Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Vercsopot5

Agnesnemeth
Létrehozva: 2021. december 14. 21:06

Sziasztok


Engem az erdekelne hogy én b negativos vagyok a fiam 0 rh pozitiv igy akkor a ferjem milyen lehet?


Ö nemtudja milyen az övé

  1. 2021. december 31. 15:593.

    A te fonotípusod B, de ha a fiad 0-ás, akkor a genotípusod nem BB, hanem BO. A B domináns a O felett, viszont öröklődés esetén kettéosztódik, így adhatsz az utódnak B-t és O-t is. A fenotípusában O-ás vércsoport genotípusa OO. Ebből következik, hogy a partneredtől O-t kellett kapnia a gyermeknek.


    A variációk


    I: BO-s anya, OO-ás apa lehetséges kombinációi: BO, BO, OO, OO tehát ötven százalék az esélye,  a O vércsoportú gyereknek O-ás vércsoportú apa esetén.


    II: BO anya, AO apa esetén a gyerek lehet: AB, AO, BO, OO vércsoportú. Ebben az esetben 25 százalék az esélye a O-ás vércsoprtú utódnak.


    III: BO anya, BO apa esetén: BB, BO, BO, OO. Ebben a konstellációban is 25 százalék az esélye a O-ás vércsoportú gyereknek.


    (Ne feledd, a O-t mindig elfedi az A vagy B, ezért mindkét szülőtől O-t kell örökölnie az utódnak, egy fenotípusában O-s vércsoportúnak.)


    Az Rh hasonlóan öröklődik, itt is elfedi a negatívot a pozitív, tehát ha te Rh negatív vagy, nálad mindkét gén negatív, a férjed lehet megjelenési formájában plusz, ha genotípusában is az, akkor a gyereketek genotípusában plusz és mínusz, fenotípusában a plusz dominanciája miatt plusz, ha a férjed genotípusában plusz és mínusz, akkor a gyereketek megjelenési típusában ötven százalékban lehet negatív (mínusz mínusz), azaz Rh negatív.


    Összegezve: az apa lehet O-ás, A-s, és B vércsoportú egyaránt, az Rh-ja pedig pozitív.


    Esetleg ezt tanulmányozd.


     

  2. 2021. december 14. 23:342.

    A Szakorvosi Rendelőintézet vércsoport vizsgálata kideríti... 

Címlap

top