Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

8 napos csecsemő nem eszik

zsofirnyák
Létrehozva: 2013. szeptember 30. 18:48

Sziasztok!

 

8 napos babámmal van  gond. Minden éjjel hisztérikusan sír, nappal hajlandó csak aludni.Persze, virrasztok mellette, lassan alig állok a lábamon.

Tejem nagyon kevés, nagyrészt tápot kap. Ma voltunk védőnőnél, és fogyott a kórház óta. A védőnő szerint éhezik, azért sír.

Eddig 3 óeánként etettem, cici és táp, amennyit elfogadott.

Ma a védőnő javasolta, hogy mérjük pontosan, mert 81 ml-t kellene ennie a súlya alapján.

Most nem tettem mellre, csak táp, 65ml-t tudtam belediktálni. 30 ml után elaldut, többször ébresztve jutott el kb 55ml-ig, ezután már szét kellett feszítenem szerencsétlen kis száját :(

nem értem. 

Nagyon el vagyok keseredve, ráadásul a felső szomszéd éjjel lekopog a csövön, mert zavarja a sírás, és ez is annyira frusztrál. Igyekszem követni a válaszokat, csak lassan megint etetés jön, máár előre stresszelek :(

  1. 2018. június 20. 12:3095.

    Kik

  2. hus
    hus
    2013. október 6. 04:5594.

    Csukd be a szemed, szoritsd ossze a fogad es ne hagyd abba a szoptatast. Majd meglatod, hogy fogsz neki orulni kesobb! Be fog indulni a tejed.

     

    Esetleg kerdezd meg a vedonot, hogy neki mi a velemenye.

    Ritka eset az, hogy valakinek egyaltalan ne legyen teje szules utan, de elofordul.

    előzmény:
    zsofirnyák (87)
    2013-10-03  11:07
  3. 2013. október 4. 07:4093.

    Hogy vagytok?

    Van segítséged?

    Azt, hogy éjszaka egyfolytában üvölt, hogyan kell érteni? Közben azért el-elalszik rövid időkre?

    Még egy dolog jutott eszembe, mikor gondolkodtam rajtatok: nem fáradtság miatt sír a baba? Lehet, hogy hülye kérdés, de nálam az első fiamnál hónapoknak kellett eltelni, míg rájöttem, hogy azért is sírhat/nyugtalankodhat. Ő pl. csak úgy tudott aludni, ha kimentem vele babakocsival sétálni (igaz, éjszaka ez elég bizarr dolog lenne). A kisebbik meg vagy szopira, vagy felvéve tud csak elaludni. Néha segít, ha monoton hangon valami hülyeséget énekelek neki (büm-büm-büm-bü-büm, vagy bármi más).

    Szorítok Nektek! Tudom, hogy ez borzasztóan nehéz időszak, én is kvázi rémálomként éltem meg az első heteket. Hidd el, lesz jobb is!

  4. 2013. október 3. 22:5792.
    Én a fiam 2,5 éves koráig aludtam a gyerekszobában. Nem bántam meg. És a férjem is megértette.
    előzmény:
    kivi39 (79)
    2013-10-02  08:00
  5. 2013. október 3. 22:5491.
    Fektesd magad mellé/tedd magad mellé a kiságyat/költözz be a baba mellé!!!!!!!!!!!!!
    előzmény:
    zsofirnyák (65)
    2013-10-01  18:16
  6. 2013. október 3. 22:5290.

    70 gramm különbség, és ebből levonta a védőnő a következtetést??? Ne már! Egy kiadósabb kaki, és ennél többet is lefogynak...

    Egyáltalán nem tűnik vészesnek ez a fogyás.

    Tényleg ne tömd azt a gyereket!

    előzmény:
    zsofirnyák (55)
    2013-10-01  15:56
  7. 2013. október 3. 22:3789.

    Nem olvastam el, de egyet mondanék, nagyon határozottan: felejtsd el a méricskélést, felejtsd el az órát, tedd gyakran (!) mellre, bármikor, amikor éhesnek tűnik, és ha szopi után is láthatóan éhes még, csak akkor adj neki tápot. Tudom, nagyon nehéz, de próbáld a baba reakcióit figyelni, tanulni.

    SOSE tömd, ne feszítsd szét a száját! Hacsak nem egy másfél kilós koraszülöttről beszélünk, hidd el, tudja egy baba, hogy mennyi kaja kell neki!!!

     

    Tapasztalatból beszélek...kisebbik fiamnál nagyon későn, csak 1 hét után indult be a tejem, ezért eleinte kellett neki tápot adni. Borzalmas heteket töltöttem méricskéléssel, de a gyakori szoptatás végül meghozta gyümölcsét, elhagyhattuk a pótlást, mire 1 hónapos lett (most 4 hós, azóta is kizárólagosa, pótlás nélkül szoptatom). Hamar abbahagytam a méricskélést is, mert ha elég neki a tej, akkor nem tök mindegy, hogy 60-at evett, vagy 120-at? Fogalmam sincs pl. hogy mostanában mennyit eszik, csak azt nézem, hogy jókedélyű-e, magától hagyja-e abba a szopit, jóllakottnak tűnik-e. Mondjuk tudom, hogy pici, pár napos/hetes babáknál nagyon nehéz megállapítani, hogy most épp mi miatt sír (én se tudtam sose...).

    KITARTÁS!!!

    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  8. 2013. október 3. 22:1588.
    Kitartas! Az en lanyom (most 10 hetes) sem evett az elejen, azzal a kulonbseggel, hogy o allandoan aludt es nem lehetett felkelteni. Az en tapadtalataim:
    - probald meg olyan gyakran etetni, amennyire elfpgadja (a lanyom 1-2 orankent evett mindig 30-40ml-t
    - a tejedet 2 felekeppen lehet visszahozni: vagy pumpalsz mielott/miutan evett a baba mindket oldalon 15 percet (meg akkor is, ha nem jon semmi), vagy a medela gyartonak van egy olyan tejszaporito termeke, amiben a melledre teszed a tapszert es a baba szopas kozben egy kis csobol a tapszert kapja...ezzel stimulalja a mellet a tejtermelesre
    - ha a baba az egyszeru cumisuvegekbol kapja a tejet (pl nuk), akkor nem fog mar kelleni neki a melled: azzal sokkal tobb munka van megszivni. Ugyancsak a medela gyartonak van a calma nevu cumija, ami ugy mukodik mint a mell es dolgoznia kell vele. Nalunk nagyon bevalt :-)

    Az ejszakai sirasra:
    - kiprobaltad mar esetleg a nagyon szoros polyat? A kezet is a teste melle szorosan be kell polyalni. Vannak gyerekek, akiket a nagy "szabadsag" ilyeszt meg az anyameh szukossege utan
    - a rugon plafonra szerelheto bolcso nagyon be szokott jonni - egy baratnom hasznalta, akinek csak abban nyugodott meg a babaja (elotte napi min4 orat sirz folyamatosan)

    Szoval kitartas, nagyon aterzem a helyzetedet!! Nekunk kb 4-5 hetbe kerult, amig rendezodott a dolog...a tejem is visszajott, most mar tapot sem kell adni, sot! Minden ok lesz, csak tul kell esni ezeken az elso problemas heteken :-)
    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  9. 2013. október 3. 11:0787.
    :) köszi. Azóta a harmadik tápszert írta fel a doki,  meg magisztrális g9rcsoldót, és infacolt. Ahelyzet: most eszik, tejem szinte semmi, viszont este nyolctól reggel hétig üvölt.....
    előzmény:
    bigacsiga2 (85)
    2013-10-02  22:55
  10. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2013. október 3. 08:4886.

    Először a saját fejedben kéne rendet teni. Ez nem egy gép, próbálj ellazulni mellette, nem egy feladatnak kell tekinteni. Az első hónapban érdemes igény szerint etetni. Döntsd el, hogy belőled eszik vagy tápozik. Ne zavard szegényt össze, mert neki valamiféle állandóság kell. Ha nincs tejed, tápot adj neki, kész. 

     

     

     

    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  11. 2013. október 2. 22:5585.

    Nahát te a sütit csaj van és kisbabád született!

    Nem is tudtam róla!

     

    Sok szeretettel gatulálok hozzá!

     

    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  12. 2013. október 2. 16:4784.

    Nekünk ugyanez volt, kólika.

    Amíg volt tejem fejtem és üvegből, aztán jött a tápszer, sokan ellenzik, de bejött.

    Elvileg lusta volt a szemtem cicizni, sárga is volt csak nem vették észre, ezért is döntöttem az üveg mellett.

    + Infacol, és a gripewater.

     

     

    3 napra rá, h elkezdtük adni neki elmaradtak az éjszakai szörnyűségek.

    6 hetes korától átaludta az éjszakát.  (egészen a fogzásig...:-( )

  13. 2013. október 2. 16:3283.

    Jó eséllyel a stresszedet érzi a baba, ez eleve nyugtalanitja. Először: légy anyatigris, a szomszédot le kell szarni.

    Muszáj!

    Naponta-ha tászert kap is a kicsi (milyet?-mert ez is okozhat kólikát!) - 3 óránként mindkét melledet fejd le teljesen, előtte masszírozd át alaposan, minden feszes kis göb egy görcsös tejút besűrűsödött tejjel, ha szétmassszírozod egy hétig kb tényleg alaposan, és lefejed teljesen , akkor (de csak nyugodtan, megfelelési kényszer nélkül) egyre többet fejhetsz.

    A kicsi éhes, ideges, és kiszáradt enyhén, ami aluszékonnyá teszi- de a nappalt végigaludva nyilván éjjel sötétben, éhesen nem nagyon alszik.

    Böfizteted? Az fontos, ha 30-50 g után nem eszik, emeld magadhoz, nyugtasd, és böfiztesd meg, utána nem feszül a pocak, és lehet, hogy jobban fér még be.

    A súlya kb. 1/5-ét kéne naponta mennie, de ez elég változó, van baba, aki többet, van aki kevesebbet képes enni.

    Próbálj valami baba-vizet is itatni addig, amíg élénkebb nem lesz, nem cumiból, inkább pohárból, vagy kanállal.

    A tápszert -bár nagyon végső megoldás kéne legyen, 8 naposan már többnyire azt iszik- nem is várható így, hogy elég tejed legyen. De kólikázni a tápszertől sokkal hamarabb és erősebben szoktak, mint anyatejtől. (miért ilyen hamar kezdtek tápszerezni???)

    Türelem, és helyrejön, de a törelem, nyugalom tőled indulhat felé, fordítva nem működik.

    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  14. 2013. október 2. 16:1182.

    persze lehet, hogy nem emlékszem jól, de a 65 ml-es kaja az szerintem jónak számít..gondold már el, hogy az a sok folyadék a baba hasában el kell hogy férjen...lehet inkább többször kevesebbet kéne megpróbálni napközben "tömni", hogy éjjelre ne hergelje bele magát a sírásba...de aztán ki tudja...lehet hogy hülyeség...emlékeim szerint a második gyerekem 20 ml-et szopott az első hetekben, és folyton fura szaga volt a szájának - a doki szerint még nehezen állt át a tejre...

     

    hülye kérdés, de próbáltál beszélni hozzá...próbáld neki elmagyarázni nyugodt hangon, hogy mit miért csinálsz, hogy miért vagy tanácstalan, hogy segítsen a sírásával - ugyan még nem érti - de a hangodból hidd el levonnak sokmindenféle következtetést a kisgyerekek, átveszik a hangulatot. ha az a hangulat, hog yitt most mi együtt dolgozunk ezen az ügyön mi is megteszünk mindent, de tessék segíteni nekünk, akkor biztos "átveszi" ezt a "feladattudatot", és megpróbálja amit tud, vagyis a sírásával segíteni, hogy mi lehet a baj... persze most lehet hülyének nézni...de jó dolog mindenkinek, ha partnernek kezelitek a kisgyereket, aki megpróbálhat a sírásával jelezni nektek valami fontos dolgot - nem pedig valamiféle "nehézségnek"..ha érted mit próbálok mondani.

     

    szeretettel:

    Lívia

    előzmény:
    PirosLivi (81)
    2013-10-02  15:23
  15. 2013. október 2. 15:2381.

    mint írod elég nagy baba, közel négy kiló volt mikor született, kicsit visszaesett a súlya - ez tök normális.

     Nagyon pici babák apukánál nem nyugszanak meg, magas női hangra vannak "genetikailag" programozva, úgyhogy férjed/párod max. mosogatni tud segíteni...meg kaját rendelni..meg a többi.

     

    Szélcsőnek hívják azt a rugalmas csövet, amit látom valaki írt is, többféle méretben van, nyilván pici babának a legkisebb méret kell, általában rendelik a gyógyszertárak. értelemszerűen popsikrémmel be kell szépen kenni körbe, és ügyesen a fenekébe csúsztatni. extrém esetben egy fél órára be is lehet vele pelenkázni. naponta azért én egynél többször nem használnám...aztán majd kiserül kell-e.

     

    Unokahúgomnak az espumisan meg az infacol éppen ellentétes hatást ért el, az ügyeleten kötöttek ki - akkora "fingbuborék" keletkezett a hasában. (de ilyet állítólag még nem láttak a dokik....úgyhogy lehet, hogy egy a millióból)

    szóval csak óvatosan azzal is.

     

    Ha kiskanálból lehet vizet a szájába csepegtetni, akkor próbálhatsz homeopátiás golyókat is - bár ezzel isa óvatosan, mert kezdetben pont hogy felerősítheti a tüneteket. Régebben volt egy homeopátiás nyugtató kúp is, kifejezetten kisbabáknak - VIBURCOL néven. első gyerekünknél használtuk és bejött, a másodiknál éppenhogy fokozta a tüneteket....

     

    Ha van babahordozód esetleg abban rád kötve megnyugszik? elég drágák azok a fajta hordozók, amiket pici babánál is lehet használni..de talán kölcsön valakitől érdemes kérni, próbára.

     

    nappal tehát az ágyában alszik, éjjel meg ordít? büfizik eleget? a hasizma talán még gyenge (bár 4 kilós gyerektől azért már várja az ember a büfit)...próbáld napközben büfiztetni.

     

    nem lehet, hogy az esti fürdéstől készül ki? mi történik ha nem fürdetes? vagy ha reggel fürdeted? bármi változik?

     

    Kitartás, lesz jobb is!

    előzmény:
    zsofirnyák (59)
    2013-10-01  16:06
  16. 2013. október 2. 08:1580.

    Erről jutott eszembe, hogy tényleg érdemes jól átnézni a babát nagy-nagy visongásokkor. Mi úgy jártunk, hogy egy védőnői látogatáskor kicsomagoltam a gyereket, megnézték, minden ok, aztán mire hazaértünk már őrülten visított. Bármit csináltam nem segített.

    Végső elkeseredésemben levetköztettem a gyereket, és így akartam magamhoz ölelni, mivel ez általában bevált korábban és ekkor vettem észre hogy az egyik aprócska lábujjára rátekeredett a hajam és már vörös volt az ujja vége, annyira elszorította a keringést benne.

     

    Valószínűleg a védőnőnél került a lábára a haj, de nem vettem észre. Aztán már csak az ordítás jelezte, hogy valami nem ok?!

     

    Épp nemrég mondtam az édesanyámnak, hogy mennyi mindent nem tud az ember a kisbabákról, amig nem lesz ott a sajátja?! Addig én is nagyon okos voltam, amíg releváns tapasztalatok nélkül, csak a felállított elveim alapján "osztottam az észt"

     

    előzmény:
    Alinee2 (75)
    2013-10-01  22:12
  17. 2013. október 2. 08:0079.
    Én nem raknék ekkora gyereket külön szobába. Próbáld meg, hogy az ágyad mellé rakod a kiságyát és ott altatod. (elsőre azt írtam volna, hogy fektesd magad mellé) Még túl pici, éjszaka csend van, előfordulhat, hogy fél is egyedül. Jobban meg tudod vígasztalni, ha melletted van. Kipróbáltad a pólyát? Nem lett jobb?
    előzmény:
    zsofirnyák (65)
    2013-10-01  18:16
  18. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2013. október 2. 07:5378.
    Lehet kapni nagyon vékony műa. csövecskét, ez aszélcső, jobb mint a lázmérő. Amíg nem láttam, a nevétől is rosszul voltam, de a második unokánál nagyon hasznos volt, nem túlzásba vive.
    előzmény:
    Alinee2 (76)
    2013-10-01  22:16
  19. 2013. október 1. 22:4477.

    A babak eleinte forditva mukodnek. Nappal a sok zavaro zaj elol az alvasba menekulnek, ejjel viszont epp forditva, elmenykeresokke valnak. Ez igy lesz meg 1 ideig...

    Ha keveset eszik egyszerre, etetsd gyakrabban... szerintem. Igeny szerint. Ha fogy is, akkor foleg nem kell betartani a 3 orat, egyen, amikor megehezik. Sirasnal nalunk az volt a leghatasosabb, ha a hatamra fekudtem es a mellkasomra fektettem, ott mindig megnyugodott. Persze etetes utan, nem helyette. 

    Milyen segitseged van?  Ferjed, anyukad?

    előzmény:
    zsofirnyák (1)
    2013-09-30  18:48
  20. 2013. október 1. 22:1676.

    Még esetleg van a régi bevált recept,az egyik kezét a kicsi combjai alá teszi,felhúzza hasig,a másikkal pedig egy bekrémezett hőmérőt finoman a végbélbe helyez,de óvatosan.Ha megmozgatja enyhén,akkor jönnek a gázok.

     

    előzmény:
    marati (73)
    2013-10-01  20:54
  21. 2013. október 1. 22:1275.

    Na emiatt írtam hogy nézd át a bőrét.

    Ismertem egy babát,az is visongott,kapálózott.Később derült ki róla,hogy beteg a bőre,de ez nem igazán látszott rajta.Valószínűleg száraz volt neki,feszített.

    Valamilyen kencét írtak rá,azóta nem tudok róla hogy gond lenne.

     

     

    előzmény:
    zsofirnyák (59)
    2013-10-01  16:06
  22. 2013. október 1. 20:5574.
  23. 2013. október 1. 20:5473.

    Amennyiben tényleg hasfájás akkor 4 pózba is meglehet nyugtatni

     

    1: combodra teszed a pocakjánál és ovatosan mozgatod a lábad fel le (ringatod)

     

    2: hassal elöre az alkarodra fekteted és a hátát simogatod miközben ringatod

     

    3: felteszed a válladra ugy mint egy kiszsákot a 2 keze lefele logjon a hátad fele és ugy sétálsz vele

     

    4: kifele forditod és ugy sétálsz vele (nem baj ha lóg keze lába)  

     

     

    előzmény:
    zsofirnyák (65)
    2013-10-01  18:16
  24. 2013. október 1. 20:4872.

    "A napszakok felcserélésére mi is gondoltunk, ezért tegnap alig hagytuk nappal aludni, de nem segített :("

     

    Ez a LEHETŐ LEGROSSZABB, amit tehetsz. Egy újszülöttről van szó, nemrég még a pocakodban volt, nem ismeri az órát! Nem tudja, hogy éjszaka van vagy nappal és nem is szabad katonás napirendre trenírozni, teljesen normális, hogy nincs még napirendje. KB 6 hónapos korára lehet elvárni, hogy tartson egy rugalmas napirendet, az még nagyon odébb van. Most hagyni kéne aludni akkor, amikor ő akar aludni, és etetni akkor, amikor ő kéri. Ellenkező esetben nem kell csodálkozni, ha ennyit sírdogál szegénykém, hatalmas stressz neki a napirendre kényszerítés, sírással próbálja levezetni.

    Most az lenne a dolgod, hogy te alkalmazkodj hozzá. 

    előzmény:
    zsofirnyák (55)
    2013-10-01  15:56

Címlap

top