Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ha a gyerek sűrűn beteg

delfin38
Létrehozva: 2010. február 28. 14:27

Szeretnék azokkal beszélgetni - ha erre nincs is sok időm - akiknél szintén sokat betegeskednek a kisgyerekek.

A lányom 5,5, a fiam 2,5 lesz. A lányom 2 éve ovis, a fiam csak ősz óta bölcsis - papíron, mert tkp. 1 hét közösség után 2-3 hét betegeskedés jön mindkettőnél.

És nálunk nincs "sima" nátha - utána kötelezően jön a többi: légcsőhurut, hörghurut, mandulagyulladás, tüdőgyulladás, fülfájás... Pedig MINDENT megteszünk: bevetek C-vitamint, homeopátiát, ultrahangos párásítást, minednféle immunerősítésen végigmentünk már, orrot szívunk és fújunk, vagyunk friss levegőn, eszünk gyümölcsöt (a zöldslgfélére sajna nem nagyon vevők...). Ja, és nem vagyok egy Domestos-anyu, tisztaságmániás fertőtlenítőgép, a gyerekek a kertes házban találkoznak kosszal, állattal, stb.

A lányommal voltunk már pulmonológusnál, immunológus-allergológusnál és fül-orr-gégésznél is az elmúlt évek alatt - sehol semmi, "csak" picit gyengébb immunrendszer és nagyobb fogékonyság a vírusokra-bacikra.

Persze, hogy aggódom miattuk folyamatosan, meg hát áll a munkám a sok hiányzás miatt,  így az is aggaszt, mert szeretem a munkámat. Bevallom, sokszor megpihenést jelent bemenni és dolgozni!

Sokszor úgy érzem, az életem egyetlen nagy folyamata a gyógyszeradagolásnak, taknyos zsepi mosásnak, orrszívásnak, éjjeli virrasztásnak a köhögőrogamos gyerkőc mellett - és persze a gyerekorvos látogatásának (aki már szívből sajnál). És ebbe, szégyen vagy sem, sokszor testileg-lelkileg iszonyúan belefásulok-fáradok, önmagamból kikelve sárkányoskodom a családommal,és mindezet miatt rossz anyának érzem magam, mert nincs bennem elég türelem, empátia, stb. az állandó betegápoláshoz. Sajna sokszor magam is betegen, mert a  kimerültségtől-kialvatlansáégtól már az én immunrendszerem is a béka s* alatt van.

Kérem, ne írja senki, mert tisztában vagyok vele, hogy:

- ez természetes folyamat, a betegségek kellenek az immunrendszer kialakulásához (na de ennyi?)

- örüljek, hogy "csak" ennyi a bajuk, és nincs semmi komoly betegségük (örülök is, "csak"...!)

- vonjam be a betegápolásba apát is, mert nagyon rendes, és kiveszi a részét kérés nélkül is mindenből  - persze azéjjeli szolgálat az enyém.

Szóval gyertek tapasztalatot cserélni, lelket önteni egymásba! És biztatni!

  1. 2017. december 12. 23:20122.

    Kedves topikindító, meg szeretném kérdezni hogy hogyan alakult a sorsotok? mi lett a sok köhögéssel? sajnos ugyan ebben a cipőben járunk egy 6,5éves kisfiuval és még mindig tart! Köszönöm válaszod előre is! Hajnal

  2. 2010. március 5. 07:21121.

    Szia!

     

    A fertőtlenítésről: én csak azokat a dolgokat szoktam fertőtleníteni, amelyeket szorongat, ölelget, rátüsszent stb., nálunk ezek: egy-két textilállatka, alvós rongyika. Kimosom őket és ennyi. Lehet, hogy nem kéne ezt sem, de engem azért megnyugtat, hogy tisztább (főleg egy masszív orrfolyás, hurutos köhögés után)   

    előzmény:
    konikerengo (120)
    2010-03-04  20:00
  3. 2010. március 4. 20:00120.

    Szia!

    És a párásító működik, bevállt? Mi a gyerek szobájában párásítunk, de amit még a doki ajánlott, hogy amikor folyik az orra, akkor vizes törölközőt tegyünk az ágya szélére, amiből intenzíven jön ki a pára és egyből be tudja lélegezni. Ez eléggé működött és úgy éreztem, hogy tényleg jó hatása van.

    Valaki kérdezte, hogy amikor meg van fázva, vagy torokgyulladása van, ki lehet-e vinni. A gyerekorvosom mindig azt mondja, hogy persze, torokgyulladás esetén kivittem, amikor már jobban volt és visszaesett, tehát maradt a bentlét, hát nem volt egyszerű az biztos. Amikor meg van fázva, akkor sem viszem már ki, inkább bent vagyunk a lakásban. 

    Nálunk is az van a bölcsiben, hogy sokan hordják betegen, köhögősen a gyereket a bölcsibe, de már nem foglalkozom vele, mert mindig lesz legalább 1 anyuka, aki így hozza be és az már elég, hogy újra visszaessen a gyerek, 1-2-3 hét után. 

    Az lenne a kérdésem, hogy nekem az egyik anyuka mondta, hogy amikor a gyerek beteg, akkor minden játékot lefertőtlenít otthon, szerintetek ez megéri? Nem igazán látom értelmét a dolognak. 

    előzmény:
    kincsem6 (114)
    2010-03-03  08:50
  4. 2010. március 3. 20:09119.

    Kedves anyukák!

     

    Olvastam a topkiot kb. a feléig, és szeretnék hozzászólni az egyik gondolathoz. Nekem nincs gyerekem, tehát nem a saját bőrömön tapasztaltam ezt. Valaki említette, hogy milyen világ ez, hogy a beteg gyerek mellett ne tudjon otthon maradni az anyja úgy, hogy ne kelljen rettegnie az elbocsátástól a munkahelyén.

     

    Szerintem sokan gondoljátok azt, hogy ez más országokban másként működik. Leírom, az én munkahelyemen hogy is van ez. Én Svájcban dolgozom egy hotelban. Sok kolléganőmnek vannak gyerekei, nálunk is előfordul a reggeli telefon, hogy belázasodott a gyerek, nem tud jönni valaki dolgozni. Az egyik killéganőm emiatt hiányzott egyszer novemberben 2 munkanapot. Nem 2 hetet, 2 napot. Majd decemberben megint egyet, és amikor január végén vagy február elején megint lebetegedtek a gyerekei, a főnöknőm tajtékzott, hogy ezt így nem lehet, ha ez így megy tovább, akkor nem tudnak vele tovább számolni. Mivel a kollégáim többsége Ázsiából és Közép-Amerikából érkezett, a férjen kívül nincs senkijük itt, mert szülők, anyós-após, család több ezer km-re innen. Tehát tényleg senkire nem számíthatnak betegség esetén. Még nem rúgták ki a kolléganőt, de rezeg a léc. Mindez 4-5 nap hiányzás miatt....

    előzmény:
    delfin38 (1)
    2010-02-28  14:27
  5. 2010. március 3. 10:02118.
    Azért ha lesz még gyerekem, szerintem lehet, hogy ki fogom próbálni. A lányomon már biztos nem, mert eddig nem szokta meg, már nem fogok vele hadakozni. Mert valahogy úgy működik a szerkezet, hogy egyik orron be a víz és a másikon jön ki a "trutyival" együtt. Namost attól félek, hogy a 3,5 évesem esetleg megijed, félreszívja és több kárt csinálok, mint hasznot. Viszont ha már babakorától rá van szoktatva egy gyerek, akkor nyilván nem történik ilyesmi.
    előzmény:
    buczok (117)
    2010-03-03  09:46
  6. 2010. március 3. 09:46117.

    Arra emlékszem, hogy olasz volt a készülék (a dobozán csupa olasz szöveg). Sima mechanikus kis szerkezet. Allergiás orrfolyásra is jó, mert megnyugtatja az orrnyálkahártyát. 

    Állítólag jobban átmossa az orr melléküregeit, mint a Stérimar stb.

    Hát nem tudom. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  7. 2010. március 3. 09:35116.

    Nem tudom, hogy ez az orrátmosó készülék ugyanaz-e, mint amit a főnököm lánya használ. Ő Olaszországban él, és ott a pár hetes csecsemőknél is alkalmaznak már orrátmosást, hetente 1* függetlenül attól, hogy beteg-e vagy sem. És nagyon meglepő, mennyi trutyi ki tud ilyenkor jönni egy egészséges emberből is...

     

    Itthon ez nem divat, pedig lehet, hogy jó lenne. Orrhigiéniai célból, és azért, hogy a későbbi arcüreg/ és fülgyulladásokat megelőzzék vele.

    előzmény:
    buczok (110)
    2010-03-03  07:50
  8. 2010. március 3. 09:19115.

    Szerintem nem kell külön készüléket venni az orr átmosásához. Mi orrszívó-porszívóval csináljuk+ fiz. sós sprayvel.

     

    Van egy svájci termékcsalád - a nevét nem tudom most - anyukám hozta és szerintem elég jó. Van keik levegőfertőtlenítő, baciölő ilóolajos spray-ük : eucasol.és mellkasra kenhető kakukkfüves krém. Szerintem nagyon jók. A spray-nk elfogyott, úgyhogy most próbálom beszerezni.

     

    Ha náthás a gyerek és adok neki folyamatosan köptetőt, az mindenhonnan segíti a váladékürülést, a fülből is és + orcsepp.

     

    Egyébként ma ment bölcsibe másfél hét után :)

    előzmény:
    buczok (110)
    2010-03-03  07:50
  9. 2010. március 3. 08:50114.

    Az a baj, hogy nekem nem engedi a munkáltató hazavinni a munkát, itt kell ülnöm 8-tól fél 5-ig, akkor is, ha már pl. fél 4 után nem is tudok mit csinálni. Nem lehet semmilyen doksit hazavinni.

    6 órába se volt hajlandó alkalmazni, pedig megtehette volna.

    Engem azért érintett nagyon rosszul ez mert tényleg azt mondták, hogy megértőek lesznek meg minden, erre tök váratlanul a képembe közlik, hogy hát milyen kiszámíthatatlan vagyok. :(

     

     

    Én egy Boneco nevű párásítót rendeltem, ebbe Salvus víz kell, és nem maszk van hozzá inhalálni, hanem a fürdőszobába kell beülni és ott párologtatja a gőzt. Van róla egy ilyen bemutató film is a neten.

    Holnap hozzák ki, a hétvégén fogjuk kipróbálni először, most tényleg ebben bízom.

    Ezt egyébként hidegpárásítóként is üzemel, akkor sima víz kell bele.

    ELküldöm a linket, remélem megjelenik:

     

    http://www.ebolt.hu/product73835.html

     

     

    előzmény:
    delfin38 (107)
    2010-03-02  15:10
  10. Torolt_felhasznalo_468834
    Torolt_felhasznalo_468834
    2010. március 3. 08:37113.

    Hát ez az, szerintem is felesleges.

     

    Aznap este mondta, hogy fáj a füle, kapott fájdalomcsillapítót, mert nem tudott elaludni, reggel éreztem, hogy kifakadt valószínűleg, ezt a doki meg is erősítette.

    előzmény:
    buczok (112)
    2010-03-03  08:35
  11. 2010. március 3. 08:35112.

    Persze, így van. A köptető a nyákot oldja, de nem kizárólag a hörgőkből, hanem az orr melléküregeiből is. Mert lecsorog stb. Bár az én fiam is tele van felül, azt is kéne oldani, de a köptető köhögtet. Tehát ha a tüdőben nincs semmi, minek köhögtessem. Inkább párologtatok, meg balzsammal kenem a mellkasát.

    (Az ismerős gyógyszertári assz., de ez nem jelenti azt, hogy mindent jól csinál  ) 

     

    Bekazso, a kisfiadnál a perforációnak nem volt előjele? Nem fájt a füle? Jobbulást kívánok!  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_468834 (111)
    2010-03-03  08:25
  12. Torolt_felhasznalo_468834
    Torolt_felhasznalo_468834
    2010. március 3. 08:25111.

    Sziasztok!

     

    Buczok, amiket írsz, azok köptető hatású szerek, azt hogy adja egész szezonban az ismerősöd? Mert valóban jók, mi is használjuk, de csak ha köhögnek és szükséges a köptető.

     

    Kár volt elkiabálnom a fülgyulladásos történetet, tegnap reggelre perforált a nagyfiam egyik dobhártyája. Úgyhogy nincs suli a héten.

     

    Arról meg inkább ne is beszéljünk, mennyi pénzt hagy az ember a patikában egy őszi/tavaszi szezonban.

    előzmény:
    buczok (110)
    2010-03-03  07:50
  13. 2010. március 3. 07:50110.

    Igen, a mellkasára kenem; egyszer próbáltunk inhalálni is, az is nagyon jó volt, csak kényelmetlen a gyerkőcnek.

     

    Az én öcsém (ma már 30-on felül van) kiskorában kruppos volt. Na, az sem volt egy leányálom. A szüleim éjjelenként rohantak vele a kórházba.

     

    Már akkor is volt Diapulmon ampulla, a kórházban azt javasolták a köhögős, hurutos kis betegeknek. Azt párologtattuk, de a nagyobbaknak lehet vele inhalálni is. Ma már recept nélkül lehet kapni.

     

    Ismerősünk a gyerekeinek ősztől tavaszig lándzsás útifű szirupot ad. Azt mondja, így nem lesz nagyobb hurutos betegségük. A Sinupretet is sokan dicsérik, egész szezonban megy ez is. 

    Én csak azt nem szeretem, hogy ezek a cseppek alkoholosak, oké, minimálisan, de akkor is.

     

    Ja, a gyerekdokink ajánlott egy orrmosó készüléket. Fiz. sóval jól lehozza a nyákot. Nagyon egyszerű szerkezet, gyógy. segédeszköz boltban is lehet kapni. Meg nála is  Én meg nem vettem meg nála (2-3 ezer Ft körül van), erre megsértődött ("ha nem kell anyukának, akkor hát nem"), grimaszolt 

    előzmény:
    delfin38 (109)
    2010-03-02  20:56
  14. 2010. március 2. 20:56109.

    No igen, én se emlékszem, h. csupa zöldtaknyos kölök vett volna körül...bár anyám szerint a kiscsoportot kb. ugyanígy csináltam végig, folyton betegeskedtem, ősztől tavaszig nem is vitt emiatt - aztán középsőtől már egész jó volt a helyzet.

    Azt a balzsamot a mellkasára-hátára kened? Vagy hogyan kell alkalmazni: Mi a Naturland gyerek légzéskönnyítőjét használjuk bedörzsölésre, nekem is hasonlóan jó tapasztalataim vannak vele.

    Arról, h. egy szezonban mennyit hagyunk a gyógyszertárban (gyógyszerek + vélt megelőzés címén), inkább én is hallgatok!

    előzmény:
    buczok (108)
    2010-03-02  19:23
  15. 2010. március 2. 19:23108.

    Erre nekünk azt mondta tavaly az óvőnő, értsem meg azt az anyukát, aki beviszi betegen a kölköt. Jó, persze, megértem. De engem ki ért meg? Egy halom pénzt a gyógyszertárban hagytam, plusz mindig visszaestünk.

    Na, nem szeretek bezzegelni, de annak idején, amikor én jártam oviba, nemes egyszerűséggel hazaküldték a beteg gyereket, anyukám mesélte. NEM mehetett be a kicsi reggel a csoportszobába és kész. No, igen, más volt a világ, nem rúgták ki az anyukákat, ha megbetegedett a gyerekük...

     

    Én most végső elkeseredésemben kipróbáltam a Rhinathiol Gyógyír balzsam nevű eukaliptuszos, illóolajos inhalálóját. Elég jónak tűnik pár nap után. Mintha jobban ürülne az orrtartalom, jobb a légzés. Bár lehet, hogy enélkül is kicsit kifelé lépegetünk már az őszi-téli kórságból.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621107 (103)
    2010-03-02  14:12
  16. 2010. március 2. 15:10107.

    Na igen, csak az a baj, h. a 2 hét Mátrát nem írják fel receptre!
    Én most 1-2 hétig, amíg nem lesz annyira tavaszias az idő, h. kiviszik őket a bölcsiben is, nem is viszem a fiamat inkább. Igaz, sok szabim felgyűlt a 2 gyed-gyes alatt, így nem is táppénzezek, hanem azokat veszegetem ki, sokszor csak félnaponként, hálistennek megbíznak bennem, amíg a meló elé van végezve. Ezért is próbálom megböcsülni magam a munkahelyemen!

    Kincsem, milyen párásítótok van? Nekünk a Bremed ultrahangosa, amihez maszk is van. Anno a lányom 1. tüdögyulájánál azzal a feltétellel nem fogtak bent a Klinikán, ha veszünk ilyent otthonra. Azóta is azonanl használom, ahoyg elkezd taknyolni-köhögni vmelyik. 10 ml Salvus az edénykébe + ha nagy a zűr, sok a  váladék, akkor abból 3 ml Paxirasol oldat. A maszkot persze nem tűrik, de a szájuk-orruk közelébe irányítom pl. alváskor, nappal meg ahol játszanak, a közelükben megy. De nekünk is van sólámpánk is.

    Van helyben sószoba is, jűátszósarokkal - no 5 alkalom a 2 gyerekkel közel 9 ezer Ft lenne...felháborító! De a 2,5 éves kis Duracell-nyuszimmal nem tudnék beülni olyan olcsóbba, ahol a kis kukszliban csak 2-3 szék + egy tv van.

    előzmény:
    kincsem6 (102)
    2010-03-02  10:13
  17. 2010. március 2. 15:03106.
    vivvi = vinni
    előzmény:
    delfin38 (105)
    2010-03-02  15:01
  18. 2010. március 2. 15:01105.

    Sziasztok!

    Látom, él azért a topic - hurrá!

    Na, az én lányom 4 kemény napnyi múlt heti ovi után ismét taknyos-köhögős + belül a száján van egy nagy afta is Már el se hiszem!

    Igen, nagy igazságokat írtatok le: amíg folyamatos a baci-utánpótlás, úgyis elkapja, hisz érzékenyebb, és az immunrednszere is alakulgat. Én lelkiismeretes tudok lenni, anyum a közelben, a munkahelyemen is rugalmasan dolgozom (és helyben), néha csak 1-2 órára ugrom be, és haza tudom vivvi a melót. Na igen, amikor a 2 nyűgös-beteg gyerek egész napos pesztrálása után hullafáradtan (esetleg magam is betegen...) este 9-kor, amikor mindenki alszik-pihen, és a lakás is rendben, nekiülök 11-12-ig még melózni...hát az egy más kérdés ugye. De legalább megtehetem, h. nem viszem be a félig még beteg gyereket!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  19. 2010. március 2. 14:33104.
    Ez pontosan így van, minden szavaddal egyetértek - sajnos
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621107 (103)
    2010-03-02  14:12
  20. Torolt_felhasznalo_621107
    Torolt_felhasznalo_621107
    2010. március 2. 14:12103.

    Jobbulást nektek!

    csak tudod mi a baj?Te kikúrálod a gyereked, más meg simán beviszi (mert mást nem tud/akar tenni), és minden kezdődik előről!

    Sokszor volt olyan érzésem az oviban mikor vittem a gyereket,hogy mintha a tüdőgondozóban lennénk!

    előzmény:
    kincsem6 (102)
    2010-03-02  10:13
  21. 2010. március 2. 10:13102.

    Én kis naiv meg elhittem, és mindenkinek mondtam megnyugatóan, hogy velem milyen rendesek és megértőek.

    Borzalmas, hogy egy nőnek választania kell, hogy dolgozik a megélhetésükért, vagy a beteg gyerekét ápolja... Milyen világ ez???

     

    Ma reggel megint voltunk a doktornéninél, szerencsére a tüdeje most nem szörtyög, de a köhögés nem fog nála elmúlni teljesen, mert a bölcsiben mindig találkozik bacikkal, elég ha egy kisgyerek elköhögi magát :(

     

    Azt mondta, hogy két-három hét kéne lehetőleg a Mátrában, hogy teljesen meggyógyuljon.

     

    Most minden bizodalmam ebben a párásítóban és inhalálóban van, hogy ez majd segít.

    előzmény:
    konikerengo (100)
    2010-03-01  19:48
  22. 2010. március 1. 21:25101.

    Van ilyen, nekünk úgy tűnik bejött. Nagyon is. :)

    A mi környezetünkben meg senki nem tud róla pedig nagyon régi szer.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621107 (99)
    2010-03-01  17:58
  23. 2010. március 1. 19:48100.

    Szia!

    Igen, ez a baj, hogy a cégek csak eleinte megértőek a betegségekkel szemben, de egy idő múlva már nem. Nálunk az volt a megoldás, hogy hazaviszem a munkát és itthonról is tudok dolgozni, ha beteg a gyerek (akkro amikor alszik délben és este). Tök fárasztó, de még mindig örülök, hogy így meg tudom oldani. Drukkolok, hogy sikerüljön a határidős munka!!

    előzmény:
    kincsem6 (98)
    2010-03-01  14:33
  24. Torolt_felhasznalo_621107
    Torolt_felhasznalo_621107
    2010. március 1. 17:5899.

    Nálunk mindenkinek ajánlja az orvos közösség kezdés előtt bő 1 hónappal!Hát sem saját, sem ismerősi körben nem tapasztaltuk jótékony hatását!

    Sztem ezt gyereke válogatja ki mire,hogy reagál!

    Mi most szedjük 3. hete a lymphomiosotot a kissé nagyobb orrmandula miatt!Elvileg immunerősítő is!

    2 hónapos a kúra, majd referálok! :)

    előzmény:
    Bambino3 (85)
    2010-03-01  09:35

Címlap

top