Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Demencia / Alzheimer

CPRC
Létrehozva: 2018. július 19. 02:41




Kedves Mindenki, akinek a csaladjaban elofordult ez a betegseg. Kerdeseket szeretnek feltenni es remelhetoen hasznos valaszokat kapni.


Osszefoglalas: Apukam 84 eves, 5 eve veszitettem el anyukamat. Apukam egyedul el csaladi hazban, hallani sem akar arrol hogy barmilyen oregek otthonaba bekoltozzon, o ott akar meghalni a hazaban. Az utobbi egy evben a demenciaja nagyon erosen lathatova valt, allapota nagyon leromlott.  


Apukamhoz naponta ketszer jar ket kulonbozo nover, egyik delelott, a masik este.


En a lanya vagyok, egyeduli hozzatartozoja, es Kanadaban elek. Nincsen mas csaladunk Magyarorszagon, csak apa es en.  Apukam nem hajlando kijonni hozzam, tehat ez a lehetoseg nem letezik, most mar egyebkent nem is hinnem hogy akar fizikailag akar szellemileg alkalmas lenne egy ilyen ut megtetelere. Az elmult harom evben negyszer voltam Magyarorszagon, minden alkalommal 1-3 honapig terjedo idore. Mindig azt gondoltam hogy “majd most” sikerul helyre tenni az eletet, olyan szakapolot fogadni akit elfogad, vagy rabeszelni hogy keressunk valakit aki odamenne lakni vele stb.


Mondanom sem kell, minden probalkozasom kudarcba fulladt mert o nem hiszi el hogy barmi problema is lenne vele, nem latja at racionalisan azt hogy beteg, es mindenkit (tobbek kozott engem is sokszor) ellensegnek erez. Barmit javasolok, probalok javitani az eletminosegen, konokul es agresszivan ellenall.


Elvettek a jogositvanyat, ennek ellenere autot vezet (Eletveszelyesen, magara es masokra is), es nem erti meg hogy ra is vonatkoznak a szabalyok.


Amellett hogy naponta Skype kapcsolatban vagyunk, en szervezem a novereket, a funyirastol kezdve a gazora leolvasast, a banki utalasait, az etelrendelest es minden napi dolgot, de odamenni, vagyis vele elni nem tudok.


A problema sulya teljesen lenyom. Nem tudom mit csinaljak. Es hol van az a forum ami barmilyen segitseget ad Magyarorszagon?


A haziorvos eddig semmit nem csinalt erdemben, azon kivul hogy elvette a jogositvanyt. A neurologus (akihez maszek jar) csak kedveskedik es ugy tesz mintha apaval minden rendben lenne, kozben a pszichiatriai velemenybe beleirja hogy kozepsulyos-sulyos demencias beteg.


Az apukam nem erti miert probalok valtoztatni dolgokon, tobb segitseget szervezni neki, de honnan is ertene ha senki nem oszinte vele?


Amikor en elohozom a dolgot, a felejtest, az agressziot, a pakolasi maniat, azt hogy a noverek szerinte lopnak tole (nem barmi ertekeset am, hanem a vizeletes kacsat!) akkor kieri maganak hogy sertegetem. De olyan akitol talan elfogadna a diagnozist, nem beszel vele, mert valamiert ez nem divat hogy az orvos oszinten probaljon a beteggel beszelni. 


Az idosek gondozojaban ahonnan az egyik nover jon naponta, a fonokasszony kozolte velem hogy minden demencias beteg 24 oras ellatasra szorul. Ezzel egyet ertek. De mi van akkor ha az apukam ellenall? Nem bilincselhetem meg hogy bevigyem egy intezmenybe. Azon kivul en az elmult idoben nagyon sok helyet megneztem Gyor korul, es meg kell hogy mondjam hogy minden idosek otthona borzalmas. Ez egy nehez kerdes tudom, de egy oregek otthonaban meg sokkal maganyosabb egy beteg mint otthoni kornyezetben. Es en nem elek otthon es nem tudom latogatni naponta, vagy akar a hetvegeken.


 


Igazsag szerint ugy erzem sakk-matt helyzetben vagyok. Ugy alszom hogy a telefon a fejem mellett van, reggel azzal kezdem a napomat hogy Skype, hivni apat.


De mar ez sem eleg, meg a noverek sem, ha egyszer beul az autoba es vezet. Akkor valaminek tortennie kell.


Ki az, abban az esetben ha nincs otthon hozzatartozo aki kezdemenyezheti a pszichiatriai vizsgalatat? Es ha mondjuk lenne is rola papir hogy igen, sulyosan demens, hogy vedem ki hogy vezessen? Az autoja az o tulajdona, el nem adhatom. Ha tetetek ra bilincset, hiv egy lakatost es leszedeti. Es teljesen elromlik a kapcsolatunk pedig rajtam kivul nincs senkije.


 


Azzal mindenki egyetert hogy gyamsag ala kellene venni apat, hisz ez a kovetkezo logikus lepes. Hasonlo esetekben jartas emberektol kerdem, milyen az eljaras es foleg, hogy ertettek meg a demens hozzatartozojukkal hogy nem hulye hanem beteg, es ez az o erdeket szolgalja. Es milyen maga az eljaras? Milyen vizsgalatokat csinalnak? Mennyire viselte ez meg a csaladtagot akit gyamsag ala helyeztek? Minden temaba vago velemenyt es javaslatot szivesen fogadok. 






 






 





  1. 2018. július 20. 12:4510.

    Igen , nagyobb esély van "jóbarátot" találni, mint jó "hivatalnokot!"

    előzmény:
    CPRC (8)
    2018-07-19  16:37
  2. 2018. július 19. 17:339.

    előzmény:
    CPRC (8)
    2018-07-19  16:37
  3. 2018. július 19. 16:378.

    Koszonom Mindenkinek a hozzaszolasokat.... foleg azt hogy gondoljam meg kit nevezek meg gyamnak mert amikor a gyamhatosagnal bent voltam informacioert olyan jo szinben tuntettek fel a hivatali gyamokat hogy meg sem fordult a fejemben hogy barmi problema lehetne veluk. Inkabb egy baratot fogok akkor megkerni erre. 


     

  4. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2018. július 19. 14:287.

    Nem tudom mi a  megoldás, de azt a nyomorul kocsikulcsot valahogy el kellene dugni.....................


    Amíg ő csak saját magát veszélyezteti, hát..................., de sajnos általában a vétlenek isszák meg  a levét  ha baj történik .


    Ezt kellene elkerülni.

  5. 2018. július 19. 14:196.

    A Demencia egyik fő tünete,hogy a betegek nem ismerik el,nem fogadják el,nem értik,hogy betegek és a betegségük miatt már egyre kevésbé képesek magukat,a legalapvetőbb dolgokat is ellátni. Gyakori,hogy az ilyen emberek szellemi állapotát kihasználva,például kiforgatja a környezete a teljes vagyonából is és utcára kerül. Ezért is fontos lenne,hogy mielőbb intézkedj! Mindenkit ellenségnek tekintenek,aki megpróbálja őket meggyőzni arról,hogy ez egy betegség,ráadásul csak súlyosbodik és nem gyógyítható.


    Ha van pszichiátriai vélemény,diagnózis arról,hogy középsúlyos,ill. súlyos demens,akkor az egyetlen megoldás,hogy mielőbb gondnokság alá kell helyezni! Ezzel a pszichiátriai véleménnyel kell elmenni a gyámhatósághoz és kérni a gondnokság alá helyezését,mert nincs más megoldás! A beteg ebbe sosem akar beleegyezni,de ez már olyan súlyos állapot,amikor már nem lehet,nem szabad figyelembe venni és nem is veszik figyelembe az akaratát a saját érdekében.


    A gyámhatóság ilyenkor azonnal átmeneti gondnokot rendel ki,aki lehet a gyámhatóság hivatásos gondnoka ( ezt nem ajánlom,csak vegső esetben,vagy ha valóban nincs senki más,aki megbízható(!) a családból,baráti körböl ez vállalná!!!) Ezután lesz majd az igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálat,(ez kb. egy év) amelyet aztán bírósági tárgyalás keretében hagynak jóvá.


    Szóval nem egyszerű és nem gyors procedura és lelkileg is nagyon megterheli az érintetteket. Édesapádat kevésbé,mert már azt sem igazán érti,hogy mi,miért történik.


    Amig nincs kinevezett ideiglenes gondnoka,addig a szó szoros értelmében életveszélyben van és nem csak az autóvazatés miatt! Ha bármi baja lesz,a környezetében élőket felelősségre vonhatják.


    Mivel te vagy az egyetlen vérszerinti és a legközelebbi hozzátartozója,sajnos csak neked van jogod és törvényi kötelességed is ezt a procedurát elkezdened akkor is,ha te nem tudod majd a gyámsági teendőket ellátni. Neked kell megnevezned és beleegyezned,hogy kit választasz gyámnak,amit nagyon körültekintően tegyél meg. A gyámhatósági hivatásos gondnokot semmiképpen nem ajánlom!


    A mindenkori gondnok dönt ugyanis a gondozott helyett szinte mindenről,kezeli a pénzét,a teljes vagyonát,aláír helyette a bankban,hivatalos ügyekben,kezeli a vagyonát,eldönti a beteg kórházi v. egyéb kezelését stb. Ez attól függ,hogy az elmeorvosi szakértői vélemény alapján milyen fokban korlátozza a bíróság apukád cselekvőképességét!


    A jelenlegi odajáró gondozók vezetője bármikor dönthet úgy,hogy nem tudják vállalni a felelősséget napi néhány órás gondozással,mert napi 24 órás felügyeletre szorul!


    (Felnőttnek csak gondnoka van,csak kiskorúnak van gyámja).

  6. 2018. július 19. 09:375.

    Sajnos ez egy patt helyzet. A "hivatali út" olyan hosszadalmas és nehézkes, hogy bőven tragédiák sora történhet. Plusz a kanadai intézkedés szintén nehezíti a helyzetet. Mindenképpen a házi orvost kellene rávenni, hogy segítsen. Egy olyan otthont találni ahol emberségesen kezelik, az is idő és pénz kérdés. Egyszerűen nem tudok használható ötletet adni, pedig 4 éve voltunk hasonló helyzetben. Sajna nálunk is egy elesés oldotta meg a helyzetet. Mert egy demens beteg belátására, meggyőzésére számítani, képtelenség.

  7. 2018. július 19. 08:114.

    Nagyon nehéz-hosszadalmas minden "állami "segítséget kijárni-elintézni....


    Nekem van egy ismerősöm, aki "hasonló állapotban - gondozásra-24 órás  felügyeletre szorul"...2 külföldön élő lánya a fizet egy nőt, aki ott él vele.   Ön is próbáljon a nővérek közül, vagy az édesapja ismerősei közül  egy olyan embert szerezni,akit  édesapja szeret vagy jól eltűr ,akiben megbíznak ,mint régen egy házvezetőnő.....-     aki ezt vállalja....rendes fizetésért -legális megfelelő fizetségért. Ez a legolcsóbb, leghumánusabb.Amíg itthon van "betanítja - látja a megfelelő hozzáállását "...és akkor nyugodtan gondjaira bízhatja. Az autót pedig adja el!!!

    előzmény:
    castaneasativa46 (2)
    2018-07-19  04:19
  8. 2018. július 19. 07:153.

    A pontos folyamatot nem ismerem, csak az egyik ismerősöm az édesanyját szerette volna gyámság alá helyezni, ő mondta hogy a gyámügyi hatóság az általa elmondott és jegyzőkönyvbe vett tényeket, mért szeretné, ha gyámsága alá kerülne, kiküldték az édesanyjának is, aki ezek után nem volt hajlandó szóba állni vele. Kirendelt pszichiátriai vizsgálatra kellett elvinni, és több hónapig tartott a procedúra.


    Végül hivatalos gyámja lett, aki törődik az anyagi dolgok rendezésével, ( sajnos hónapokig nem rendezte a számláit ) jár ki hozzá ápoló, a lánya továbbra is törődik vele, eteti, ( elfelejt enni) a gyógyszereit kiáltja és oda adja, sajnos ez már nem sokáig lesz elég, mivel külön laknak, és időnként elfelejt elmenni a lányához. A súlyos demenciás valóban 24 órás felügyeletet igényel  mivel ön és közveszélyes  mivel kiszámíthatatlan és logikátlan cselekedetei vannak . Ilyen felügyeletet csak ha állandóan van ott tartózkodó gondozó, vagy demens otthon tud ellátni.


    Vannak kifejezett demens otthonok, ahol figyelnek rájuk. 

  9. 2018. július 19. 04:192.

    Őszinte együttérzésem.


    Az teljesen egyértelmű, hogy ezt nem lehet sokáig így csinálni. A háziorvos kezdeményezésére az önkormányzatnak kell/ene/ lépni, mégpedig sürgősen. Ha édesapád  jogosítvány nélkül vezet, ezzel súlyosan veszélyezteti a körülötte közlekedőket, ez pedig veszélyhelyzet. Ha balesetet okoz, valakit - és ez egyértelmű, hogy azt, aki ezért felelős, szerintem az önkormányzati dolgozót - felelősségre vonják. Én felhívnám a polgármestert, vagy a jegyzőt, átküldeném azokat a papírokat, amik erre vonatkoznak, esetleg kilátásba helyezném a feljelentést. Nincs mese, édesapádnak nem az az érdeke, hogy valakit elgázoljon!


    Elég szomorú, hogy a kis hazánkban ilyen állapotok uralkodnak.

Címlap

top