Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nárcisztikus anyák

Torolt_felhasznalo_576050
Torolt_felhasznalo_576050
Létrehozva: 2018. december 11. 16:06

Olyan lányoktól/asszonyoktól szeretnék tanácsot kérni, akiknek szintén nárcisztikus anyjuk volt.  Falun születtem. Apám körzeti orvos volt, aki elvette 20 évvel fiatalabb anyámat, az asszisztensnőjét. Ebből a házasságból egy gyerek született, én. Anyám engem sohasem szeretett, válogatott módon leszólt és zsarolt engem. Mindenért leszólt. Vastag a lábam, a bokám, tufli a kezem, stb. Én sohasem akartam orvos lenni, nem is vettek fel, akkor 2 hétig nem is szólt hozzám. Végül közgázra mentem. Mehéz kezdés után jó karrierem lett. Mindig, mindenben segítettem neki. Nagyon későn tudtam férjhez menni - ami szerinte nem csoda, amilyen otromba kinézetem van- no comment. Sajnos nem született gyerekem, szerinte nem baj, úgysem lettem volna jó anya. (?!). Egy húga van, ő volt otthon a kedvenc gyerek. Anyámat sem szerette az anyja, csak kihasználta. A húgának 3 gyereke van, azokat kiskoruk óta elkényeztette. A húga állandó pénzhiányban van - nem dolgozik, vállalkozó a férje - de minden luxust megvesz, így ha éppen elfogy a pénz anyámat nyaggatja, aki azonnal ad neki. Aztán van, hogy 2 év múlva adja meg neki. Engem  egymás között terrorizál, másoknak kibeszél, de mások előtt ő a "mintaanya". Szar nyugdíja van, ezért a férjemmel minden hónapban küldünk neki 50 000 forintot. Nekem nettó 300 000 forint volt az utolsó fizetésem. Merthogy egy éve leépítés volt a cégnél, én is repültem. 51 éves vagyok, egy éve keresek munkát, de nem találok. Tartalékainkat éljük föl. Most talán lesz munkám, utolsó körös interjúra megyek a jövő héten. (Érettségihez kötöttbe sem vesznek fel, mert "öreg" vagyok). A bili ott borult, hogy a férjem egyedül tart el, de még így is fizet anyámnak havi 20 000 forintot. Anyám 500 000 forintot adott 2 hete a húgának, majd pénzt kért tőlem a karácsonyi ajándékokra a húgának, meg a karácsonyi ebédre, hogy meghívja a húgáékat étterembe. Én ezen úgy felhúztam magam, hogy többet nem hívtam. Elmondtam neki, hogy a húgának 3 kereső(!) gyereke van én munkanélküli vagyok és mégis miért állandóan nekik segít? Nekem sem munkakeresésben nem segített, sem másban. A húga gyerekeinek addig járt mások nyakára, még segítettek állást találni. Nekem nem, én szerinte majd úgyis találok magamnak. Miután befejeztem a mondandómat (nem kiabáltam, nem voltam trágár, sem utálkozó). Semmit nem szólt, azóta ő sem hív. Férjem szerint jön a karácsony, kérjek tőle bocsánatot. Én nem akarok. Lehet, ő az anyám, de nekem szörnyű, hogy nem szeret, csak kihasznál. Ha valaki volt hasonló helyzetbe, elmondaná mit csinált?

  1. 2018. december 18. 06:1773.

    En is tudnek meselni, de azt mondjak halottrol vagy jot vagy semmit. 

    előzmény:
    Sissi52 (70)
    2018-12-14  19:22
  2. 2018. december 16. 07:2572.

    Kár, hogy elmentél....

  3. 2018. december 15. 15:3571.

    Egyértelműen a  felnőtt a  felelős. 

    előzmény:
    Új élet (69)
    2018-12-14  16:51
  4. 2018. december 14. 19:2270.

    Ugyse jossz vissza, de talan meg olvasod. Sajnos, van ilyen, hogy valaki 'normalis' kakukktojaskent csoppen elmezakkant csaladba. Szerencsere o meguszta a tovabbadott genetikat. Tudod, 100%, 50%, 25%, es 0%. 


    Mit tehetsz? Ritkazod, kesobb egyre jobban leritkazod a kapcsolatot. Megis az anyad, nagyritkan talalkozol vele. Ha oenzt ker, egyik fuleden be, a masikon ki. Kesobb, ha o akar kozeledni, szivesen kozeledsz te is, de a szabalyokat betartva. Soha tobbe ne hagyd kihasznalni magad. Ha ehezik, megeteted, ha fazik, betakarod, ha gyogyszer kell, beadod neki. De kb ennyi. Van egy nagy sejtesem. Ha megszorul, ugyis toled fog segitseget kerni. Az nem fog neki segiteni, akire az eletet aldozta. Nem ilyen anyat erdemelnel, meg senki sem. 


    En hiszek neked. Ha idejonnel hazugsaggal, miert tenned? meg nem lennel normalis ilyeneket hazudozni.


    Sajnos, egy gyermek meg a legrosszabb anyat is szereti.


    Az lenne a dolgunk pedis ebben az eletben, hogy szeressenek bennunket, hogy szeretni tudjunk. De hol vagyunk mi ettol? 


    Erdekes modon az ilyen gonosz anyak gyerekei igazan tudnak szeretni. 


    Sokaig fajni fog ez neked, sovany vigasz, hogy ez a fajdalom majd hosszu ido utan, de elmulik. 
    Nincs miert bocsanatot kerned. Az csak olaj lenne neki a tuzre az ujabb zsarolasra. 


    Nekem csupan eleg a csuklomra nezni, ahol egesz eletemben latom a vagas helyet, amit a draga jo anyam okozott, amikor belevagta a kest. Csupan azert, mert nem rohantam eleg gyorsan, amikor hivott. 11-12 eves volyam.  De en lennek a gonosz, ha azt mondanam, hogy rossz anyam volt, mert olykor tudott o a legjobb anya is lenni. Beteg az ilyen, sajnos soha nem kezeltek. Nem az o hibaja, de beteg es tonkreteszi a kornyezteben eloket meg sajat magat is. Ez tudom, sovany vigasz neked is, meg nekem is. Batyam detto anyam, sot, o meg rosszabb. Mar megemesztettem oket szerencsere. Mert meg kell, a sajat erdekedben. Minel hamarabb, annal jobb. Tudni kell, ok kik, es te ki vagy. Nem az a senki, akit beled akarnak verni, a, nem!!!

  5. 2018. december 14. 16:5169.

    Pont a napokban találtam ezt: Ilyen terheket cipel, akit gyerekként rosszul szerettek.


    Van benne pár idevágó gondolat, pl amikor felsorolnak különböző előforduló problémákat:


    Nem a gyermeket szeretik, hanem a róla dédelgetett képüket: ha a gyermek eltér attól a képtől, amilyennek a szülei megálmodták, kritizálni kezdik, nevetségessé teszik, megszégyenítik. Valószínüleg, a TI által leírtak alapján, nála is ez történhetett. 


    Az én esetemben inkább az utána következőről volt szó: 


    A gyermeket saját énjük kiterjesztésének tekintik: kontrollálni igyekeznek a viselkedését, a megjelenését, a reakcióit, minden önálló törekvését csírájában megsemmisíteni igyekeznek. Valószínűleg azért is lettem ilyen határozott, erős egyéniség, mert már egészen kicsi korom óta nagy harcot vívtam az anyámmal ezellen.


    De a legfontosabb (és édesanyaként is maximálisan egyetértek ezzel): Természetesen egy felnőtt-gyermek kapcsolat alakulásáért mindig a felnőtt a felelős.

    előzmény:
    etilany (68)
    2018-12-14  16:16
  6. 2018. december 14. 16:1668.

    Kedves Topikindító, ha még benézel ide...... Szomorú amit leírtál. Olvastam egyszer régen egy magazinban, egy nő mesélte el a történetét, ami kicsit hasonlít a  tiedhez, de neki az apja volt az, aki nem szerette...megspékelve azzal, hogy volt egy nővére, akit viszont ajnározott. Nos ez a lány mindig arra törekedett, hogy az apjának megrfeleljen és valamivel sikerüljön elérnie, hogy megszeresse. Ő volt a mintagyerek, jó tanuló az iskolában, orvosi egyetem, végül orvos. Az apja közben lerobbant és a lány segített az anyjának az ápolásban, miközben az imádott nővére évente egyszer ha odadugta a  képét. A lány volt, aki elintézte az apjának a legjobb orvosokat, a kórházi kezelések alatt a  normális hozzáállást. Az apja nem egy hálás beteg volt, hanem az, aki mindig pampog, perlekedik, semmi sem jó neki. Egy jó szava nem volt a  kisebbik lányához, aki törte magát érte. A végén, a halálos ágyán annyira futotta, hogy "mégis jó kislányom voltál"....  Remélem, te nem akarsz idejutni. Hogy a törődésedért ennyi legyen a köszönet.  Nincs miért bocsánatot kérned anyádtól, hiszen munkanélküli vagy, nem telik rá, hogy a  nagyzási hóbortját finanszírozd. Ha ennyire odavan a húgáért, és ennyire vendégül akarja látni, tegye saját zsebből. Nem is értem, miért kellett támogatnod anyagilag, ha csakúgy, a húga luxuskiadására elő tudott villantani 500 ezret. Akkor teljen már a karácsonyi vacsorára is..ha már 15 fős rokonságot odacsődít. Játszmázik veled, mert megteheti, mert mindig te húztad a rövidebbet. Hát most hagyd őt, hadd főjön a saját levében. Ne kérj bocsánatot, mert nincs miért, ne keresd, és főleg ne finanszírozd, hogy a húgát és annak a  családját etesse. Nagylány vagy már, túléled, hogy anyád bedurcázott. Hagyd, hogy ő keressen meg és ttalán így lesz ideje elgondolkodni is a kettőtök kapcsolatáról.


    Azt meg nem értem, hogy a férjed miért javasolja, hogy hívd fel és kérj bocsánatot...tényleg, miért kell bocsánatot kérni? Hogy munkanélküli lettél, és nem tudod finanszírozni a rongyrázást? 


    Ja, én is olvastam a Mérgező szülőket ("kötelező háziolvasmány" volt az egyetemen:)))) )

    előzmény:
    etilany (67)
    2018-12-14  15:50
  7. 2018. december 14. 15:5067.

    Neked mi  a bajod, mondd? Kezded azzal, hogy Gigit kiabálsz, folytatod azzal, hogy egyetlen szavát sem hiszed el, aztán azzal, hogy miért ír rosszakat az anyjáról. Aztán felveted, hogy inkább ő az, aki szembemegy a forgalommal, biztos ne az anyja a "főrossz", hanem ő. És ezek után legyávázod, met törli magát. Miért is ne törölje, amikor az összes hsz-dal sárbadöngölöd. Beszélgetni szeretett volna, de vannak,, akik miatt ez nehézkessé vált, ezért törölte magát. Talán ha nem mindjárt offolással kezdesz, akkor nem törli a nickjét és még az is lehet, hogy értelmes beszélgetés alakult volna ki.


     

    előzmény:
    Csend Ike (65)
    2018-12-13  21:26
  8. 2018. december 13. 22:0566.

    Na és ennek a nicktörlésnek vajon mi értelme lehetett...?


    Regisztrál egy nicket, amivel nyit egy topikot.  Aztán törli magát.


    Mivel a fórumon jó ideje nem műxik a keresés, soha senki nem tudja őt beazonosítani senkivel. Nemhogy IRL, de egyáltalán...


    Valami nagyon nem stimmel vállon felül...


     

    előzmény:
    Csend Ike (65)
    2018-12-13  21:26
  9. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2018. december 13. 21:2665.

    Ez is mennyire érdekes,jössz egy dolggal és mivel van egy személy - én- aki nem hiszi felét sem annak amit írsz- meglépsz.


    Igaz, először  az általad jól leteremtett sabangelat kellett volna megemlítenem, aki kiszélesítette volna  a látóköröd ha hagyod- de nem hagytad,hanem kiosztottad cudarul.


    De, mindegy is miket hordtál itt összevissza  kettönkről, a lényeg a lényeg:


    gyáva kukac módjára megléptél! Tetted ezt úgy,hogy  itt "személytelenül" sem mertél  rendesen - és nem hőbörögve - kiállni magadért, a megélt dolgaidért.Ehelyett elmentél epreserdei szinvonalú személyeskedésbe.


    Nos, ezen gondolkozz el.Lehet hogy a magánéleti problémáid nagy része pl pont ebben rejlik.


     

  10. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2018. december 13. 19:0964.

    Nem értelek, ki az a mónika akinek showja van?


    Biztosan jól érzed magad nála, de nekem fogalmam sincs ő kicsoda.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_576050 (61)
    2018-12-13  18:45
  11. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2018. december 13. 19:0763.

    Felnőtt vagy, tudnod kellene hogy nem csak buksisimogatás van az életben.És  azt is tudni kell.hogy mindenből lehet tanulságot levonni, amiből tanulni lehet.


    Ha valaki nem ért egyet veled,attól még lehet hogy érdemes elgondolkodni arról mit is mondanak.


     


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_576050 (61)
    2018-12-13  18:45
  12. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2018. december 13. 19:0262.

    "Az ember egy bizonyos kor utan nem hibaztathatja a szuleit sorsa alakulasaert." 


     


     


    Igen!


    előzmény:
    margaret3711 (60)
    2018-12-13  16:46
  13. Torolt_felhasznalo_576050
    Torolt_felhasznalo_576050
    2018. december 13. 18:4561.

    Szerintem meg te személyeskedsz. Nem mellesleg meg ki vagy te? Egyikőtök sem komplett. Sem csendike sem te. Mi a fenét akartok, csak nem Mónika-Show-t akartok Csendikével játszani (rángassuk ide az anyámat, teljes rokonságomat, hallgassuk meg a másik felet is), akinek az enyémnél is nagyobb káosz van a fejében. De te sem vagy  különb sabangéla. Épelméjű építő gondolatod sincsen. És ha olyan nagy szakértő vagy, neved van hozzá? Vagy csak Csendikével a Zártosztályon elmélkedtek? Kercsinek, Új Életnek és a többi építő jellegű kommentelőnek nagyon köszönöm. Gondoltam sorstársakkal tudok egy jót beszélgetni, de nem tudtam, hogy kimenő volt a tébolydában. Csendike meg sabangéla meg keressetek más palimadarat akit nyaggathattok. Még nálam is szánalmasabbak vagytok. Ha a Mónika Show hiányzik, akkor nézzetek Anikó-Show-t. 


    Szánalmas, hogy nem lehet egy jót beszélni, mert szétoffoltok mindent. Építő kritikáról nem hallottatok?Csak személyeskedésről? Sabangela meg  látom külföldről írsz. Mi van, oda nem fogadtak be? Mert ha igen, nem lenne ennyi időd hazai topikokban osztani az észt és várni a szociális segélyt. Mielőtt belekezdenél. Én is dolgoztam 4 évig multinál. Nekem maradt időm topikolni, szétdolgoztam az agyamat a kinti anyacégnél. 


     


     

    előzmény:
    sabangela (56)
    2018-12-13  16:03
  14. 2018. december 13. 16:4660.

    Kedves Vera!


    Megertelek,mert en is jartam a cipodben.


    Uj elet,Pink,Kovesdi Agi,Kercsi,


    Sabangela!


    "Az ember egy bizonyos kor utan nem hibaztathatja a szuleit sorsa alakulasaert." 

  15. 2018. december 13. 16:3859.

    Normális esetben én is így gondolom. Ehelyett folyamatosan az megy, hogy "kamu topic", meg a "már megint gigi"


    Ha valakinek nincs konstruktív gondolata, nem kell hozzászólni. Baromira unalmas már ez a folyamatos off-olás. 

    előzmény:
    Kövesdiági (57)
    2018-12-13  16:09
  16. Torolt_felhasznalo_265455
    Torolt_felhasznalo_265455
    2018. december 13. 16:3458.

    Mondjuk az is érdekes,hogy ennyire nem képesek leülni egymással és megoldani a rejtélyt ki mit értett félre, mit miért mondott.


    (Az is igaz,hogy "normális" ember nem sértegeti az anyját,gyerekét,sb rokonát és egyáltalán...)


     


    De nagyon jó lenne ha a másik fél is megszólalna. Prsze,tudom ez itt csak egyoldalú lehetőség...........


     


    Bizonyára tágabb lehetőség lenne  a tettek elképzelésére ha az Anya is meg tudna szólalni.Egy másik szemszögből nézve érdekesebb lenne a történet.


     


     

    előzmény:
    Kercsi (49)
    2018-12-13  13:30
  17. 2018. december 13. 16:0957.

    Normális esetben  itt valaki felvet egy témát  -  akit érdekel, az hozzászól.......hozzátesz.....


    Nem vonja kétségbe a  "témát" !   Miért tenné???

  18. 2018. december 13. 16:0356.

    Off   : En   tartozkodnek a szemelyeskedesektol .Minden topicban van tamogato, semleges, ellenfel, szovetseges es ellenvelemenyezo is. Tessek tanulni egy kis retorikat visszaterve a Ti-ra jo lenne ha olvasgatna a narcisztikus szemelyisegekrol mert lehet hogy neha magara is ismerne .

    előzmény:
    Új élet (47)
    2018-12-13  13:08
  19. 2018. december 13. 15:5355.

    A felét sem hiszem el amit leírtál.


    Minazonáltal vannak csirkefogó gyreekek is, akik nagyon is megérik a pénzüket.......................

    idézet:
    Csend Ike (25)
    2018-12-12 19:26:30

    Most azt kell mondanom en elhiszem amit a TI az inditoban leirt.En sok ilyen es hasonloval talakoztam mar. Egy amit tudok mondani : az ember egy bizonyos kor utan nem hibaztathatja a szuleit sorsa alakulasaert.

    idézet:
    sabangela (28)
    2018-12-13 10:04:59

    Na, de kedves, ha valaki lehordja az egész familiáját - á-tól c-tig, és azt állítja hogy őt mindeki csak nyűstölte, ott valamai nagy gond van a fejében....


    Nincs egy teremtett lélek akire nem mond rosszat?!!!Agylötty!

    idézet:
    Csend Ike (41)
    2018-12-13 11:38:28

    Bizony bizony nagy gond vanaz mar pszichiatriai eset es az ilyen esteket szembesiteni sem tudod onmagaval

    előzmény:
    Csend Ike (41)
    2018-12-13  11:38
  20. 2018. december 13. 13:4754.

    Vannak emberek, akikre nem lehet jót mondani. Valószínüleg te is közéjük tartozol... Márha ember vagy és nem egy robot, akit beprogramoztak a "kamu topic"-ra és a "gigi"-re, amit itt egyfolytában szajkózol, bárki bármiről nyit beszélgetést.


    És még egy dolog: senki nem kérte, hogy a világra jöjjön. Az, hogy egy nő gyereket szül, nem érdem, hanem képesség. Az az érdem, ha rendesen tisztsségesen, szeretetben és gondoskodással felneveli. Ez viszont KÖTELESSÉGE lenne minden anyának. Sajnos ezt nem mindenki teszi meg. És aki ezt nem teszi meg, az egy szar alak. Még akkor is, ha történetesen az anyám.

    előzmény:
    Csend Ike (45)
    2018-12-13  12:45
  21. Torolt_felhasznalo_576050
    Torolt_felhasznalo_576050
    2018. december 13. 13:4753.

    A férjem nagyon szeret és mindenben támogat. Tegnap este is átölelt tévénézés közben, megpuszilta a fejemet, megsimogatta a kezemet és azt mondta, ne izguljak, mert minden rendben lesz, minden helyre jön. Anélkül, hogy szóltam volna bármit is. Megérezte, hogy aggódom, mert szeret. 


    Én nem gyűlölöm a  rokonaimat. Az anyámat sem. De nem tudok mindig csak adni. Az hülyeség, hogy a szeretet soha nem fogy el. Tudom, benne van a Bibliában, de akkor is hülyeség. A szeretet egy fa, amit öntözni és gondozni kell. Azok a kapcsolatok, ahol csak az egyik ad, mind halálra vannak ítélve. De azok, ahol kölcsönösen adnak szeretetet és gondoskodást a felek, valóban mindent képesek túlélni és ilyenformán kiapadhatatlanok.

    előzmény:
    Csend Ike (46)
    2018-12-13  12:51
  22. Torolt_felhasznalo_576050
    Torolt_felhasznalo_576050
    2018. december 13. 13:4152.

    Nagyon örülök, hogy neked sikerült felülkerekedned  a fájó emlékeken és megadni azt a szeretetteljes családi légkört és feltétlen anyai szeretetet amit inden gyereknek meg kellene kapnia. Ilyenkor végre érezheted azt a boldogságot anyaként amit gyermekként nem sikerült. Nagyon boldog,  harmonikus családi életed lehet, pont azzal a sok-sok szeretettel amitől olyan szépek a szürke hétköznapok és még fényesebb a Karácsony. Kívánom, hogy még 100 éves korodig (vagy azon túl is) adhasd és kaphasd ezt a sok szeretetet a gyermekeidtől és unokáidtól. Jó ember vagy, látszik a soraidból. Olyan ember, akinek az ember ismeretlenül is örül a boldogságának. 

    előzmény:
    Új élet (43)
    2018-12-13  11:53
  23. Torolt_felhasznalo_576050
    Torolt_felhasznalo_576050
    2018. december 13. 13:3651.

    Nagyon jólesik, hogy megvédesz, de Csend Ikének fogalma sincs a témáról, hiába is magyarázod neki. De a szavaidból kiderül, hogy te nagyon is ismersz ilyen szituációkat. Igen, igazad van, jobban lefestetted a helyzetemet mint én magam tudtam volna. Mert ez az esszenciája az egész helyzetnek. 

    előzmény:
    Kercsi (44)
    2018-12-13  11:58
  24. Torolt_felhasznalo_576050
    Torolt_felhasznalo_576050
    2018. december 13. 13:3450.

    Olvasd végig miket írtál. Össze-vissza gyűlölködsz, úgy, hogy fogalmad sincs a témáról. Csak nem te is ilyen anya vagy? Mert akkor értem.  A "kölkeidet" meg pláne, hogy nem tartják veled a kapcsolatot. 

    előzmény:
    Csend Ike (39)
    2018-12-13  11:33

Címlap

top