Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
en is bemosolygok
mostanaabn altalaban tesztakert nyaggatnak
meg risotto
magamtol pastetomokat gyartok
azaz mostanaban nem is merem leirni mit
;o))
Gondoltam bemosolygok :)
Sul a nyanyatesztas kovaszos kenyerem. Majd hozok rola kepet.
clafoutis
4-5 tojas
1 doboz tejfel (25 cl)
liszt, ez lehet hajdinaliszt, annyi, h suru palacsintateszta formaja legyen
eredti recept szerint ugy fel kilo cseresznye , valami cukor, fuszerek, (fahej szerecsendio es tarsai, esetleg rum)
ez egy 30 cm atmeroju edenybe eleg
1 orat sul 150 fokon
a toltelek lehet barmi, edes vagy sos gyumolcsok zoldsegek ahogy a fantazia hozza
a klasszikusok
edesek
1.cseresznye, meggy
2. aszalt szilva
3. alma
4. korte, dio, szolo
5. rebarbar felkockazva
6. barmi gyumolcs ami jo sulve
sosak
1. paradicsom
2. courgette
3. padlizsan
4. ezek kevereke
5. sonka sajt hozzaadasaval ugyanez
6. brokkoli karfiol es tarsai
7 . halfelek
8. barmi ami a frigoban varja a sorsat
palacsinta (crčpes)
kell hozza:
fekete liszt (sarrazin, hajdina)
viz
a lisztre aprankent ontjuk a vizet es kezzel dolgozzuk ossze
minel tovabb gyurjuk annal torekenyebb es kemenyebb lesz sutes utan
bele kell torodni, h jonehany kiserlet utan tanuljuk meg az aranyokat es a sutes modjat
a toltelek ugyanazok, mint az elozo fejezet
toltelekek
1. sos vaj, rengeteg, ra a meleg palacsintara, negybe hajtjuk, es megproabljuk ugy megenni, h ne legyunk tetotol talpig vajasak
2. sult vagy fott kolbaszra tekerjuk
3. pastetomot melegitunk bele, es ratekerjuk
4. vajat teszunk ra es sonkat + egy tojast utunk az egyik sarkaba, ra a sajt, ha a tojas megsult, 4 be hajtjuk, ehhez mar tanyer kell, az elobbiekhez meg nem
5. vaj+szardinia feltekerve
6. piritott hagyma es zoldsegek
7. barmilyen hus ez zoldseg maradek
8. lekvarok
9. akarmi ami keznel van olyan kombinacioban, ami finom
akiket erdekel a breton paalcsinta (galette)
kell hozza
egy edeny amiben a tesztat kikeverjuk
egy fakanal
egy merokanal
egy szerszam amivel a tesztat el lehet teriteni (ez ugy nez ki h van egy nyel, azon pedig merolegesen egy vekony es hosszu fa ami szetteriti a tesztat a sutolapon
sutolap
egy nyelre erositett textildarab amivel a sutolapot be lehet kenni iz es szag nelkuli olajjal
ezeket az elemeket a sutolap jobb oldalan tartjuk egy vizzel telt edenyben ahova visszakerulnek minden galette sutese utan
teszta
fekete liszt (ble noir, sarrazin, hajdina)
viz
so
a lisztet megsozzuk
aprankent ontjuk hozza a vizet
10 percig keverjuk fakanallal
5 perc habverovel
a tesztanak egy mayonnaise hez hasonlo consistenziat kell elerni, ekkor meg annyi viz kell hozza, mig ugy folyik ki a merokanalbol mint a tejszin
ekkor fel kell melegiteni a sutot, a merokanallal es a faval szetugyeskedni a tesztat, es mindket oldalat megsutni
hamar sul
nem szabad sokaig keverni mert akkor szaraz lesz es torik
erdemes kis merettel kezdeni, mig a teszta gyors szetteriteset begyakoroljuk
chouette a topicgazda, én csak receptekért kuncsorgok itt :))
de úgy legyen, még legalább négy évig, aztán majd hosszabbítunk ;)
oké
én ma aprólékból fogok levest főzni és azt hiszem, hogy tészta lesz a második de még alakulhat máshogy is.
elég régen inditottad lassan 4 éve még nem tünt el van rá remény, hogy még negy évig megmarad.
hát hogy eltünjön a süllyesztőben ez a topic (is)
ma igen egyszerű és gyors ebédet csinálok: a húsevők mustáros csirkét kapnak, egyszerűen sütőzacskóban megsütve, mi pedig mustáros halat - na ilyet még nem sikerült kitalálnom, kiváncsi vagyok milyen lesz :))
köretnek az előbbieknek rizst, de keverek hozzá egy kis gerslit, a hal mellé pedig párolt zöldség lesz
desszertnek meg visszagondolunk a régi szép időkre, amikor két-három féle sütit sütöttem ilyenkor :-)
szia!
nem fogjuk engedni!
recept az ezust kanal nevu olasz szakacskonyvol
fejenkent egy szelet cca 5cm vastag borjucsulok
hagyma aprora vagva
1 sargarepa karikara vagva
1 zellerszar aprora vagva
nehany szem paradicsom (vagy koncentratum)
a hagymat vajon megpiriatni
a belisztezett husokat is megpiritani vajon (okosabb kulon edenyben mert odaeghet)
vegul egy nagy vasfazekba tolteni az osszes belevalot, ra 1-2 pohar feher bor, es lassu tuzon fozogetni
ha a leve elfott, ami meglepne, akkorutana tolteni
fuszerek: so es bors, jut eszembe en elfelejtettem mindengyiet, megis jo lett
talaalskor a tetejere jon a gremolata, ami reszelt citromhej es aprora vagott petrezselyem kevereke
en ezzel sem szorakoztam , hanem 1 citrom es fel scokor petrezselyem ledaralva a mixerben, nem egeszen katolikus, de finom
aprora vagott hagymat avjon megpiritani
ra a rizs, porkolni egy kicsit
1-2 pohar feher bor, es husleevs le, amiben veloscsont is fott,
belekeverni a velot es a leben feloldott safranyt
en az ossobuco levet tettem bele
a ragacsos rizsbol kell fozni es a vegen az egesznek egy szoszban kell uszni
fergeteges sikere lett, de meg maradt mara is, annyit foztem
valahogy most rakaptunk a risottora, ez gondolom erdekel teged is manoka, nem?
remelem van meg gesztenyeliszted
ujabb recipe
suti 8 fore
hozzavalok
400g gesztenyeliszt
25 cl tej
50g cukor (kristaly)
3 ek olivaolaj
20 g fenyomag (pignons)
1 szar rozmaribg levelei
kis so
1. felfutjuk a sutot 180 fokra
2. kiolajozzuk a tortaformat (2 cm magas)
3. a lisztet egy talba szitaljuk
4. aprankent gozzakeverunk habverovel a tejet es 35 cl vizet
5. homogen de hig tesztat kell kapni kis sot es olajat adunk bele
6. beleontjuk a formaba
7. tetejete a rozmaringszarak es a fenyomag
8. 40 percig sutjuk
kihulve talaljuk
langyos kisse sos vizben osszekeverjuk a gesztenyelisztet es ket kanal olajat
a tesztanak palacsintateszta consistenziaval kell rendelkezni
kiolajozott tortaformaba ontjuk, tetejere jon a brocciu (birksajt v turo) vagy zoldseg (mangold) elofozott
kozepes sutoben 4-5 perc
;o))
250g gesztenyeliszt
80g buzaliszt
1 csipet so
2 zacsko eleszto
150g cukor
4 tojas
8 cl tej
8 cl olivaolaj
100g piritott mogyorodarab
tetejere csokimazhoz kell
100g fekete csokolade
8 cl tej
2 cl olivaolaj
ugyanugy keszu a teszta mint az elobbi
erre 160 fokon 30 percet ir
a mazhoz a forro tej es olaj keverekbe be apritjuk a csokit majd mikor hul, a sutire kenjuk
forras:http://www.bonifacio.com/regis/cucina/07.htm l#GATEAU%20DE%20FARINE%20DE%20CHATAIGNE%20AUX%20NOISETTES
PASTIZZU PISTICCINU
300 g gesztenyeliszt
100g feher buzaliszt
200g cukor
1 csipet so
2 zacsko eleszto
3 tojas
7 cl tej
7 cl olivaolaj
20 g zsir
6 szem cukrozott gesztenyebefott
felfutjuk a sutot 160 fokra
osszekeverjuk a ket lisztet a sot a sutoport es a cukrot
bele a toljas az olaj es a tej aprankent, h homogen teszta legyen
kizsirozunk egy 24 cm atmeroju tortaformat, bele a masszat
160 fokon 45 percig sul
cukrozott gesztenyevel diszitjuk
van olyan valtozat is, amelyiken csokimaz van
lehet bele keverni vagott mogyorot, mandulat, ez megint egy masik recipe
100g gesztenyeliszt
90g cukor
2 tojassargaja
4 toajsfeherje
vanilia reszelt citromhej
2 pohar tej
valamennyi vaj
az olvaszott vajba tesszuk tejet a citromhejat , a cukrot es a lisztet
lassu tuzon addig keverjuk mig suru teszta lesz belole
levesszuk a tuzrol, belekeverjuk a tojassargajat majd a feherjet hab formajaabn
kivajazott felfujt formaban lassu tuzon megsutjuk
forras:http://www.cliquecorse.com/recettes/rece tte98.shtml
Hozzávalók:
• 20 db rumba áztatott babapiskóta
• 30 dkg félzsíros tehéntúró
• izlés szerint porcukor (5 - 10 dkg)
• 3 dl tejszín
• 3 csomag vaniliás cukor
• 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
• 50 dkg idénygyümölcs(mazsola,sargabarack(aszalt), meggy rumban aztatva)
• 2 zacskó szintelen tortabevonó zselé
Elkészítés: a töltelekböl a duplajat csinaltam
A túrót átpaszírozzuk, hozzákeverjük az átszitált porcukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét és a vaníliás cukrot. 1 zseléből kevés víz hozzáadásával zelatint készítünk és a túróhoz keverjük.
Az idénynek megfelelő, vagy kedvenc gyümölcsöt a túróba keverjük és óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A tortaformát kirakjuk a rumba mártotogatott babapiskótával és beleöntjük a krémet.
Pár órára hűtőbe tesszük. Karikara vagott banannal díszítve , es 1 tortabevono zselatinnal leöntve.
a gesztenyelisztbol sutiket sutnek, meg kenyeret is, keresek recipeket es kuldom
nagy klasszikus delfrancia edesseg
1 rud vanilia
750 ml tejszin
6 tojas sargaja
100g porcukor
a tojas sargajakat habosra keverjuk a 60g cukorral
beleontjuk a tejszint, majd goz folott 10 percig a surusodesig fozzuk
6 kis edenybe kiadagoljuk a kremet es vizfurdoben 20 perc elomelegitett suto (180 fok)
kihutjuk es legalabb 3 orat hutoben hagyjuk
talalas elott cukorral meghintjuk a tetejet es a grill alatt raegetjuk
megjegyzes :
rengeteg valtozata letezik, a nagy klasszikusban narancsvirag viz is van, specialis lapos cserepedenyben kell sutni, es a tetejet egy specialis erre a celra keszult forro vaslappal egetik meg
4 tojassargaja
200g porcukor
1 kaveskaanl ecet
300 ml tejszin
150g eper, vagva
300 g vegyes piros gyumolcs
felverjuk a tojasfeherjet habnak
aprankent hozzaadjuk a cukrot, folyamatosan verve kozben
lehet fuszerezni fahej, citromhej egyebekkel
sutolapon egy olajozott papiron kor alakban elteritjuk a habot, kozepere melyedest kialakitva, ebbol a mennyisegbol 20 cm atmeroju lesz
elomelegitet sutoben 130 fokon 45 perc, majd a kikapcsolt sutoben hagyjuk kihulni
talalas elott megtoltjuk a melyedest a habba vert kremmel es megpakoljuk a gyumolcsokkel
cikkekre vagva adagoljuk
355 kcal adagja
van benne csomo zoldseg terrine, osszeszedem a batorsagom es az idom
a szerzonek etterme van itt nem messze, bizzunk meg a fantaziajaban
de mostanaban az idohianyban megint elovettem a lustarecepteket
gombasalata
kell bele
nagyon apro nagyon friss gomba
citrom (lime)
zoldcitrom
petrezselyem
ujhagyma vagy snidling
olivaolaj
a gombat megmossuk, a szarat rovidre vagjuk , a nagyobbakat felbe vagy negybe egy talba
ra azonnal a citrom leve es a darabokra vagott lime
hagyma utana az olaj
kell allnia 1-2 orat hideg helyen
ha nem fogy el, masnapig is kibirja
meg lustabb modon fejessalataba keverheto
Recept a "görök örömök" műsorból való.
fetasajtos padlizsán, cukkíni saláta.
a padlizsánt és a cukkínit felkarikázod, és megsütöd mindkét oldalát barnára. Lehetőleg grillsütőben vagy nagyon kevés olajon. Félbevágsz néhány paradicsomot, a vágott felükkel felfelé tepsibe rakod,meglocsolod olivaolajjal és cca 10' alatt megsütöd őket. A tálat bármilyen zöldsalátával kibéleled, középre rakod a paradicsomokat, szélére a padlizsánt, a padlizsánokra a cukkínit és a paradicsomokra halmozod a hasábokra vágott fetasajtot, rá egy kevés natúr, lehetőleg görög joghurtot. A zöldségeket - a fetasajtot nem! - meglocsolod a következő öntettel: olivaolaj, fehérbor, fehérborecet, 1:1 arányú keveréke, só, bors. a joghurtot egy kevés pirospaprikával megszórod.
Hidegen és melegen is fogyaszthatod
Finom
1. keszitmeny
675 g okra
2 kanal olaj
1 kanal feher ecet
2. keszitmeny
1 kilo tisztitott rak (crevette)
1/2 kg osztriga leevstol (ha van)
4 evokanal liszt
4 evoaknal olaj
500ml hagyma vagva
1 zoldpaprika kockazva
2 szar zeller vagva
125 ml hagyma (echalotte) es petrezselyem
125 sovany sonak vagva
1 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom kockazva
500 ml halle, vagy husle, vagy viz
1 teaskanal kakukkfu
2 level baber
so, bors, fel aknal cayenne vagy erospaprika
1 evokanal Worch, szosz
1. fejezet
1. megpucolni es felakrikazni az okrat
2. az ecetes olajban addig parolni, mig elevszti a ragadossagat
2. fejezet
1. sotet rantas, mint fentebb
2. bele a zoldsegek, 5 perc parolas bele a paradicsom es a sonka, 10 perc parolas kevergetve
3. hozzaadjuk az okrat, a folyadekot es a fuszereket, 30 perc parolas
4. hozzaadjuk a rakokat es az osztrigat, 5 perc fozes
5. talaals: fehet rizskoszoru kozepebe, tetejere petrezselyem es hagyma
SULT OKRA
okra
tej
feher bor
tabasco
soya szosz
hagymapor
fokhagymapor
so bors
kukoricaolaj
kukoricaliszt
1. egy edenyben osszekeverni a tejet, bort fuszereket
2. megmartani az okrakat a szoszban
3. lisztbe forgatni
4. forro oaljban megsutni
forron martogatos szoszokkal talalni
4 pohar szeletelt okra
3 kozeeps paradicsom
3 szelet sult bacon (elhagyhato)
1db kockara vagott zoldpaprika
2db aprora vagott hagyma
1 kanal fokhagymapor
so, bors
a sult bacon zsirajra tesszuk a hagymat, paprikat es okrat es puhara paroljuk
ra a paradicsomot es ujabb 30 perc
so , bors ra a bacon
(ahogy nezem, ez olyan mint a lecso )
GUMBO CREOLE
2 kanal kukoricaolaj
2 kanal liszt
1 kilo friss okra 0.5 cm kariakra vagva
1 hagyma aprora vagva
1 zoldpaprika kockazva
1 szar zeller aprora vagva
1.5 kg csirke darabolva
200 ml fustolt kolabsz darabolva
125 ml fustolt sonka darabolva
2 gerezd fokhagyma
2 kozepes paradicsom
2l viz
so, bors, cayennei paprika
1 kaveskanal Worchestershire szosz
1. egy vasedenyben sotet rantast keszitunk (25 perc piritas, 1 ora fozes lassu tuzon)
2. beletesszuk a hagymat, a paprikat es a zellert 5 perc piritas, utana a tobbi hozzavalot es az okra felet, 20 perc piritas,
3. hozza a maradek okra a fuszerek es a viz es meg 30 perc lassu tuzon
talalas: fehet rizzsel
(lehet hus nelkul is, helyettesiteni a csirket apro rakikkal )
a noveny eredete India, elterjedt egesz Afrikaban, az amerikai kontinensre a rabszolgak vittek a magokat elrejtve
a receptek, amiket most hoztam, a louisianai cajun konyha remekei
hozok meg indiai es afrikai recipeket is
jo etvagyat
itt minden exotikus iletve kinai zoldseges arulja, del FRo ban terelik