Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyed alatti babavárás

esregnet
Létrehozva: 2018. Április 4. 16:00

Sziasztok!


Tapasztaltabbak segítségére lenne szükségem!


Kislányom szeptember közepén tölti a 2 évet, addig Gyed-en vagyok vele, és pont akkorra vagyok kiírva a kicsivel, amikor ő tölti a 2 évet. Érdekelne, hogy ha kicsit előbb vagy később születik meg, az anyagilag hogy fog érinteni? Úgy értem, marad újabb 2 évig az eddigi Csed, Gyed? Illetve, mikor célszerű közölni a munkáltatóval az újabb terhességet? Védett maradok továbbra is, ha megtudják, hogy terhes vagyok? Első babánál bejelentettem 3 hónap után, de most kicsit félek, nehogy gond legyen.


Köszönöm szépen! :)







 
  1. 2018. Április 5. 21:466.

    Azt hittem, hogy ha kapom a pici miatt a csed-et, akkor már nem jár a nagyra a gyes, de köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad, így már érthetőbb az egész! :) Továbbá abban sem voltam biztos, hogy ha túlhordom, és már gyes-t kapok a nagy után, attól még a régi összeg marad a csed, féltem, hogy már a gyes-ből számolják ki (ami ugye sokkal kevesebb lett volna).


    Köszönöm Neked még egyszer, szép estét! :)







     
    előzmény:
    etilany (5)
    2018-04-05  16:50
  2. 2018. Április 5. 16:505.

    Ugye a  GYED a gyerek 2 éves koráig jár, akár megszületik addig a  pici akár nem. Ha előbb születne, akkoris járna a nagy után a  jelenlegi GYED és halmozható a  CSED-del a kicsi után (de van egy felső plafon, ami nem tudom pontosan hogy most mennyi). Ha túlhordod a picit, és még nem születik meg a GYED lejártáig, akkor a GYED-et ugye nem folyosítják tovább, hanem igényelheted a GYES-t. Amint megszületik a  pici igényelmned kell  a CSEDet, ugyanannyi, amennyit a  nagy után is kaptál és a GYES-t is folyosítják tovább a nagy után. Ez így érthető volt? Ha nem, kérdezz, ha tudok, válaszolok:).

    előzmény:
    esregnet (4)
    2018-04-04  17:37
  3. 2018. Április 4. 17:374.

    A bérem nem változott, de akkor jól értem, hogy ha túlhordanám a kicsit és elmúlik a kislányom 2 éves, akkor is marad a jelenlegi összeg? Köszönöm szépen a válaszaid! :)







     
  4. 2018. Április 4. 16:253.

    Ja és a védettséged is marad, ez nem is kérdés!

    előzmény:
    etilany (2)
    2018-04-04  16:09
  5. 2018. Április 4. 16:092.

    Szia! 


    A CSED, GYED ugyanúgy fog járni, mint jelenleg. Összegszerűen is, mivela  passzív időszak alatt a béred nem változott...gondolom:))). A magzat 91 napos korától utána is jár családi adókedvezmény, ezért ha ezt az időszakot betöltöd, akkor igényeld meg. Ha a férjed veszi igénybe, akkor tudtommal a te munkáltatódnak is alá kell írnia, hogy a tudomásul veszi, hogy  amásik fél igényli az adókedvezményt...ezért, haa  flrjed igényli, akkor gondolom célszerű bejelenteni, bár az is lehet, hogy nem bogarássza végig, hogy hány gyerkőc után igényled. Amenniyben te veszed igénybe az adókedvezményt, úgy a munkáltatódnál nincs tennivalód, tehát akkor közlöd, amikor jónak látod. Legkésőbben, amikor megszületik a pici, mivel akkor kérni kell az igazolásokat a CSED igényléshez:)))).  

Címlap

top