Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Maternity tapasztalatok

maminti80
Létrehozva: 2012. november 6. 09:27

sziasztok,

második babámat várom, és felmerült a gondolat, hogy a Maternityben szüljek. Az elsőt a II-es Klinikán szültem, amiről nem mondanék rosszat, alapvetően elégedett voltam, de most lehet, hogy megpróbálnám máshogy, kicsit kevésbé futószalag szerűen... Férjem munkahelye kifizeti, így elsősorban nem az ár-érték arány érdekel, hanem konkrét tapasztalatok. Milyenek a szülésznők, csecsemősök, kit ajánlanátok (mármint szülésznőt), milyen a hozzáállás. Gátvédelem (az elsőnél megúsztam a vágást, most is szeretném), vénabiztosítás, oxytocin, mennyire hagyják, hogy a maguk útján haladjanak a dolgok. 

Az orvosom szerződéssel vállal ott is szüléseket, így az is érdekelne, hogy hogy állnak az ember lányához, ha nem ottani orvosa van.

köszönöm! 

  1. 2018. március 11. 22:5714.


    Én átkozom a napot amikor átléptem az ajtójukat!Engem a Klinikán életveszélyes állapotra és az életminőségem romlására kerültem egy olyan műtétből kifolyólag amit egy állami korházban meg se műtöttek volna hanem egy gyulladáscsökkentő kúppal elég lett volna kezelni...mondanom se kell ez mind jó borsos áron volt.

  2. 2015. január 11. 02:0613.

    Esetleg valakinek friss, 2014-es tapasztalata van? Szívesen olvasnék új véleményeket, a neten csak 2013-ból és korábbi leírások vannak.

  3. 2013. február 4. 16:4512.

    Szerintem is kérdezd meg, hogy mi történik ekkor.  Úgy emlékszem,  hogy nekünk 50eFt/nap-ot mondtak, bár én csak pár nap pluszt kérdeztem, nem 2 hetet.

    Én is azon drukkoltam, hogy ne legyen komplikáció, mert az már nem nagyon fért volna bele a költségvetésbe. :-)

     

    előzmény:
    AlmaLatina (9)
    2013-02-02  15:11
  4. 2013. február 3. 22:4611.

    Én plusz 2 napot voltam bent, nem tudom, hogy akkor hogy számolnak, ha 2 hétről lenne szó.

     

    De ha a Maternityben gondolkoztok, szerintem kérjetek egy időpontot, amikor bementek, megnézitek a helyet, és akkor fel is lehet tenni minden kérdést, ami felmerül. 

     

    A szemlélet szerintem inkább doki-függő, van aki pl. gátvédelem-párti az ottani dokik között, és van "régimódibb" gondolkodású is.

    előzmény:
    AlmaLatina (9)
    2013-02-02  15:11
  5. 2013. február 3. 22:3810.

    Sziasztok!

     

    Én a Maternityben szültem 9 hónapja a másodikat. Az elsőt is itt, csak akkor még nem volt magán.

    A dokim állandó dolgozó volt itt, tehát nem külsős, de nem hinném, hogy nagy különbség lenne.

    A szülés nagyon gyrosan ment, a szülésző Fántzi Mónika volt, ő volt az ügyeletes, nem választottam, de nagyon elégedett voltam vele.

    Mindennel maximálisan elégedettek voltunk, csecsemősök is nagyon segítőkészek. Még így második gyerekkel is jól jött a segítségük, és azért az jó érzés, hogy mondjuk kb. 3-5 anyuka van egyszerre az egész osztályon, és erre jut egy csecsemős. Legalábbis, akkor ez volt. 

    Az ellátás is tökéletes, nagyon szép a szoba-fürdő stb, erről persze fent vannak a képek a honlapjukon. Napi 5x étkezés, apuka beköltözhet veled, ő is kap mindent. Nálunk a lányom akkor volt 2,5 éves, minden nap 2x bejöttek, ő is ott ebédelt, uzsonnázott velünk stb. soha senki nem szólt egy szót se. Az és akkor jön be hozzád, aki és amikor csak akar. csak bent nem aludhat a nagyobb gyerek, ez az egyetlen szabály. Nekem ez mondjuk fontos volt, hogy a nagyobbik is az első pillanattól részese lehetett a dolgoknak, és mivel addig nem nagyon volt tőlem távol, ezért jó volt, hogy abban a pár napban is sokszor velem lehetett.

    A gyerekorvosok is nagyon jók, nekünk sajnos szükség is volt rá, mert a baba valami fertőzést kapott, ezért mi több napot is bent töltöttünk. Ilyenkor, mármint, ha indokolt, hogy még ne menjetek haza, a napi szobaár felét kell kifizetni pluszba.

    Összegezve, aki megengedheti magának, annak csak ajánlani tudom. 

  6. 2013. február 2. 15:119.

    Én is a Maternity-n gondolkodom. Látom, a topik nem mai, de hátha benéz még ide más is, ilyen tervekkel. Májusra vagyok kiírva.

     

    Valaki azt írta, a Margit az tuti, de a Maternity régi, Sote 1 szemlélettel üzemel. Erre csak annyit, hogy az én otvosom a Maternity-n dolgozik, de előtte több 10 évet a Margitban dolgozott.

     

    A SOTE 1 szemléletének a védelmében csak annyit írnék, hogy decemberben ott csinálták az amniocentézisemet. Igaz, a folyosó népgyűlés jelleggel üzemelt, de az amniot végző orvoos nagyon kedves, nagyon bartáságos és profi volt. Az amniótól mindenki félni szokott. Az én amnióm 2 perc volt, ebből maga a szúrás 10 mp, és elmondhatom, hogy egy vérvételt jobban érez az ember, mint az amniocentézist. Szinta alig éreztem a szúrást, magam sem hittem el utólag, hogy ilyen sima volt minden. Persze lelkileg rossz, mert az ember nagyon félti a babáját ésy mindi ez megviselő. Inkább pszichésen nehéz az amnio, nem fizikailag.

     

     

    Ha valaki benézne ide, egy kérdésem volna. Mi van akkor, ha az ember lánya a Maternity-n szül és nem megy minden simán, és mondjuk bent kell feküdni vagy 2 hétig? Ez is egy eshetőség.

    előzmény:
    maminti80 (4)
    2012-11-06  14:03
  7. 2012. november 22. 17:038.

    Szia!

    Én pont 2 hete szültem a Maternityben. Csak a legjobbakat tudom mondani az ellátásról! Nekem Csabay László volt az orvosom és maximálisan elégedett vagyok a munkájával, a hozzáállásával.

    A második gyermekemet szültem, az előzőt is császárral és ezt a babát is.

    Nem tudom miért, de most hihetetlenül (!!) hamar gyógyultam, gyakorlatilag 2 nap után már alig voltak fájdalmaim és 3-4 nap után már a teljes háztartást el tudtam látni itthon.

    A műtét nagyon emberségesen, mondhatni barátságos hangulatban telt (pedig már túl voltam több órás vajúdáson - saját akaratomból, szerettem volna megtapasztalni a hüvelyi szülést is. Most sem sikerült, de ez legkevésébé sem a doki hibája!.

    A férjem bent lehetett a műtétnél, ez is sokat jelentett. A babát amint lehetett már a műtőasztalon odarakták a mellemre. Később a "pihenőben" szintén nagyon gyorsan odahozták, segítettek mellre rakni és láss csodát: császár után alig 1-2 órával már szoptattam a gyermekemet.

    A szülésznők és a csecsemősök is végtelenül segítőkészek és kedvesek! Tényleg nyugodtan kérhet az ember bármit, mindenben segítenek.  

     

    További boldog babavárást és a lehető legkönnyebb szülést kívánom neked!

     

  8. 2012. november 17. 09:547.

    Csak ismételni tudom, amit leírtál. Szinten ket császár az elso a SOTE 1-n a második a Matenityben. Ég és föld, csak ajánlani tudom én is.

    Nem mindegy, hogy a gyerekedet 5 perc mulva latod es, lezuhanyoztatnak stb. Vagy masnap tudsz eloszor szoptatni es kinlodhatsz egyedul az elso felkelesnel. Nekem Csabay László volt a dokim mindkét gyerekkel, öt is ajánlom. 

    előzmény:
    Gigi_ (5)
    2012-11-16  13:29
  9. 2012. november 16. 13:546.

    Köszönöm, már kezdtem elkeseredni, hogy senki nem szült a Kútvölgyiben. Most én is azt tartom fontosnak, hogy legyen beleszólásom a dolgokba, és kapja megfelelő tájékoztatást. A Klinikán nagyon rossz volt, hogy csak másnap a szülésznőtől, meg a zárójelentésből tudtam meg, hogy mi történt velem. Bár az orvosom ugyanaz lesz, abban bízom, hogy azért őt is befolyásolja milyen körülmények között "vezeti" le a szülést. 

    Hétfőn voltunk bent szétnézni. Vittük a 2,5 éves kislányunkat is. A koránál sztem nem kell több jellemzést leírni, nem egyszerű mostanában vele. A férjem mondta, hogy vigyük mindenképp' magunkkal, jó teszt lesz, hogy mit szólnak hozzá. 5-re vizsgáztak, mindenki kedves és türelmes volt. Lényegében eldöntöttük, hogy itt fogok szülni, de azért örülnék ha kapnék még pozitív megerősítést.  

    előzmény:
    Gigi_ (5)
    2012-11-16  13:29
  10. 2012. november 16. 13:295.

    Kedves maminti80!

     

    Én a Maternityn szültem az idén a 2. gyerekemet, az 1.-t pedig a SOTE II-n.  A Maternityről csak felsőfokon tudok nyilatkozni.

     

    Szakmailag talán kevésbé tudok Neked segíteni, mert én részben azért váltottam, mert orvost is váltottam, és mindkét gyerekem császármetszéssel született.  A második esetében kis túlzással a Maternityn megmentették az életemet és a gyerekét is, mivel már műtét közben derült ki, hogy az előző császárom hege szét volt válva. (ez kívülről nem látszott) Egy gyors döntést hoztak, és jól tették. 

    Azt, hogy mennyire hagyják a dolgokat a maguk útján menni, ezért sajnos nem tudom, az mondjuk biztos, hogy nem vállalnak kockázatot.

     

    Az ellátás egyébként a SOTE II-höz képest ég és föld, szerintem nem csak arról szól, hogy "kicsit szebb szoba".  Eleve az egész hozzáállás emberhez méltó (bár én egyébként azt mondtam, hogy nekem már az előzőek miatt bőven megérte az árát, az emberhez méltó bánásmód csak hab a tortán).  Néhány példa:

    - a férjem mondta, hogy nagyon jó volt, hogy amikor előkészítettek és műtőben voltam, akkor valahányszor kijött valaki a várórészbe mindig mondták neki, hogy mi a helyzet, mi történik (sajnos nem tudott bejönni velem, mert olyan gyorsan történtek a dolgok, hogy a nagyszülők még nem értek oda, ezért az elején még Ő maradt kint a váróteremben a nagyobbik gyerekünkkel)

    - kétszer volt némi lelki válságom (sírtam, stb. valószínűleg hormonok) egyszer a terhesség alatt, egyszer már a gyerekágyon: mindig volt valaki, aki megvigasztalt, hoztak teát, stb. nagyon megértőek voltak

    - az első éjszakán az őrzőben a SOTE II-n nem tudtam még kimenni inni, amikor reggel szóltam (éjszaka nem tudtam, mert nem jöttek közel, kiáltani meg nem tudtam) hogy szomjas vagyok, az volt a válasz "ott volt a vízcsap, oda lehet menni tölteni".  A Maternity szívószállal tartották a fejemhez a poharat, még kérni sem kellett.

    - a gyerekágyas ellátás szuper, a csecsemősnővérek kedvesek és nincs rossz érzésed, hogy sokadszor is kérsz valamit.  Itt már tényleg mindenben az van, amit Te szeretnél. (veled legyen a baba vagy ne, kapjon-e tápszert vagy ne, stb.) Volt egy nővér, aki 1 nap szó szerint órákat töltött velem, mert segített a szoptatásban. (sajnos a 2. gyerekemmel nem indult jól a szoptatás)

    - az 1. gyerekem a kórházi hazatérés után még kb. 1 hónapig utált fürdeni.  A kicsi kezdetektől szeret.  A mi elméletünk szerint azért, mert a kicsivel nem "utáltatták" meg a fürdést a kórházban. (Őt a szobában fürdették velünk együtt)

     

    Összességében valóban "ki lehetett bírni" a SOTE II-t is (én is kibírtam lelki törés nélkül), a Maternityn viszont jól érzi magát az ember. Ha számodra még költségvonzata sincs, akkor én egy pillanatig sem gondolkodnék.  Szerintem a külsős orvosoddal nem lesz probléma.  Ha esetleg van még kérdésed, szívesen válaszolok.

    Üdvözlettel,

    Gigi

    előzmény:
    maminti80 (1)
    2012-11-06  09:27
  11. 2012. november 6. 14:034.

    Ettől tartok én is, mert hallottam ilyen véleményt, hogy végül is Sote I-es dokik csinálták a Maternityt, tehát a szemlélet onnan van. Margitban biztos vagyok, hogy jó, ráadásul a szomszédban lakunk, de sajnos a dokim már adott, ő meg vagy Sote II, vagy Maternity. 

    Azért vacillálok, mert a klinikán nagyon jó szülésznőm volt, és végül is nem volt annyira gáz, meg azt már ismerem. Viszont az ügyeletes orvos- annak ellenére, hogy volt választott dokim - beleokoskodott a dolgokba, és egy igazi seg*fej (bocsánat) volt. Folyamatosan oxytocint akartak adni, pedig onnantól, hogy beértünk 3 óra alatt megszületett a kislányom (és előtte is kb. 3 óra telt el otthon az első jelek észlelésétől). Végül bent maradt a lepény egy darabja, és nem úsztam meg az oxy-t, de marha rosszul reagáltam rá. A legrosszabb másnaposságomon se volt olyan hányingerem, és hánytam is. Ezzel telt a 2 óra a szülőszobán, amikor az újszülött babánkkal együtt lehettünk volna. Meg se tudtam fogni szegényt. Erről persze nem a kh. tehet, csak ha belegondolok, hogy belém nyomják ezt a cuccot szülés alatt, hát nem tudom mi lett volna..

    Igazából, ami hiányzott a klinikán, a pozitív hozzáállás. Hogy ne egy betegnek érezzem magam, hanem egy nőnek, aki világra hozza a gyermekét.  

    előzmény:
    Hesperide (3)
    2012-11-06  13:24
  12. 2012. november 6. 13:243.
    Nekem csak "közvetett" tapasztalatom van, egy ismerős szült ott, és hát annyira nem volt elragadtatva, ahogy elmondtam, hogy hogy zajlott minden az állami kórházban (Szt. Margit), megállapította, hogy igazából nem kapott semmivel sem többet vagy jobbat, annyi hogy a szoba talán szebb volt és bent alhatott a férje (de erre a Margitban is van lehetőség, lehet fizetős szobát kérni).  A másik Maternity-s kismamával CTG-n találkoztam, 36 hetes terhesen döntött úgy, hogy a Maternity helyett inkább a Margit, nem volt sok időnk beszélgetni, de ő is azt mondta nagyjából, hogy nem kapott jobb/több ellátást mint egy állami kórházban, meg ott sem kívánságműsor minden. Amúgy a Margit kórházat csak ajánlani tudom, nincs futószalag, nem születik olyan sok baba, így a három ágyas kórtermekben legtöbbször 1 max. 2 anyuka van, a szülőszobák teljesen modernek, különállóak, a szülésznők lelkiismeretesek, nekem volt fogadott, de amikor ő épp nem volt bent (utolsó héten naponta jártam be CTG-re mert túlhordtam, így nem mindig ő csinálta) a többi szülésznő is éppen olyan kedves és alapos volt mint ő, az osztályon is mindenki nagyon rendes és kedves volt, kivéve talán 1-2 csecsemőst, mondjuk azok a legtöbb helyen, itt is túl vannak terhelve, de végülis rooming-in van, így nem is nagyon találkozik velük az ember, csak mikor beviszi a babát fürdetésre, nem kell velük foglalkozni. És a dokik/szülésznők nem csak kedvesek, hanem szakmailag is ott vannak, lelkiismeretesek, csak ajánlani tudom a helyet.
    előzmény:
    maminti80 (1)
    2012-11-06  09:27
  13. 2012. november 6. 12:442.
    a kérdés engem is érdekelne, én is ott fogok szülni:) az én dokim se ottani, hanem szerződéses, szóval a szitu ugyanaz...
    előzmény:
    maminti80 (1)
    2012-11-06  09:27

Címlap

top