Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Nyáladzás a terhesség alat

Torolt_felhasznalo_410550
Torolt_felhasznalo_410550
Létrehozva: 2007. július 6. 16:40

sziasztok! nem a "szimpla" nyáladzásról, arról az esetről beszélek, amikor a szokásosnál valamivel több nyála van egy kismamának - ez elég gyakori, de kezelhető.

a kóros nyálfolyás rémségéről beszélek! most vagyok 11 hetes terhes, és lassan egy hónapja tart nálam ez a dolog. először reménykedtem, hogy majd biztosan elmúlik... szinte egyik napról a másikra kezdődött. olyan mennyiségben, hogy egyszerűen kezelhetetlen. nem tudom lenyelni, egyrészt mert undorodom, másrészt mert nem tudok olyan gyorsan nyelni, mint amire ekkora mennyiségnél szükség lenne.... iszonyú gusztustalanul hangzik, de ez van: kénytelen vagyok gyűjtögetni a számban, aztán időnként rohanni a fürdőszobába a csaphoz... úgy nézek már ki, mint valami hörcsög, a nagy pofazacskómmal és nem tudok emberek közé menni, mert 2 mondatnál többet nem tudok egyfolytában beszélni tisztán, mivel utána már megint teli a szám. és este nem tudok elaludni, mert ha kezdenék elszunnyadni, egyszerűen ömlik a számból a nyál, erre riadok fel. hajnaltájban kezd annyira lecsökkenni a mennyisége, hogy elalszom pár órára.

van köztetek valaki, aki már átélt hasonlót? abban reménykedtem, hogy a 3. hónap tájékán majd megszűnik [titkon még remélem], de utánanézve a neten, nem sok dolgot találtam, mert állítólag ritka, de az a pár eset a szülésig kitartott................... orvosaim, védőnőm természetesen nem hallottak még ilyenről.

S.O.S.!!!!!!!!!!!!! 

22 hozzászólás
 1. 2017. augusztus 25. 14:4322.

  Szia!


  Ha jól számolom, neked már meg is született a babád. elmúlt a nyáladzás?


  Én már nem is reménykedem, hogy elmúlik szülésig. 18 hetes vagyok, de semmi változás az elejéhez képest. És tényleg, az elszigeteltség a legrosszabb, szegény férjem beszélgetne velem, de én nem tudok. A gyerekek kérik, hogy olvassak nekik, de nem tudok. Mindenhova egy nagy tekercs papírtörlővel indulok el.


  Undorodom magamtól, rémes szaga is van ennek a nyálnak. Valaki segítsen!!!!!!!!!!!


   

  előzmény:
  novicia82 (21)
  2017-06-28  11:02
 2. 2017. június 28. 11:0221.

  Szomorú vagyok, hogy a legfrissebb bejegyzés, amit ezzel kapcsolatban találtam, 10 évvel ezelőtti. De megnyugtató, hogy másnak is volt ilyen :) 


  3. terhesség, 36. hét, és az első hányás óta kóros, nagyon durva nyálfolyásom van, amivel nem tudok mit kezdeni.


  Még neve is van: ptyalysmus gravidarium. Nem, lenyelni nem bírom, mert különben kidobom a taccsot. A hányás mellett nem volt olyan feltűnő, ott volt a lavor, köptem. De a 17. héten enyhült, majd nagyjából elmúlt a hányás, ki tudtam szállni az ágyból, de ez a nyálömlés megmaradt. Először a hányóslavort hurcolásztam, aztán egy csészébe nylonzacskó és az lett a köpőscsészém. Bárhova megyek, egy tekercs nylonzacsi biztos, hogy nálam van. Zsepi nem szívná fel, olyan sok. Ez a mennyiségű nyál nagyon émelyegtet, többször kidobtam már tőle a taccsot, főleg, ha még éhgyomorra is vagyok. Enni is csak néhányféle dolgot bírok (szendvics, krumpli, hús, nektarin, előtte hónapokig: eper.)  Ez annyira durva, és annyira lehetetlenné teszi a hétköznapjaimat, hogy el sem tudom mondani! Nem bírok normálisan beszélgetni, pedig itt a férjem és a két lányom, és velük is erőse korlátozott a napi kommunikációm :( :( Hogy az oviban a többi szülővel vagy a boltban/utcán az emberekkel nem tudok beszélni, az oké.


  Legkellemesebb élményen a fogorvosnál volt :D Megkaptam a zsibbasztó szurit, és amíg hatott, addig a nyálszívó a számban volt, és normálisan tudtam beszélgetni. És amíg zsibbadt volt a szám, nem éreztem, hogy tele van nyállal, és nem émelyegtem tőle :D   Ahogy más is írta: Minden mondat után köpés. Este jópárszor felriadok, mert éppen elaludnék, amikor kifolyik a számból. A napi fél liter, amit kiköpök, biztosan megvan. Köpés, és 10-15 mp múlva már újra tele van a szám. 
  Elképesztően gusztustalan az egész, és nincs rá semmi megoldás. 

  Inni nem bírok annyit, hogy segítsen lenyelni, mert akkor non-stop vedelnem kellene. Evés közben nem gáz, de azért kicsit frusztráló, hogy leülünk az asztalhoz enni, köpök, mire kiszedem a tányéromra az ételt, és nekikezdenék, újabb kör köpés kell. 
  Nem bírok végigolvasni normálisan egy mesét a lányaimnak. 


  A legborzasztóbb ez a beszűkült élethelyzet, ami a kommunikáció hiány miatt van. Többnyire cseten kommunikálok a férjemmel, pedig mellettem ül. A lányaim már egész jól értik a mutogatásaimat és a hümmögéseimet. 


  Szóval nehéz ez mindenkinek, de legfőképp nekem. És ez már így marad a szülésig. :( :( Jelszó: túlélés.

 3. Torolt_felhasznalo_385865
  Torolt_felhasznalo_385865
  2007. október 12. 12:4920.
  Na , megint megpróbálok írni.
  Szóval nagyszerű, hogy elmúlt, én is arra számítok, hogy még legalább 1 hónapig ez lesz.
  Csak az a bajom, hogy a sok nyál miatt a számban nem bírok nyelni, amitől kiszárad a torkom, és amikor próbálok krákogni, akkor puff, visszarókázok mindent...
  Az utóbbi 2 hétben már fogytam 3 kilót.
  Az előző terhességemnél is ez volt, a kislányom vigyázott az alakomra, az első pár hónapban leadtam 5 kilót, és amikor végre nem köpködtem, akkor sem volt igazán étvágyam, így alig híztam. Viszont a szülés másnapjától faltam: kórházi koszt+anyukám főztje, aztán otthon dupla reggelik, stb. Vissza is szedtem mindent, sőőt.
  Mindenesetre Neked minden jót, január már mindjárt itt lesz (nekem májusig kell várnom, és most türelmetlenebb vagyok, mint az előzőnél), vigyázz magadra.

  üdv,
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (19)
  2007-10-08  16:24
 4. Torolt_felhasznalo_410550
  Torolt_felhasznalo_410550
  2007. október 8. 16:2419.

  Szia!

  Igen, szerencsére elmúlt, valahogy július legvégén, augusztus legelején. Egy pár napig enyhült, aztán szinte egyik napról a másikra jobb lett. Nem teljesen persze, mert nyeldestem nagyokat, de sokkal jobb lett, újra emberek közé tudtam menni. Éjjelente még azóta is felkelek egyszer emiatt, de nappal már teljesen jól vagyok. Kivéve, ha nagyon rámtör az éhség, illetve étkezés után 1 órán át jóval több nyálam van, de ez már nem az az őrület, ami előtte volt...

  Január végére várom a babát

  Kitartás!

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_385865 (18)
  2007-10-02  09:26
 5. Torolt_felhasznalo_385865
  Torolt_felhasznalo_385865
  2007. október 2. 09:2618.

  Szia!

  Július óta úgy látom, nem volt újabb hozzászólás, nekem viszont most lett (újból) aktuális. Érdeklődnék, hogy elmúlt-e már a nyálfolyásod? Nekem most kezdődik a 2. terhességem, és sajnos ennél is folyik, mint az elsőnél, csak most 2 -3 héttel hamarabb kezdődött, már csak abban reménykedek, hogy anniyval hamarabb abba is marad.

  Te hogy állsz? Mikorra várod a babád?

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 6. Torolt_felhasznalo_410550
  Torolt_felhasznalo_410550
  2007. július 7. 15:3117.
  jaaaaaajjjjj remélem, én abba a csoportba tartozom, amelyiknél előbb elmúlik. ha belegondolok, hogy január végéig ezt csinálni......... nekem legalább 0,5L/nap, de van olyan, hogy ennél jóval több
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_816604 (12)
  2007-07-06  18:08
 7. Torolt_felhasznalo_410550
  Torolt_felhasznalo_410550
  2007. július 7. 15:2816.
  kipróbáltam a rágót, egy ideig működik, de csak akkor, ha valami olyan erős ízűt veszek, amitől kettéáll a fülem és 2-3 db-ot kell bekapnom egyszerre. na ettől elvagyok félóráig, utána hányingert kapok tőle de azalatt a félóra alatt legalább tudok beszélni pár mondatot, mert otthon már jelbeszéddel élek!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_291881 (10)
  2007-07-06  18:05
 8. 2007. július 6. 19:4115.

  Szia!

  Van egy könyv, aminek "A betegség mint szimbólum a címe", ha nem bánod, kimásolom Neked amit erről ír:

  Nyáltúltermelés

  Testi szint. Nyálmirigy(étvágy, vágy közelség)

  Tüneti szint:csillapíthatatlan étvágy: "összefut a nyál a szánkban"; valami után sóvárogni vagy "ynálunkat csorgatni"

  Feldolgozás:megszerezni, bekebelezni azt, ami után sóvárgunk; megtanulni kiállni saját vágyaink mellett.

  Feloldás: átváltani  leleki síkra,és csillapítani az élet és tapasztalatszerzés utáni vágyat.

  Ősőrincípium: Hold-Vénusz

  Esetleg ebből össze lehet valamit rakni, mint ok. Nem lehet, hogy nem akarsz többet enni tudatosan, mint egyébként megkívánsz, most az állapotod miatt? Vagy valamilyen "titkos" kívánságod, amit nem mersz esetleg még magadnak sem bevallani? Mert simán lehet ilyen összefügése is

  Gyors javulást!!!

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 9. 2007. július 6. 18:3814.
  Szia!

  Nekem ez a harmadik terhességem és mindegyiknél ugyanez volt a gondom. Kb. a 4. hónap végére elmúlt.
  Annak a hülye dokinak a megjegyzését, hogy "miért nem nyeli le" én is olvastam. Addigra már annyi infót összeszedtem a neten, hogy tudatlannak minősítsem őt, amiért nem ismeri ezt a problémát (ui. leírják, hogy nem képesek a kismamák lenyelni ezt a nyálat, mert azonnal hányingert/hányást provokál). Saját dokim is megnyugtatott, hogy van ilyen, és el fog múlni az első trimeszter végére.
  Nekem a környezetem megértése rengeteget segített. Az öcsém pld. minden alkalommal megnyugtatott, hogy nyugodtan köpjem ki, hisz régebben intézményesített köpőcsészék is voltak. Így hetekig hurcoltam magammal vagy egy poharat, vagy egy kis műanyag palackot. Amikor kibuktam, mindig jött a tesóm, hogy ne legyek már hülye, ez egy természetes dolog.
  Én a rengeteg hányás miatt akkor már táppénzen voltam, de dolgozni nem lettem volna képes.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 10. 2007. július 6. 18:2513.
  Szia!


  nekem is a barátnőm szenvedett ettől az első terhessége idején ...őt is nagyon zavarta...és kb a 4-5 hónap tájékán mondta hogy már elmult neki.
  Most a második terhességénél is jelentkezett, de most sokkal hamarabb ..tényleg a harmadik hónap végére elmult neki!

  Neki sem segített semmi...annyit tudott tenni, hogy amikor elindult a nyáladzása akkor mindig ivott 1-2 kortyot...igy folyamatosan a kezében volt egy üveg üdítő!

  REmélem azért boldogan telik a várandóságod...és ez a kis kellemetlenség meg majd el fog múlni!

  sok sikert!!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 11. Torolt_felhasznalo_816604
  Torolt_felhasznalo_816604
  2007. július 6. 18:0812.

  Szia !

  Vera vagyok , nekem az első terhességemmel volt ilyen problémám és nem akarlak elszomorítani ,de még a szülőágyon is köpködtem,bár a végén picit csökkent . Nekem napi 1,5-2 dl jött ki /nap, azért tudom mert mérőpohárba köpködtem otthon , máshol zsepibe /8 óra/200 zsepi/.Fogászaton dolgozom és nem tudtak az orvosok sem mást csak folyadék pótlást ,tehességi vitamint, nem csökkentette nekem semmi.És nem tudtam lenyelni én sem.Második terhességemnél/7 -ik hónapban vagyok./ minimális ,de itt segít a gyümölcs ízű rágó .

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 12. 2007. július 6. 18:0811.
  Szia! Nekem egy baratnom volt hozzad hasonlo helyzetben, o is otthon maradt, nem birt dolgozni menni. DE! A jo hir, hogy a terhessege felenel jarhatott amikor alabbhagyott, majd szep fokozatosan el is mult neki. A 6. honapra mar nyoma sem volt.
  Picit fura volt nekunk az elso idoszakban, hogy egy edeny all mellette, es abba neha-neha belekop beszelgetes kozben, de megertettuk, es igy is szerettuk ot.
  Az o dokija sem tudott semmi jo tanacsot adni, csak a vitamin potlast javasolta. Neki ejszakara az valt be, hogy jo magas parnakon aludt.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 13. Torolt_felhasznalo_291881
  Torolt_felhasznalo_291881
  2007. július 6. 18:0510.

  Szerintem a rágó nyált termel, lehet hogy rosszabbul járnál  .

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_940001 (9)
  2007-07-06  17:10
 14. Torolt_felhasznalo_940001
  Torolt_felhasznalo_940001
  2007. július 6. 17:109.
  Esetleg rágógumit nem próbáltál?
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 15. Torolt_felhasznalo_410550
  Torolt_felhasznalo_410550
  2007. július 6. 17:008.

  hmm, a kamillateát kipróbáltam, mert ezt a szöveget én is megtaláltam a neten. ne tudd meg, mi lett a vége... a jéghideg ital néha jót tesz, kb. fél percig tart a hatása.

  étkezéssel az a baj, hogy már ott tartok, evés közben is elkezdek nyáladzani (mintha 2 csap meg lenne nyitva a számban), ráadásul minden ételt elront, hogy lenyelem az utolsó falatot, és azután - nyilván - még sokkal több nyálam lesz, mint általában..... elrontja az étel ízét a számban, s csak még jobban undorodom tőle

  előzmény:
  dri (5)
  2007-07-06  16:52
 16. Torolt_felhasznalo_929102
  Torolt_felhasznalo_929102
  2007. július 6. 16:577.
  ezt én is olvastam. jófej. mikor amúgy is émelyegsz
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (6)
  2007-07-06  16:54
 17. Torolt_felhasznalo_410550
  Torolt_felhasznalo_410550
  2007. július 6. 16:546.

  köszi!
  B6-ot és Elevitet szedek.
  "Miért nem nyeli le?" - ha belenézne a számba, tudná  

  előzmény:
  dri (4)
  2007-07-06  16:51
 18. dri
  dri
  2007. július 6. 16:525.

  Esetleg itt is van tanács, ha ezt még nem olvastad:

   

  http://nyugatijelen.com/archiv/2003/2003%20o ktober/okt.%209%20csutortok/PDF/5.pdf

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 19. dri
  dri
  2007. július 6. 16:514.

  Ezt találtam:

  Ez egy viszonylag ritka tünet a terhesség első részének vegetatív ingadozásai közül. Az esetek többségében a harmadik-negyedik hónapban spontán csitul, megszűnik. B6 vitamint mindenképpen érdemes lenne szednie, pluszban komplex terhességi multivitamint is (ilyen néven van magyar készítmény), ami ásványi sókat is pótol optimális összetételben.
  A folyadékvesztéstől ne féljen.  (Miért nem nyeli le? miért kell kiköpnie?)  A megoldást az Ön ereje és persze a terhesség előrehaladása meghozza.

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 20. 2007. július 6. 16:483.
  Szia!

  Először is, gratulálok a kicsihez!
  Lehet, hogy kapsz majd hideget is azoktól, akik nem érthetik ezt a problémát. Igen, ijesztőnek hangzik, szerencsére nekem nem volt és nincs, most vagyok a 29. héten. De olvastam róla, hogy esetleg sok ivás segíthet. Furcsa, hogy az orvosod nem hallott róla, majdnem minden terhességről szóló könyvben megemlítik. Remélem valaki tud segíteni neked, addigis kitartás!
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40
 21. dri
  dri
  2007. július 6. 16:482.
  Erről még nem hallottam, így hasznos tanácsot sem tudok adni... Esetleg fogorvossal beszélni? Szájsebésszel?  Hátha van valami szer, amivel csökkenteni lehet... nem műtét, hanem valami enyhe gyógyszer...
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_410550 (1)
  2007-07-06  16:40

Legnépszerűbb cikkek