Candida-receptek

Torolt_felhasznalo_481187
Torolt_felhasznalo_481187
Létrehozva: 2003. augusztus 30. 23:37
Sziasztok !

Ide varom azon jelenlegi es volt "candida-tulajdonosok" hozzaszolasait, akik rendelkeznek jol bevalt candida-receptekkel.

En most fogom kezdeni a kurat, es elolvasvan a fogyaszthato etelek rovid listajat igencsak gondolkodoba estem, mit fozhetnek 3 honapon keresztul ugy, hogy meg valtozatos is legyen.

Szoval irjatok, segitsuk egymast !

Udv., NYCgirl
223 hozzászólás
  1. 2018. február 23. 15:45223.

    Sziasztok! Látom hogy egy ideje már nem ir senki ebbe a fórumba. De nem akarok még egy candida fórumot kezdeni. Pár hete kiderült hogy candidám van. Az hogy szinte semmit nem ehetek és állandoan ehes vagyok kiborit😖 ha van jó receptetek esetleg tapasztalatozok hogy mit hogy kellene enni szivesen várom. Nem talalok sehol valtozatos ételeket😟

  2. 2016. február 27. 20:38222.

    Ez úton szeretnénk felhívni figyelmüket az ELTE Pszichológiai Intézete keretein belül folyó kutatásunkra, melynek vezetője Pigniczkiné Rigó Adrien PhD.


    Kutatásunk célja a stressz szerepének vizsgálata a visszatérő hüvelyi gomba (Candida) esetén, melyből kiderülne, hogy érdemes-e a betegségben szenvedő nők számára stressz kezeléssel foglalkozniuk. A résztvevőktől mindössze egy 30 perces kérdőív kitöltését szeretnénk kérni.


    Ha felkeltettük figyelmét és igaz Önre, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább háromszor volt hüvelygombája, és általában gondot szokott okozni a probléma, vagy, hogy az elmúlt 12 hónapban nem állt fenn ez a probléma, és jellemzően egyébként sem áll fenn ez a probléma, akkor kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy a http://goo.gl/forms/UxDUh994D8 oldalon kitölti rövid kérdőívünket! A részvétel önkéntes, és bármikor megszakítható! Minden kitöltés nagy segítséget jelent! Kérdés esetén írjon a penczzsofia@gmail.com email címre!

  3. 2006. december 31. 10:04221.
    Minden kedves topiktársnak, családjának, szeretteinek, nagyon boldog, békés, szeretetben és egészségben gazdag sikeres ÚJ ESZTENDŐT kivánok Kapcsolódó képek:· kapcsolódó kép 1.
    · kapcsolódó kép 2.
    · kapcsolódó kép 3.
  4. 2006. március 29. 21:06220.
    Szia!

    Szívesen venném a sokat emlegetett gyűjteméynedet, ha volna rá mód...

    Köszönöm!!!
    előzmény:
    Becsület (164)
    2004-03-01  17:29
  5. 2006. március 3. 13:39219.

    Remek receptek! Nagyon köszönöm mindenkinek a sok ötletet! Hiába teltek el évek, sajnos candida-betegségben 2006-ban is szenvedhetnek az emberek....

    Jó lenne felújítani a topicot!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_273273 (218)
    2005-04-13  23:37
  6. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:37218.
    Zöldséges tojás

    Hozzávalók:

    1 tcs. hámozott padlizsán apró kockára vágva,
    2 ek. vaj,
    2 gerezd fokhagyma,
    1 szál párolt sárgarépa kockára vágva,
    6 tojás,
    törött bors,
    só,
    1 tk. finomra vágott petrezselyem.

    Sózzuk meg a padlizsánt, és hagyjuk állni 20 percig. Tegyük a vajat, a fokhagymát és a sárgarépát vastag fenekű serpenyőbe. Lassú tűzön pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a padlizsánt, és pirítsuk még 5-6 percig. Kézi habverővel keverjük össze a tojást. Tegyük bele a törött borsot, a sót, majd öntsük a zöldségre. Fedjük le az edényt, ne keverjük! Ha a tojás megkeményedik, vegyük le a tűzről, és borítsuk ki melegített, lapos tálra. Szórjuk be a petrezselyemmel, és úgy vágjuk fel, mint a tortát.
  7. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:36217.
    Zöldséges tojás

    Hozzávalók:

    1 tcs. hámozott padlizsán apró kockára vágva,
    2 ek. vaj,
    2 gerezd fokhagyma,
    1 szál párolt sárgarépa kockára vágva,
    6 tojás,
    törött bors,
    só,
    1 tk. finomra vágott petrezselyem.

    Sózzuk meg a padlizsánt, és hagyjuk állni 20 percig. Tegyük a vajat, a fokhagymát és a sárgarépát vastag fenekű serpenyőbe. Lassú tűzön pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a padlizsánt, és pirítsuk még 5-6 percig. Kézi habverővel keverjük össze a tojást. Tegyük bele a törött borsot, a sót, majd öntsük a zöldségre. Fedjük le az edényt, ne keverjük! Ha a tojás megkeményedik, vegyük le a tűzről, és borítsuk ki melegített, lapos tálra. Szórjuk be a petrezselyemmel, és úgy vágjuk fel, mint a tortát.

  8. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:33216.
    Mandulás rizzsel töltött csirke

    Hozzávalók:

    1/2 tcs. rizs,
    2 dkg forrázott, apróra vágott mandula,
    1/2 ek. vaj,
    csipet őrölt fahéj,
    törött bors,
    só,
    1 tk. finomra vágott petrezselyem,
    1 - 11/2 kg-os tisztított csirke,
    olaj a sütéshez.

    Mossuk meg jól folyó víz alatt a rizst, majd áztassuk meleg vízben 10 percig, öblítsük le meleg vízzel, és bő, sós vízben főzzük majdnem puhára. Szűrőben csurgassuk le. Egy késhegynyi vajon pirítsuk aranysárgára a mandulát. Mielőtt megpirulna, adjuk hozzá a fahéjat, vegyük le a tűzről. A megmaradt vajjal, a törött borssal, sóval és a petrezselyemmel együtt keverjük a rizsbe. Töltsük meg vele a csirkét. Tűzzük össze a csirkén a nyílásokat, és sózzuk meg kívülről a csirkét. Bő, forró olajban süssük barnára, azután csökkentsük a tüzet, és süssük puhára.

  9. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:33215.
    Tepsiben sült burgonya szezámmaggal

    Hozzávalók:

    8 héjában főtt burgonya meghámozva,
    1/2 tcs. olívaolaj,
    8 gerezd reszelt fokhagyma,
    1 ek. citromlé,
    só,
    1 ek. szezámmag.

    A kihűlt burgonyát vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, rakjuk tűzálló tepsibe egymásra csúsztatva. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a citromlevet és a sót, öntsük a burgonyára, és szórjuk be a szezámmaggal. Tegyük forró sütőbe, és süssük aranysárgára.

  10. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:32214.
    Paradicsommártás szurokfűvel

    Hozzávalók:

    4 ek. olívaolaj,
    1 fej vékony karikákra vágott vöröshagyma,
    1 gerezd reszelt fokhagyma,
    4 hámozott, kimagozott paradicsom,
    1 ek. paradicsompüré,
    2 tk. citromlé,
    csipet szurokfű
    és cayenne-i bors,
    törött bors,
    só.

    Tegyük vastag fenekű serpenyőbe az olajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsompürét, a citromlevet és a fűszereket. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a víz elfőtt. Ekkor öntsünk hozzá 1/2 dl meleg vizet, és pároljuk még 10 percet. Grillben sült húsokhoz, makarónihoz ajánljuk.

  11. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:29213.
    CITROMMÁRTÁS
    (BEID EL-LEMUN)

    Bárányhús, hal vagy párolt zöldség köreteként ajánlható.
    Elkészítési idő: 10 perc

    Hozzávalók:

    1 citrom leve
    1/2 l húsleves
    1 diónyi vaj
    3 tojássárgája
    2 dkg t. k. liszt
    1 csipetnyi őrölt fahéj
    só és bors

    A megolvasztott vajhoz apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojássárgáját, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a citromlevet, a fahéjat és a húslevest és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. (Felforralni nem szabad!)
    Megjegyzés: Húslevesként tyúkhúslevest ajánlok.

  12. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:27212.
    CUKKINIKROKETT
    (AR'ASSAL BIL-KOSSA)

    Lehet előétel vagy hal- és húsételek zöldségkörete, de főfogásként is tálalható. Ilyenkor salátával kell felszolgálni.
    Elkészítési idő: 40 perc

    Hozzávalók:

    1 kg cukkini
    2 tojás
    1 evőkanál köménymag
    12 dkg teljes kiörlésű liszt
    1 serpenyő olaj a sütéshez
    só és bors

    A cukkinit lereszeljük és óvatosan, állandóan kevergetve hogy le ne ragadjon, addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Levesszük a tűzről és ebbe a krémszerű anyagba belekeverjük a felvert tojásokat, az őrölt köményt, megsózzuk, borsozzuk és végül hozzákeverünk 1 kanál lisztet.
    Belisztezett kézzel diónyi golyócskákat formálunk, majd henger alakúra sodorjuk, és miután lisztbe mártottuk, bő forró olajban kisütjük. Papírszalvétán lecsöpögtetjük és tálaljuk.

  13. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:26211.
    ZÖLDSÉGES HAL
    (SANIYET SAMAK BIL-KHODAR)

    Az étel tengeri és édesvízi halakból egyaránt elkészíthető.
    Elkészítési idő: 1 óra

    Hozzávalók:

    1 db kb. 1 kg-os hal
    2 érett paradicsom
    2 fej vöröshagyma
    4 gerezd fokhagyma
    1 közepes nagyságú burgonya
    1 zellerdarab
    1 szál sárgarépa
    1 uborka
    1 dl olívaolaj
    1 evőkanál (halételekhez javallott) fűszerkeverék
    1 csipetnyi erős paprika vagy chili
    só és bors

    A megtisztított burgonyát és sárgarépát félig megfőzzük, a zellert apróra vágjuk, felszeleteljük az uborkát és a vöröshagymát nagyon vékonyra felkarikázzuk. Ez utóbbit kevés olajon megpirítjuk, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a meghámozott és kockákra vágott paradicsomot és a többi zöldséget, valamint a burgonyát és a sárgarépát is. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt néhány percig pároljuk.
    A megtisztított halat kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és fűszerkeverékkel majd olajon 10 percig sütjük, ezután körberakjuk a zöldségekkel és újabb 10 perc múlva készre pirítjuk. Végül megszórjuk erős paprikával (vagy chilivel).
  14. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:25210.
    TÖLTÖTT GALAMB
    (HAMAM MAHSHI)

    Elkészítési idő: 1 és fél óra

    Hozzávalók:

    2 galamb
    5 dkg durvára őrölt törtbúza (burghul)
    1 fej vöröshagyma
    1 marék fenyőmandula
    1 szegfűszeg
    1 mokkáskanál őrölt fahéj
    egy csipetnyi őrölt szerecsendió
    1 evőkanál citromlé
    1 dl olívaolaj
    só és bors

    A galambokat megtisztítjuk. A májukat és a szívet a vöröshagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk az egy óráig hideg vízben áztatott, majd kifacsart burghult, a fűszereket és a kevés olívaolajon megpirított fenyőmandulát. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, borsozzuk és ezzel a töltelékkel megtöltjük a galambokat.
    Olajon, közepes lángon egy óráig sütjük. Tálaláskor félbevágjuk a galambokat.
    Megjegyzés: A törtbúzát rizzsel helyettesíthetjük.

  15. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:24209.
    Grillezett tengeri halhoz: keverjünk össze olívaolajat, citromlét, sót és oreganót, majd grillezés közben folymatosan kenegessük ezzel a keverékkel a hal mindkét oldalát. Isteni finom!
  16. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:20208.
    LASKATÉSZTA-SALÁTA
    (FATTUSH)

    Elkészítési idő: fél óra

    Hozzávalók:

    15 dkg durum laska- vagy csuszatészta (esetleg pirított zsemlekocka)
    1 fej vöröshagyma
    2 uborka
    1 fej saláta
    2 érett paradicsom
    4 gerezd fokhagyma
    2 evőkanál citromlé
    2 dkg őrölt paprika
    4 evőkanál olívaolaj


    A laskatésztát vízbe mártjuk és kisebb darabokra törve salátás tálra helyezzük.
    A megmosott salátaleveleket lecsurgatjuk és szétszedjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, az uborkát meghámozzuk és karikákra, a paradicsomot pedig gerezdekre vágjuk.
    Mindezt sóval ízesítjük, meglocsoljuk citromlével és elkeverjük az olajjal, majd az egészet ráöntjük a laskatésztára, meghintjük piros paprikával és tálaljuk.

  17. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:19207.
    Uborkasaláta (Salata-zabady)

    Hozzávalók:

    1 nagy uborka (45-50 dkg),
    1 kávéskanál só,
    2, 5 dl joghurt,
    1-2 evőkanál olaj,
    1 gerezd zúzott fokhagyma,
    só,
    bors.

    Az uborkát meghámozzuk, és nagyon vékonyan fölszeleteljük. Besózzuk, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Kézzel jól kinyomjuk a levét, és a sós levet kiöntjük.
    A joghurtot sóval, borssal, olajjal, fokhagymával jól kikeverjük, és beletesszük a leszűrt uborkaszeleteket.
    Jól lehűtve tálaljuk.

  18. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:15206.
    Csirke parajjal (Mlokhia)

    Hozzávalók:

    1 fiatal csirke,
    1 fej vöröshagyma,
    1 babérlevél,
    90 dkg paraj,
    2 gerezd fokhagyma,
    1 kávéskanál őrölt koriandermag,
    1 kávéskanál erős, csípős pirospaprika,
    1 dl étolaj,
    2 kávéskanál só,
    kb. 1 liter víz.

    A csirkét a megtisztított, felszeletelt hagymával és a babérlevéllel együtt 1 kávéskanál sót tartalmazó vízben puhára pároljuk. Az őrölt koriandert a péppé zúzott fokhagymával, 1 kávéskanál sóval és a finomra vágott parajjal összekeverjük. A parajt a forró olajban néhány percig pároljuk. A megpárolt csirkét kiemeljük a főzőléből. A lét pirospaprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a parajt. Nyitott edényben felfőzzük. Az étel sűrű legyen, csak szükség esetén hígítsuk egy kevés vízzel. A csirkét és a parajt ízlés szerint együtt vagy külön tálaljuk.

  19. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:14205.
    Csirke paradicsommártással

    Hozzávalók:

    1 sütni való csirke,
    25 dkg párolt barna rizs,
    8 dkg vaj,
    3, 5 dl paradicsomlé,
    1 evőkanál paradicsomsűrítmény (Aranyfácán),
    1 evőkanál só,
    1 mokkáskanál őrölt fehérbors
    és kb. 1 l víz.

    A nagyobb darabokra felvágott csirkét forró vajban barnára pirítjuk. A paradicsomlét ráöntjük a csirkedarabokra. Megsózzuk, meghintjük az őrölt fehérborssal, és feleresztjük vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk. A tálalás előtt kb. 45-50 perccel a csirkedarabokat kiszedjük, és lefedett edényben melegen tartjuk.
    A paradicsomos lét átszűrjük, elkeverjük benne a paradicsomsűrítményt, és nyitott edényben addig főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz.
    A melegen tartott csirkehúsra ráöntjük a paradicsommártást, és párolt rizskörettel együtt forrón tálaljuk.
  20. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:13204.
    Csirke diómártással (Dzsarkasz Tauouk)

    Hozzávalók:

    1 fiatal csirke,
    1 evőkanál só,
    1 l víz,
    12 dkg dióbél,
    1-1 kávéskanál őrölt fehérbors és édes-nemes pirospaprika,
    1/2 dl olaj vagy

    A csirkét sós vízben megfőzzük, a keletkezett habot leszedjük. A puha csirkét feldarabolva tálra rakjuk. A főzőlevet takaréklángon kissé besűrítjük, hozzáadjuk az őrölt dióbelet. Az így keletkezett sűrű mártást a főtt csirkére öntjük. Közben a pirospaprikát és a fehérborsot meleg étolajban elkeverjük. A pirosra színeződött zsiradékot ruhán átszűrjük, és a csirkére locsoljuk.



  21. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:11203.
    SZUDÁNI MOGYORÓ (Ful szudáni beatte)

    Hozzávalók:

    10 dkg földimogyoró
    2-5 gerezd fokhagyma
    1/2 citrom leve
    1/2 kanál só
    2 evőkanál olívaolaj
    esetleg kevés cayenne bors

    Daráljuk meg a tisztított földimogyorót, keverjük el a zúzott fokhagymával, a citromlével, kevés sóval, az olívaolajjal, s ha csípősen szeretjük, tegyünk bele cayenne borsot is bőven, de enélkül is finom. Kenyérrel kitűnő előétel.

    Persze nekük engedélyezett kenyérrel! :-)
  22. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:09202.
    Szlata

    Hozzávalók:

    2 fej saláta
    20 dkg paradicsom
    2 kígyóuborka
    3 zöldpaprika
    1 csokor petrezselyemzöldje
    1 csokor zöldhagyma vagy
    1 fej fokhagyma
    1/2 kávéskanál citromlé
    olívaolaj

    A zsenge, fiatal, lehetőleg cukorsalátát vágjuk kétujjnyi csíkokra, a kemény húsos paradicsomot kockára, a kígyóuborkát fél karikára, a zöldpaprikát kockára, a petrezselyemzöldjét durvára, a zöldhagymát vagy fokhagymát karikára; keverjük össze sóval, citromlével, olívaolajjal. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el.
  23. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:08201.
    DAMASZKUSZI MUSZAKKA

    Hozzávalók:

    1 kg padlizsán
    1 kg paradicsom
    3 nagy hagyma
    10 gerezd fokhagyma
    2 csokor petrezselyemzöldje
    1 dl olaj
    1 kávéskanál só

    Szeleteljük fel a padlizsánt, süssük ki forró olajban, majd szedjük ki. A paradicsomot vágjuk karikára, majd a maradék olajban rétegezzük felváltva a sült padlizsánt és a paradicsomot (alulra és felülre paradicsom kerüljön). Tetejére a vastag karikára vágott hagymát tegyük s erre a fokhagymagerezdeket (egészben). Hintsük meg egy kávéskanál sóval és két csokor apróra vágott petrezselyemzölddel. Fedő alatt pároljuk 10-15 percig. Hidegen és melegen is kitűnő
  24. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005. Április 13. 23:06200.
    JOGHURTITAL

    Hozzávalók:

    2 dl joghurt
    3 dl víz
    1/2 kávéskanál só

    A joghurtot a vízzel és a sóval keverjük össze. Jégbe hűtve kitűnő üdítőital.



1 2 3 4 5

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek