :(( Biztosan csak az én bénaságom, másnak sok sikert hozzá ! :)) Pedig mindent úgy csináltam , ahogy irtátok , azért köszönöm . , majd talán jövőre újra probálkozom :)))
Egyébként nem kaptam fügét :(
Helyzetjelentés a fügeborról : :))
A gyümi ugyan nem száll le az aljára , de már nem olyan zavaros , szóval szerintem hétvégén már át lehetne szűrni . . . Szerinted ? (Valszeg azért nem megy le az aljára , mert elég kicsire vágtam és ugye ez rendes füge , nem szárított. )
Talán még nem is mondtam, hogy a kedvenc itókám a fügebor :)
Köszi !
Azt mondom, amit én tennék :)
A lét óvatosan átszűrném gézlapokon, és az átszűrt lébe visszatenném a fügéket. Aztán majd meglátjuk :)
Légyszí ezekután számolj be a fejleményekről és a remélhető végeredményről :)
Ja, és végül is aszalt fügéből készítetted?
Köszi ! Persze kimostam jól !
Akkor mit csináljak , leszedjem a tetejéről ???
megkérdeztem, de penész nem volt. Azt kérdezte a mamim, hogy jól kimostad az üveget? Itt nem csak arra gondolt, hogy mosószerrel, hanem ő előtte át szokta főzni vagy vmilyen fertőtlenítőbe áztatni az üvegeket.
várom , hogy jelentkezz ! Remélem jó hogy penészes szerű a teteje ???
Hétvégén nekiálltam a fügebor készítésének ! Mindent a leírásod alapján csináltam :) A teteje olyan, mintha penészes lenne , ez normális ??? Egyébként bor szaga van , mintha elkezdett volna forrni!
Épp azon gondolkoztam , mit csináljak a fügével ! Terem a kertünkben :)
Harminc dkg fügét egészen apróra vágunk, egy kétliteres uborkásüvegbe tesszük 5 g apróra morzsolt élesztővel vagy egy evőkanál sörrel. Egy l vízzel felforralunk 25 dkg cukrot, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük papírral, és három hétig meleg vagy napos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, merőkanállal óvatosan leszűrjük (az üveget ne döntsük meg, hogy a lé zavarossá ne váljék), azután sűrű vásznon vagy szűrőpapíron átszűrjük egy másik edénybe, majd ha leülepedett, újra átszűrjük. Az így készített fügebor színe és íze az aszúborhoz hasonlít.
menj a kemence c lapra, ott van egy jo recept