Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hogy segítsek neki?

kocsmaranna
Létrehozva: 2019. február 2. 23:43

A problémám igazából a 18 éves lányommal van, és hogy őszinte legyek már nem tudok mit tenni, tehetetlen vagyok. 
Volt egy kapcsolata, 16 éves kora óta együtt volt egy sráccal, aki 5 évvel volt idősebb nála. Ez nem okozott igazából gondot, de már az elején figyelmeztettem a lányomat, hogy ezzel a fiúval még lesznek gondok. Rossz a családi háttere, ennek köszönhetően az életvitele is. A lányommal viszont jól bánt mindig, szerették egymást, és amúgy sem vagyok olyan szülő aki beleszól a felnőtt/majdnem felnőtt gyereke életébe. 
Viszont másfél hónappal ezelőtt beigazolódott, amitől féltem. Nem tudjuk mi történt, de feltehetően belekeveredett valamibe, ugyanis eltűnt. Egyik napról a másikra. Ennek már másfél hónapja, és semmi életjelet nem adott magáról. Nyomozott a rendőrség is, és nem részletezném a dolgokat, de azok alapján amit kiderítettek azt mondták, kicsi az esélye hogy élve előkerül. Na most, azt hiszem, tudjuk ez mit jelent. 
Érthető módon a lányomat ez nagyon megviselte, hiszen imádta ezt a fiút. Azóta nem önmaga. Nem eszik, (fogyott is nagyon sokat) nem alszik, és sokszor sírógörcsök törnek rá, vagy pánikrohamok. Habár úgy tűnik ezek alapján, hogy belenyugodott, és elfogadta a feltételezhető halálát, a felszín alatt azonban nem képes rá. Folyton felhozza, hogy mi lesz majd ha a srác hazajön, tervezget, agyalgat, én meg aggódom érte. Ennyi idő elteltével nem kellett volna már belenyugodnia abba, hogy valószínűleg soha nem jön haza? A srác szülei belenyugodtak, egy temetésszerű búcsúztatót is tartottak neki, de a lányom oda sem volt hajlandó elmenni, mondván nem fog olyat temetni, aki él. Na, de ha élne, már nem jelentkezett volna? Én mint szülő hogy segíthetnék neki? Mit tegyek, hogy könnyítsek a lelkén? 
Előre is köszönöm a válaszokat. - Egy aggódó édesanya

  1. 2019. február 5. 16:3836.

    A rendőrség a talált bizonyítékok alapján mondta azt, hogy valószínűleg már nem él. 

    előzmény:
    Kercsi (32)
    2019-02-04  18:46
  2. 2019. február 5. 12:0935.

    Az egyértelműen látszik, hogy te honnan származol. A buta, önmagát nagyságrendekkel többre tartó, mint amilyen valójában, rétegből. Ettől még te magad biztos jól érzed magad a bőrödben, és ez a lényeg, de tudd, hogy ez virít rólad. 


    Normális, kulturált ember így nem beszél ismeretlenül másokról, ahogy te ezt teszed. EZ mindent elmond rólad. És nem a jó értelemben.

    előzmény:
    Nikita 666 (28)
    2019-02-04  15:59
  3. 2019. február 4. 19:5634.

    Abba is gondolj bele, ha el is a fiu, megtalaljak, akik meg akartak olni. Az is lehet, hogy rejtozkodik, na de, meddig. Nem lett volna neki szabad semmi rosszba belekeveredni. Ha az apja elissza a penzt, akkor szamlat kellett volna neki fizetnie, meg ennivalot vennie nekik. Keso banat. 


     A gyasz az egy hosszu folyamat. A lanyod most eppen a tagadas szakaszaban van, amit meg is erosit az, hogy nincs bizonyitek, hogy a fiu valoban meghalt. Meg hat a hianya. Meg belegondolni abba, aki az eletunk ertelmet jelentette, nincs tobbe. 


    Mi ertelme lenne iderangatni a lanyod apjat, akinek soha semmi koze nem volt tulajdonkeppen a lanyodhz? Egy idegen lenne a valosagos tamasz? Ez nevetseges. Megszabni, hogy ki kibe lehet szerelmes? Ilyen nincs. Mennyien 'rinak', hogy Charles miert nem lett szerelmes Dianaba, aki azert jobban nezett ki meg fiatalabb volt, mint a Charles egy eletre szolo szerelme. 


    Semmi egyebet ne tegy, csak szeresd nagyon a lanyodat, ahogy eddig is tetted. Ebben minden benne van. Az, hogy elvaltal, nem oka semminek. A lanyod megkapta, amire az eleteben szuksege van, a szeretetet. Ha nem az egyik szulojetol, akkor a masiktol. Minek kellene egy lanyt pofozgatni? Nincs eleg baja, es nem is csinalt semmi rosszat, csupan nagy banat erte. Vannak itt topikozok, akik annal inkabb megerdemelnek, hogy valaki vegre igazan felpofozza oket. Hiaba, vannak, akik soha nem nonek fel. Hogy ja, bezzeg en. Senki sem tokeletes, es nem az szamit, honnan jon az ember, hanem eppen hol van most es hova tart. Ha valaki mindig minden rosszat meguszik, rohogjon a markaba es kussoljon el. Bar ezt nem hiszem, hiszen az eletben nem lehet mindig mindent meguszni. Nem a viharok elkerulesere, hanem a kiallasara kell felkeszulni az eletben. Az csupan jo, ha elkeruljuk oket. Most vihar van, segits a lanyodnak, hogy tulelje. Ma o, holnap valaki mas kerul sorra. A titok a szeretet. A lanyod sem tett semmi mast, csupan szeretett. 

  4. 2019. február 4. 19:1733.

    Én egyáltalán nem a pénzesekre gondoltam amikor azt a hozzászólást irtam. De ha te ezt vetted ki a szavaimból, akkor rákérdeznék,  miért?


    De mielőtt tovább lenne fényezve ama hozzászólás, gyorsan megjegyzem hogy az iszákos, átvitt értelemben paraszt, lelkibeteg (és még sorolhatnám) emberekre gondoltam. Figyelmeztetem a jónépet, mindenki csak amiatt háborogjék ami ráillik.


    Mivel én nem tokosodtam be kicsiny országunkba, rá voltam kényszerülve hogy zsigerből ráérezzek ki a jóember, ki a normális.


    A normális ember támogatja a szüleit. A bolond belekeveredik bármibe.


    Egyébként én mit tennék: amiről senki nem mert beszélni neked, de nyilván érzed, a lányod jelenleg nem gondolkodik ép ésszel, magába fordul, akár öngyilkosságot is elkövethet. Most ez az utolsó pillanat hogy helyes irányba tereld. Kiszedném ebből a környezetből, küldeném az apjához. A környezetváltozás, más emberek megismerése, normális barátok találása gyorsan elfelejtetné vele a történteket. A gyorsant már másodszor emlitem, ha jól sejtem fel sem tűnt. Egy 18 éves gyorsabban regenerálódik mint egy idősebb. Az a nagy "szerelem" amit most annak vél, gyorsan elillanna.


    És döntsed el, gyerekként kezeled még, vagy megtanitod neki hogyan kell felnőni? A másik halálának el nem fogadása is infantilis dolog. A szerelem összetévesztése a vonzalommal, vággyal szintén rengeteg embert érint, valakinek ezt is meg kellene hogy tanitsa neki. Egyáltalán, mire tanitottad, ha ezekre nem? A jósággal senki semmire nem megy, ha képtelen arra hogy megtanulja az érzelmek felismerését, azokat kordában tartsa, és megtanulja kezelni a csapásokat.


     

    előzmény:
    kocsmaranna (29)
    2019-02-04  16:43
  5. 2019. február 4. 18:4632.

    Igy, hogy nem tudjatok mi tortent a fiuval es halottnak hiszitek, eleg nehez lesz ezt a lanyodnak feldolgozni. Ha biztosan tudna, hogy csak eltunt vagy hogy valoban halott, akkor elkezdhetne a gyaszt, vagy az elszakadast (ha el es csak eltunt, akkor nyilvanvalo, hogy a lanyod eletebol is el akart tunni), hamarabb tul lenne rajta. Nem ertem, hogy miert veszitek annyira biztosra, hogy meghalt. A rendorseg holttest nelkul ilyent csak nem mond, hogy nem elte tul a...  mit is tulajdonkeppen? ez igy annyira homalyos, es ti megis szilardan hiszitek, hogy a fiu meghalt. Nem csoda, hogy a lanyodnak ez nem eleg bizonyitek, megiscsak egy emberrol van szo, nem lehet csak ugy kijelenteni, hogy meghalt. Talan azzal segithetnel neki, hogy nem tartod a fiut halottnak, mig nincs ra konkret bizonyitek. Csodalkozom, hogy a szulei mar ''temetest'' rendeztek. Valami hianyzik ebbol a tortenetbol.

  6. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2019. február 4. 17:3331.

    Vihar lett a  biliben.Is.


     

  7. 2019. február 4. 16:5230.

    Szerintem ez még "nem nagy idő".....se a veszteség, se a gyász    "feldolgozásához".....Légy megértő, több idő kell  neki ...hagyd, had fantáziáljon....ha mellette éli az egyébként "normális életét".....iskolába jár, vagy dolgozik.....De ha abnormálisan él, cipeld el orvoshoz, pszichológushoz, aki segíthet.....

  8. 2019. február 4. 16:4329.

    Nem az a fontos ki honnan jön, hanem hogy milyen ember. Szerinted csak az lehet jó ember, aki gazdag családból, meg fényűző palotából jön? 


    Egyébként lehet nem fogalmaztam pontosan, bocsánat. A srác dolgozott, pénzzel próbálta támogatni a szüleit, csak nem könnyű ha az apja elissza. 

    előzmény:
    Nikita 666 (28)
    2019-02-04  15:59
  9. 2019. február 4. 15:5928.

    Nem szimpatizálok azzal a társadalmi réteggel, akik számodra a kultúrembert jelentik.


    Az én embertársaimnak ilyen jellegű segitségre nincs szükségük.


    Mit gondolsz, észrevehetetlen hogy te honnan származol, és hol élsz?

    előzmény:
    cabron (15)
    2019-02-04  10:25
  10. 2019. február 4. 15:3027.

    Te nagyon jól neveled a lányod. A nőknek is igy kellene.


    És végig olvasva a topicot, senkinek nem jutott eszébe hogy apuka vajon mit csinál most?

    előzmény:
    keményen dolgozó kisember (16)
    2019-02-04  11:34
  11. 2019. február 4. 14:0626.

    Azt én értem, hogy nem akarta otthagyni a szarban lévő szüleit, de miért nem dolgozott, és segített úgy nekik? Próbáld meg most arra kondicionálni a lányod, hogy most el kellett tűnnie egy időre, nem akarja őt belerángatni semmibe, majd, ha biztosabb lesz a lába alatt a talaj, jelentkezni fog, de ha mégsem, akkor az úgy jó. Nem feltétlenül kell ilyen gyorsan elfogadtatni vele a halálát, ami még nem is biztos. Aztán az idő sok mindent megold. Vagy, ha biztossá válik a halála, könnyebben fel fogja tudni dolgozni.

    előzmény:
    kocsmaranna (25)
    2019-02-04  13:25
  12. 2019. február 4. 13:2525.

    Ne legyen lelkiismeret furdalásod, nem tettél semmi rosszat azzal, hogy engedted a lányodnak ezt a szerelmet. Amiket írsz, abból arra következtetek, hogy a lányod tudta, hogy nem jó, ahogyan a fiú él, az is lehet, hogy próbált neki segíteni. Erről mennyit tudsz? Lehetett volna arra esély, hogy a fiú kikerüljön ebből a gödörből?

    idézet:
    cabron (24)
    2019-02-04 13:08:35

    A lányom nem fogadta el, hogy szinte halottnak nyilvánították. Volt, hogy kirakták a rendőrségről is, mert ott borult ki, és üvöltve közölte a rendőrrel, hogy a szerelme él, és ne merjék azt állítani hogy meghalt. Ez még az elején volt, azóta eltűnt belőle ez a düh, de nem nyugodott bele. 


    A fiú hátteréről annyit tudok, hogy az apja alkoholista, munkanélküli az édesanyja meg takarítónő, potom pénzért, és próbált nekik segíteni anyagilag. A pénz sajnos nagy úr, és mivel a város olyan környékén élt, ahol az ilyen emberek összegyűlnek úgymond, ő is bele-bele keveredett ő is dolgokba. De nem rossz ember, ezt bizton állíthatom. A lányommal sokat beszélgettek erről, hogy hagyja ott a szüleit, majd észbe kapnak, ha megvonja tőlük a támogatást, de nem volt rá képes, amit meg is értek. Sajnos nem tudjuk mibe keveredhetett. 

    előzmény:
    cabron (24)
    2019-02-04  13:08
  13. 2019. február 4. 13:0824.

    Ne legyen lelkiismeret furdalásod, nem tettél semmi rosszat azzal, hogy engedted a lányodnak ezt a szerelmet. Amiket írsz, abból arra következtetek, hogy a lányod tudta, hogy nem jó, ahogyan a fiú él, az is lehet, hogy próbált neki segíteni. Erről mennyit tudsz? Lehetett volna arra esély, hogy a fiú kikerüljön ebből a gödörből?

    előzmény:
    kocsmaranna (21)
    2019-02-04  12:11
  14. 2019. február 4. 13:0223.

    Nem keresteti senki a rendőrséggel? Mindenki elfogadta, hogy meghalt. Tudom, ez nem a ti dolgotok lenne, de lehet, érdemes lenne a lányodnak ezzel megpróbálkozni. Teljesen megértem, hogy nem tudja ezt elfogadni addig, amíg nem teljesen biztos a dolog. A halált elfogadni nagyon nehéz!

    előzmény:
    kocsmaranna (19)
    2019-02-04  12:05
  15. 2019. február 4. 12:2022.

    Hivatalosan 18-éves korban felnőtt.Bevihetik pl.katonának.Itt nálunk pl.nem ihat szeszes italt 21-éves korig.


    Legyünk őszinték.Vannak akiknek 50-éves korukra sem nől be fejük-lágya.Nekem 5-éves korban kellett dolgozni kezdeni,9-éves kortól pedig főzök,a bátyám meg már pogácsát is sütött.


    Csak azt akarom mondani,hogy nem vagyunk egyformák,semmi mást.


    Én gyerekkoromban sok pofont kaptam,kivétel nélkül mind megérdemeltem,mondjuk csak úgy hogy az Apám embert nevelt belőlem.Vannak akiknek a szép szó nagyon sokkal többet ér.

    előzmény:
    kocsmaranna (21)
    2019-02-04  12:11
  16. 2019. február 4. 12:1121.

    Szia,sziasztok !


    Azt szeretném megkérdezni,mit csinált ebben a helyzetben az apuka ??


    Talán egyedül neveled ?


    Én lányos apuka lévén figyelemmel kisértem a lányom kapcsolatait,nem közvetlenül,de a háttérből és a sumák,sunyi dolgokra időben rájöttem,megbeszéltem a lányommal a rózsaszín köd ellenére.


    Teszteltem..


    Emlékszem volt olyan is,hogy az egyik kiszemelt,jelezte,hogy ő nem iszik ,mert volt idő,hogy ivott és narkózott,aminek köszönhetően agressziv,kötekedő a viselkedése.(kutyából nem lesz szalonna )


    Hát tettem róla,lehet,hogy nem kellett volna,de elüldöztem,belátta lelépett, nálam nem nyerő az ilyen természet,lányom pedig megértette.


    Nem vagyok kemény,csak határozott és következetes,aminek következtében a szar, számító alakok messziről elkerülik a környéket.


    Egy tizanhat éves lány még gyerek,tele fantáziával,tetszik neki,hogy felkelti mások figyelmét,nőnek érzi magát,mert kerekedik a popsi és megnőnek a cicik,de az ilyen szaralakok felfigyelnek rájuk,mert kihasználhatóak,esendőek.


    Ilyenkor ott kell lenni egy védelmező férfiembernek.


     

    idézet:
    keményen dolgozó kisember (16)
    2019-02-04 11:34:27

    Igen, egyedül nevelem, az apjával 2 éve váltunk el, azóta ő külföldön dolgozik, és csak annyit tud tenni, hogy hazatelefonál. Az apja sem szigorú vele egyébként, de nincs minden megengedve neki. De egy 18 éves felnőtt embert már nem kell nevelni. Nem mondom, hogy tökéletesen neveltem, viszont olyan borzasztóan rossz szülőnek sem érzem magam. 

    előzmény:
    keményen dolgozó kisember (16)
    2019-02-04  11:34
  17. 2019. február 4. 12:1020.

    Mint ahogyan már korábban említették,több időre lesz szükség.


    Az egyik dolog az,hogy senki mást,mint saját magunkat tudjuk csak megváltoztatni.A tűrelem előbb-utóbb rózsát fog teremni.

    előzmény:
    kocsmaranna (19)
    2019-02-04  12:05
  18. 2019. február 4. 12:0519.

    Voltak különböző rá utaló jelek, hogy nem élhette túl. Sajnos ezt a lányom képtelen elfogadni, mindenkivel aki a haláláról beszél, összeveszik, hogy hülyeséget magyaráznak. Én próbáltam beszélgetni vele, de sajnos nem túl kommunikatív. 

    előzmény:
    cabron (11)
    2019-02-04  09:02
  19. 2019. február 4. 11:5818.

    Mivel nics 2 egyforma ember a világon,minden eset más,talán az Anya az,aki legjobban ismeri a saját gyermekét.Másoknak tanácsot adni,kritizálni pedig az egyik legegyszerűbb dolog.

  20. 2019. február 4. 11:5317.

    Az biztos hogy valahogy olyan 14-éves kortól "nagy-lány/fiúnak"-nak,felnőttnek,mindent jobban tudónak gondolják magukat.(mi is úgy voltunk vele).Klasszikus fejjel azt gondolom,hogy túl sokat várunk el a tizenévesektől amikor sok évre szóló esküt tenni/hűséget várunk el tőlük.


    Hagyományos szokások szerint a családban a férfi volt az úgynevezett kenyér kereső,míg a feleség főzött,látta el a családot,nevelte a gyerekeket.


    De nagyon sokat is változott az élet azóta.

    előzmény:
    keményen dolgozó kisember (16)
    2019-02-04  11:34
  21. 2019. február 4. 11:3416.

    Szia,sziasztok !


    Azt szeretném megkérdezni,mit csinált ebben a helyzetben az apuka ??


    Talán egyedül neveled ?


    Én lányos apuka lévén figyelemmel kisértem a lányom kapcsolatait,nem közvetlenül,de a háttérből és a sumák,sunyi dolgokra időben rájöttem,megbeszéltem a lányommal a rózsaszín köd ellenére.


    Teszteltem..


    Emlékszem volt olyan is,hogy az egyik kiszemelt,jelezte,hogy ő nem iszik ,mert volt idő,hogy ivott és narkózott,aminek köszönhetően agressziv,kötekedő a viselkedése.(kutyából nem lesz szalonna )


    Hát tettem róla,lehet,hogy nem kellett volna,de elüldöztem,belátta lelépett, nálam nem nyerő az ilyen természet,lányom pedig megértette.


    Nem vagyok kemény,csak határozott és következetes,aminek következtében a szar, számító alakok messziről elkerülik a környéket.


    Egy tizanhat éves lány még gyerek,tele fantáziával,tetszik neki,hogy felkelti mások figyelmét,nőnek érzi magát,mert kerekedik a popsi és megnőnek a cicik,de az ilyen szaralakok felfigyelnek rájuk,mert kihasználhatóak,esendőek.


    Ilyenkor ott kell lenni egy védelmező férfiembernek.


     

  22. 2019. február 4. 10:2515.

    Szerintem ezt nagyon gyorsan fejezd be. Akármit is gondolsz magadról, kultúrembert biztosan nem neveltél a gyerekedből, mert te magad sem vagy az.


    Kultúrember így nem kommunikál segítséget kérő embertársával.

    előzmény:
    Nikita 666 (14)
    2019-02-04  10:04
  23. 2019. február 4. 10:0414.

    Egy gyerek nevelése a születésekor kezdődik, nem tizenéves korában kell kétségbe esni.


    Hogy mit tettem volna, ha olyasvalakibe szeret bele ... ?  Semmit. Ugyanis nem akkor kell tenni, hanem hanem megelőzni.


    Az érzéseknek nem lehet parancsolni, de annak az esélyét hogy egy fiatal lány valami suttyóval fusson össze, minimalizálni lehet.


    Amit irtam, abból csak a jómódúra figyeltél? A lényeg felett elsiklottál, hogy jó családból származó rendes ember? Hogy ez nem mindenkit vonz, hogy valaki rendes és gazdag is egyben? Akkor mi a vonzó? Az hogy valaki lepukkant, csóró családból származik?


    Nem a lányodat kritizálom, hiszen a ő a te műved. A rosszul értelmezett szabad nevelésé. Rengeteg anya gondolkodik igy.


    Miből gondolod hogy nem ismerlek? Ó dehogynem. A tökéletes képhez minden adott. Egy nő hozzáment a szerelméhez, született egy lánya, a férj valami miatt elhagyta. A lányát "burokban" neveli ám önállósitja, miközben sokat gürizik mert a pénz az ugyebár kell. Az egója annyi, amennyi a látszathoz szükséges egy külső szemlélő számára, ám ő is pontosan tudja hogy ezt az egót a semmiből táplálja. Felnőtt gyereke van de ő még nem nőtt fel, képtelen kezelni egy olyan helyzetet amikor baj éri. Saját magát, gondját-baját  még csak-csak kezeli mások segitségével, de ez nem az ő ereje, arra nem futja belőle hogy a saját gyerekét támogassa lelkileg.


    Mondhatod hogy nem igaz, megmagyarázhatod hogy te szuper vagy, viszont te is tudod hogy az nem fedi a valóságot.

    előzmény:
    kocsmaranna (10)
    2019-02-03  23:13
  24. 2019. február 4. 09:1113.

    Szerintem nem rontottál el semmit. Láttad, hogy boldog a lányod, és minden szülő örül, hogyha boldognak látja a gyermekét, természetes, hogy nem akartad elvenni az örömöt. Ha figyelmeztetted, hogy szerinted annyira nem jó ötlet, de az ő döntése, hogy marad a kapcsolatban vagy kiszáll, akkor igenis szülőhöz méltóan viselkedtél. Egy olyan szülőhöz méltóan, aki szabadságot akar adni a gyermekének, viszont megvédi. Most is védeni akarod attól, ami sajnos elkerülhetetlen volt, ha tényleg így van, ahogy írtad. 


    Viszont ilyenkor a legjobb amit tehetsz, főleg, hogy még 18 évesen is egy fiatal lányról, hölgyről beszélünk, hogy próbálsz vele beszélni. Ha megpróbálod kibeszéltetni vele, hogy mi is az, ami tényleg bántja, mit gondol erről az egészről, talán rájössz, hogy hogyan tudsz neki segíteni. 


    Sajnos ha rosszabbodik a dolog és tényleg nem fogja tudni elfelejteni ezt az egészet, nem tudja majd elengedni a dolgot, szerintem egy pszichológust is érdemes lenne felkeresni. Persze nem úgy hogy becibálod a kocsiba mert kétségbe vagy esve, hogy márpedig elmegyünk és kész. Ezt is megbeszélve vele, hogy ő is akarjon beszélni valakivel. 


    De mindenképp te beszélj vele először, te próbáld meg kideríteni, hogy mit gondol, mit érez, utána menjetek tovább. De mindenképp időt kell neki adnod, ha annyira szerette és elvoltak, ahogy mondtad, elég sok idő kell neki, amíg a lelke is tisztázza, hogy mi is történt, mit érez. 


    Remélem minél hamarabb megoldódik ez a gond, én szurkolok nektek! 

Címlap

top