Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Orrmandula műtét -Heim Pál

Edcsike
Létrehozva: 2012. június 17. 17:10

Sziasztok,

 

Jövő pénteken műtik kisfiamat orrmandula megnagyobbodással a Heim Pálban. (3 éves) Iszonyat parázom tőle...

 

Kérlek irjatok, akinek mostanában volt ott műtétje, hogy milyen volt, mennyi volt a gyógyulás, milyen étrend kell utána.. stb. Minden érdekel, és bocsánat, de leginkább pozitiv példákra, nyugtatásra van most szükségem!

 

Bocsi, de hosszú i-m nincs.

 

Előre is köszi a válaszokat!

  1. 2018. június 26. 12:0125.

    Sziasztok!! Velünk most közölték a fül-orr gégészeten hogy a lányomnak (4 éves)ki kellene vetetni az orrmanduláját de se beutaló semmi ... kérlek írjátok le hogy nektek mi kellett ahhoz hogy felvegyék a gyermeket? És mennyi idő telt el mire eljutottatok a műtéthez?

  2. 2013. szeptember 14. 23:3624.

    Hétfőn műtik a kisfiamat ( 3 éves), olvastam a hozzászólásokat, egy pár kérdés mégis felmerült bennem még!

     

    - Mit mondtatok a gyereknek a műtét előtt? hogyan készítsem fel?

    - Utánna mivel nyugtatjátok le -olvastam hogy van akinek rúgdos, stb...

    - mennyit adtatok az orvosnak?  

     

     

  3. 2013. január 30. 16:4323.

    Sziasztok!

     

    De jó lenne, ha járna még erre vki!

     

    Az az helyzet, hogy tanácstalan vagyok...

    Most pénteken, azaz febr. 1-én műtik elvileg a kisfiamat, Heim Pálban, Dr. Benedek Pálma. Pont egy hete voltunk vérvételen és alatóorvosnál. Minden rendben találtatott. Viszont! Ma elkezdett köhögni, és egy szemet nem aludt ebéd után, pedig szokott, végig köhögött. Már tegnap is köhögött, de nagyon picit, félóránként egyet. Ezért már tegnap el kezdtem adni neki a Sinupretet, nekünk ez mindig bevált. De most olyan, mintha rosszat tettem volna vele. Mert egyébként is felszakadt neki az a pár db, amit kiköhögött. Csak mindenképp akartam vmit adni, hogy helyrejöjjön péntekre. Az orra is folyik, nem nagyon, de jön belőle. Arra pedig Neomycint cseppentgetek. A kórházat még nem volt bátorságom felhívni.

     

    A hétre ki is vettem az oviból. Szerencsére megoldható, mert van egy húga, akivel egyébként is itthon vagyok. És annyira vigyáztam Rá. Bosszantó ez a helyzet. Ha véletlenül elmarad a műtét, gondolom újra végig kell járni a vérvételes és altatóorvosos történetet.

     

    Szerintetek, mit csináljak? Így gondolom nem javasolt a műtét....!!!???

    Vagy van vki, akinek úgy műtötték a gyermekét, hogy egy picit náthás volt???

     

    Nagyon hálás lennék, ha megírnátok a véleményeteket és tanácsot adnátok.

     

    Egy aggódó anyuka

     

  4. 2012. október 19. 14:3722.

    szia.

     

    Köszi az érdeklődést, bocsi, hogy csak most de elég rég nem jártam erre...

     

    Igen túl vagyunk a műtéten, háááát, nem volt egy egyszerű dolog... Mi sajna nem mehettünk haza másnap reggel (össz 3 gyerkőcöt nem engedtek el), mert mindent kihányt a kisfiam még másnap is... Valószinüleg az altatótól... Igy mi másnap estig maradtunk, az utána lévő 1-2 hét még izgalommal telt, legalábbis én nagyon izgultam, nehogy történjen valami...

     

    De hál Isten azóta minden ok, és kopp-kopp beteg sem volt azóta és mára már folyékonyan beszél, úgyhogy összeségében nálunk segitett és nem bántam meg...

     

    Ha bárki még előtte áll kérdezzen nyugodtan és a legfontosabb merjen belevágni, lesznek nehéz időszakok, de megéri!

    előzmény:
    korbe (19)
    2012-07-10  21:25
  5. 2012. augusztus 2. 12:0321.
    A Heim nagyon profi. Az orrmandulaműtét pár perc, legkésőbb másnap hazamehettek, nem lesz semmi.
    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  6. 2012. augusztus 2. 11:5620.

    Sziasztok!

     

    Az én 3 éves kisfiamnak is nemsokára kiveszik az orrmanduláját a Heim Pálban. 
    Jelenleg a Tinku doktornő, akihez járunk,szabin van, de a most csináltatott hallásvizsgálat is rossz lett, így, mint a doktornő, az ügyeletes orvos és a háziorvos is mondta, ajánlatos kivetetni. 

     

    Ami engem érdekelne, hogy mennyi ideig kell várni a műtétre? Azt tanácsolták, hogy még ovikezdés előtt legyünk túl rajta, ez lehetséges, vagy heteket, hónapokat is kell várni a műtét kiírására?

    Az végzi a műtétet, akihet jártunk vizsgálatokra? 

    Illik e/szoktak e adni pénzt, ha igen, mennyit?!

    Mivel az kisfiam bölcsis, szeptembertől pedig ovis lesz, mennyi idő után mehet közösségbe?

    Miket kell bevinni a kórházba? (pizsama, tisztálkodási szerek...?)

    Két szülő együtt tartózkodhat a szobában, vagy egyszerre csak egy? 

     

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    Üdv.

    Nelly 

    előzmény:
    Rena__ (2)
    2012-06-17  17:22
  7. 2012. július 10. 21:2519.
    Mi újság? Hogy vagytok? Túl vagytok a műtéten?
    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  8. 2012. június 18. 16:2518.

    Neked is köszönöm szépen a választ meg a laptop-os tippet is!!!!

     

    Bár már 3 héttel idősebbek lennénk... Akkor mindenen túl lennénk...

    előzmény:
    korbe (13)
    2012-06-17  18:58
  9. 2012. június 18. 16:2317.

    Vauuuu...

    Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!!! Rentgeteget segitettél!!! Mindenre válaszoltál, én meg egyre jobban parázok, holnap vérvétel aztán lassan itt a péntek.... Csak minden rendben legyen!!!!!

     

    Mégegyszer köszönöm a válaszokat!!!!

    előzmény:
    ninamyers (14)
    2012-06-17  19:06
  10. 2012. június 17. 19:1416.

    Nekünk Benedek Pálma azt mondta, hogy kb. 3 napig lágy kaja, kb. 1 hétig kímélő életmód (lehetőleg ohne rohangálás, fejenállás, bútorok megmászása), és kb. 2 hét elteltével lesz "teljes értékű", ekkor már közösségbe is mehet.

    Mi, azt hiszem 1 héttel a műtét után voltunk kontrollon nála.

    előzmény:
    Edcsike (9)
    2012-06-17  18:48
  11. 2012. június 17. 19:0815.
    MI is vittünk laptopot, jópár órára a fenekén maradt mesét nézni, én is nagyon ajánlom!
    előzmény:
    korbe (13)
    2012-06-17  18:58
  12. 2012. június 17. 19:0614.

    Na, próbálok mindenre válaszolni:

     

    De bizony, nekünk is Benedek Pálma volt a dokink:)

    Ezért ti is számíthattok arra, hogy későn kerültök be, de ez nem feltétlen baj, mert addig láthatod, hogy a korán műtöttek már jól vannak, és ez azért megnyugtató!

     

    nem ismerlek, neked kell tudni, milyen megpróbáltatásokat tudsz elviselni, de az a véleményem, hogy éjszakára semmiképp ne maradj, de a műtétet nyugodtan megvárhatod, azért annyira nem gáz! Ha kihozzák ölben a műtét után, akkor a szája előtt egy textilpelus szerűség lesz, és ez lehet picit véres, de azért ne mészárszékre gondolj!

    És annyira jó érzés, mikor végre nyílik a műtő ajtaja, és a TE GYEREKEDET hozzák ki épségben, hogy én nem hagynám ki!

    Nem akarom újra részletezni, az ébredés picit gáz, de látni fogjátok a nővérek arcán, hogy ez természetes reakció és ez megnyugtató (nekem legalábbis).

     

    A szobák 2 ágyasak, a szülőknek van kihúzható fotelágy, én speciel jót aludtam éjszaka. Az ágyért fizetni kell, 3000 Ft.

    Szerintem azért se hagyd a férjedet egyedül délelőtt, mert az elhelyezés árát a főépületben kell kifizetni, ez az ügyintézés legalább 20-25 perc ( a sétával együtt), és nyilván egyikőtök mindig a gyerek mellett akar lenni.

    A szülő szempontjából elég kényelmetlen dolog, hogy a szülői WC egy emelettel lejjebb van (lehet, hogy másnak ez nem gond, de én állandóan a gyerek mellett akartam lenni)

    Csak levest és teát adnak, vigyetek pudingot, joghurtot, lágy valamit.

    Ja, ezért a 3000 Ft.-ért, amit a szülői ágyért fizetni kell, elvileg jár ebéd és vacsora, de egy távoli épületbe kell érte elmenni, és pont amiatt, hogy nem hagyom magára a gyerekem, én nem mentem el oda. Szerintem a férjednek is vigyetek kaját, innivalót. Hűtő van a folyosón.    

     

    Esetleg még reggel, a kórtermi elhelyezésnél szóljatok a nővéreknek, hogy nálatok apu marad éjszakára, mert akkor lehet, hogy két apukát tesznek egybe. Olyan pici a kórterem, hogy ha este kinyitják a fotelágyakat, azok teljesen egymás mellett lesznek, és ez picit kellemetlen lehet egy vadidegen apuka és másik anyuka számára...de amikor mi voltunk, akkor is aludtak ott apuk, az én férjem is szinte késő estig ott volt, és más kórházi tartózkodásnál ő is szokott ott aludni, szóval nem extra dolog egyáltalán. 

     

    Ja, még annyit, hogy az eltávnál kaptok egy útmutatót, hogy mit lehet az elkövetkező napokban enni-inni, és minden szükséges infó rajta van. 

    De Benedek Pálma a műtét után odamegy hozzátok és pár mondatban tájékoztat, hogy mit tapasztalt, hogyan zajlott a műtét, nekem kellemes csalódás volt, mert tényleg teljeskörű tájékoztatást kaptunk  tőle.  

     

     

    előzmény:
    Edcsike (8)
    2012-06-17  18:45
  13. 2012. június 17. 18:5813.

    Az én kisfiamat nem a Heim Pálba műtőtték, de azt gondolom, hogy sok függ a gyerek természetétől és a szülő hozzáállásától. Az enyémnek nagyon jó a fájdalomtűrő képessége, én pedig nem parázom túl a dolgokat. Persze én is nagyon izgultam, hogy mi lesz, hogy lesz.

    Függ attól mennyire hányós, hogy viseli az altatást.

    Nálunk az volt a nehéz, hogy megmagyarázzam neki, nem szabad ugrálni, rohangálni. Ő nem őrjöngött, nem sírt. Viszont az a kislány aki nem is tudta miért hozták be a kórházba, műtét után ütötte-verte az anyját dühében és csak sírt. Ezek a gyerekek nem hülyék, szépen el kell nekik magyarázni, mi fog velük történni.

    Másik anyuka nem akarta este beadni a fájdalom csillapító kúpot a kicsinek, aki éjszaka felébredt a fájdalomtól és végig sírta az éjszakát.

    Összefoglalva: mi nagyon gyorsan túl voltunk rajta, minden komplikáció nélkül. Azóta volt még egy apróbb műtétünk, szintén jól viselte. Ha rajtad nem lát félelmet, bizonytalanságot neki is sokkal könnyebb.

    Kívánok nektek gyors gyógyulást!

    ui: Mi vittünk laptopot (szinte mindenkinél volt) és mesét nézett. 

    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  14. 2012. június 17. 18:5612.

    Kérdeztétek a betegségeket:

     

    Szóval ő alapvetően nem egy beteges tipus, de jelenleg április 18 óta folyamatosan beteg, eddig 2 kórházban "vendégeskedtünk" azóta sajnos. 3 fül-orr-gégész látta, mindenki szerint műtét kell, én eddig nagyon ellene voltam, de állitólag muszáj... Olyan hirtelen jött nekem minden..

     

    Emelett ő 3 éves, még nem beszél rendesen, nyitva van folyamatosan a szája, éjjel sokszor köhög, időnként horkol.. Állitólag ez mind-mind emiatt van... Ja és eddig még nem járt közösségbe, állitólag utána folyamatosan beteg lett volna, mert már egy "góc" a szervezetében az orrmandula..

    Mindenestere remélem ez tényleg segit, és megoldódik  sok minden és végre pl. fecsegni fog folyamatosan :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  15. 2012. június 17. 18:5111.

    Neked is köszi a választ!!

     

    előzmény:
    éjszakás (3)
    2012-06-17  17:51
  16. 2012. június 17. 18:5010.

    Köszi a választ Neked is!

     

    Akkor nem igaz a pépes kaja? Vagy azt csak pár napig kell?

    előzmény:
    Rena__ (2)
    2012-06-17  17:22
  17. 2012. június 17. 18:489.

    Neked is köszi a választ, mi 30 km-re lakunk... Eddig ezt is sokaltam..

     

    Benneteket mikor műtöttek? Mennyi idős a gyerkőcöd?

     

    ..és még egy hülye kérdés: Utána fizikailag mikor lesznek annyira jól, mint előtte? Pl. nyaralni elmehetünk szerintetek még a tesó érkezése előtt?? Mikor kellett menni kontrollra?

    előzmény:
    heilla (7)
    2012-06-17  18:41
  18. 2012. június 17. 18:458.

    szia,

     

    Köszi a sok-sok infót. Őszintén, nyugodtabb sajnos sokkal nem lettem...

    Fiatal doktornőt emlitettél, a miénk is az; csak nem Benedek drnő műtött benneteket is?

    Nekem még sajna az az aggodalmam, hogy 8 hónapos terhes vagyok a második gyerkőccel igy én sajna nem maradhatok vele, úgyhogy nálunk apa lesz  ott. A műtétet viszont én is megvárnám ott, bár apa ezt nem támogatja, szerinte 8 hónapos terhesen ezt nem kéne, nehogy beinduljon a szülés.. Te esetleg mit javasolsz ebben? Ijesztő lenne terhessen? (Elég parás tipus vagyok..)

     

    Pudingot adnak a kórházban vagy vinned kell? te kaptál kaját? (Bocsi a hülye kérdésért, de ha mégis apa van ott egyedül a férfiak olyan esetlenek, és nem szeretnék miatta is aggódni...)

     

    Előre is köszi a választ.

    előzmény:
    ninamyers (4)
    2012-06-17  18:20
  19. 2012. június 17. 18:417.
    FAGYI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mi két hétig szinte azon éltünk amikor kivették  afiam összes manduláját.
    Imádta azt az időszakot.
    KOmolyan mondom.
    Én i sparáztam ,mert 100mk re lakunk  aHeim Páltól, mégsem történt semmi.
    Műtépt után éjszaka egy percet sem aludtam, d e nem aludni mentem.
    Fájdalom csillapító szirupot viszont vigyél, mert az kellhet, de csak nővér tudomása mellet adhatsz sajátot.
    A műtét után viszont hideg madártejjel kínálták Őket délután.
    N e félj.
    szorítok  Nektek.
    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  20. 2012. június 17. 18:316.

    Ahány ház, annyi szokás:)

     

    Remélem tudtam segíteni az indítónak így, hogy pont a Heim Pálról és a közelmúltról vannak tapasztalataim.

    előzmény:
    Rena__ (5)
    2012-06-17  18:25
  21. 2012. június 17. 18:255.
    Mi a János kórházban voltunk, de nem kapott infúziót. 
    előzmény:
    ninamyers (4)
    2012-06-17  18:20
  22. 2012. június 17. 18:204.

    Szia!

     

    Nekem elég frissek az infóim, 9 hónapja műtötték a fiamat orrmandulával a Heim Pálban. Ő picit kisebb volt, két és fél éves.

     

    Remélem, meg tudlak nyugtatni, de azért őszintén leírok mindent:

     

    Reggel 8 körül kell menni, nagyüzem van, naponta kb. 10-12 gyereket műtenek. A felvétel után felkerültünk a kórtermekbe (2 ágyasok, rácsos ágyak).

    9 körül elkezdik a műtőbe vinni a gyerekeket, a sorrend attól függ, kinek mekkora protekciója van, ki műti. A mi fiatal dokinőnk utolsónak műtött, mi csak dél körül kerültünk a műtőbe (vagyis csak a fiam:).

    A műtét előtt kb. 1 órával kap a gyerek egy bódító szirupot, amitől kicsit "berúg", hülyeségeket beszél és imbolyog. Ekkor már ajánlatos ölben/ágyban tartani, pont az imbolygás miatt.

    Készülj a pillanatra, mikor a műtőscsávó kiveszi a kezedből és viszi a műtőbe, mert mintha a szivedet tépnék ki:)

    A gyereket ilyenkor már semmi nem zavarja, be van lőve...

    20-25 perc után kihozzák. Sírhat nagyon, és vérezhet is, kicsit ijesztő...

    Itt jön a legrosszabb rész, mert befektetik az ágyba, infúzió a karjába, és ekkor ahogy megy ki az altató hatása, a gyerekek szó szerint őrjöngeni kezdenek és nagyon sírnak, vagy csak nyöszörögnek.

    Készülj fel, mi a férjemmel ketten alig bírtuk lefogni, nehogy kitépje az infúziót. A szobatárs anyuka egyedül volt, nem bírta lefogni és az ő lánya az ébredésnél úgy szájba rúgta őt, hogy kitört a foga!!!   

    Ez a rettenet kb. 1, másfél óráig tart, utána elalszik pár órára és amikor felébred,láss csodát, mintha kicserélték volna, tündér bűbáj, semmi baja, ki akar mászni az ágyból (délután már sétálhatnak a folyosón). Ez óriási megkönnyebbülés!

    Délután kaphat kaját is, hoznak üres levest és adhatsz neki vaníliás pudingot, lágy túrókrémet. Inni sokat kell, teát adnak.

    Nem fogok hazudni, nekem az volt a tapasztalatom, hogy a kb. 12 gyerekből kb. kettő extra jól volt (már kora délután rohangáltak), a nagy többség átlagosan jól (picit lassabb, óvatosabb, de tényleg jól), de azért volt két kisgyerek, akiknek bevérzett és ők egész délután sírtak és egy nővér folyamatosan mellettük volt, mert a vérzés nem gyerekjáték, látszott a nővéreken. 

    Az éjszaka nyugis, ha minden oké, másnap reggel 8-kor leléphettek.

    Utána: 2-3 napig a lágy ételek a nyerők (leves, tejbegríz, de pld. a palacsinta is ilyen), tilos a paradicsomleves (mert olyan, mint a friss vér) és tilos a csoki, csokipuding, kakaó (mert olyan, mint az alvadt vér).    

     

    Nem tudom, mennyire beteges a gyereked, én nagyon nem bántam meg a műtétet, azóta sokkal de sokkal kevesebbet beteg és ha beteg is, sokkal hamarabb és könnyebben gyógyul!

     

     

    Bocs, ha hosszú voltam, minden jót nektek, ha bármi kérdésed van, ne habozz feltenni:)

    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  23. 2012. június 17. 17:513.
    A lányomnak volt orrmandula mütétje . gyorsan gyógyult probléma nem volt . A mütétig annyiszor volt lázas beteg , mütét után ezek megszüntek .
    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10
  24. 2012. június 17. 17:222.

    Az én fiamnak volt orrmandula műtétje.  Másnap már teljesen fitt és vidám volt, elvileg 1-2 hétig ne erőltesse meg magát, de mindent ehet, sőt kifejezetten javasolt a sok rágás. 

    Szóval no para. 

    előzmény:
    Edcsike (1)
    2012-06-17  17:10

Címlap

top